Allmänt

Skillnaden

Tänkte svara lite snabbt på en kommentar 🙂

Kommentar:
Är lite nyfiken, hur kommer det sig att corrinda och robban som är lika gamla inte verkar ha samma krav? Hon passar småbarn, städar och kan tvätta… Behöver inte han göra det för att han är kille? Hur tror du det påverkar din dotters självbild?? Om nu så är fallet alltså.

Ja det kanske låter som att Corrinda gör mer här hemma än tvillingbrorsan, men det är bara tvätten hon gör som han ”slipper” 🙂
Det för att egentligen tycker jag att hon är lite för liten för att tvätta själv, och jag tvättar ju det mesta av hennes kläder , men hon KAN.
Robban har inget intresse i att ha ett visst klädesplagg så det kvittar liksom för honom om det är i smutsen, då tar han väl nåt annat bara medan för Corrinda handlar det ju om liv och död om just den där tröjan är skitig 😉 och då är det ju bra att faktiskt kunna fixa själv.
Robban kommer såklart få lära sig han med vad det lider!

Robban och Corrinda är väldigt olika som personer, hon är jättesocial och på medan han är ensamvarg och helst grottar in sig med nåt tv spel.
Hon är kaxig och självsäker medan han är mer ödmjuk och osäker.
Då går det inte att begära riktigt samma saker av dem , även om de båda ska hjälpa till hemma med hushållsgörat så behöver Robban mera hjälp och instruktioner medan Corrinda kan själv.

Robban är suverän på att ta hand om Småsyskonen! Det har kommit nu det sista året för innan så kunde han fastna i nåt tv program eller en tidning och så märkte han inte ett dugg runt omkring;)
Men nu ägnar han sig helhjärtat och frivilligt åt framför allt Jamie och Jordan som ju är de som behöver passas. Han kan gå och bära på Jamie i en timme om han är ledsen och jag inte är hemma för han tycker att Perra är så kass på det 😉 och han kan absolut lämnas ensam med ansvar för Jordan och sköter det perfekt .
Däremot är han ju som många killar och kan bara göra en sak i taget, multitasking är inte hans grej;)

Städa hatar han och smiter helst undan . Nu är han inte ensam om det här hemma direkt, och i ärlighetens namn så stökar han inte heller till speciellt mkt så ofta kan jag känna att det är lite orättvist att han ska röja efter de andra .. Han droppar nästan inget utanför sitt rum utom möjligen en Kalle anka tidning på köksbordet medan de andra har kläder, leksaker och skolgrejor över hela huset.
Men alla har varsitt städområde och det gör han, och han tar alltid undan efter sig i köket osv.

Att han är kille spelar ingen roll i hur jag behandlar honom , här hemma är alla lika och genustrams och jämställdhet är inget vi går och funderar på, vi är en familj och vilket kön man har kvittar, vi hjälps åt med det som ska göras.

Robban har mognat massor sista året och klarar av betydligt mer ansvar nu, medan Corrinda mer sett upp till Janelle och Patricia och velat vara och göra som dem och varit mycket tidigare, på gott och ont 😉
Tvillingar, men ändå som natt och dag.
Har man inte tvillingar tror jag inte man helt kan förstå hur olika de kan vara, de behöver inte ligga i synk med varandra vad det gäller utveckling och mognad , speciellt inte när de är kille/ tjej.:) och måste ju då behandlas efter hur de ligger till. Bara för att de är lika gamla innebär ju inte att de ligger på samma nivå per automatik.

Jag känner mig väldigt trygg i att vi uppfostrar våra barn till att kunna klara sig själva, allihopa.
De är alla olika och det måste man ju respektera men de slipper inte undan bara för att de är av olika kön.
De har olika saker de gillar/ avskyr och det kan man ju ta vara på, tex så gillar Corrinda att hjälpa mig med tvätten( vika och bära ut) medan hon hatar att gå ut med soporna som Robban inte har nåt emot. Han tycker det är pest att duka bordet med det gillar Jordan. Janelle lagar hellre mat än städar och Patricia röjer köket nästan varje dag.
De behöver ju inte göra precis samma saker men de får lov att hjälpa till varje dag 🙂
Alla efter sin förmåga helt enkelt 🙂

Kommentarer

  1. Linda

    Bra skrivet:) Alla barn är olika, man kan inte jämföra. Tex så är våran 10 åriga dotter mer mogen än våran 12 åriga son på vissa plan, tex när det gäller ordning och reda.
    Kram

  2. malin

    Haha! Jag förstod att det va någon som skulle haka upp sig på det… Helt otroligt…. Om man brukar läsa din blogg så borde man ju veta att Robban visst hjälper till… Och att Corrinda gärna hjälper tillbara för att hon tycker att det är kul!

  3. Petra

    Jepp, jag har också tvillingar (pojke/flicka) o de är jätteolika. Precis som syskon kan vara alltså:). Hos oss är pojken mer utvecklad och han hjälper gärna till med lite allt. Ingen av dem är speciellt intresserad av att baka eller laga mat! Tvätten tycker jag inte heller dom kan sköta själva, ännu:). Tycker precis som du att alla borde lära sig t.ex. tvätta. Samma gäller matlagning, det ska dom kunna innan de flyttar ut. Oberoende av kön:).

  4. Malin

    vill bara hålla med dig i att tvillingar ofta är väldigt olika! är själv 2äggstvilling med min syster och jag har alltid varit flera år före henne i mognaden,även som väldigt små..! ”lillgammal” kallade man mig.. 😉 jag var den som såg efter henne… tvättade åt henne o städade hennes rum/vårt rum! hon smet alltid undan..! 😉
    jag delade alltid med mig av mitt godis när hon valde att spara sin veckopeng för att kunna köpa en viss sak. :))
    dem som ser oss tror inte ens vi är släkt så 😀
    jag är hetsig och hon är lugn, men vi är lika fnittriga båda två :))

    tycker det låter väldigt sunt, att alla hjälper till hemma på lika grunder, oavsett kön – det är ju så det SKA vara liksom 🙂

    min barndomskompis, de var 5 flickor och 1 pojke och pojken behövde ALDRIG hjälpa till hemma, öht.
    just för att han var enda pojken….. sååå orättvist och elakt mot tjejerna.. ://

    keep up the good work liksom!:))
    /m

  5. Carro

    Tycker ni har många sunda och kloka värderingar i er familj <3
    Igår skulle jag tipsa min nyförlösta kompis om den smarta "overallen" du hade i början till Jamie. Den som du bara bäddar in honom i.. men jag kan inte hitta det inlägget på din blogg..
    Kan du inte vara snäll och maila mig en snabbis och tipsa om va den heter och vart vi får tag på den.
    Kram Carro

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting