Okategoriserade

Flygdagen 2022 F16-Uppsala ✈️

Igår, lördag 27 augusti, så var det dags för Försvarsmakten att visa upp sig, och det gjordes på flygflottiljen F16 på hemmaplan, Uppsala. När militären anordnar något så kan man lita på att det är ordning och reda 🙌 Det är en av anledningarna att jag tycker att det skulle vara som förr, med värnplikten. In med ALLA snorvalpar till killar när de slutar gymnasiet, vare sig de vill eller inte. De BEHÖVER lära sig att veta hut. De går in där som pojkar och kommer ut på andra sidan som unga män, som kan bädda sängen, putsa skor och sitta ute i fält och glo, timme efter timme. Tjejerna då, tänker ni? För det är ju ett Pk-samhälle och genus är viktigt. Tja, men hur skulle det gå? Alla nagelsalonger och klädbutiker skulle gå i konkurs ju 😅 Skoja bara! Jag tycker nog faktiskt att även tjejer skulle köra ett icke frivilligt varv inom det militära. Av exakt samma anledning som killarna. Men, i bådas fall kanske det skulle finnas alternativ. Vill du inte kriga kan du göra något annat i en för samhället viktig gren, som sjukvård, äldrevård och liknade. Givetvis med samma stenhårda disciplin:)

Okey. Nog om det:) Jag tror att vissa inte håller med om att militären lyckades helt med upprätthållandet av ordningen i trafiken. För det var tydligen ett trafikkaos utan dess like. Jag vill inte tro att det är militärens fel, utan andra aktörer. Hörde om bilar som felparkerat och därmed stoppade upp alla andra, så pass att bärgare fick tillkallas. Det är som vanligt i dagens samhälle, Jag jag och jag. Folk satt tydligen fast på parkeringen i sex timmar, eller i kö till eventet. Värdelöst för dem. Men, eftersom jag och syrran är smarta😅så tog vi bussen. De gick ut innan och rekommenderade det, och det gick gratisbussar till och från F16. Vi tog buss in till stan, och sen fick vi stå i jättelång kö, som ändå gick snabbt för de körde bussar i skytteltrafik, och bussarna hade fri lejd hela vägen. Extremt smidigt.

Inne på området så drabbas jag som vanligt av nån slags, ja, jag vet inte vad det är? Lite starstrucked-känsla. Jag är fascinerad av militära saker, allt -fordon, strategier, utrustningen och såklart – män i uniform får märkligt nog hjärtat att klappa lite snabbare 😂 Fan vet vad det är, men så är det. Och nu snackar vi om stridspiloter. Finns det något coolare än det? Och när de här männen i uniform tålmodigt och med ett leende berättar gång på gång om flygplanet de står framför, eller låter barnen prova att skjuta uppifrån taket på en lastbil, eller hjälper nån upp eller ner, då är det svårt att låta bli att imponeras:)

Nu var det ju kanske inte enbart piloter, det finns ju massor av andra befattningar inom försvarsmakten, och massor av kvinnor med för den delen:) Men de lockar inte det minsta;)

Vi tog sikte direkt på flyguppvisningarna och där befann vi oss mesta delen av tiden. Förra gången gick vi runt mer, men nu fastnade vi här. Det var ju bara jag och syrran, för inga barn ville följa med. Jag fattar, för när vi ska se på något så är det all-in. Det är alltid vi som är kvar till sist, och som i princip hjälper till att sopa golven och stänga baren, oss får de kasta ut. Men så är det:) Jag vill inte missa något.

Vi såg Draken och Viggen och Jas 39 Gripen, Tunnan, Lansen, Spitfire, Mustang, Midnight Hawks(Finlands försvarsmakt) Saab Safir, helikoptrar, och Herkules och allt vad det nu är. Jag är inte helt säker på vad som är vad. Säker är jag däremot på att ljudet av ett stridsflygplan är mäktigt som fan. Jag bodde rätt nära flottiljen förr, innan den lades ner, och de flög ofta. Jag hade Janelle som var bebis, och sen Patricia och jag hatade flygdagarna för då väckte de mina kids 😂 Undrar om de fått några men av att väckas av ett par Jas-plan?

Nu tar jag tillbaka allt. Jag älskar att vår flygflottilj återuppstått.

Vi slet oss så småningom från flyguppvisningen och gick runt och tittade. Herkules är så stort, så stort:) I ett sånt här fraktades det en gång två elefanter;)

Men större än Herkules är Globemaster. Alltså de är så stora!

Kön för att gå in i det var enorm, och eftersom vi gjorde det förra gången så hoppade vi över det. Men vi gick in i Herkules:)

Jag gillar ju inte att flyga, för det är tråkigt. Att sitta i ett sånt här, utan fönster, förutom de runda som sitter så högt att man måste stå upp för att se ut, det skulle inte vara jättekul:)

Det vita fyrkantiga med ett silverstreck på mitten, till höger i bild, är en toalett:D Likadan som jag har i husvagnen😂 Jag vill inte veta hur det går till om de behöver använda den, men jag misstänker att det är precis noll privacy. Komfortabla säten vet jag inte om det är, men de är luftiga i alla fall.

Vi gick vidare för att kika på de mindre planen.

Skolflygplan, alltså det som piloterna övar sig i:) De är så jäkla gulliga!

Vid varje flygplan/helikopter stod militärer och svarade på frågor. Jag drabbas av tunghäfta, antagligen för att jag tycker att alla är så stiliga:)

Tyskt plan, komplett med flagga och symbol. Här hade jag en enda mening i huvudet, som jag väste mellan tänderna till syrran. Ni som är i min ålder vet nog:)?

”Don’t mention the war!”

Det kommer från…….? Jajamen, Pang i bygget, eller Fawlty Towers. Med John Cleese. Avsnittet handlar om att det kommer ett tyskt sällskap till Basils hotel och han försöker så hårt att inte nämna kriget, andra världskriget, för det skulle kännas pinsamt för de tyska gästerna. Givetvis så är det absolut enda han säger på något vis kopplat till kriget. Det går inte att förklara, men det är kul:) Kanske inte de tyska killarna tyckte, tillika den stiligaste av de stiliga så jag visste inte var jag skulle titta ens. Jag vet – jag är hopplös😜 Och nej, han hörde såklart inte. Tror jag:)

Vid en av helikoptrarna stod ”Snygga killen” för givetvis får de smeknamn, för när vi sen refererar till var och vem vi menar så blir det så. Den här killen var snygg. Sjukt trevlig och luktade garanterat gott också:)

Snygga killen kom fram till oss och frågade om vi hade några frågor. Just då hade vi inga, men en sekund senare massor:) Som till exempel hur fan de inte ramlar ur när de hoppar in i helikoptern och sätter sig på golvet, och helikoptern sen lyfter i 45 graders vinkel. Eller vad det nu är, brant i alla fall. Svaret på det var att de kopplade fast sig med karbinhakar i golvet. Aha. Smart. Det tar ju bara sekunder för dem att hoppa ut eller in, de visade en landsättning och upphämtning och det tog ju ingen tid alls. Han berättade att de även hjälpte till med att släcka skogsbränder, då kopplade de på nån vattenkula på lina under, som sen kunde hämta vatten från sjöar och gölar. Han berättade att piloten inte ser bakåt speciellt bra, utan att det är bland annat han, som besättning, som är ögonen bakåt. Det för att de inte har några backspeglar. Och kanske för att det sitter en balk som är väldigt bred precis bakom piloten, som gör sikten usel. Ja, vi lärde oss en massa av Snygga Killen:) Sen kom nån annan och störde, ville fråga nåt, så då lämnade vi honom motvilligt:)

Helikopter är coolt. På min bucketlist står att åka en sån. Helst flyga, men eftersom jag suger på siffror och allt matematiskt så kanske det är svårt. Man vill ju helst inte krascha för att man inte kan begripa vad siffrorna betyder.

Vi hade en annan fråga också. Som vi drog på länge och väl. Den kändes lite fånig. Men VAD är det för spets i fram?

Alla hade den inte. På de flesta satt en propp. Vi funderade på om det var till för att hänga tvätt? Men det är ju för Kalle Anka, men kanske en typ av bajonett? För närstrid. Men eftersom de sällan är så där nära varandra i en luftstrid, då har den ena redan skjutit den andra liksom, och plan fajtas sällan på marken, som två riddare i ett tornerspel…. Så var det inte ett seriöst förslag. Kanske var det nån form av radarmottagare? Med all teknik de har, så lät det rätt vettigt. Till sist frågade vi. Och med Vi menar jag Syrran, för jag har ju tunghäfta

Okey. Det är en hastighetsmätare. Det är ett pyttelitet hål där fram, som skulle kunna skjuta typ luftgevärskulor, men det gör den inte, utan luften åker in där och simsalabim så kan man avläsa fart och höjd också kanske, jag hade slutat lyssna tror jag:)

Jag blev tokkär också. Dels i den stilige tysken förstås, men ännu mer i den här. ❤️ Här är den, en sån här vill jag ha och göra om till husbil.

Komplett med stege upp på taket och den militärgröna färgen. Det var ett rullande museum, nån form av sambandscentral eller kommunikation. Jag vet inte, för jag ville bara hoppa in i den och köra därifrån. Så fin! I want it! Så var hittar jag en sån här nu då? Den var så fin inuti, med gamla träpaneler och antika grejor. ❤️

Köerna till maten var sjukt långa, jag tror inte jag överdriver om jag säger 100 meter lång. Givetvis ville vi inte stå i dem, men framåt eftermiddagen lättade det. Vi köade i fem minuter och köpte varsin baguett. Den ena med ost och den andra med ost och skinkröra. Jag kan säga att det var antingen skratta eller gråta åt dem och vi valde att garva. Alltså, brödet var typ som ett korvbröd, och i den ena låg det en ostskiva. Inget annat. I den andra en sparsam röra av ost och skinka och lite flagor av sallad. Pyttelite. Och svindyra. Jizuuus 🤦‍♀️ Det kändes inte ens att man ätit upp den, så det var tur att chokladbollarna vi också köpte var makalöst goda. Sen handlade vi kaffe och mazarin, för vi var ju hungriga 😂 och kaffet var väl ok, inte mer, men delicato mazarinen hade fastnat i plasten, så hela locket åkte av. Blev till att kladda lite med en sked, för man kan ju inte missa hela fyllningen. Ja, herregud. Men nu var vi inte där för nån kulinarisk upplevelse, tursamt nog.

Dagen var superkul. Välordnat och spännande, massor att se och lära. Hade jag varit ung så hade jag köat vid rekryteringstälten och signat upp mig för en karriär inom försvaret:)

Vi har att brås på. Vår farbror var FN-soldat i dåvarande Kongo, och pappa som pretty much uppfostrades av honom, gick i hans fotspår och valde militären som yrke. (Innan han bestämde sig för att gå vidare till SAS. Där han inte var flygande.) Så egentligen borde någon av oss slagit in på den banan🤷‍♀️ Jag överlåter det till barnen.

Vi lämnade när de började packa ihop, och köade en kort stund till bussen, som sen hade fri lejd tillbaka till stan. Sen hem via nästa buss.

Nu funderar vi på om vi ska ta en roadtrip till Linköping och besöka flygvapenmuseumet där. Har någon något att säga om det?

Jag kanske kommer på något mer jag ville berätta, men för nu är det slut på flygdagen 2022. Bilderna är inte så bra, det var ett knepigt ljus att fota i, ber om ursäkt för det.

Ha det gott nu så hörs vi snart 🙂

Kommentarer

 1. Barbro Carlsson

  Till Linköping skall du åka nästa år. Flygdagen går där då. Boka övernattning i närheten det gjorde vi i Uppsala förra gången.

 2. Sofie

  Vi är ofta till flygvapenmuseet då våra barn snöat in på flygplan och det är en så tacksam utflykt då vi bor nära. Gratis och så har dom familjevisningar vissa fredagar. Värt en utflykt absolut men skulle vänta tills att renoveringen är färdig.

 3. Maria

  Jag älskar Draken! När jag var barn flög de från Ängelholm och ibland hörde man det där typiska vrålande när tre drakar flög förbi. Det är starka barndomsminnen. Vi var tillfälligtvis på museet i Linköping i somras, och det var alldeles fantastiskt. Jag har inte fantasi till vad som saknas iom renoveringen, det kändes som att precis allt fanns. Kom dessutom hem med Gripen som pepparkaksform, vad mer kan man begära?

 4. Charlotte

  Fy vad avis jag blev när jag läste ditt inlägg om flygdagen. Älskar flygplan av alla sorter, men mest Viggen 😍. Är född och uppvuxen i Kallinge där F17 fortfarande finns. Vi bodde där de flög hem till basen. Så jag vet exakt hur Viggen ser ut underifrån 😂.
  Kan varmt rekommendera flygmuseet i Linköping😁

 5. Ulrika

  Vänta med att besöka Flygvapenmuseet i Linköping till nästa år då hela är öppnat. Just nu är delar av det stängt för renovering, men beräknas vara klart till sommaren 2023;)

 6. Sofia

  Detta har jag helt missat. Låter som ett superintressant event.

  Gillar hur du blandar fakta och humor. Igenkännande skratt på mazarinlocket. Det serverades mazariner till fredagsfikat på jobbet, och någon ”smart” person hade då lagt dem i två lager eftersom det var ganska många. Resultat: mazarin med två ”lock” (ovan- och undersida) eller mazarin utan lock. Nästa gång det serverades mazariner fanns det två fat…Synd, för jag gillar locket 😂

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Haha😂😂 underbart ju! Gillar din humor 🙌🏼
   Ja det är ett oerhört intressant event! Så får du möjlighet så gå:) Stort tack för snälla ord ❤️

 7. Ewa

  Åk till Linköping, mycket att se o lära, men tyvärr inte så många snygga militärer att titta på!
  Tycker om din blogg, du är så duktig på att skriva! ( syns på betygen oxå) Du fänglar!

 8. Mia

  Fantastisk bra dag! Vi tog tåg från Sthlm, sen kunde vi direkt hoppa på gratisbussen
  ( japp på eftermiddagen var det lång kö men gick faktiskt fort!). Häftigt och fint med alla plan och även konstflygen 🙂 det enda tråkiga var att Tunnan var trasig..
  Vi hade matsäck med oss så behövde inte stå i matköer.
  Vi ska åka till Flygdagen 2023 i Linköping har sonen redan bestämt!

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jasså den ÄR i Linköping nästa gång? Haha vi skämtade om det 🙈 Men jag tror Tunnan flög senare på slutet…? Helt osäker nu dock! Ja visst funkade det bra med allmänna kommunikationen:) Extrapoäng för det 🙌🏼

 9. Rille

  Jag gjorde lumpen på den gamla goda tiden när nästan alla män gjorde den. Jag brukar säga ”Jag skulle inte vilja ha det ogjort, men jag skulle inte vilja göra om det” :). Jag tror framförallt att både killar och tjejer skulle må bra av upplevelsen att tvingas lyda order. Det hjälper inte vad du tycker och säger, det är bara att lyda. Mycket nyttigt!
  Till nästa år borde militären får tillstånd att köra över felparkerade bilar med pansarvagn, så kanske bilägarna lär sig. 😀

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Haha ja det hotet kanske skulle få folk att tänka efter lite längre än egot räcker😂 Svinbra idé! Ja, precis, att lära sig lyda order! Idag är det så jäkla mkt curlande hela tiden att de unga människorna är rätt odrägliga i många situationer.🙈

 10. Vanessa Johansson

  Hej! Jag kan också rekommendera F15 k Söderhamn! Det är nerlagt men de har ett väldigt fint (om än inte jättestort) museum. Roligt för både barn o vuxna!

 11. Mumintrollet

  Du har nog rätt där ang. militärtjänst. Frågade en gång en granne, som jobbade som militär, om det inte kändes meningslöst när det aldrig behövdes (då trodde jag det i alla fall). ”Du anar inte hur många pojkar jag har uppfostrat”, var svaret. Kanske till och med många hade avstått att gå med i kriminella gäng.

  1. Sofia

   Där sa du något Mumintrollet. Militärtjänst = integration 1.0. Varför har ingen politiker föreslagit detta? Nej men just det, i Sverige ska ju alla få göra som de vill 🤦‍♀️

  2. Profilbild
   familjenannorlunda

   Sant! Och som det är i dagens samhälle men frånvarande föräldrar av olika anledningar, stök och bök och kriminalitet…. Jag tror stenhårt på militärtjänst som ett vapen där.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting