Okategoriserade

Fettisdagen igår:) semlor i långa rader

Hur det än är i världen så pågår ju samtidigt vardagen och kanske är det så att man nu mer än någonsin får lov att uppskatta den. Man vet aldrig när det ändras, potentiellt till det sämre men förhoppningvis till det bättre.

Igår var det Fettisdagen. Semlor. Jag. Älskar. Semlor!

Om jag vore tvungen att äta endast ett bakverk under resten av mitt liv skulle semlor vara förstahandsvalet. I andra hand wienerbröd och sen Napoleonbakelse:) Just idag i alla fall:)

Media rapporterade om än den ena än den andra svindyra semlan och jag, som har ett hushåll på sju personer hemma, kan inte köpa semlor för 60kr styck. Det har jag aldrig gjort, mest för att barnen har så olika preferenser. Jag brukar köpa de här färdiga semmelbullarna så får de montera ihop som de vill. De har ju nu blivit HUTLÖST svindyra de med, som allt annat, och det sved en aning för mycket i själen.

Det var med andra ord dags för att baka. Jag åkte in på Willys på väg hem efter att ha tränat, och kunde konstatera att de där hembakade semlorna slutade på över 800kr:D Haha, nä, det var inte bara ingredienser till dem, det blev både kyckling, kyckling, och kyckling, plus massa annat. Men jag handlade mandlar för att göra egen mandelmassa, jäst, smör och grädde. Resten hade jag hemma.

Härligt vårväder i går, sex plusgrader, regn och grått;)

Jag hade googlat recept hemma, kommer aldrig ihåg vilka jag använder men har hittills aldrig hittat det där optimala, mina bullar blir inte sådär superfluffiga. De blir goda, men en aning mer kompakta än köpes. Ni testade jag Camilla Hamids recept. Trixie bakar ofta efter hennes grejor, jag vet ju inte ens vem hon är, men tror det är en Hela Sverige bakar, vanlig människa-person väl? Jag kollar inte på matprogram, det är ju snäppet tråkigare till och med än dejtingprogram;) Men det Trixie bakat har alltid varit gott.

Ingredienserna hade jag kollat, men inte hela receptet. Jag tänkte att jag sätter degen direkt, och medan den jäser går jag och duschar. Bara det att när degen rullade på i matberedaren och jag läste igenom så skulle den ju inte jäsa i bunken, utan man skulle göra bullarna direkt. SEN skulle de jäsa på plåt i 2-3 timmar. Okey. Jamen det var ju bara att rulla ut bullarna och ställa för att jäsa. Jag tänkte att jag påbörjar mandelmassan när jag ändå är igång, och hällde ut dem på plåt och in i ugnen för att rostas, och då när ändå ugnen var på så kom jag på att jag kunde göra granolan jag tänkt göra i flera dagar, och sen hade de rostade mandlarna svalnat så jag kunde mixa dem med florsockret till mandelmassa. Och vips var klockan fem. Öh va? Jag kom hem vid ett:D

Jag tycker det är skitsvårt att få bullar att bli runda och fina, det är alltid en massa veck och grejor som blir fult när de jäser sen, men försökt så gott det gick, och en del blev jättefina, andra inte så fina:D Men smaken är ju samma.

De fick jäsa i tre timmar, de skulle bli dubbelt så stora, och givetvis hade jag ställt dem för nära varandra. Ännu en sak jag är värdelös på, att uppskatta hur mkt saker jäser:D Men jag jobbar på det:)

Mandelmassan blev löjligt god! Jag har gjort det nån gång förr men då utan att rosta mandlarna tror jag, och det blev också gott, men det här var next level. I alla fall om man gillar mandel, för smaken blev väldigt tydlig. Ungarna gillade den, men för dem så är ju den man köper den ”riktiga” 😉

Vispade grädde och gjorde mig till och letade fram en sprits, den ska jag hiva i soporna tror jag. Fast det är en Tupperware så kanske inte, men den var fan inte bra. Jag har vanliga gamla spritspåsar men det är så förbannad kletigt. Jag spritsar inte tillräckligt ofta för att komma ihåg att köpa en ny:)

Men det blev skapligt fotovänligt;)

Och jäklar så gott!

Jag åt såklart två! Och frysen är full av bullar så vi har i alla fall till tre tisdagar framöver, för i min familj är jag uppvuxen med att man åt semlor från fettisdagen till påsk, varje tisdag. Rätt eller fel har jag ingen aning om, men tänker att eftersom det är en gammal grej är det säkert rätt:D

Nu är ju frågan till er – åt ni semlor igår? Hur många? Vilken sort? Blev ni bjudna på det på jobbet? Bakade ni själva?

Och OM ni sitter inne på det bästa receptet med de fluffigaste bullarna dela gärna med er!

Jag tycker inte att de blev optimala igår, men vet att det var jag som hade i för mycket mjöl. Från att den inte släppte bunken alls till att degen var för mättad var det ungefär en kvarts matsked, och jag hivade nog i en deciliter eller så. My bad. Så kanske var det här ändå det bästa …. ? Troligen ändå:)

Nu ska jag byta om för att åka och träna:) Ha en härlig fortsättning på onsdagen:)

Kommentarer

  1. L

    jag är ingen större vän av semlor men hos oss har det varit så att man äter från fettisdagen sen på tisdagar fram till påsk ( varför vet jag inte) Men hursomhelst så gör jag mina egna, en helt vanlig vetedeg men på bara 2.5 dl mjölk.1/2pkt jäst för söta degar tillsätter en nyps hjorthornsalt till mjölet, det är enda skillnaden
    degen får jäsa i bunken 40 min.
    sen formar jag små runda bullar
    Blev 18 st den här gången.
    Små bara för jag inte gillar det så värst som sagt.
    sen ska ett lock skäras av och botten ska gröpas ur; blanda lite av ”urgröpet” med mandelmassa och lite grädde. Fyller sen hålet och kanterna med mandelmassa.
    Sen spritsar ag på grädde
    Då går det att äta när de blir mer eller mindre som små munsbitar

  2. Pia

    Jag äter inte så gärna semlor.. jag är allergisk mot mandel och semla med vaniljkräm blir liksom bara en blaffa på nåt vis. Elsas i Norberg har en wienersemla som är helt okej men det blir liksom lite petit choux-känsla istället för semmelkänsla

  3. Birgitta S

    Älskar semlor köper o äter så fort de dyker upp. Min make o sonen som fortfarande är hemma när han inte är på skolan i Varberg tar det mer lugnt. Köper på de närmsta bageri vi har här. Blivit dyrt helt klart men 1 el max 2 i taget är ok. Gillar att prova olika varianter vanilj blåbär wienersemla mm. Köpte 1 wienersemla till mig igår o njöt av den. 😋

  4. M

    ”Problemet” med hembakade bullar är att man inte har rätt maskin för att få in luften i bullarna så att dom blir så fluffiga som köpebröd! Jag gillar semlor men inte vilka som helst, vår favorit har fått ny bagare så förra året blev en besvikelse! Nu är jag sockerfri så äter inte semlor på obestämd tid!

  5. Cecilia

    Äldsta dottern köper med sig hem idag. Från något dyrt kondis i Stockholm så jag har höga förväntningar 😂 glömde bort att det var fettisdagen igår och det muttrade sonen om så som sagt, hoppas de dyra köpesemlorna är goda

  6. Charlotte Andersson

    Ääääälskar semlor 😍. Blev bjuden på jobbet igår, annars hade jag fixat en på kvällen. Har semlebullar i frysen och hemgjord mandelmassa i kylen, grädde finns oxå 👍. Har lite bittermandel i min mandelmassa, såå gott 🥰

  7. Ida

    Så olika det kan vara. Jag tycker semla är det klart mest överskattade bakverket😃 Men så gillar jag varken grädde eller mandelmassa. Dock har jag aldrig smakat hemmagjord mandelmassa som ju säkert är mycket godare.

    Sambon hade köpt med sig semlor hem igår. Jag och tonåringarna lyfte på locket, skrapade bort innehållet och åt bullen😂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting