Allmänt

Och idag har jag gjort….?

…njä jag vet inte .

Vissa dagar ramlar på utan att man knappt lägger märke till dem, och idag var en sån dag.

Klev upp och körde den vanliga morgonröjet, letade en stund efter Lovelia innan jag kom på att hon var på kyrkis 😉 de var ovanligt att vara bara jag och Jordan hemma, ja och så Jamie förstås, men han sitter ju nästan ihop med mig.

Regn, rusk och tropisk storm, det var dessutom lite kyligt…ogilla.

Jordan har inte hostas alls under natten, uppallningen kanske funkade..

M ringde, och vi babblade en lång stund, om dopet och om barnen och allt däremellan.

Hämtade lilla Loppan och sen hem för att ta emot H, som kom på fikabesök idag igen 🙂 Så härligt!

Hoppsan vilken trist uppräkning det blev då….!!

Så kan man inte ha det 🙂  Vi tar en bild ist.

 

  Jamie i fina bodyn från Lindex.

 

På eftermiddagen droppade barnen in, och det blev stökigt i det nystädade köket, oboy, smörgås, ost, smör….allt ramlar ner på golvet och ligger kvar på bänken…Det är ju så himla roligt att städa 😉

Lovelia blev glad när de andra kom hem för Jordan sov ju middag och hon hade tråkigt, och fast Novalie hade en kompis med sig så fick både Trixie och Lovelia vara med och de var ute i solen som visade sig på eftermiddagen.

Mer sol åt folket!! Det är så enkelt då 🙂

Jag hade huvudvärk och var yr, och det var ju inte så konstigt för lite senare så brakade det loss med grymma regnskurar så det stod som spön i backen, och hängrännorna svämmade över 🙂

Måste skicka upp Perra på taket för att rensa! Jag går inte så gärna upp på taket när jag är ensam hemma, för då kan man ge sig på att ett eller flera barn ska med upp, oavsett vad man säger..

Grannens 3 åring kom för att hämta sin syster, han hade ett paraply och det var ju ruskigt roligt att stå under det vattenfall som blev när rännorna rann över:) Han var så söt!

 

Jordan gav blanka sjutton i paraply och spatserade ut i vattenfallet ändå, resultatet blev att han blev genomvåt på en sekund..Men roligt hade han 😉

 

Efter middagsstök och sånt så kom prästen som ska döpa Jamie på besök.

Hon är jättetrevlig 🙂

Det är två barn som ska döpas , och den andra familjen trodde att de skulle vara ensamma…det är deras första barn och de är nervösa och vill att allt ska bli rätt.

Både Perra och jag kände oss lite taskiga…Alltså, vi är ju många, och det är vårt åttonde dop..för oss så spelar det inte så stor roll om en unge (läs:Jordan) tjoar till eller klättrar i predikstolen;) men det gör det ju såklart för den andra familjen.

Risken att Jordan märks är ju ungefär 100%

Nu kommer nån att kommentera och säga att vi väl får gå ut med honom, och det gör vi ju såklart om han stör, men toleransnivån är ju olika hos folk.  Vi har dessutom hellre en liten gosse som går omkring och kikar än att samma kille blir tillrättavisad/fasthållen och utstöter de härliga falsettvrålen på 180decibel.

 

Var går gränsen?

Ska man gå ut med honom för minsta pip? Störs ni av barn som låter lite, alltså inte gapar och skriker utan kanske sjunger, säger några ord edyl?’

Störs ni av barn som rör sig runt i kyrkan? Kollar lite här och lite där, inget spring såklart utan stillsamt.

 

Det är ju vårt dop åxå.

 

Jaja, det blir nog bra!

Hörrni, jag är segare än sirap i skallen, och allt jag skriver blir konstigt….jag tror jag lägger ner för ikväll:)

Men ni som ammar, jag tycker ni ska kolla HÄR 🙂

🙂

Natti natti:)

Kommentarer

  1. Sara, mamma i andra dopfamiljen

    Hej Carola!

    Hej igen!

    Jag har absolut inte tagit illa vid mig, förstår dina resonemang fullt ut. 🙂 Ville bara skriva att ni inte behöver oroa er samt förklara varför vi vill ha ett eget dop. Som jag skrev tidigare så är inte anledningen till att vi vill ha ett eget dop att vi inte vill ha en massa barn och tjoandes i kyrkan utan att vi vill att det ska bli på vårat vis och med fullt fokus på vår prins M då det är hans dag.

    Vi ses säkert i kyrkan. 🙂 Hoppas ni får en underbar dag och Lycka till!
    Carola: Hoppas det samma för er, lycka till!!

  2. Sara, mamma i den andra dopfamiljen

    Hej!

    Roligt att läsa om era funderingar kring dopet och den andra familjen, vilket är vi. 🙂 Nervösa är vi då inte men ett eget dop vill vi ha och trodde att vi hade bokat, till för någon vecka sedan då vi av en slump fick reda på att man inte kan boka egna dop i Danmark kyrka. Vi valde Danmark kyrka för att vi gifte oss där men hade vi vetat från början att man inte får ha egna dop där så hade vi tänkt om.

    Vi kommer att ha 10 barn i sällskapet, alla under 10 år, så barnspring och tjoande i kyrkan spelar oss absolut ingen roll. För oss är det dock väldigt viktigt att det blir M:s cermoni och så som vi vill ha det.

    Ni behöver dock inte oroa er mer för att M:s dop kommer nu att vara efter erat, alltså kl 13. Hoppas ni får en fantastisk dag!

    Mvh
    Sara
    Carola: Men hallå där 🙂 Vad roligt att höra av dig! Jag hoppas att du inte tagit illa vid dig av det jag skrev , ibland tolkar man det ju olika. Jag menar ju inte på något vis att det är (eller var, hihi) nåt som vi ogillade, utan att jag förstår er fullt ut! Vi har ju döpt vårt första barn en gång i tiden vi med, och det var ju inte som nu när det mer eller mindre går på rutin, hur trist det än låter ;). Första barnet är speciellt i allt, även dopet. Nervösa var prästens ord 🙂 Men hon sa åxå att ni var en jättegullig familj:) Jaha, man FÅR inte ha eget dop där? Det visste jag inte, vi har oftast varit två familjer och det har känts bra, för kyrkan är stoooor och släkten liten, så med ytterligare en släkt blir det inte så glest i bänkraderna. Nu blir jag ju nyfiken på er cermoni, kanske stannar vi kvar 😉 Nej då:)
    Vad skönt att det gick att ordna så ni får som ni vill! Jag vet ju att vi liksom invaderar när vi kommer med alla våra barn, och vi ville ju inte att ni skulle känna er besvikna 🙂
    Ni får ha en toppendag ni med , och vi ses väl som hastigast på väg IN/UT kanske 🙂
    Lycka till.

  3. Cajsa

    Jag håller med om det som andra skrivit härinne. Kyrkan är till för alla- och små nyfikna barn ska även få vara där.

    Sedan är det väl lite beroende på tillfälle. Om man går på dop, är man ju beredd på att det ska vara barn där (liksom ofta själva grejjen) men under ett finstämt bröllop kanske det inte är läge att låta kidsen utforska predikstolen. Det märker man ju, vad som är läge och inte.
    Om ex. andra familjen framför egenkomponerad diktläsning och Jordan börjar härja högljutt just då, kan det ju vara läge att låta honom springa av sig lite ute just då.

    Jag skulle inte acceptera om barn klättrade hejvilt i kyrkan, och tjoade och tjimmade, eller skriker för fulla muggar. Att smyga runt och undersöka, och om lite sång sjungs är det väl ingen fara. Sedan beror det ju på ålder, osv. Men även ett litet barn kan ju med lite hjälp, förstå vad det är som händer.

    Sedan är det ju Jamies dop och hans dag.
    Att låta barnen få vara delaktiga i under dopakten är ju ett bra sätt att få de intresserade. Ex. på ett dop som jag var på, så fick alla barnen i kyrkan komma fram under själva dopakten och kika, och det var väldigt spännande.
    Det blir nog fint, lycka till!

  4. Carro

    När det blir dubbeldop så får ju den andra familjen räkna med att nån kanske ”stör” lite. Det är inget fel med att ett barn vill stå o sjunga eller gå omkring o kolla. Huvudsaken är ju att barnen inte står o verkligen bara skriker i kyrkan…..

  5. Katja

    Klart att barn får busa, prata, sjunga och gå runt och titta på saker även i kyrkan. Barn som vrålar, har ilskeutbrott och har tävlingsrace kan dock (för sin egen och andras del) behöva komma ut och bli arga färdigt/springa lite för att sen gå in igen. Dessutom anser jag att vid ett dop får man ha lite högre toleransnivå då det är en barnhögtid.

  6. Anneli

    Förstår din känsla inför den andra familjen, men självklart ska Jordan inte behöva gå ut från kyrkan.
    Jag har jobbat inom kyrkan och tycker absolut inte att barn stör om de utforskar kyrkan, de flesta tycker bara de är gulliga.
    Jag glömmer aldrig min systerson när han var två och hans lillebror skulle döpas. Det var flera familjer som hade dop samtidigt. Lille E sprang runt, var på väg upp i predikstolen och satt på knä i kyrkbänken och tittade på resten av församlingen och rockade loss som med huvudet som en hårdrockare och sjöng med i en av psalmerna, daa,da, daa,da. Jag filmade allt och det är helt underbart att filmen och övriga i kyrkan verkade inte alls störda.
    Sen finns det ju alltid små mutor som en liten karamell, jag har ofta haft en tablettask med när jag haft mina barn med på begravning eller i kyrkan.
    Hoppas att det blir ett fint dop för Jamie!

  7. Gabricia

    Och Jesus sa: Låt barnen komma till mig!

    Barn är lika välkomna i kyrkan som vuxna. Blir det för skrikigt eller för mycket spring så kan man väl ta och försöka avleda eller gå till ett annat rum om det finns sådant att tillgå.

    Hoppas att ni kommer att få ett fint dop!

  8. Sussan

    Gunilla, antar du menar mig trots du stavade namnet fel 😉

    Tycker faktiskt man ska kunna säga till en 2 åring, ska den få göra precis som den vill för att sen veta hur man för sig när den är 6-7 år??

    Barn låter o syns skriver många, låt de hållas, jo det tycker jag med, jag älskar barn, tycker de kan låta o synas men inte i kyrkan.

    Ett exempel, säg det kommer 30 personer på dopet, de har 15 barn tillsammans i ålder 2-5 år, alla springer omkring, busar, klättrar i predikstolen, sjunger, skriker osv.

    Hur många kommer titta på dopet o höra vad prästen säger?

    Nu menar jag inte dina barn Carola, hoppas du förstår det =) älskar din blogg o läser varje dag =)

    Men va tvungen o göra ett litet inlägg 😉

  9. lillys mamma

    våran dotter r 2½år och har vart med på 3begravningar,och fler dop, nu när hon är över 2 så har vi pratat om de i förväg att man måste sitta stilla och vara tyst i kyrkan (speciellt begravning) och de har funkat kanon, ja har haft henen i knät eller mellan oss, och fått shhh´at lite nån gång bara.. men efter sopet när alla vill ta kort brukar alla släppa ner sina barn,då får hon med gå ner och röra på sig.. hade vi haft er tid på oss när min faster begravts, hade hon fått sjunga en liten sång, men hon han inte lära sig den.. så de fick vi hoppa över.. ja,hon fick ha en napp i unnen med för å va lugnare, den har hon annars bara när hon sover..

  10. Micka

    Barn är BARN! Och barn låter, det får man ju räkna med. Be dom skaffa hörselskydd och ögonlappar 😛
    Sista doppet vi var på sa prästen när min kusin 2år sprang runt och stimmade att låt henne springa gud tar emot alla barn 🙂

  11. Johanna Sandström

    Själva grejen med ett dop är väl att det handlar om barn och det brukar ju vara många barn i publiken också. Vi ska på dop på lördag och har med vår 2 månaders, jag har inte ens reflekterat över om hon kommer störa utan tänker bara att hon inte kommer vara ensam! 🙂

  12. Åsa, mamma till Elin, 5år

    Självklart ska Jordan få röra sig fritt – under uppsikt 😉 och självklart ska han få höras.
    När Elin var med på dop förra året föreslpg hon att vi skulle sjunga Blinka Lilla Stjärna Där i stället för den psalm som var bestämd och som hon tyckte var tråkig 😀
    mvh Åsa, mamma till Elin, 5år

  13. Gunilla

    Kyrkan är till för alla och det tar ju inte flera timmar att döpa barnen. Låt Jordan hållas! Blir så arg på Susann som skriver att barn ska uppföra sig! Jisses är man 2 år så gör man så gott man kan. Är man 6-7 år, ja då vet man lite mer och springer inte runt.

    Lycka till med dopet!
    Kram Gunilla

  14. Ruina - tre barn under två år

    Mina barn skulle aldrig stå stilla i kyrkan, det kan jag ju lugnt säga utan att ha varit i den situationen. Hade varit jobbigt att ha ett dop tillsammans med någon annan som inte har samma erfarenhet som en själv. Det är väl lätt att stå där framme då man håller i det enda barn man har med sig. Värre blir det när det finns fler barn med i bilden som inte finner sig i att bli burna.

    Det som skulle störa mig är barn som gapar, skriker och springer omkring eller är arga. Barn är nyfikna och alla barn står inte snällt bredvid och tittar på tills man är färdig!

  15. Carina

    Hej!
    Jag jobbar i kyrkan och i vår kyrka är alla välkomna. Barnen får röra sig fritt under gudstjänster och det är helt naturligt att barn pratar och skriker till och ska så få göra. Ni ska inte ta ut Jordan. Bara om han skriker helt hysteriskt men bara för er egen skull om ni tycker att det blir jobbet med alla blickar. Lycka till med dopet.
    Carina

  16. Sussan

    Jag skulle aldrig acceptera att mina barn klättrade i predikstolen, eller sprang omkring o busade i kyrkan under ett dop.
    Jag har aldrig behövt säga till dem heller, Andreas va nästan 2 år när Alex döptes o stod så fint bredvid oss, när Adina döptes va Andreas 4,5 år & Alex 3 år o de stod oxå fint bredvid oss o lyssnade på prästen o tittade på Adina.

    Om nån i ”publiken” eller hur man ska säga, har en bebis med sig som skriker konstant så det ekar i hela kyrkan, tycker jag man kan gå ut en stund o lugna den lite.

    Hoppas du inte tar illa vid dig, men jag tycker att barn ska kunna uppföra sig lite när de är i kyrkan eller liknande platser.

    Kram o ha en underbar dag

  17. Viola

    Den präst vi hade, är av den starka åsikten att ”barn lever, barn ska höras” Helt underbart 🙂 Gillar själv när barn låter oavsett var man är och tycker man inte om ljudet av barn, så kanske man inte ska gå på just ett dop? Menar chansen är ganska stor att det är barn där 😉

  18. sofie

    I ”våran” kyrka, eller snarare när vi har bokat våra dop har vi alltid fått veta om vi är först att boka och kan då välja om vi vill ha kyrkan själv eller om vi kan tänka oss flera dop samma dag. Är det sedan så att någon annan vill ha samtidigt så blir vi tillfrågade utan press, om det är ok för oss. Vi har hittills, 2 dop snart 3 alltid valt att ha det själva. De har 2 tillfällen varje lö kl 12 eller kl 16 så då hinner de ju med minst 2 även om man vill ha själv…

    Alla barn är välkomna i kyrkan och ska inte behöva sitta blixt stilla. Dock ha jag svårt för svägerskansbarn som springer omkring och skriker och leker och klättrar runt utan någon som helst hänsyn eller tillsägelse vilket ofta blir att all fokus tillslut hamnar på henne. =)

    Dessutom har de en liten plats längst bak i kyrkan med kritor och papper åt barnen om de blir uttråkade =)

  19. mettemy

    Ni ska inte bära ut honom , vi blev till och med ”tillsagda” av prästen att stanna inne i kyrkan med vÃ¥ran dÃ¥ nästan ettÃ¥ring även om hon skulle fÃ¥ för sig att lÃ¥ta Ã¥ gÃ¥ omkring.Vi hade sÃ¥ klart tänkt gÃ¥ ut dÃ¥ av hänsyn till övrig släkt Ã¥ vänner men prästen var mycket bestämd med att kyrkan var till även för smÃ¥ busiga barn, även pÃ¥ begravning…Ã¥ dop är ju en glad familjehögtid 🙂

  20. Missan

    Haha, den andra familjen lär ju få sig en försmak av att ha fler barn 🙂

    Allt utom gallvrål skulle jag tolerera i kyrkan vid dop. Nyfikna små människor MÅSTE man ha tolerans för, annars ska man nog flytta ut i skogen och undvika folk rent generellt 🙂

  21. Jenny

    Brukar vara uppskattat med barn i kyrkan, det blir inte så stelt då brukar min mans äldre släktingar säga 😉 Lycka till med allt och hoppas att Jordan busar lite i kyrkan 😉

  22. Sara

    Skriv din kommentar här!Klart att ni INTE ska bära ut honom 🙂 Det är ju hans brorsa som döps 🙂 Hela familjen ska fÃ¥ vara med och ett dop som är stökigt är bästa sortens dop!!! Du kan be prästen läsa ”lÃ¥t barnen komma till mig” i bibeln, dÃ¥ tycker nog ingen att ni ska bära ut nÃ¥t av barnen 😀

  23. Petra

    Självklart ska barnen få kolla runt i kyrkan och inte tvingas att sitta stilla. Det brukar oftast resultera i ett fasligt gnällande från barnet och en hel del suckande och skällande från föräldrarna och det är mycket jobbigare, tycker jag.

    Hoppas att ni får ett kanonbra dop!

    Kram

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting