Hej!!
Det var inte meningen att vara så osynlig under påsken, men det bara blev så.
För det första, jag är sjukt glad över all respons på mitt inlägg om sjuka barn och dagis!! Hur många ”gilla”som helst på Facebook, och massor av delningar. Och….jag vet inte hur många förskollärare som instämmer helhjärtat.
Känns som att jag sa något som många tänker:)
Och vi kan väl ta det där med Dagis och Förskola på en gång då;)
Ja, jag vet att det heter Förskola. Men sen när blev Dagis ett skällsord måntro? Varför i hela friden är det så farligt att säga något, som alla vet vad det är, och som har NOLL nedvärderande i sig? Ja, förskollärare är högskoleutbildade hujedamig minsann, det är bra. Men inget säger att bara för det är man lämplig att jobba med barn, det handlar mycket om personlighet. De allra flesta passar säkert till det, och jag hyser den största respekt till alla som jobbar med barn, oavsett utbildning och titel. Och ålder på barnet.
Om ni ber era små barn att säga Förskollärare i stället för Fröken, så kanske det blir lite svårt för dem, och det är väl lite så det är gällande barn i hela samhället. Man förenklar lite. Jag har nog aldrig hört ett litet barn säga så, utan det är Fröken Lena.(tex) Även om män;) I skolans värld, så har jag heller aldrig hört någon misstycka att bli kallad för Fröken i stället för Lärare.
Så, till Dagis. För mig, så är dagis det ställe som barn som inte börjat skolan är på dagtid när deras föräldrar är på jobbet. Förskola är det som även kallas för Sexårsverksamhet. Som hette Lekskola när jag var liten, Lekis. Ett skitbra namn för det är ju exakt vad det är! Man lär genom lek. Pedagogisk lek. Leka affär, för att få ihop det med siffror och färger och allt vad det är. Den formen av skola är inte obligatorisk, vilket gör att det kan få vara mer lek över det hela. Jag kan tycka att Förskola är ett superbra namn på Sexårs/lekskola, eftersom det på ett extremt tydligt sätt talar om att det är en verksamhet FÖRE SKOLAN. För-skola.
Dagis —> Förskola—-> Skola. Asbra.
Men så ska det krånglas till och ”plötsligt” heter allt Förskola, från det att man är runt ett år. Bara för att det är högskoleutbildade människor som jobbar där? Eller? En läroplan har det väl funnits sen urminnes tider, jag vill alldeles bestämt minnas att även jag som gick på Lekis på stenåldern, jobbade utefter en läroplan. Jag vet att jag lärde mig massor under mitt Lekis-år. Och, det var ett år jag minns med stor glädje än idag, en jäkla massa år senare:)
Jag, liksom de flesta andra, är inte det minsta nedvärderande när vi säger Dagis. Det ligger bara bättre i munnen:) för oss vuxna och för små barn, och känns som ett varmt och härligt ställe, där man leker. Och lär genom lek. Om man inte får leka på dagis, utan allt ska handla om nån slags undervisning….ja då är det ju galet. Jag associerar skola med ett ställe där man undervisas, därför tycker jag att det tar emot att säga förskola om den verksamhet som tar hand om små barn. De ska gå i skola i en jäkla massa år, men de gör inte det innan de fyller sex år. Skolplikten kickar in i första klass, och då tycker jag att ordet Skola är berättigat. Inte när de är ett år.
När jag som inte har barn inom barnomsorgen pratar om den så säger jag Dagis, och de som jobbar där kallar jag för Förskollärare eller Pedagoger.
Jag säger INTE Negerboll, för er som gillar att jämföra ord;) eftersom det blivit nåt slags skällsord, men jag säger Bilmekaniker, Städare, Kock/Kokerska, Doktor ibland, Förskollärare och Dagispersonal.
Jag är inte ensam, och i ärlighetens namn så ligger det inte i det, arbetet är underbetalt men det är även polis, brandkår och sjukvård. Oavsett hög eller låg utbildningsgrad.
Häng inte upp er på det, för INGEN menar det nedsättande, snarare tvärtom. ♥
Ordet Dagis eller Förskola ger i sig inte vare sig högre/lägre lön eller högre/lägre status.
Jag upprepar: Jag hyser den största respekt för er som jobbar med barn, eller för den delen med människor av alla de slag. ♥
Så till söndagen.
Det har varit Kompisveckor på Friskis och Svettis, och det innebär att man som medlem kan få ta med sig en kompis utan kostnad. Patricia och Corrinda är ju sugna på att träna där, och tanken var att de båda skulle haka på, men Patricia var sjuk. Hela påsklovet var det ju nån som var sjuk, så det blev lite annat än planerat. Men i söndags tog Janelle med sig Simon, och jag tog med Corrinda, och så dejtade vi där. Friskis har en tävling där man ska fota och tagga, annars brukar de väl inte vilja att man fotar där? Men jag försöker alltid att inte få med andra människor:)
Här innan vi började:
Sen lite bänkpress, där Simon utklassade oss, men Janelle tog, jag kan ha fel, men jag tror det var 45 kilo.
Imponerad.
Så har vi en intern utmaning och det är att klara av en massa pull-ups. Jag suger på det. Totalt värdelös. Men med hjälp av ett stadigt gummiband så går det att komma upp:)
Nej, jag står inte på golvet, jag drar mig upp, men med hjälp av bandet som avlastar massor, man sätter in foten/fötterna i det. Och…man gör klokt i att INTE glida ur det för då smäller det upp i rumpan och det, gör – för jävla skitont. Jag har provat, hemma;)
Finns en hel del att bygga på där i bak, men helt tomt är det inte. Man kan hålla tvärtom med händerna åxå, men nu var det så här vi gjorde.
Sen körde vi marklyft, knäböj och diverse annat innan vi gick en trappa ner och gick loss i maskinerna. Tungt och mycket var det vi försökte oss på:)
En del hade bättre motivation än andra, en puss för varje avklarad repetition:
Till sist ville Corrinda vara bättre än mig i stegen i taket:)
Och med tanke på att vi kört rätt slut på armarna så gick det inte strålande för någon av oss, och en dag i framtiden kanske jag kan hålla armarna böjda och få mer shwung i det hela:)
Corrinda vann stort i stilstudie;)
Vi gav oss efter två och en halv timme.
När man kör på gym så här som vi gjorde, i ett gäng, så blir det ju rätt mycket dödtid, så det är ju knappast 2,5 timmars intensivt arbete, men en dryg timme med all säkerhet. Tanken var att vi skulle tillbaka på måndagen, men då var syrran skruttig, och jag hade en grym träningsvärk i armarna:)
Men roligt var det, och vi gör snart om det.
I går var det sista lovdagen. Ungarna städade sina rum, sen var de mest ute och lekte, ett tag sopade de gatan så det rykte över hela området. Massor av gatans ungar var med, och de har jobbat bra, så nu får gärna gatsoparbilen komma och ta bort resten.
I morse var det en decimerad skara som skulle väckas, Robban och Novalie har varit sjuka och fick stanna hemma en dag extra, men övriga gick iväg, och sen är det svårt att komma ihåg att det faktiskt är tisdag och inte måndag, när det kommer till aktiviteterna som ungarna har:)
Jag och småkillarna var ute i solen länge idag, jag med näsan i vädret, och de for runt som lammungar på grönbete:)
Bill och Bull.
Ja, Jamie har pyamasbrallor på sig, han älskar de här och vill ha dem som vanliga byxor…fine by me.
När Lovelia kommit från skolan åkte vi till Biltema för att skaffa nya pedaler till Jordans cykel, han har lyckats ha av den ena? en ny sadel till Lovelias, en pump till Jamies, och diverse annat.
Så passade vi på och tog Plantagen för kattmat på en gång.
Det var varmt och skönt ute om man var i lä för blåsten, den var kall och omysig, men så är det ju vara början av april åxå. Hemma igen sen så skruvade jag loss den gamla pedalen och fast den nya, och pumpade Jamies cykel, men Lovelias sadel fick jag inte loss:( Jag har en aningen för stor skiftnyckel, och det sitter alldeles för snävt under sadeln för att man ska komma åt på ett bra sätt, men jag hade inte tid eftersom hon skulle på gympa, så jag får ta det i morgon.
Hon åkte på gympa, Trixie kom hem, och jag lagade mat. Sen lämnade jag alla barnen( Novalie och Jordan) i Robbans vård, utom Jamie som jag tog med mig på ett föräldramöte på Corrindas basket. Han satt så stilla och fint i mitt knä i de kanske 40 minuter det tog, det är sällan några problem att ta med bara honom, men Jamie och Jordan ihop är verkligen DoubleTrouble:)
Jag fick med mig en kartong med NewBody kläder, så nu finns de här för avhämtning:)
Nu ska jag hoppa i säng tänkte jag, och så hörs vi som vanligt i morgon:)
Natti natti:)
Kommentarer
Hej! Min tvååriga dotter går iaf på förskolan. Jag tycker verkligen att vissa underskattar sina barn om man tror att förskola är krångligt att säga. Jag tycker det rätt coolt att dottern har sagt förskola sen hon började vid ca 1,5 år och knappt vet vad dagis är 🙂
Jag tror det gynnar ens barn om man visar personalen respekt. ’Sladdra’ om dryga föräldrar gör nog stressad och trött personal alldeles gratis.
” fröknarna ska inte sitta och sladdra och snacka om föräldrarna dom har betalt för att ta hand om barnen och inte snacka skit!!!
”camilla” du är klok som en bok 🙂 jag instämmer i allt det du skriver.
Sara, undrar vad ’fröknarna’ säger om dej när du inte hör…haha. Det märks ju att du uppskattar och har höga tankar om förskolan.
”annema” det är alltid bättre att tänka först innan man öppnar munnen 🙂
vilket tjafs över att man ibland säger dagis, lekis eller förskola. Det är som att göra en höna av en fjäder… 🙂
Och jag kan känna att alla som sitter pch påpekar att vi ska säga förskola och inte dagis…någon stans i texten kryper alltid missnöjet om att lönen är så dålig…håller med er till fullo! Men om ni är så missnöjda m lönen och statusen på erat yrkesval och utbildning..ta det med erat fack arbetsgivaren! Om man går omkring på en arbetsplats och gör det man är utbildad för…kan ju i mina ögon varken gynna barnen eller era arbetskollegor! Jag är själv i mina ögon lågavlönad ”Narkossköterska men visste ju redan vid mitt val av yrke att jag inte skulle bli rik.Men tycker tyvärr när ni skriver om era utbildningar och era kunskaper att missnöjet över lönerna är värst! att folk säger dagis ellet förskola känns bara som …dagis personal låg lön
Pedagoger = mycket högre lön.
tror både outbildad och pedagogutbildade kan vara lika duktiga på sina arbetsplatser! Barn gör ingen skillnad utan går till den personen som känns mest trygg! med eller utan utbildning.
Jag tycker att man ska säga förskollärare men är absolut inte missnöjd med min lön. En ingångslön på över 30000 och möjligheten att kunna välja och vraka mellan arbetsplatser. Att vara förskollärare i Stockholm är inte dåligt. Att sedan med några års erfarenhet kunna söka en förste-förskollärartjänst (som kommer mer och mer, bl a vittra har börjat med det) som ger ett påslag på 5000kr/månad utöver lönen ger yrket en karriärsmöjlighet.
Men jag tycker ändå att man ska säga förskola. För mig handlar det även om barnsyn. När det fanns dagis såg man barnen som inkompetenta och ofullständiga och endast som i behov av omsorg och fostran. Idag ser vi barnen som kompetent och med en inre drivkraft att utforska världen. Därav förskolan som en egen skolform som bedriver utbildning. Jag tycker inte att man ska förminska varken barn, pedagoger eller verksamhet genom att säga dagis.
Och inga påskägg på posten till ungarna från pappa kan jag tro…?
Carola: Inga ägg, ingen hälsning, inget. Om jag är förvånad? Nä.
Kan inte alla bara respektera andras åsikter även om man inte tycke lika om allting? Känns inte som dessa påhopp leder till något vettigt.
Kommer alltid säga dagis…… Och i min värld är det något fint, min mamma var dagis-fröken hela sitt yrkesliv <3 Jag blir vansinnig på dom som säger att det bara var förvaring innan läroplanen kom, för tänka sig att samma lärande ramsor , lekar o pedagogiska tänk har jag i mammas gamla sparade pärmar …..( hon var outbildad dessutom! ) Har två små tjejer på dagis nu o dom gör samma saker med sina (fantastiska) fröknar som mamma gjorde med sina barngrupper… Jag råkar också veta att på vårat dagis tar inte pedagogerna illa upp över att man säger varken dagis eller fröken. Dom tar det för vad det är, är definitivt ingen förolämpning mot dom, det är något fint!
Man får väl säga vad man vill!
Vill man säga dagis så får man det? Det finns ingen lag på att man måste säga förskola och alla dessa ”fina” namn! Jag säger också dagis och min son går även på monitisori. Jag säger också lekis.. Jag säger till och med dagis så min sons fröknar hör det och skiter fullständigt i vad dom tycker om det!
Dagis kommer alltid vara dagis för mig, likaså lekis även om det nu krävs högskolutbildning på det
Förskola-förskoleklass-skola, inget annat. Varför är detta så svårt? Det handlar om en respekt för andra människor. Dagens förskola innefattar så mycket mer än vad ordet dagis står för. Det är en plats där omsorg, lek och lärande bildar en helhet. Många kämpar med att förskolan ska uppnå en professionsstatus men de kämpar i motvind bland annat på grund av människor som envisas med att säga dagis. Jag vet att man behöver inte mena något illa med att säga dagis men det resulterar i att människors åsikter om denna verksamhet fastnar i och upprätthåller en gammeldags syn på dagens förskola. Jag utbildar mig själv till förskollärare och är så trött på att få frågan varför det behövs en utbildning för att leka med barn och byta blöjor. Och jag tror att detta beror på en okunskap och trångsynta människor som fortfarande envisas med att säga dagis.
Carola: Och jag tror att det mer ligger i hur ni(många, gärna yngre, nyutbildade) förskollärare liksom sätter er i ett självvalt martyrläge. INGEN idag,(möjligen den äldre generationen) anser att personal på förskola/dagis är någon form av ”lektanter” det är ni själva som säger det, gång på gång. En fråga, om en högt utbildad läkare arbetar i ett slumområde, är den personen mindre statusfylld då? Mindre läkare? Mindre utbildad? Nä, han/hon är fortfarande läkare med lång och hög utbildning. Det samma gäller liksom förskollärare. Jag är helt och fast övertygad om detta. Att yrket ses som lågstatus har mer att göra med att det är ett 1: traditionellt kvinnoyrke, och det är skit. 2: att det handlar om att jobba med människor, och det är lika skit det.
Men, se er omkring, alla eller iaf väldigt många yrken som handlar om att arbeta med människor, är lågstatusyrken med låga löner. Äldrevården, sjukvården, barnavården, polisen..osv. Även om man byter namn på själva arbetsplatsen så kvarstår de låga lönerna, och det spelar ingen roll vad stället heter. Lägg fokus på något vettigare än att kämpa om det ska heta Dagis eller Förskola:)
Välj era strider:) det handlar inte om ordet. OM vi en dag vaknade och alla i hela Sverige sa Förskola, och alla hade full koll på läroplanen, så skulle lönerna/statusen ändå inte stiga.
Det funkar liksom inte så.
Att säga att ingen anser detta är fel, jag har stött på många människor med denna åsikten och då inte från den äldre generationen. Jag förstår inte att en enkel gest, att säga förskola istället för dagis kan vara så svår. Du pratar om strider, jag har valt min strid och tycker att detta är vettigt att kämpa för. Och anledningen till att förskollärare som du säger gång på gång tar upp det är ju för att de gång på gång stöter på detta ute i samhället. Att benämna verksamheten med sin rätta yrkestitel är ett steg, må hända att det är litet men oerhört viktigt steg på vägen att höja förskolans status i samhället. Jag studerar inte 3,5 år på universitet för att jobba på ett dagis. Dagis=daghem=en verksamhet som inte längre existerar. Det är synd att människor inte hänger med i utvecklingen att de fortfarande kallar det för dagis 17 år senare… Att kalla det för dagis är att inte förstå innebörden av förskolan. Att kalla det för dagis nedvärderar det som förskolan står för. Ord är viktiga, varför inte bara respektera människors känslor, även om det inte betyder nåt för dig så betyder det väldigt mycket för många människor. Och eftersom det nu är så att så många störs av ordet dagis, varför inte bara göra den enklaste gesten att kalla det för förskola? Och på så vis visa respekt för dom människorna. Och de som tycker att det inte spelar någon roll om man kallar det för dagis, ”det är ju bara ett ord”, då borde det väl inte vara några problem att säga förskola? Det är ju faktiskt dess rätta namn, vare sig man vill eller inte.
Fast behöver tex en 1- åring en utbildad pedagog med högskoleexamen för att kunna fungera och vistas på ’ förskolan” ? Inden ålder tycker jag dagis= daghem passar mycket bättre.Och ni som anses vara så högutbildade….får ni lära er att även jobba med små barn med handikapp det finns ju inga särskilda förskolor till barn med särskilda behov som även inte är beviljad resurs på stället.? För även dom vistas ju på ” vanliga förskolor” kan ju personlig dela med mig av min erfarenhet av det…Med sina utbildning så har det bara varit under all kritik ! Hon som vart räddningen för min son va en äldre kvinna som har utan utbildning men jobbat inom förskola/ dagis i över 30 år.
Och glömde…min son har Down syndrom.
Hi hi, min dotter som är 5 har döpt om dagis till föris. förskola är för krångligt helt enkelt
Orka gaffla om detta nu… Är själv socionom i botten med en specialistutbildning ovanpå det. Inte sjuttsingen bryr jag mig vad andra kallar mig; soctant, socialsekreterare, beslutsfattare, handläggare, socialarbetare, socionom, specialist, kommunalare eller byråkrat. För mig sitter min yrkesstolthet på insidan, och jag är så pass trygg i mina kunskaper och i min roll att jag gärna förenklar och anpassar min titel/mitt yrke för dem jag möter. Detta tjafs visar bara att vi lever i ett otroligt fint I-land som ger oss utrymme att hänga upp oss på oväsentligheter. Låt Carola tycka och säga vad hon önskar, hon har visat sig vara en kvinna med huvudet på skaft så hon behöver inga lektioner i Lpo94 och andra centrala regleringar.
Har i mitt yrke mött alltför många stolpskott som ska rida på sina fina titlar. Det värsta är när man som professionell sitter på stora samverkansmöten med föräldrar och barn i kris, och en psykolog eller överläkare med stort behov av att hävda sin fulla titel, gärna långt utbroderat, lägger en slapp fisknäve i föräldrarnas hand som sitter där. Nu ännu mer förminskade än när de kom in. Är dessutom själv nära anhörig till en person med funktionsnedsättningar, jag om någon vet hur det känns när alla dessa professionella ska ge intryck av att de är välutbildade, har status och kan sitt jobb. Nej, för mig ger det mer när en person presenterar sig ödmjukt; räcker med förnamn och vad du jobbar med.
Tack för mig. Och du Carola; fortsätt skapa debatt! Alltid får det nån att reagera 😉
Kanonbra skrivet! Jag är utbildad narkossköterska! nåde någon om dom BARA kallar mig syrra/ sjuksköterska! Jag har ju både högre lön och mer / högre utbildning än en vanlig syrra 😉
Dagis har jag alltid sagt till min dotter alla mina vänner som är födda i slutet av 80 talet säger fortfarande dagis tills sina barn
Nu går min dotter 0an, då säger vi bara skola
Förskola förknippa jag till skola å de känns inte rätt i mot mig ”konstigt”
På dotters dagis så sa dom båda också
Kommer att säga dagis till min son när han väl börja dagis först ska han gå hos dagmamma ett år
Eftersom jag skrev det där om status får jag väl förtydliga mig. Jag menar inte status som ”kolla på mig, jag jobbar på förskola och cashar in”. Jag menar status som i hur folk ser på arbetet. Precis som med sjuksköterskor. Att vara förskolelärare innebär högskoleutbildning, i de flesta andra yrken premieras detta med lite bättre betalt då en person faktiskt betalat för att utbilda sig och blivit i viss mån specialist på det de gör. Till det kommer också att det är ett fysiskt krävande jobb och att förskollärare tar hand om det käraste vi har. Så jo, statusen är viktig för om förskollärare fick mer betalt, bättre arbetsmiljö t ex mindre barngrupper etc så skulle fler vilja utbilda sig till förskollärare och därmed skulle det gynna våra barn.
Jag förstår mycket väl att människor tycker att det kan kvitta lika om personalen är utbildad eller ej men det gör faktiskt skillnad. En sån enkel sak som hur man bäst ser alla barn i en grupp, håller koll på gården eller löser en konflikt två barn emellan är faktiskt inte självklart. Lägg där till den pedagogiska verksamheten. Ni som säger att den inte spelar så stor roll, ppedagogisk verksamhet på förskola kan vara bokläsning, sångstund, pyssel eller utflykter. Sånt vill ni väl ha för era barn? Att de faktiskt är harmoniska där de vistas stor del av sin vakna tid?
Och återigen om en grupp förklarar att de vill bli benämna på ett visst sätt (förskollärare, rasifierade personer, funktionshindrade, transpersoner osv) gör då som du blir tillsagd! Tillhör du inte den gruppen har du inte tolkningsföreträde hur mycket du än tycker att du inte menar illa. Att det ska kallas förskollärare är just för att belysa att det ligger mer i arbetet ön att bara förvara barn och att det finns en utbildning i grunden. Föris verkar vara ett accepterat smeknamn, det låter väl lika mjukt och bra för barn?
Jag vill här bara förtydliga att jag inte kallar förskollärare något annat än just det. Det är Dagis jag säger och det har inget med utbildningsgrad att göra. Det är en arbetsplats där det dessutom jobbar flera kategorier av folk mer hög och låg utbildning blandat. Föris har jag aldrig hört och det känns ju i mina öron faktiskt skitlöjligt…. Att det skulle vara bättre än Dagis går över min fattningsförmåga.:)
Jag svarade på någon annans påstående om varför status på yrket var viktigt. Och om de som jobbar med det vill att det kallas förskola, varför är det så viktigt att hävda sin rätt att få kalla det något annat?
Jag tycker att dagis låter precis lika löjligt men om man nu vill kalla en verksamhet för ett smeknamn, såsom dagis också är, så kan man väl använda ett som faktiskt speglar vad det heter.
Och kan väl tillägga att jag inte bryr mig nämnvärt om ifall du eller andra säger dagis egentligen men diskussionen är ändå viktig i ett större sammanhang :).
Jag säger också ofta dagis men tänker numera efter och försöker säga förskola. Dagis/daghem. Daghem finns inte längre!!
Numera har förskolan en läroplan och är inte alls bara en plats för förvaring.
Varför vara motvalls- hur jobbigt är det att försöka ändra sitt tänk om många personer tar illa vid sig av dagis/ dagisfröken.
Kan ju undra lite…det finns ju fortfarande. Dag mammor ….vad kallar vi dom? eller är det outbildade stackare som tar hand om våra barn.
Om dom har Rätt utbildning säger vi då….idag ska du åka till din Dag pedagog.
Dagbarnvårdare
Det heter förskola för att man jobbar enligt en läroplan (ett styrdokument), precis som i grundskolan och på gymnasiet. Inte för att de som jobbar där har en ”finare”, högre eller bättre utbildning än andra. Däremot måste det finnas minst en utbildad/legitimerad förkolelärare på varje förskola. Hen (tillsammans med föreståndare/huvudman) är ansvarig för att läroplanen följs och att alla vet och har möjlighet att arbeta utifrån den planering som förskolan är skyldig att ha. En del av skolverksamheten, grundskolan, är obligatorisk resten är frivilligt. Alla vet nog vad grundskolan går ut på och även ”innehållet” i gymnasieskolan känner de flesta till. Men förskolans läroplan verkar många här tro går ut på att sätta barnen på rad och ha läxförhör i algebra med dem? Självklart är förskolans läroplan anpassad till barnen, deras ålder och förmåga. De får lära sig matematik, men inte nödvändigtvis genom att räkna tal i böcker, utan kanske genom att hoppa numrerad hage, räkna in kompisar, förknippa tal med bilder, jobba med former etc. De får också lära sig färger, måla, rita och kanske tillhöra grupp ”gul”. De får lära sig kemi genom att leka med vatten; på sommaren kan de plaska, på vintern kan de frysa vatten till olika figurer. Naturkunskap på hög nivå blir det när barnen går ut i skogen och plockar med sig blommor, kottar, löv etc som de sedan arbetar med på förskolan; identifierar, gör olika ”konstverk” av dem och bjuder in föräldrarna på vernissage, där de muntligt berättar för gästerna vad det hittat och gjort. Och en MASSA annat. För mig är det här UNDERVISNING! På barnens nivå och hela tiden genom lek och med handledning av pedagogerna. Jag som jobbar med nyanlända tonåringar använder mig ofta av förskolemetodik och -pedagogik för att den är så enkel (logisk) att begripa, använder alla sinnen OCH viktigast av allt; gör lärandet roligt.
Varför blir den här förskoledebatten alltid så svart/vit? Alla vill INTE ha sina barn på förskola, men måste av olika anledningar. Många VILL ha sina barn i förskola av olika anledningar och andra väljer familjedaghem. En del vill varken ha förskola eller familjedaghem och löser det på sitt sätt, stannar hemma själva eller ”anlitar” mormor. Kan inte alla bara vara överens om att ALLA alternativ är lika bra och att ALLA föräldrar gör de val som de anser vara bäst i den situation de befinner sig? Barn som är hemma blir varken mer eller mindre utvecklade än de som går på förskola och barn på förskola är varken mer eller mindre traumatiserade än de som är hemma. Om någon skulle vara mindre utvecklad eller mer traumatiserad så beror det mest troligt på andra faktorer som påverkar och samspelar i barnets vardag. Dessutom undrar jag varför de som INTE har sina barn på förskola har en massa åsikter OM just förskolan? Ni har tagit ett beslut att ha era barn hemma, fine! Det är säkert ett bra beslut. Vi som har våra barn på förskola har tagit det beslutet, passar oss bra. Vi behöver inte/ vill inte ha pekpinnar och påpekanden om hur dåligt våra barn måste må av att få gå långa dagar på ”dagis” med personal som inte bryr sig och tjugo andra barn som gråter och snorar. Medan vi sitter hemma och passar bebis/jobbar för att kunna åka till Barbados och köpa den senaste iPhone 8:an/handla i fred/träna på gym/ etc. Varför våra barn går på förskola har ni ingen aning om och varför era barn är hemma är inte vårt problem. Alla gör väl som de vill, utan pekpinnar och fördömanden från andra, eller?
Som någon ovan nämnde; jag skulle tycka att det kändes konstigt om mina elever kallade mig för lärare eller fröken, de säger alltid mitt namn när de vill något. När det kommer till kall, så kan man väl se det som något slags kall ATT man vill jobba med barn (eller gamlingar etc), för inte är det lönen som lockar. Tyvärr är det så att eftersom t ex lärare (av olika slag) har relativt dåligt betalt, lockar det inte speciellt många sökanden till utbildningen. Därmed sänks intagningspoängen till utbildningen och fler (typ alla som söker) kommer in. De som inte bryr sig om lönen (kall?) utan som verkligen vill jobba med undervisning/barn/ungdomar och sen de andra, som har dåliga betyg/låga poäng och som inte kommer in på sina första-, andra- och tredjehandsval antas och börjar studera. En del hoppar av efter första VFU:n (praktiken) medan andra läser klart och tar examen. De flesta blir säkert bra lärare, men för många är det fortfarande ett andra- eller tredjehandsval av yrke. Duktiga lärare inom matematik och NO-ämnena försvinner till mer lukrativa yrken som t ex ingenjör och ekonom. Så visst har lönen betydelse, på gott och ont.
För att jobba som förskollärare idag måste man ha förskollärarlegitimation, jag som är legitimerad grundskole- och gymnasielärare får INTE en anställning som förskollärare. Jag har inte RÄTT utbildning, trots att jag läst ett par år mer. Det handlar alltså inte om hög/lång utbildning, utan adekvat utbildning och så ska det vara. Jag skulle inte gå till vårdcentralen och dra ut en tand, trots att läkare och tandläkare läser i mångt och mycket samma kurser.
Om man har problem med namnet Förskola och Förskoleklass så är det Skolverket man ska prata med, eller kanske ta den diskussionen med våra politiker. Om man har problem med att det finns en läroplan för förskolan kanske man ska ta och läsa den. Där står många bra saker. Absolut inget som är skadligt för våra barn, tvärtom. Kom ihåg att fördomar och rädsla ofta baseras på okunskap. Så läs och lär er
http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2442
Du skriver precis det jag tänker, så bra och framförallt sant! Hoppas alla läser och blir mer insatta 🙂
Du skulle kunna få jobb på nästan vilken förskola du vill. Det saknas lärare inom alla åldersgrupper.
Ja, skulle säkert kunna få ett jobb, men då som obehörig lärare eller barnskötare. Inget fel i det, men något pedagogiskt ansvar på en förskola kan jag inte få då jag inte har rätt utbildning. Kravet på behörighet och legitimation innebär att man som obehörig lärare INTE får sätta betyg, utan det får en behörig kollega eller rektor på skolan göra, intyga med sin namnteckning och legitimation att ett betyg som jag som obehörig sätter är korrekt… Man har dock fått undervisa som obehörig, men from juli blir det svårare även där. Huvudmannen kan inte tillsv anställa lärare utan rätt behörighet, dvs både ämne och nivå, men fortfarande finns vissa undantag för vikarier. Skillnaden på barnskötare och förskollärare är inte bara utbildningen, utan även arbetsuppgifterna. En barnskötarutbildning är gymnasial och leder inte till någon legitimation. Förskollärarutb är ca 3,5 år på högskola och leder till legitimation. En förskollärare har i sitt yrke ett ansvar för bla den pedagogiska verksamheten, man måste se till att det finns en planering som följer läroplanen, kommunens vision, huvudmannens önskemål och värdegrunden, dvs man kan inte sitta och hitta på saker själv. Man svarar inför sin huvudman och Skolverket. Om man begår misstag blir man varnad och ev av med sin leg och därmed sitt jobb. Precis som t ex läkare, sjukskötersor och barnmorskor. Ett leg-yrke innebär ett stort ansvar, vilket också är det som gör jobbet roligt och utmanande. Så det här med högre utbildning, som på den här bloggen verkar vara ett skällsord, är inget blaj blaj, utan blodigt allvar. Man läser och reflekterar, lär sig lagar och paragrafer, regler och normer, etik och livsåskådningar, pedagogik och metodik, man fördjupar sig och breddar sig, skriver rapporter och uppsatser, gör egna empiriska undersökningar och praktiserar. INTE för att vara mallig och få titulera sig LÄRARE, FÖRSKOLLÄRARE eller WHATEVER, utan för att man faktiskt ska kunna, veta och känna till det ansvar man tar på sig när man skriver under anställningsavtalet. Jag har inte läst om lagar och regler inom förskolan då jag inte läst förskollärarutbildningen, så jag skulle inte kunna ta det ansvaret inför föräldrar, huvudman och Skolverket. Det skulle bli min chef/föreståndaren som fick träda in i mitt ställe och ansvara med sitt namn för allt jag gör som anställd. Finns inte många chefer som vill ta på sig det… Jag skulle inte vilja. Så ja, jag skulle säkert kunna få jobb på en förskola…
Åh Ammi, jag tror jag älskar dig <3
//Förskollärare
Och jag älskar er alla underbara människor som jobbar inom förskolan och så fint tar hand om våra barn <3 Ni gör ett fantastiskt jobb men får alldeles för lite uppskattning.
Det finns inget som heter sexårsverksamhet, utan förskoleklass och den är så länge man inte skrivit in sig i den, icke obligatorisk! Som det skrevs tidigare om att det heter sexårsverksamhet på vissa orter så är det i sådana fall felbenämt från personalens sida. mer att läsa finns i Lpo 94.
Hej! Jag måste hålla med Carola lite om dålig läsförståelse om man tolkar det hon skriver som negativt om förskola det handlade bara om orden. Intressant synpunkt om nattis som någon skrev, tror också det var samma person som skrev att allt det här har kommit till för att föräldrar måste jobba och så är det och då kan man inte klaga och säga att det är dåligt för det är nödvändigt. Blir som att klaga på skolan, när alla har skolplikt man måste tro att det är bra åtminstone fyller sin funktion. Jag är runt 30 och gick varken på dagis, fritids el dagmamma, så jag måste tro att man kan bli helt normal utan det. Jag kan nog lära mig att säga förskola om allt men måste året innan skola heta förskoleklass så förvirrande.
Hos oss är sexårsverksamheten obligatorisk.
Härligt med puss som motivationshöjare. 🙂
riktigt bra skrivet om dagis och förskola
Jag säger förskola men tänker dagis 🙂 Dagis för mig är ett smeknamn på en daglig verksamhet (omsorg) och det anser jag att det är.
Varför är det ok att säga Nattis för nattöppna förskolor? Det ingår ofta i namnet och jag har aldrig hört några synpunkter på det.
Nu är min tanke: Jag vill inte sätta mina barn (2 och 3 år) i en skola. Jag tycker inte att de har något behov att bli undervisade i någon slags skola redan nu. De lär sig allt de behöver hemma genom att leva vardagsliv i familjen och ligger före sina jämnåriga på många sätt. Att sätta dem på en förskola ihop med 20 andra barn – ingen kan övertyga mig om att de blir sedda eller får välja vad de vill göra och sedan utföra det i lugn och ro där – och ofta i en hög ljudnivå och sedan påstå att det är pedagogisk undervisning som de inte kan klara sig utan… Nja.
Till hösten så skulle jag dock behöva någon barnomsorg för att se efter mina barn när jag ägnar mig åt studier. Någonstans där det fungerar som hemma; man går ut när det passar, spelar spel med den som vill, leker med lera, pusslar, bakar, handlar i affären eller går till biblioteket om det är det som lockar. Finns det ens någon sådan omsorgsform nuförtiden? Jag har en vän som är dagbarnvårdare men även där är det så uppstyrt med läroplaner och aktiviteter numera.
När jag var liten gick jag hos ”dagmamma”. Ibland lekte man själv, ibland med de andra barnen (vi var 3), vi gick på promenad eller till lekplatsen och när jag blev större gick jag ofta in till grannen (som också var dagmamma) och lekte med bästisen där. Ibland hade man tråkigt men det var ok det med. Det var ungefär som hemma och det var allt som krävdes.
Då runt 1980 så var det långt ifrån alla barn som hade gått på dagis när vi började lekskolan. Vad jag vet så var det ingen som tyckte att de som inte gått på dagis var på något sett efter varken kunskapsmässigt eller socialt.
Med tanke på att det här med förskola och att det ses som så enormt viktigt för ett barns utveckling är ju ett relativt nytt fenomen. Det är bara dagens yngsta generation som faktiskt har varit där (de flesta) och ännu vet ingen säkert hur de påverkats. Forskningen är ny och med den kan man bevisa vad som helst. Somliga säger att klassskillnaderna minskat och kunskaperna ökat. Andra visar på att dagens barn är sönderstressade redan innan de kommer till grundskolan, fler har hörselproblem och det skrivs ut antidepressiva mediciner till barn som aldrig tidigare.
Jag tror säkert att många barn älskar sin förskola och tycker det är urkul att leka med kompisar där. Men alla barn är inte skapta i samma form och förskolan passar inte alla barn. Jag är också övertygad om att förskolan existerar i första hand för att föräldrarna ska kunna vara på jobbet, det var därför förskolorna kom till (även om det byter namn och status med jämna mellanrum). Därmed är det också nästan förbjudet att ifrågasätta omsorgsformen för ingen vill ju ha sina barn på ett ställe som inte är helt fantastiskt 🙂
Jag förespråkar valfrihet – för att varje familj skulle kunna få välja barnomsorg: förskola, dagbarnvårdare, mormor eller vara hemmaförälder – utan att det skulle bli en ekonomisk fråga!
Jag tror att anledningen till att det är mer Ok att kallas nattverksamheten för nattis är att det inte är en pedagogisk verksamhet utan är mer omsorg. Den verksamheten går inte under läroplanen och är oftast inte en förskollärare son har ansvaret över. Jag vet inte helt säkert men det kan säkert bero på det.
Idag heter det förskola – förskoleklass – skola. 1998 så fick förskolan sin första läroplan. I samband med detta blev förskolan en egen skolform (låg tidigare under socialtjänsten). Det är stor skillnad på det gamla dagiset och dagens förskola. Genom att kalla det för dagis så osynliggör man det tycker jag.
Jag skulle inte vilja att barnen kallar mig varken fröken, pedagog eller förskollärare. För mig ingår det i en äldre hierarkisk struktur. De får gärna kalla mig för mitt namn precis som de gör med varandra.
Fantastiskt bra skrivet! Vill också att barnen kallar mig vid namn.
Fast nu har hon ju inte skällt på flrskolan bara förklarat varför hon oftast säger dagis istället. Och helt ärligt jag säger också dagis. Och jag säger Lekis med.
Hmmm fy mig som inte hänger med.
Och mina barn har gått på dagis när dom fyllt fyra….
Men va sjutton spelar det för roll.
Det är fjanterier att hålla på och märka ord. Stausen är väl inte det viktigaste för dom som jobbar där får man hoppas. Det borde ju rimligt vis var barnen aom är det.
Sjukt samhälle idag då status går före allt för en del.
Jag förstår precis vad Carola menar och det tror jag dom flesta gör……
Statusen är väl sjukt viktigt? Vill man få upp lönerna behöver man höja statusen. Det är inget fult ord. Tror knappast människor jobbar där för att det är ett kall, det är ett jobb som alla andra jobb.
Förstår fortfarande inte varför det är så svårt att säga förskola. Om en grupp människor tar illa upp är det väl bara att anpassa sig. En massa ord säger vi inte numera – av respekt till andra. Men gör som du vill…det visar ju hur du är som person.
Jobbet är väl detsamma vad man än kallar det? Här är det långt ifrån alla pedagoger på förskolan som har högskoleutbildning, samma med vikarierna – jag tycker att de gör ett bra jobb ändå 🙂
Sen skulle jag absolut vilja påstå att jag hellre lämnar mina barn till någon som ser jobbet som sitt kall än en som bara är där för lönens skull. Jag struntar i om kassörskan i matbutiken gillar sitt jobb, eller killen på verkstan, eller brevbäraren… men jobbar man med barn så ska man känna någon slags passion för sitt yrke. Jag skulle verkligen inte vilja att de anställde någon som enbart var där för pengarnas skull.
Sen är ju allt relativt och jag undrar lite vilka yrkesgrupper som INTE vill höja sin status och lön? Ska lönen enbart motsvara studietiden för i så fall förstår jag varför de flesta utbildningar blir längre och längre.
Jag läste tre år till barnskötare och idag är det inte värt någonting (jag slutade jobba på förskola efter ett år eftersom jag inte tyckte det var en bra omsorgsform, jag var ofta själv med 11 st barn 1-2 år). Min mamma läste ETT år till förskollärare.
Eftersom jag skrev det där om status får jag väl förtydliga mig. Jag menar inte status som ”kolla på mig, jag jobbar på förskola och cashar in”. Jag menar status som i hur folk ser på arbetet. Precis som med sjuksköterskor. Att vara förskolelärare innebär högskoleutbildning, i de flesta andra yrken premieras detta med lite bättre betalt då en person faktiskt betalat för att utbilda sig och blivit i viss mån specialist på det de gör. Till det kommer också att det är ett fysiskt krävande jobb och att förskollärare tar hand om det käraste vi har. Så jo, statusen är viktig för om förskollärare fick mer betalt, bättre arbetsmiljö t ex mindre barngrupper etc så skulle fler vilja utbilda sig till förskollärare och därmed skulle det gynna våra barn.
Jag förstår mycket väl att människor tycker att det kan kvitta lika om personalen är utbildad eller ej men det gör faktiskt skillnad. En sån enkel sak som hur man bäst ser alla barn i en grupp, håller koll på gården eller löser en konflikt två barn emellan är faktiskt inte självklart. Lägg där till den pedagogiska verksamheten. Ni som säger att den inte spelar så stor roll, ppedagogisk verksamhet på förskola kan vara bokläsning, sångstund, pyssel eller utflykter. Sånt vill ni väl ha för era barn? Att de faktiskt är harmoniska där de vistas stor del av sin vakna tid?
Vad kul att få åka hela familjen och träna tillsammans, så kul !!
Att du orkar skälla på förskolan dag efter dag. Vi förstår att du vill hålla dina barn hemma. 9 av 10 barn går dock på förskola, så det är faktiskt du som är undantaget 🙂
Skälla??? Jisses människa, VART skällde jag ? Läser man in skäll på förskola i detta, då har man nog en extremt dålig läsförståelse, jag är ledsen att behöva säga det.
Eller… Så letar man bara efter anledning att klaga;)
Vilket som är illa.
Om du reagerar så där och kommer med personliga påhopp utan vidare anledning förstår jag att gubben smet med svansen mellan benen. Låt folk komma med sina tankar och åsikter utan att skälla ut dem efter noter. Skäms!
Carola: Skämmas? För vad? Att jag INTE skällde på förskolan men fick skäll för just det? Att jag tycker att läsförståelsen var låg? Den ÄR ju det om man på något vis kan läsa in att jag skällde på förskolan:) Och du har så rätt Gunnar i att ”gubben smet med svansen mellan benen” Det var EXAKT det han gjorde, och den meningen säger sig själv eller hur;)
Skäms på dig själv du i stället.
Gunnar…VET SKÄMS själv! Så där säger (skriver) man inte om man har en smula hyfs i sig!
Den som ska skämmas är du, Gunnar!
Om du har följt Carolas blogg borde du veta hur hon kämpar och sliter för att få sitt och barnens liv att fungera!
Det hon gått/går igenom borde ingen få uppleva!
Om du tvunget känner för att dela med dig av dina åsikter, kommentera då det Carola har bloggat om, inte dina sårande och idiotiska åsikter!
Skäms PÅ DIG!!
Självklart menar du inget illa med att säga dagis men nu är det ju inte du som har tolkningsföreträde. Jag menar, även om jag inte menar nåt illa med att säga typ negerboll så gör jag inte det för jag har inte tolkningsföreträde och vet att det finns en hel grupp som tar illa vid sig/vill att det används ett annat ord. Varför ska det vara så svårt då?
Det handlar om att verksamheterna bytt namn och att statusen ska höjas osv. Dagis kommer från daghem och då, så vitt jag förstår, fanns varken läroplan eller utbildad personal alla gånger. Läroplanen för förskolan är ju för att hjälpa personalen, för att det inte ska vara endast förvaring av barn och för att gruppen ska vara harmonisk osv. Personligen tycker jag att det är bra att barnen får mer uppstyrt aktiviteter på förskolan än bara fri lek.
+1
Så bra skrivet!
Även jag säger dagis ibland, särskilt till barnen, även om jag försöker säga förskola. Att barnen säger fröken tycker jag är självklart, det säger de till mig (lärare) och min man (jobbar i skola/på fritids) också. Däremot blir det bekymmer när du kallar verksamheten för sexåringar för Förskola, eftersom det finns en annan verksamhet som heter så, den för 1-5-åringar. Det är rätt viktigt att folk vet vad man menar, därför är jag (och sonen som går där) noga med att kalla verksamheten för sexåringar för förskoleklass, som den heter
Fast det är ju det jag menar. Varför ha så lika namn? Förskola, förskoleklass.
Eller varför inte ha åtminstone samma över hela landet? Det kallas för både Förskoleklass och Sexårsverksamhet.
Det är ju bland annat av den anledningen jag föredrar Dagis, sen förskola, sen skola. Ingen kan ta fel på vad som menas:)
Förskola = (dagis), förskoleklass= (sexårsverksamhet). Människor kan visst ta fel på vad som menas, eftersom det inte stämmer överens med hur det är.
Tack för dom fina bilderna Här har barnen lov efter påsken Vad har du för tattuering på ryggen
!!!!!!!!!!!! Här blåser det bra idag Ha en fin bra dag ”sötnos”
Hjälp så likt varann Jordan och Lovelia är! 🙂
Håller med dig.
Å så här mitt i natten när jag är fnissig små trött….så för att vara 2015 korrekt borde ju friskis & svettis byta ut sitt 80 tals namn till frisk & svettig eftersom ’is namn verkar vara förbjudna nu mera 😉