Recept från Lindas bakskola
2st limpor
1pkt jäst
1 mörk lättöl eller porter, 33cl (kalle eller rumsvarm spelar ingen roll)
1 julmust, 33cl
100g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika*
1 tsk mald pomerans*
1tsk mald kardemumma*
(*Eller ca 3 tsk vörtkrydda)
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11-12dl rågsikt
(Ev 1-2 dl russin)
Gör så här:
• Smula jästen i en bunke. Tillsätt öl och must och kör maskinen så jästen löses upp.
• Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt. Ta lite i taget mot slutet.
• Kör assistenten i ca 5 min.
• Jäs degen i bunken, ca 45 min.
• Knåda igenom degen på mjölat bakbord. Tillsätt ev russin och knåda in. Dela degen i två bitar, forma till limpor och lägg i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper.
• Strö lite mjöl över limporna och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200grader.
• Grädda bröden längst ner i ugnen, ca 45 min.
• Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.
.
Kommentarer