Okategoriserade

Söta Trixie!

Jag har världens bästa barn, det är bara så. De är superkompetenta, kloka och ansvarsfulla, för att bara nämna några av de goda egenskaper de besitter 🙂

Idag är det kyrkisdag, och Trixie börjar klockan 9.00.

Perra brukar skjutsa alla barn till skolorna, utom Janelle som åker buss till stan, låg och mellanstadiebarnen börjar 8.15 och så högstadiet 8.30.

Eftersom han kör en stor gul buss med bara två passagerarplatser så får han köra några vändor. Robban vill helst cykla men i det här väglaget är ju det inte helt säkert…

Hur som helst så kommer han hem efter att ha skjutsat Patricia och då hämtar han upp Trixie, ibland följer hon med när han levererar nåt och ibland kommer de tidigt till kyrkis. Han brukar gå in och hämta henne och fixa det sista om hon inte hunnit det innan han åker iväg på taxirundan.

.

Idag ringde de från kyrkan precis när han kommit innaför dörren – kyrkisfröken var sjuk!  Det händer aldrig, tror det blivit inställt några få gånger pga av sjukdom under de 7 år jag haft barn där.

Jag låg ju och sov såklart, som den morgontrötta människa jag nu är, och Jordan småslumrade i spjälisen intill mig.

Perra kom in och berättade att kyrkis var inställt, och sen hur söt Trixie var.

.

Hon hade packat sin väska, två bananer hade hon lagt i, ställt den vid dörren så hon inte skulle glömma den,och sen klätt på sig, kammat håret(!) och tagit på ytterkläderna. Sen satt hon i soffan, tittade på TV och väntade på honom 😀

Trixie är 5 år 🙂

  Världens finaste Trixie 🙂

.

Tja, vad säger man om det? Våra barn är inte speciellt curlade 😉

De kan själva, bara man låter dem.

De vill göra saker själva, och de växer med ansvaret.  Alla skolbarn gör tex sin egen frukost, alla tar undan efter sig. Alla har koll på klockan, även Novalie som går i ettan, de vet när de måste göra sig färdiga för att gå/åka.

Jag såg en bit av det här programmet Ung och bortskämd… och blev alldeles förskräckt, finns verkligen sådana här ungar på riktigt???  Ungar förresten, det är ju för sjutton vuxna, om än unga!  Om det vore mina barn skulle jag dö av skam!  Jag tycker nog att man misslyckats ganska rejält om man inte har lärt sina barn att hjälpa till hemma, vem vinner på det? Inte barnen iaf, som en dag ska klara sig på egen hand. Och knappast föräldern som sliter ihjäl sig för en otacksam snorunge, hu,

Janelle och en av hennes kompisar hade suttit och pratat om att flytta hemifrån såsmåningom, kompisen var lite orolig för hur det skulle gå?  Hon kunde inte laga mat, eller städa och så…

Janelle hade inga sådana funderingar, hon konstaterade att sånt hade hon gjort sen hon var liten, det skulle inte vara några problem. Hon kan laga mat, ganska många maträtter dessutom, hon kan dessutom följa ett recept, hon kan hantera både diskmaskin och tvättmaskin samt dammsugare, även om det sista görs så sällan som möjligt 😉 . Hon kan dessutom samtidigt ta hand om ett gäng gnälliga barn, så jo, hon kommer klara sig finfint, den dagen hon vill flytta 🙂

Jag känner att vi har lyckats 🙂

.

Hur gör ni?? Curlar era barn in absurdum?? Eller förresten det vågar ni inte säga nu, när jag fördömt sådant 😉

Men jag är nyfiken!  Sopar ni framför barnen hela tiden? Servar dem med ytterkläder, vatten och mackor??

Varför i sådana fall??  Ja, i morgonstressen kan det vara enklast, jag vet och så kan jag åxå göra såklart.

Men i ickestressade situationer?  Låter ni dem prova själva eller??

Få höra 🙂

Nu ska jag åka och leta efter lucia och stjärngosselinnen till mina tvillingar som ska lussa i skolan 🙂

Bye 🙂

Kommentarer

  1. Åsa

    Tycker du skall vara jätte stolt och nöjd.
    Du har ju verkligen lyckas med att fostra barnen.
    Det är ju så man vill ha det och jag hoppas att jag en dag når dit oxå!!

  2. Emma

    Jag håller oxå med dig, dem lär sig när dem får göra det. Min tös på 3 kan klä på sig själv, knäppa jackan mm. Hon packar väskan själv inför gymnastiken varje lördag.

  3. Katie Rebekah

    Mina föräldrar har aldrig gjort oss till curling barn och inte skulle jag göra det heller. Att jag efter flytten hemifrån fick en allvarlig anorexi har gjort att mamma ofta kommer hem till mig och hjälper mig att laga mat. Men det beror inte på att jag inte kan utan rädslan inför maten. Tvättar å städar å sköter mitt jobb å mitt djur gör jag galant i alla fall 😀

    Min lillasyster är en riktig kalas kokerska och lagar trots sina 19 år mycket god mat och många olika fantastiska maträtter!!! =)
    Att lillebror är lillebror ut i finger spättsarna är ingenting jag diskuterar 😉 Han bor fortfarande hemma så det oroar jag mig inte för. Han kommer att klara sig fint ändå =)

  4. lena

    Skriv din kommentar här!
    Att se till att barnen gör det själva,,är min uppgift som mamma. Det är mitt ansvar att se till att allt finns, att tev min uppgift att se till att gympa påsen är med, men deras uppgift att packa den,, om du förstår. Mitt ansvar att lära mina barna att ta ansvar och våga lita på sig själv att det de gör är bra!.. Jag finns alltid runt dem, hjälper dem helatiden men det är ändå de som fixar det med mitt stöd. man vill ju att de skall växa upp och känna att det de gör är bra….

  5. Fia

    Åh vad jag håller med! Mina barn får också ta ansvar för sig själva, var och en efter ålder och förmåga typ. Enda undantaget är min fyraåring som inte kan koncentrera sig längre än ett par minuter om situationen är optimal… Japp, för det är såååå lugnt hemma hos oss att det är optimalt varenda ….. hmmm ….. år:D
    Ida tränar vi dock på att klä på sig men man får tjata järnet. För mig är det en självklarhet att barn ska kunna ta hand om sig själva men inte för maken tyvärr som på fullaste allvar fick sin choklad kokad åt honom tills han flyttade hemifrån och aldrig hade behövt diska… Gissa vad kravet för ev ny man blir om det ska bytas till ny modell;)

  6. Maria

    Håller med dig helt och hållet.

    Grabbarna får hjälpa till här hemma och har gjort sen de var mindre. Minsta är ju bara snart 3 men han har ju velat hjälpa till länge eftersom storebror gör det.

    På morronen får jag hjälpa till med ytterkläder osv men som sagt, det är mer för att inte behöva stressa sönder oss. Huvudet på storebror går lite segt så tidigt på morronen 😉 så han skulle missa taxin tjugo ggr om nu när det är så mkt kläder som ska kommas ihåg att ta på. Han tar ju på sig själv alltså men jag får lägga fram allt.

  7. Åsa

    En liten undring bara: varför kör inte perra folkabussen och kan ta alla skolbarnen på samma gång istället för att åka fram och tillbaka? Har beundrat er barnuppfostran sen knivarna i Tv 🙂

  8. febelinneabloggar

    jag är nog beredd att hålla med en del av de skrivande mammorna i kommentarena,att fixa medhavda ryggsäckar med fika och ta fram frukost på morgonen renbädda deras sängar och gud vet vad…ser inte jag som curling det är mitt sätt att visa kärlek och finnas tillhands då jag trots 5 barn jobbar heltid och mina större vet oxå hur disk o tvättmaskin fungerar även om dom inte direkt måste sköta allt sådant jag har valt Montessori förskola bla. som verkligen skapar o står för barnens självständighet….men det är väl härligt att vi är lite olika det finns väl igentligen inga rätt eller fel så länge man får barnen att växa med självtillit och är rädda om varann sej själv och sina föräldrar:)

  9. Ebba

    Skriv din kommentar här!
    Hejsan !
    Här curlas det inte. Min 6 åring har sina sysslor som hon brukar sköta utan några större problem varje dag tex:
    Ta på sig, fixa frukost (ta fram yoghurt och en banan vill ej äta mer på morgonen), lägga ner sin frukt i väskan, packa sin väska med termobyxor och extra vantar, hon tömmer och sätter i diskmaskinen, dukar, slänger sin smutstvätt i tvättkorgen, bäddar sin säng, hjälper mig att bära om vi handlat eller bär skötväskan, kastar soperna, lägger in sin + sina syskons tvätt i sina byrålådor.

    Läser ofta din blogg och tycker dina barn är så duktiga och självständiga. Tack för en bra blogg.

    /Ebba, mamma till 3 yrväder på 6 år, 20 mån och 7 mån.

  10. Ulle

    Här curlar vi inte heller. Mina barn sköter det mesta själva, 5 och 7 år gamla. Men jag skulle nog aldrig ligga och sova medans min 5:åring var uppe själv och fixa… och det tycker jag inte har med curling och göra. Är man 5 år så är man ett barn och ska också få va ett barn, det är min åsikt. Men alla tycker ju olika… Annars håller jag med allt du säger om bortskämda tonåringar, bedrövligt!!

  11. MIssan

    Inget curlande här heller… Jag har förvisso ”bara” en tvååring, men sådana är högst kompetenta. När hon behövs på riktigt (här kan man ju som förälder spela lite mer hjälplös man man egentligen är) så är hon så nöjd med sig själv! Och det vill jag inte ta ifrån henne genom att göra saker åt henne.

    Hon får alltid prova att göra själv och jag hjälper inte till förrän hon ber om det. Och knappt då heller, om jag vet att hon kan själv 😉 Nu gäller detta ju småsaker eftersom hon är så liten, men ju mer hon kan klara desto större ansvar kommer hon att få. Håller med om att man växer av ansvar.

  12. Emma

    Jag håller med dig! Jag har två barn som är 3 och 5 år. De får hjälpa till med det de kan ovh försöka med det de vill. Tror inte på att curla barnen utan tänker mer att man ska hjälpa dem att klara det själva.

    jobbar som lärare på mellanstadiet och blir dagligen förundrad över hur mina elever beter sig och vad deras föräldrar förväntar sig att jag ska göra för dem. Det kan vara saker osm att dra jackan över vantarna, se till att de får på sig termobyxor när de är ute, kolla att de tar med engelskboken hem så de kan öva på glosorna. Jag tror på eget ansvar i den omfattning de klarar av och att ställa krav på ständig utveckling.

  13. Sandra

    Jag har två barn, en 4 åring och och 1,5 åring. Men 4 åring har alltid hjälpt till att duka, klär sig själv, hämtar vatten om han är törstig, ställer disken i diskmaskinen, ja listan kan göras lång :p Detta tror jag har gjort honom självständig och gett honom ett bra självförtroende! Och samtidigt lärt honom att man får misslyckas, att världen inte går under.

  14. Karin

    Jag håller med dig i allt du skriver. Nej, här curlar vi inga barn, varken stora eller små. Målet med att uppfostra barn måste väl ändå vara att få de att tänka själva och stå på egna ben. Jag såg första avsnittet av Ung och bortskämd, det räckte. Kan det verkligen vara på riktigt funderar jag, eller är alltsammans fejkat för att få så höga tittarsiffror som möjligt?

    Kanon att du tar upp ämnet! Ha det bra!

  15. Hanna mamma till 4

    Ja usch ja vilket program men tyvärr är det inget ovanligt.
    Jobbar inom barnomsorgen och ser alltför ofta stressade heltidsarbetande karriärs föräldrar med dåligt samvete som tror att de gör sina barn en tjänst när de servar dem med allt. Nu är ju inte alla sådana men det är ändå ganska vanligt.
    Tror att lagom är bäst… Lite självständighet med föräldrar som finns bakom och backar upp så blir nog resultatet bra.
    Och har barnen syskon så blir lättare att lära sig att hjälpas åt och ta sitt ansvar. Förstår att det är lätt att man som ensambarn i större utsträckning blir curlad. men det behöver inte vara så. Det är ändå vi föräldrar som har ett ansvar att lära våra barn bli självständiga ansvarstagande vuxna.
    Själv försöker jag så gott det går att lära mina 4 att ta ansvar för sina egna saker, hålla redan på sina läxor packa upp gympa kassar osv. Lite hjälp med matlagningen underlättar för oss alla dels får jag lite hjälp sen slipper de bråka medans jag lagar mat och de lär sig förhoppningsvis något.

  16. Paula

    Hej! Jag håller med ung o bortskämd på kanal 1 är hemskt, nu sist var dom på en coop de tyckte dom var hemskt. Jag är 20 och fått klara mig själv dom sista 6åren detta är av stor lär dom. Man ska inte klema med barnen, då lär dom sig aldrig. Ok att föräldrarna hjälper till ibland men inte som på ung och bortskämd.

  17. Sofie

    Tycker sällan man kan lägga alla skuld på barnen/de unga vuxna.. De är ju föräldrarna som fostrat dem? I detta fallet är fostrat = gjort allting åt dem. Förstår inte hur man som förälder kan fortsätta tvätta kläder, städa etc åt sina vuxna barn..

  18. Karin

    Hej Carola!

    Välkommen hem =)

    Curla eller inte… Jaaa du, jag har nog gjort både och.
    Jag har klivit upp och sett till att de har kommit upp på morgonen (ena sonen var så sjuuukt morgontrött). Jag har skjutsat och hämtat på träningar och sånt.

    Men, de har alltid fått packa sina gympa/träningskläder själva, de har fått städa sina rum och bädda rent sina sängar, de har fått packa sina skolgrejer, läxor och sånt själva.

    Jag har tvättat åt dem, men de har själva fått lägga in sina rena kläder i byråer och garderober.

    Jag kan ångra nu att de inte var med mig mer och lagade mat. Men de kan ända laga mat nu, och de lagar god mat =)

    Summering, jag har lyckats fostra mina barn till självständiga, trygga och harmoniska individer, som kan ta hand om sig och de sina på ett bra sätt.
    De klarar av sina egna hushåll galant, både vad som gäller städning, tvätt, matlagning och allt annat.
    Så även om jag curlade till viss del, så klarar de idag av att stå på egna ben =)

    Kram Karin

  19. Anna

    Önskar att jag också kunde få en mer självständig dotter. Men tyvärr ville min kropp bara ha ett barn så jag finns alltid närvarande för mitt enda barn. Det blir lätt att jag curlar ……….Å andra sidan vet hon exakt hur tvättmaskin och diskmaskin fungerar för hon är alltid med där jag är om det inte är kompisar i närheten. Det blir nog bra i slutänden iaf.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting