Okategoriserade

Lucia❤️

Idag är det Lucia. Vi har ätit lussebullar till frukost och tittat på skönsång på Tv. I småtjejernas,( jaja de är inte så små längre men får lov att heta så ändå🙈) adventskalendrar låg en liten annorlunda Rudolf med röda mulen:)

En hårmunk med ögon näsa och renhorn.

Så söt!

Alla tre har förvisso långt och supertjockt hår så de behöver inte själva munken egentligen men det håller förhoppningsvis lite bättre. Jag kan inte säga att jag kan göra uppsättningar, det är inte min paradgren, jag kan fläta lite men thats it. Men jag hoppas att den håller halva dagen i alla fall 🙂

Den sitter rakt i nacken men det var svårt att fota av nån anledning 🙂

.

Jag blev uppringd av SVT Opinion i går, eller förrgår kanske det var? De ville veta min åsikt i det här som tydligen blir mer och mer vanligt – att man inte längre firar Lucia på förskolan. Jag som som vanligt inte hänger med frågade vad anledningen var, och tydligen var det delvis att man inte ville tvinga föräldrar att köpa luciakläder, pga att det finns folk som inte har råd. Delvis att barn som INTE vill vara med och kände obehag av detta ståhej skulle slippa det.

Jaha. Okey?

Jag har ju knappt haft barn på dagis, man fick nog till och med säga dagis när mina gick där, så länge sen är det;)

Men jag hade aldrig velat vara utan det. Det må vara stökigt och svettigt men det är ändå så otroligt gulligt och fint.

För mig är detta daltande med barn ett otyg. Visst, man kan tycka det är obehagligt och inte vilja vara med. Men så var inte det då. Sitt i förälderns knä, stanna i ett annat rum. Lös problemet utan att alla ska drabbas. Gör ingen big deal av det. Bekräfta inte en rädsla för något som barnet kommer behöva fronta många gånger under livet. Hjälp dem igenom det på ett odramatiskt sätt. De barn som vill gå i ett luciatåg, ska de inte få det för att några inte vill? Det är ju lika taskigt det.

Luciakläder.. ja jag fattar, det är en kostnad som många inte har råd med. Men kanske kan man ha ett gäng på varje förskola? Jag har haft minst ett lucialinne i varje storlek och i stället för att skicka till återvinning när de är urvuxna skulle man ju kunnat lämna till förskolor:)

Problem är till för att lösas på ett sätt som kan funka för alla:)

.

Jag har ju bacillfobi så för mig har det varit tungt att vara i stora folksamlingar, och lägger man till att folk i allmänhet förvandlas till helt vanliga egoister när det gäller att se sitt eget barn, och då kan man tränga sig, stå i vägen, knuffas och gå dit fast man själv eller barnet är sjukt…

Men det har ändå varit otroligt mysigt.

Jag frågade även om det var kulturellt och det skulle vara en mindre anledning. Det blev jag glad att höra:)

Min åsikt är nämligen att man tar seden dit man kommer. Alltså tjafsar man inte om pepparkaksgubbar, lucior, snögubbar, svensk midsommar, nationalsånger eller påskkycklingar. Sin egen kultur ska man inte glömma, jag tror det är viktigt att bevara sina rötter, men man får inte kräva att landet man bor i struntar i SIN kultur. Man får fira ”boendelandets” högtider eller låta bli, men klaga inte. Att kräva att alla andra ska anpassa sig går fetbort.

Jag tänker att det skulle vara kul och intressant att få nya traditioner presenterade för sig:) Om jag flyttade till ett annat land skulle jag fira allt, både svenskt och det nya landets.

Jag har en kompis som bor i England, gift med en engelsman. För dem har det alltid varit viktigt att barnen är lika bekväma med svenska som engelska traditioner. De har gått i svenska skolan typ varje lördag, för att lära sig språket och även firat högtider där med andra svenskar. Idag är barnen vuxna och behärskar båda ländernas språk och traditioner. Det är en jäkla gåva de fått av sina föräldrar.❤️

.

En annan aspekt jag hört under åren är att föräldrarna tycker det är jobbigt/svårt att ta ledigt och vara med på olika firanden på förskola/skola. Ja, jag förstår. Men ändå inte. Den dag man signade upp för att bli förälder så hamnade man automatisk på en andraplats. Är barnet sjukt eller har nåt jippo så måste man kanske trolla med knäna. Det ingår i föräldrapaketet liksom 😜.

Ekonomi är svårt och vissa jobb är betydligt knepigare än andra att ta ledigt ifrån det är jag fullt medveten om. Till syvende och sist gör man som det passar en själv bäst. Och försök göra det utan dåligt samvete. Det gynnar ingen.

.

Huvudanledningen till att inte ha lucia på förskolan var alltså oroliga barn och familjer som kanske inte har råd med kläder.

Jag kan förstå, det gör jag, men jag ser samtidigt alternativa lösningar:)

I mitt tycke svinbra såklart😇.

Vad tycker ni? Hur har ni det på era barns skolor/förskolor? Eller hade.

Jag antar att de ska prata om detta på SVT Opinion ikväll, så kanske måste jag kolla:)

Nu ska jag resa mig och hämta en riktig frukost. Lussebulle enbart duger inte:)

Sen ska jag städa lite, för att senare åka till Dau för att få nya fransar. Passar på att lämna tillbaka ett gäng böcker på bibblan och kanske tar jag en kaffe hos Patricia på jobbet sen:)

Vi hörs snart!!

Kommentarer

 1. Karin

  Det är mycket som förändrats i landet och vi går på allt med hull o hår. Inställda luciafirande har en helt annan orsak än skrämda barn. Snart har vi förlorat vårt land.

 2. Malin

  Jag har inte haft något emot luciatåg på förskolan. Idag fick jag mig dock en liten tankeställare. Sedvanlig luciafirande på förskolan. Jag är med yngsta dottern som är lite över två år på hennes avdelning och hon är jättereserverad inför alla personer som helt plötsligt är där och allt är jätteannorlunda. Sitter hela tiden i mitt knä och vill inte röra sig. Äter knappt när vi fikar utan iakttar alla andra.. för hennes skull hade jag nog sett ett mindre firande endast för barnen då inte föräldrarna är med. Då jag uppenbart märker att hon tycker det är obehagligt.

 3. Hakan

  Jag har med växande intresse läst allt här inne. Jag tycker att du har rätt i så mycket, Carola. Men blir besviken över vad många pedagoger som tydligen läser din blogg- du är populär hos dem, fast du väl inte riktigt förespråkar ”dagis”?- och ALLA är negativa till föräldrars medverkan under lussandet. För att barnen blir stressade och föräldrar inte respekterar fotoförbud…..Ja…? Dessutom är det inte gulligt utan ”gulligt” när barnen lussar… Ja, jag vet inte vart att vända mig då jag tycker att det hela är MYCKET TRÅKIGT. Jag tycker att det är ena stackars barn som har dessa personer till pedagoger och undrar om de någonsin tänkt på huruvida deras egen inställning kanske påverkar dels barnen men ännu mer att de ser vad de vill se. God natt!

 4. Linda

  Hos oss så har pedagogerna valt att fira lucia med barnen men utan föräldrar, pga av flera orsaker men främst att dom märkte på dom minsta barnen att dom blev stressade samt att barn vars föräldrar inte fick ledigt från jobbet blev ledsna när deras föräldrar inte kom och alla andra hade sina päron där… när det gäller skolan så är det bara äldsta årskullen som lussar och som får ha sina föräldrar där, likadant som det var för trettio år sen när jag gick där…
  Jag har inga problem med det upplägget, mina barn får fira en mysig lucia i lugn o ro med fika, sång och lussekläder och är toknöjda med det… och i och med att nästan allt annat handlar om att prestera och visa upp sig på olika sätt så kan jag tycka att det är lite skönt för deras skull att just lucia blir befriad från sånt och bara myset blir kvar…

  1. Hakan

   På vilket vis blev de stressade? Det är SÅ OLIKT mina erfarenheter att de flesta barn, ja förvisso en sorts stress, men positiv sådan när de knappt vet till sig av glädje och får känna på lite stress men sedan oavsett hur det blev får veta att de är världsbäst i alla fall. Att alla föräldrar inte kan delta, kan man inte dra nytta av det och visa att det kan vara olika? Har ni strikt att det bara är föräldrarna, att kan inte någon annan få komma för ”de föräldralösa” barnen? Vår lösning är att en pedagog klär ut sig till björn och är publik för de vars föräldrar inte kan delta, sedan är det snarare tvärtom. Att alla vill vara med ”Store Brum” som är en populäraste åskådaren av alla.

 5. Johanna

  Håller med.
  Dessutom är det skitsnack om att föräldrar inte har råd. Ett ljud kostar tio kronor på rusta, lucialinnen, tomtegrejer hittar du för 50 kronor eller för en tjuga i alla tusentals köp och sälj grupper på facebook. Varenda människa har Facebook och en tjuga lan alla avstå. Faktiskt. Strunta i snusdosan eller cigarettpaketet så har ni råd.

  1. Jenny

   Jävligt privvad är du om du tror att exakt alla har råd med det du beskriver. Finns ganska många som inte har råd. Och dessutom kanske fler än ett barn att köpa till.

   1. Johanna

    Ja faktiskt så tror jag att exakt alla har råd med 30-50 kronor. Exakt så. Det finns ingen människa som inte har det. Spara 5 kronor i månaden i ett år så har du råd. Panta några burkar. Gå till loppis, du får ett hel utstyrsel för 15 kronor. Det är trams att försöka få folk att tro att de pengarna inte finns.
    Hsr du fler barn kan de ärva. Jag lovar stt vill man då finns pengarna.

    1. TTess

     Nej alla har inte råd. Existensminimum ger dig inga marginaler och om du nån gång får 50 spänn över kanske du vilö köpa nya underkläder till ungen och inte ett plagg som används en gång per år.

 6. Josefin

  Jag tycker att grundgrejen är att om man ska köra luciatåg, så ska det vara för att barnen tycker det är roligt, och inte för att föräldrarna tycker det är fint och mysigt (är ju en bonus men inte huvudsyftet) för alltså även om jag inte har barn är min bästa kompis förskolelärare för 1-3 åringar som ska gå luciatåg och vad jag förstått från henne så blir barnen ledsna, stressade, och tycker inte det är särskilt kul. De är för små helt enkelt 🙂

  1. samps

   exakt av den anledningen tycker jag man kan skrota luciafirandet för föräldrarna helt! blir ju en prestationsgrej för barnen känns det som, bättre om man gör det lite mysigt med bara på själva avdelningen (kanske fröknarna också kan ”klä upp sig” lite med luva eller tärn-glitter osv), sjunga lite och käka lite fika! eler om man inte är jättestora avdelningar, slå ihop det så ”alla” kommer och samlas på en avdelning och så samma sak 😀

 7. Mia

  Hos oss, lussar De större barnen för de små, inga föräldrar är med. Sägs att barnen blir stressade. Är det så tycker jag det är bra att man inte har med föräldrar, även om jag hemskt gärna skulle vilja vara med på plats! Vet andra förskolor där man filmar lussandet och sen får föräldrarna se film istället.

 8. Mumintrollet

  Kan inte alls hålla med Ellen! Föräldrarna älskar Luciafirandet, och vad är nyttifare för barnen än att träna på att uppträda framför folk. Och det är ändå inget måste! Kläder finns att låna eller köpa billigt på secondhand, och en tomteluva räcker långt. ( Är också förskollärare)

  1. AnetteJS

   Jobbar också på förskola men håller absolut inte med dig. Förskolan är väl ändå till för barnen, ganska oviktigt om föräldrarna älskar luciafirandet?! Långt ifrån alla barn tycker att det är kul med en massa föräldrar och syskon som helt plötsligt infinner sig på förskolan. Barnen blir stressade och oroliga. Träna på att uppträda inför folk gör de när de lussar för varandras avdelningar. Det verkar som om hela debatten handlar om föräldrarnas missnöje för att de själva missar det ”gulliga” luciatåget. Barnen lider INTE av det, jag lovar.

    1. Mumintrollet

     Det står ju läroplanen att vi ska värna om våra traditioner. En gång om året kan nog de flesta ta ledigt en timme. Glömde väl nämna att även barnen älskar detta. Naturligtvis finns det alltid undantag som bekräftar regeln.

   1. Hakan

    Vid vilken ålder tycker du, AntteJS, att barnen då skall vänja sig vid att ”visa upp sig” för okända? Gäller det även högstadieelever och de som går på gymnasiet eller var går gränsen? Jag trodde att det var bra om de får börja i ung ålder då och få successiv träning i att framträda inför andra? Samt så är det väl jättebra att samla föräldrar och släktingar under avslappnade former och inte bara ”när det är något som måste diskuteras?”. Samt menar du att barn LIDER av att få gå Luciatåg inför sina föräldrar? När vill ni på er förskola ha engagerade föräldrar? På vilket vis blir barnen stressade? Som jag tolkar ditt inlägg så vill du inte ha glatt exalterade barn och än mindre föräldrar för då krävs ju lite mer av dig. Samt när du skriver ”gulliga” istället för gulliga så går det ju lätt att förstå att du inte tycker att det är ett dugg gulligt. Så då undrar jag vad ser du det då som? När ni nu lussar inför varandras avdelningar? Någon sorts ritual som bara tvångsmässigt måste genomföras? För aldrig kan det väl vara gulligt… Kanske på grund av din inställning som barnen blir stressade? Ja, jag vet inte. Men du får gärna svara. Om det är så att du har svårt för sociala arrangemang men i övrigt är en duktig personal, så kanske du inte borde medverka och låta den personal som tycker att det är gulligt och roligt ta över. Att du kanske kunde ta ut semester eller kompledigt just på Lucia?

    1. Mumintrollet

     Tack för din kommentar Håkan! Hade underlättat mycket för mig i livet om jag hade fått tränä på att uppträda framför folk som barn.
     I år hade vi ett fantastiskt Luciatåg utomhus klockan 7 på morgonen. Så mycket glädje och ett minne för livet!

 9. Ellen

  Jag jobbar på förskola och har varit med om olika firanden . Första gången satt vi alla på en scen där dem små mutades med russin och kändes lika obekväma som jag var . Hur dem stora tog det vet jag inte .

  Ett annat sätt är att vi suttit i ring med föräldrar och barn tillsammans och sjungit ,vilket jag föredrar om man ska ha föräldrarna med . Tyvärr så följdes inte fotoförbudet trots påminnelse av oss innan och jag hamnade på kort jag inte har någon aning om var dem är , inget jag är bekväm med .

  På min nuvarande förskola firar vi bara barn och personal vilket är lugnare även om barnen blir lite speedade iaf så är det på en helt annan nivå än då föräldrar är delaktiga . Då kan jag uppleva barnen springer omkring efter dem fikat och föräldrarna ser inte det då dem har fullt upp prata med andra föräldrar . Då ska vi personal samtidigt serva med fika , vara artig med föräldrar och se till att barnen inte river avdelningen .
  Därav föredrar jag fira med barn och personal och föräldrarna är mer än nöjda dem också , då dem säger det kan vara svårt komma ifrån jobbet så jag förespråkar detta sätt 🙂

 10. Ekot

  Skolor och förskolor bör ha förråd med vad som behövs för olika traditionella firanden och även lite teater och drama. En hel del av det kan säkert tillverkas av elever som har slöjd, vem har sagt att allt som görs i slöjden ska tas hem? Man kan även öva mönsterkonstruktion med en modell som är lite justerbar i storlek, hållbara stjärnor till stjärngossar och strutar som sitter på en tunn metallring i stället för en papperskant där snöret alltid lossar. En brun rock kan funka både till pepparkaka och lite olika rollfigurer, kristyren kan vara ett halsband som fäst med säkerhetsnålar. På samma sätt kan tomten ha en röd mantel som också kungar och drottningar kan ha. Bra för fantasin! Självklart bra om särkar som inte används kan flytta från förråd till skolor.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Mkt klokt!! Eller be närmaste syjunta om hjälp, min mamma skulle älska att få göra sånt, pyssla och enkel sömnad👌🏼

 11. Anneli

  I tidernas begynnelse gick min dotter i dagis 🙂 och där jag gick i skola hade skolan ett helt rum med scenkläder för alla tänkbara teaterstycken och tillfällen där ALLA deltog oavsett om man var blyg! Har inte sagt att ”det var bättre förr” MEN det var då det…

 12. Jenny

  Det där med kläder är ju knepigt. Många kanske inte vill erkänna att man har det lite sämre ställt. Alternativet är ju att förskolan står för kläder till alla. Tycker dock man kan skippa själva tåget på småbarnsavdelningarna. Där är det ju mer för dom vuxnas skull än för barnen och det blir ju lite skevt. Man kan ju fira Lucia på andra sätt. Vet några förskolor som kör lite julpyssel och fika tillsammans med föräldrarna istället, det tycker jag låter mysigt 😊

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja, det kan jag hålla med om. Jag har ju aldrig haft riktigt små barn på förskola utan de har varit runt 3,5 eller 4 , de fyra som ens gått, så jag tänkte mer på den åldern. Det är ju inget större nöje att dratta runt med kids som knappt kan gå:)

  2. Hakan

   Skolan ska ju vara avgiftsfri. Alltså borde inte föräldrar behöva stå för pengar för lussedräkter. Men som någon föreslog så kan ju folk skänka sina gamla. Men dessutom så anordnar ju kommunen alltid sommarjobb för x antal högstadieelever, så varför då inte låta dessa ha som sommarjobb att sy upp linnen och dräkter? Samt som någon påpekade att man kan ju göra grejer på slöjden som inte måste få tas hem, utan som kan skänkas till skolan. Skolan kan ju stoltsera med att de tänker på miljön och vill återvinna samt motverka onödiga inköp. Årets julklapp är ju t.o.m. att ge bort något begagnat. Får man det till en innegrej så lär ju ungarna snabbt vara med på visan.

   Jag tycker att det är fånigt att lussetåg inte skulle få förbli… Hur många har EGENTLIGEN dålig erfarenhet av det? Man kan säkert hämta hem inslag från andra religioner och låta dem ha sitt spex jämte ”vårt” Luciaspex. De barn som tycker att det är jobbigt borde ändå uppmuntras att försöka, men sen om de inte pallrar så kan de väl få backa undan och få sitta med och titta på. OM pedagogerna talar med barnen i förväg om vad olika man kan känna och gör det till en kul grej, så borde det ju vara accepterat. Att någon kan erkänna med stolthet att denne inte klarade av det men satt med som publik. Jag såg ett Luciatåg idag där en glömt att ha med sig sina lussekläder, men det var ”nemas problemas” och ungen fick andra uppgifter, t.ex. att filma(!) ur sitt perspektiv så att klassen skulle ha ett minne. En annan som inte heller hade lussekläder valde att vara med ändå och det gick så bra det också. Men jag må säga att det var mig en lyhörd och fantastisk pedagog som vände allt till det bästa.

   Ja, så inför kameler, flygande mattor, vikingahjälmar, åsnor, hundar och helt vanligt klädda så blir det nog jättebra. Fotoförbud bör dock respekteras. Då man aldrig vet vem som lever under hot. Det borde bemötas hårt. Rent av straffbart.

   Så tycker jag.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing