Okategoriserade

Första september?

”Denna sommar, den var verkligen kort”… sjunger Orup och det är en fras jag har i huvudet mest hela tiden:)

(Förutom ”Don´t break my heart my achy breaky heart” tack för den syrran, som råkade nämna Billy Ray Cyrus igår, och sekunden senare skrålade vi den i kapp:D Hon hatar den medan jag tycker den är catchy och är kul att sjunga)

Men tillbaka till sommaren, den var kort. Våren var ruskigt kall och vi hade snö som låg länge och liksom vägrade ge sig. Det var förbannat kallt och det här med att ens skola ut sina plantor utan att ha ett växthus var inte lönt. De frös ihjäl av bara tanken på att komma ut;) Sen har det varit lite upp och ner, absolut fina dagar och det var väl fint där runt midsommar? Men något det hart varit uselt med, det är de här varma kvällarna. I alla fall här. Jag älskar att ha altandörren öppen på kvällarna men den har fått stängas till för det är kyligt inne. Nu i slutet av augusti har det däremot varit några nätter som touchat till tropiska, som ju är över 20 grader.

Jag har varit ute och svirat en del och cyklat ner på stan, och jag tror att det är en enda gång jag inte tagit med en jacka, utan kunde åka i bara linne. Ofta har jag cyklat hem i duggregn.

Nu är det september och även om det kan vara en fantastik höst framför oss så är det inte samma sak. Ta bara det här med att öppna dörrar och fönster innebär en stående inbjudan till gigantospindlarna att komma in… Den här klev in genom köksfönstret. Robban gick ut i köket och hojtade sen med den där rösten man vet att man måste agera på:)

”Mamma, kom HIT.”

Jag kan säga att de är för jävla snabba också, de stora kan springa i 50 cm per sekund, eller 1,9 km i timmen. Jag kan inte räkna och vet inte om de där siffrorna överensstämmer, men så säger Google:) Jag kan iaf intyga att det går undan. Den här jäveln skulle jag ta med hushållspapper, och eftersom det är svinäckligt att trycka till så hela kroppen spricker så var jag för mild på handen;) och fick jaga den. Tredje gången gillt klämde jag till så den splattade ut till mos. Och morrade ”Sprang du din jävel? Jävla rövhål.” Hm, jag vet inte helt moget, men det var i affekt:)

Jag brukar ta dem med dammsugaren men här var det blött och mitt andra förstahandsval – flugsmällaren, hade jag garanterat missat med här, det är för knepig vinkel. Så då återstår papper, och det är äckligt. Jag är inte rädd för de här längre, jag har varit, sådär så att jag ryst länge efter att ha sett en, men det har så att säga tvingats gått över;)

Dealen är, för er som tycker synd om spindlarna, att utomhus får du leva, men kommer du in då jäklar är det döden döden.

Jag flyttade exempelvis på en korsspindel häromdagen när jag skulle putsa fönster, han var utomhus och fick leva:) Å andra sidan mosade jag en annan korsspindel i carporten med änden av sopkvasten. Till mitt försvar trodde jag han var död, men insåg att han levde i allra högsta grad när det rann ut massa kroppsgojs, inte helt olikt en skräckfilm;)

Nåväl. Jag försöker stänga till nu, allra helst när det blir mörkt för då kommer de. Vi har spindelfällor i tvättstugan, några små ”hus” med kladd i som de fastnar i, jag har också placerat ut citron och cederträ överallt, det ska de ogilla. Lovelia kör vinäger i sitt rum, stinker satan men hjälper tydligen. Anticimex tycker inte att de är skadedjur utan tvärtom käkar de silverfiskar och annat skit så de är nyttodjur tydligen. De gör ju inget ont mer än är äckliga och det i sig är ju inte straffbart;) Jag har eller inte en enda silverfisk, trots att huset är snart 70 år:DD

Ska iv övergå till ett annat spindelliknande djur?

Mamma bjöd syrran och mig på kräftor igår:)

Hon bor på ett 55+ställe, och de hade haft gemensam kräftskiva i matsalen och fått massor över, som mamma passade på att köpa loss eftersom de annars skulle slänga dem. De flesta ungar är inte speciellt förtjusta i kräftor, de tycker däremot om västerbottenspaj och sånt där runtomkring. Men nu var det bara kräftor och de fick stanna hemma. Igår var det en mamma/döttrar-middag:D

Jag gillar kräftor, men tycker de är åt helvete för dyra. Man blir ju inte direkt mätt, och det tar en jäkla tid. Pappa sa alltid att det är den enda maträtt man hinner svälta ihjäl på innan man blir mätt, och så är det ju. Jag tror vi hade drygt 60 stycken, och mamma åt tio, så syrran och jag smockade i oss runt 25 var. Eller kanske lite mindre, det blev fem kvar som jag tog med hem till Jamie som absolut sa att han gillade kräftor men sen tittade skeptiskt på dem när jag kom hem:D Han fick lite skalinstruktioner och sen var de ju goda.

För att fortsätta på mat, så tog jag med min frukost ut som vanligt idag,

Kvarg med blåbär, och hårt bröd för jag har inte orkat göra granola:) Men det var kallt ute och jag blev alldeles frusen. Jäkla september. Jag ska snart iväg till syrran för att påbörja ett paradisäppelvin, och funderar nu på om jag behöver ta på långa byxor eller om de halvkorta jag har kan duga. Jag kanske tar med de långa för säkerhets skull.

Jag hatar att frysa. Det är något jag tycker är påfrestande och jobbigt på alla sätt. Jag svettas hundra gånger hellre, även om det kan vara besvärligt det med. Som i fredags när vi cyklat in till stan och sen klev rakt in på en ganska fuktig bar, då var det lökigt en stund innan man acklimatiserat sig. Hatar kyla, det finns inget bra med den. Jo, att fästingarna dör, det ska vara det då;)

 

Hörrni, jag ska iväg nu, men ett tips är att ni kikar in på min instagram senare i kväll, jag har ett samarbete som ni ska se till att utnyttja rabatten på. Det är svinbra produkter som alla borde använda. Tips tips tips:)

 

Ha en fin söndag nu:)

Kommentarer

  1. Sofie Holmberg

    Har fortfarande rysningar och äckelkänslor av en sån spindel. Spolade med högtrycken på vår baksida i våras. Lutar lite mot husväggen och tittar ner. Då sitter en stor jäkel på min fleecejacka. Sliter av mig jackan och skakar den. Tittar supernoga igenom hela jackan innan jag tar på den igen. Kan inte släppa att spindeln är kvar nära mig. Börjar spola igen bara för att känna ett obehag mellan brösten, får kalla kårar och vågar knappt titta ner. Vill att det bara är ett hårstrå som kittlar men det var bara att inse att mellan brösten sitter den jäkeln och tittar upp på mig. Jag skrek och grät samtidigt som jag sliter upp spindeln med handen och kastar iväg samtidigt som jag sliter av alla kläder ute. Skriker, svär och skäller ut sambon som var på framsidan och inte kom till min undsättning från början.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Åh herregud! Jag fick rysningar och gåshud! Fy fan! En armslängds avstånd är ok, allt närmare än så är ett intrång!!

  2. Karin

    Sommaren ja, Sommaren är kort så jädrans rätt han har Tomas Ledin.
    Skönt ändå att det ska bli strålande sol och runt 25 grader här nu till veckan, men det är lik förbaskat inte sommar längre…löven på träden börjar skifta färg, kvällarna är mörka och alla jädrans spindlar vill komma in.
    Nu är jag väldigt tacksam att jag inte har såna gigantiska spindlar som du har, jag beundrar dig som har ihjäl dom, jag hade nog skrikigt och blivit paralyserad om jag skulle se dom 😱
    Kräftor är gott, men jag tycker inte de är värda pengarna, sen är det mycket jobb också för lite mat 😆😁

  3. Birgitta S

    Kan bara instämma om sommaren. Var ledig veckan före o efter midsommar ganska ok. Men inte sitta ute på kvällen grilla mm. Resten av sommaren grilla ja det går men sen snabbt in med maten o sitta kvar där resten av kvällen. Nu ikväll kl 20 har vi + 12 🥶 trevlig kväll klä på dig!

  4. Karin

    En gång hade min son en fästing bakom örat. I februari månad. 😲 Den uslingen hade nog suttit ett tag för den var inte särskilt mager. Men inte hade den suttit sedan sommaren! Så man går nog aldrig säker för fästingar! Som jag förstått är dom mer känsliga för värme och torka än för kyla och blött väder. Och så mycket värme och torka har vi ju sällan i det här landet.

  5. Maria

    Jag har bestämt att anse spindlar för nyttodjur, och går all in för det. Skrämde slag på en stackare i sitt bo nere vid golvet och aktade så han inte åkte in i dammsugaren så han kan jaga vidare. Tänker han fångar allsköns kryp vid dörren och sitter på pass i all stillhet så han får leva. Mest synd om dem när de sitter fast i vasken – men när de kutar iväg blir även jag rätt skakig.

  6. Rille

    Vad är ett 55+ställe? Jag är 59, så jag borde kanske leta efter ett sådant. 😄
    Jag har slutat gå på kräftskivor, tycker det är för mycket jobb för för lite mat. Håller med din pappa.

    1. G C Hemdal

      Fick ha kräftskiva i förväg för vi skulle ju efter fyra år äntligen iväg till Ungern 🇭🇺 och Budapest. Synd att ni inte kan se bilderna, liiiite mer än Chicago 👍👍👍👍😂. Spindlar 🕷️🕸️var i Stureby. Ja då var det höst, bara att samla till en två nya resor ✈ ✈

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det är väl ett rätt populärt sätt att bygga tror jag. Man har egna lägenheter och sen finns det matsal och lite andra aktivitetsmöjligheter. Från början var det här riktat mot de som sålde sina hus, men ville bo kvar i krokarna. Man ska vara 55+ för att få bo där, men med tanke på att husen är äldre nu är snittåldern typ 80+ eller så 😂 Mkt hemtjänst och dödsfall. Jag ser fördelar med det absolut, men även en jäkla massa nackdelar. Lite intriger och kackel-tjafs är vardagsmat 😉

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting