SKOGAHOLMSLIMPA, 2 st
Receptet kommer från Nina, Niiinis, Nina Hermansen 🙂 Det är Skogaholms eget recept, som de själva publicerat, men givetvis håller de på några hemliga ingredienser:)
3,5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl (men jag hade 8 dl, det hänger på hur färskt mjölet är och kvalitet)
4 dl rågsikt
Gör såhär:
Värm vattnet till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och lös upp jästen. Häll i salt, sirap och lite av mjölet. Blanda runt och tillsätt varefter resten av mjölet och det smälta smöret.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Dela degen i 2. Forma limpor av dem och lägg på bakplåtspapper, jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader efter 5 minuter. Låt stå i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet.
Note to self: de ryms inte i vanlig långpanna. Undervärmen är stark, blir lätt bränt i botten.
Kommentarer
Jag lägger limporna i
min lite mindre långpanna. Penslar med lite olja emellan
så fastnar de inte i varann.
Men ärligt…som skogaholmslimpa blir de inte.
Men goda
Jag tyckte de blev superlika, fast inte helt. Men riktigt goda. Jag har bakat dem flera gånger nu, och använder helst formar. Enklast på nåt sätt:)