GraviditetTräning

Klara…fogarna..gå!

Ajajaj…..mina stackars fogar ger sig tillkänna… Jag hade massa foglossning och ganska jobbigt när jag väntade Robban&Corrinda, och sen med Novalie efter dem, Trixie som kom som nummer sex avtog problemen  för att vara som bortblåsta med Lovelia…

Jag började träna efter att jag fått Novalie, och det märks ju ganska väl att det var det som gjorde det:)

Jag har aldrig tränat så mkt och så tungt som jag gjort nu efter att jag fått Jordan, och så har jag heller inte haft ett enda problem med kroppen den här gången, mer än lite ryggont när jag suttit still för länge nu på slutet.

Jag är härmed övertygad – träning är bra på alla sätt och vis!

Även, eller kanske framför allt för gravida!!

Jag har ju läst inne hos Olga Rönnberg, som bloggar här på Mama hon med, bildlänk till höger, i många år nu, och följt de flesta av hennes råd, och tackar henne för min form 🙂 Ja kanske inte den jag har just nu och mest ser ut som en oformlig blobb, men min träningsform:)

Jag vet att hon varit i kontakt med barnmorskeförbundet om träning under graviditet och fått höra att det är inget de vill puffa för, eftersom det lägger ÄNNU mera stress på blivande mammor..

Ja, okey, jag kan hålla med om att det är massa pekpinnar hit och dit så fort man blir gravid – man får INTE äta det och det, inte dricka kaffe som man vill eller ens sova som man vill, inte tömma kattlådan eller flyga…osv.

.

Men eftersom jag själv insett hur jäkla bra träningen under graviditeten varit, så tycker jag det känns lite märkligt.

Jag har ju en del att jämföra med, om man nu säger så 😉 Åtta graviditeter tex.

Rimligen så borde det vara tvärtom, att de första graviditeterna när jag var yngre, var lättare för att sen bli jobbigare och jobbigare i takt med att kroppen åldras och slits ..? Men det är totalt tvärtom.

Innan jag fick några barn överhuvudtaget så hade jag massa problem med ont i ryggen, jag jobbade inom vården, lyfte små, men tunga barn, barn som är som ett enda stort gipspaket är tunga även om de är små;) och stod ofta i de mest konstiga ställningar för att bistå läkarna under diverse undersökningar. Att ens tänka ”ergonomi” var långt borta..

Man tänker inte så klokt alltid när man är ung 😀 

.

Idag, typ 20 år senare, så har jag inte alls ont i ryggen på samma sätt! Trots åtta barn, snart nio 🙂

Nej, jag har inte världens starkaste rygg, ryggskottet när Jordan fyllde ett år, och vi skulle på Kristallengalan är ju en påminnelse om att man måste tänka till i vardagliga lyft….men jag har heller inte den  där ständiga ryggvärken som jag hade förr..

.

Varför det då?

Träningen såklart 🙂 

Jag har väl tränat lite till och från under åren, mest från…men då mera sport, typ fotboll, volleyboll..

När Novalie var liten bebis så drog min granne med mig på gympa, vanlig Friskisgympa, och sen dess har jag gympat.

Först efter Jordan så började jag med tyngre träning, styrketräning och boxning och tuffa cirkelfyspass , och flera gånger i veckan, och vilken skillnad!!!!

Kilona försvann, och musklerna byggdes upp, och formen var ett faktum:) Ryggen mår bra, mitt onda knä som jag haft i många år, är bra 🙂

Sen ”hann” jag ju inte komma i toppform eftersom jag , mkt planerat blev gravid igen , men det spelar ingen större roll , för jag ser ju skillnaden på att gå iväg och gympa lite några gånger i veckan, mot att träna på riktigt.

.

Jag är såld.

Jag älskar att träna , för det ger enbart positiva effekter, och att det sen helt uppenbart gett mig en toppengraviditet så här långt ger för mig det ultimata beviset på att träning is da shit!

.

Woooow, viken lovsång till träningen 🙂

Jag som skulle klaga på att jag har ont i fogarna….haha, men det jagville säga var att:

 Jag är gravid i v. 39+4 , och har de sista nätterna haft lite svårt att vända på mig när jag sover för det gör ont i fogarna.

Jag tycker det är helt okey 🙂

Kommentarer

  1. Karin

    ni som vill ha tips på träning under/efter graviditet, vänd er till olga. hon är grym! jag vände mig till henne och följde hennes råd och regim (19 år efter senaste graviditet 🙂 och kan inte annat än ge henne ”full point”. hon kan sina saker.

  2. Karin

    Jag är sjukt imponerad av din ”graviditetskropp”, så där såg minsann inte jag ut när det begav sig och då var jag ändå mycket yngre:-/
    Min yngsta son är adopterad och trots att min egen kropp alltså inte var inblandad denna gång, lyckas jag ändå inte med konststycket att vara vältränad:-)
    Hur tränar du? Har du några tips för effektiv hemmaträning?
    Lycka till med allt!

  3. mariette

    Visst är det härligt att känna sig starkare i kroppen och veta att det är ens eget kämpandes som ger resultat.
    Min svärmor (vill ha fler barnbarn) säger alltid att man håller sig yngre ju fler barn man har ! =) kram

  4. Jessica

    Visst är det häftigt att kroppen funkar så bra med lite träning!
    Nu har du ju inte många dagar kvar av graviditeten, men mot måttlig foglossning (liksom vadkramp) har magnesiumtillskott varit en ovärderlig hjälp för mig. När jag känner av mer i fogarna/vaderna så har jag ökat dosen och problemen har försvunnit igen. Finns på apotek eller hälsokost.

  5. Linda Mpili

    Grattis till bebisen!
    Tycker också att mina graviditeter blivit lättare och lättare.. tack vare träning! Bär på tvillingar nu, men det är ändå den lättaste graviditeten.

  6. Malin

    Till kristin här nedan: Jo för är man vältränad så kan det hjälpa att hålla ihop bäckenet!
    Och är man som jag, väääldigt överledad så kan det göra stoooora skillnader att styrketräna rejält och stärka upp kroppen ordentligt innan en ev graviditet.
    har genomLIDIT 2 graviditeter med ryggproblem, bäckenproblem, problem med vänsterbenet…
    mycket hade jag kunnat undvika om jag hade varit tränad o i form INNAN jag blev gravid.. fick dessutom mina 2 barn väldigt tätt, det skiljer inte ens 1år mellan dem.. hade därmed inte ens hunnit återhämta mig efter 1a barnet liksom…….

    Så jag tror som Carola, är man i form och vältränad innan så KAN det göra stor skillnad! (sen finns det Alltid undantag som bekräftar regeln, men så är det ju med allt här i livet)…

    /Malin

  7. Malin

    hur länge har du tränat såhär på ”riktigt” innan du blev gravid??
    vill träna mig i form innan vi ens försöker igen, o funderar hur lång tid det kan tänkas ta… ska man räkna med något år eller?:))
    jisses du har inte långt kvar nu! när som helst! tippar på lördag!:D
    mvh malin

  8. Kristin

    Visst är det bra att träna om det går. Men foglossning har ingenting att göra med hur vältränad man är. Klipp från sjukrådgivning :

    ”Vem som helst kan få smärta som beror på foglossning när man är gravid – både vältränade och otränade kvinnor, de som är gravida för första gången och de som har fött barn tidigare”.

    Jag tränade regelbundet innan jag blev gravid men fick sluta i vecka 12 då foglossningen var för påtaglig. Jag fick t.o.m. lägga ner promenader för det gick bara inte. Nu har min bebis äntligen kommit men besvären är kvar, sist försvann de efter ca 1 månad.

    Men jag håller med dig med ryggbesvär och annat som oftast blir mycket bättre av träning, men foglossning har inget att göra med hur vältränad man är.

    Tack för en trevlig blogg och lycka till med lillbäsen:-)

  9. Sara

    Faktiskt så läste jag precis i dag om att det finns en studie som visar på postivia effekter även för bebisen om mamman tränar under graviditeten – bebisen blir mindre benägen att få kolik, börjar sova hela nätter tidigare och blir bättre på att komma till ro på egen hand. Forskarna tror att detta beror på den gravida (tränande) kvinnans syresättning, puls och att mammakroppens rörelser påverkar bebisen i magen positivt. Bra va? 🙂

  10. Kimsan

    Hej hopp! vad härligt att det fungerar bra för dig att träna som gravid! jag har själv 6 barn och en sjunde på väg! men det är väldigt tidigt ännu… jag vill också träna för att stärka rygg och axlar och jag tänkte att du kanske kunde ge mig några tipps och riktlinjer för hur du har gjort!? jag har kikat lite på dina inlägg om din träning och jag äger också en cross trainer, har även en pilatesboll samt ett gummiband… hur ofta tränar du och hur länge, vad gör du för övningar osv…!? Det skulle vara helt suveränt om du skulle kunna hjälpa mig igång med min träning!
    Mångar kramar //Kimsan

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting