Okategoriserade

Förmiddag:) och lite som provocerar😂

Jag har inte klivit upp och klockan Àr halv elva:)

Hemskt va? 😂

Jag tror att det faktum att jag prioriterat sömn gjort att jag klarat av framför allt de senaste Ă„ren relativt mentalt bra. Alla vet att sömn Ă€r oerhört viktigt för Ă„terhĂ€mtning av hela kroppen, inte minst hjĂ€rnan. Att inte lĂ„ta folk sova Ă€r en klassisk tortyrmetod. SĂ„, med det i Ă„tanke sĂ„ kan de dĂ€r Ă„ren nĂ€r jag aldrig sov mer Ă€n typ tvĂ„ timmar i strĂ€ck ostört pga smĂ„ nattvakna ungar😂jĂ€mföras med vilket fĂ„nglĂ€ger som helst.

Det Àr jag och Rambo:)

I över tjugo Är sÄ sov jag mycket sÀllan en hel natt. Mina barn har ju ammats lÀnge och nÀtterna var liksom ingen undantag frÄn de varannan timmes schema de föredrog. Jag utvecklade en grym förmÄga att sova nÀr jag fick möjlighet:)

Och jag tog de möjligheter som fanns, sĂ„ till exempel har jag aldrig varit uppe med skolbarnen pĂ„ morgnarna sĂ„ lĂ€nge som jag var gift. Han skulle Ă€ndĂ„ ivĂ€g ju. Han fick sova alla nĂ€tter med ytterst fĂ„ undantag, för det i sig tycker jag Ă€r en sjĂ€lvklarhet nĂ€r den andra ska sköta ett jobb utanför hemmet, att den som Ă€r hemma med barnen Ă€ven tar nĂ€tterna. Hemma med barn Ă€r slitigt men man kan ta det i sin egen takt, man mĂ„ste inte hĂ„lla hemmet i tipptopp skick 😂

Givetvis sÄ vÀckte jag honom om saker strulade till sig, men för det mesta inte. I gengÀld lÀt han mig sova de dÀr timmarna frÄn fem till Ätta, ibland nio nÀr han Äkte. Alla var nöjda och om inte pigga sÄ nÄt likande iaf;)

Sen drog han och jag kunde inte sova pÄ nÀtterna för dÄ malde tankarna och tÄrarna rann, kanske sov jag nÄn orolig timme hÀr och var, gÀrna framÄt sexdraget sÄklart. Och klev upp med kidsen sju.

Det var tufft som fan.

Idag sover barnen lÀnge, och vaknar de tidigt sÄ klarar de sig utmÀrkt sjÀlva. Det har de gjort i nÄgra Är nu, sÄ mitt sömnmönster har Àndrat sig totalt.

Skulle jag behöva vakna var och varannan timme nattetid nu skulle jag knappast kunna funka dagtid:)

Kroppen Àr helt fantastisk ÀndÄ! Vilken anpassningsförmÄga:)

.

Jag ligger gÀrna kvar och drar mig, som nu. Surfar, lÀser böcker, svarar pÄ mail, kollar instagram och sÄnt dÀr. Det kan jag göra i timmar:)

Jag tar det pĂ„ ”no stress” kontot.

Jag har för lĂ€nge sen accepterat att jag inte Ă€r nĂ„gon morgonmĂ€nniska. Och sĂ„ fĂ„r det vara. Jag nöjer mig med att jag kan kliva upp 3.45 om jag mĂ„ste, men mĂ„ste jag inte, som pĂ„ helgen – dĂ„ sover jag lĂ€nge och sen drar jag mig i evigheter:)

Inte sÀllan kommer nÄn och sÀllskapar ocksÄ, nÀstan alltid Doris men Àven ungarna kryper ner ibland och myser en stund till:)

🌾

Nu, nÀr jag skrev Acceptera kom jag pÄ en sak.

Det gÄr nog under kategorin : Saker som provocerar mig:)

Lite faktiskt Ă€ven under : Hur svĂ„rt ska det vara?😂

ACCEPTERA, alla vet att det uttalas ACK, ”ackseptera”. Eller hur? ÖvervĂ€gande delen av befolkningen uttalar det korrekt men sĂ„ har vi de hĂ€r som sĂ€ger Asseptera…?

Hur Àr det möjligt??? Hur kan man inte höra att alla andra sÀger annorlunda? Varför begriper man dÄ inte att man sjÀlv sÀger fel? För det Àr fel.

Inte alltid sĂ€ger samma mĂ€nniskor Ă€ven Kesjup, ist för det korrekta Ketchup, men det hĂ€nder. De som inte kan uttala ketchup Ă€r ocksĂ„ ena konstiga envisa typer. Även varianten Katchup finns… men holy smokeđŸ„”

Kex och cheks ska vi inte ens tala om men det verkar vara begrĂ€nsat till Göteborgstrakten i alla fall. VĂ€rst Ă€r Ă€ndĂ„ asseptera. Gosh.😅😂

Ni som sĂ€ger sĂ„… SLUTA. Det Ă€r fel, och för er egen skull… sluta bara:) Man fĂ„r en skev bild av folk som inte kan prata rent nĂ€r de Ă€r vuxna, det Ă€r bara sĂ„. FörlĂ„t om jag sĂ„rar nĂ„n, men … nej förresten, man fĂ„r tĂ„la en liten korrigering nĂ€r man Ă€r vuxen:)

Det Ă€r inte dialektalt, sĂ„nt har jag inget problem med överhuvudtaget, utan det hĂ€r Ă€r ren dumhet. 🙈

SÄ, nu ska jag snart skjutsa till kalas, och sen kanske ta en promenad. Vi fÄr se vad dagen bjuder pÄ helt enkelt.

Vad gör ni idag?

Skottar snö? Klipper grÀs? Det Àr ju ett konstigt vÀder just nu:)

Ha det bra oavsett, och glöm inte att andas lite. Varva ner och koppla av😊

Kommentarer

 1. Jennifer

  Jag stör mig nÀr folk sÀger ressiskör Ät regissör! Efter jag lÀrde mig att det heter omstÀndLigt och inte omstÀndigt stör jag mig pÄ det med.

 2. Tess W

  Jag sa lĂ€nge flagna (gn uttalas lika som i regn) i stĂ€llet för flaGna. Sa ocksĂ„ Ă„derbrĂ„k (som i att man kan brĂ„ka med en person) i stĂ€llet för Ă„derbrĂ„CK. Men jag sĂ€ger i alla fall att jag ska Ă„ka till FUrUvik (nöjesparken) och inte Furrvick som en nĂ€ra anhörig sĂ€ger! 😉
  Stora kramar Tess W

 3. Malin

  Data istÀllet för dator
  Delegation istÀllet för delegering
  LakaRn istÀllet för lakan (dialektalt kanske, jag vet inte)
  Jag stör ihjĂ€l mig 😁

 4. Agnethe

  Och ni pĂ„ vĂ€stkusten och vi i Norge följer ofta samma uttal! I Norge heter det kjeks och uttalas chex. Börja inte slĂ„ ner pĂ„ et helt land och landets grannar rĂ€tt över grĂ€nsen. Onödigt, tycker jag.😊 VĂ€stkusten och Norge enas om att följa det gamla uttalet och skippa det modernare kex.

 5. L

  Expresso istÀllet för espresso. Professorisk istÀllet för provisorisk. Jag blir galen pÄ sÄdant!!!!

 6. Maria

  Heja dej 🙂 Det Ă€r ord jag ocksĂ„ retar mig pĂ„ men det som retar mig mest Ă€r nĂ€r folk sĂ€ger VĂ€sterbottenost :-O Det finns ju ett s med sĂ„ det heter VĂ€sterbottenSost. Som norrlĂ€nning Ă€r det nĂ„got som retar mig alldeles fruktansvĂ€rt och vĂ€rst Ă€r nĂ€r kockar och andra inom matindustrin inte kan uttala det rĂ€tt.
  MorgonmĂ€nniska blev jag i mars nĂ€r jag numera kliver upp 3.45 varje morgon 😀 Det funkar och kroppen vĂ€njer sig dock inte pĂ„ helgerna nĂ€r jag ofta vaknar vid 5-snĂ„ret men tidiga morgonpromenader med hunden Ă€r hĂ€rligt 🙂

 7. Sofie

  ”Bronsch”, sĂ„ uttalar min pappa ordet ”Brons”. Blir lika irriterad varje gĂ„ng. Hade en gammal klasskompis som sa ”Rörmockare” istĂ€llet för det enda rĂ€tta, RÖRMOKARE. SĂ„ störigt sĂ„ det finns inte. 😳

 8. Sanna

  Jag Ă€r preciiiis lika nĂ€r det gĂ€ller mornar. Är absolut ingen morgon mĂ€nniska! GĂ„r helst inte upp innan kl 9. Sover gĂ€rna till 10-11 pĂ„ helger 😁 Som tur va gĂ„r mannen gĂ€rna upp tidigt. O barnen Ă€r 7 o 8 nu sĂ„ man kan ligga o dra sig ett tag Ă€ven om de skulle vakna tidigare. I vardagarna turas vi om o gĂ„ me barnen till skolan. Jag har en vardag jag kan sova o inte tĂ€nka pĂ„ o behöva gĂ„ upp o fixa barnen o sĂ„. Men sĂ„ har det oxĂ„ blivit pga en sjukdom jag har som gör att jag har kronisk vĂ€rk o trötthet (Eds) o oxĂ„ fick utmattningssyndrom pĂ„ det. Men det hĂ€r me o inte va morgon mĂ€nniska o gĂ€rna sover lĂ€nge höjer mĂ„nga pĂ„ ögonbrynen Ă„t o det Ă€r liksom inte lika ”ok”! Man ska upp tidigt verkar det som. đŸ€” Jag funkar bĂ€st sen kvĂ€ll/natt! 😂

 9. Hanna

  Accessoar dĂ„? Hur brukar du uttala det 😉 Ska ju dĂ„ ocksĂ„ uttalas Acksessoar enligt samma princip som acceptera uttalas ackseptera, tror jag iallafall 😀

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag uttalar det som engelskans accessory, alltsÄ axessory-ish. Assessoar blir det dÄ, men tror NE sÀger att det ska vara ack. Men det gÄr inte nÀr det finns ett vedertaget, korrekt engelsk ord som förlaga:)

 10. Ulrika

  Stör ihjĂ€l mig pĂ„ folk som sĂ€ger ejenklien och Ă€nklien istĂ€llet för egentligen och Ă€ntligenđŸ˜©

 11. Camilla

  Jag tĂ€nkte ocksĂ„ skriva om detta! Men nu nĂ€r du har förklarat det sĂ„ bra, sĂ„ skriver jag bara att jag hĂ„ller med dig. 😀👍

 12. Helén

  Att uttala acceptera med s Ă€r ju bara helt fel, men uttalet pĂ„ kex Ă€r dialektalt. Om man ska följa sprĂ„kregler sĂ„ Ă€r chex-uttalet det korrekta, eftersom k uttalas som tje-ljud framför mjuk vokal (e,i,y,Ă€,ö). TĂ€nk kiosk, kyrka, kĂ€rlek, kök osv. Kex följer egentligen samma regel, sĂ„ vi pĂ„ vĂ€stkusten sĂ€ger rĂ€tt, och ni fel 😀

 13. Therese

  Kex/chex kan reta mig nĂ„t vansinnigt. Men det Ă€r ju dialektalt. VĂ€rsta va nĂ€r göteborgskex gjorde reklam pĂ„ tv och upplĂ€saren sa kexđŸ˜± nej det finns fĂ„/ingen i Gbg som sĂ€ger kex. 😂 (sĂ€ger chex!bor pĂ„ Orust! HĂ€r heter det sĂ„) 😄

 14. Ann-Charlotte Larsson

  Jag hade en kollega en gÄng i tiden som sa abbotek istÀllet för apotek
  SĂ„ himla provocerande 😂😂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma frÄn Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen pÄ heltid. Vi Àr en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . TvÀtt och mat...och ytterklÀder i den trÄnga hallen... Ett Àr sÀkert och det Àr att det blir aldrig trÄkigt med nio barn i familjen! Maila mig? GÀrna :) HÀr : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing