Allmänt

Ingen bra start

I går städade jag och Robban, Trixie och Lovelia flera timmar. De var så duktiga! Så himla skönt att få hjälp, det går ju oändligt mkt snabbare då, och är roligare 🙂
Plockade , de dammtorkade och sen kom jag med dammsugaren för att avsluta med att skura golven.
Jag mutade dem med att vi skulle baka efteråt och det köpte de med hull och hår:)

Jag försöker mellan varven göra som min vän Victoria , som engagerat hela familjen i söndagsstäd. De kör rubbet , från lister till tak och alla hjälps åt efter sin förmåga ,med, om jag fattat rätt , vissa förutbestämda sysslor.
Hennes äldsta är 12 och minsta 9 månader och de är sex, snart sju:) barn i familjen.
Deras storstäd tar inte så lång tid eftersom den är ständigt återkommande med en veckas mellanrum .
Jag tycker det låter lysande och försöker här hemma .

Det skiter sig redan när man försöker bestämma en dag. !
Alltid är det nån som inte kan just då och då vägrar övriga för det blir ju orättvist om nån slipper …
Perra är ju aldrig hemma och det är orättvist det med ( där kan jag iofs hålla med barnen , hehe)
Stora barnen som håller sig på sina rum mest tycker det är orättvist att de ska städa efter småbarnen, fast det ju inte är riktigt fråga om det utan om att damma , torka, skura …
Den enda som alltid är på plats och alltid får styra upp allt .. Ja det är ju jag!
Det om nåt är väl orättvist kan jag tycka… 😉

Jag har inte signat på nåt slavkontrakt vad jag kan minnas utan det har bara dumpats på min lott.
Jo jag är hemma för allt i världen men kanske kan man hjälpas åt för det.
Det är ju inte som hushållerska utan som mamma jag …… Va? Vaddå?
Jaha …;) är det samma sak !?
Ok då fattar jag 😉

Jag FÅR hjälp, oftast i köket av de större och jag är enväldig härskare och befaller städning av deras rum så jag städar nog inte ihjäl mig, men ibland känns det tröstlöst.
Som att skotta snö i snöstorm 🙂

Som i morse tex, så möts jag av detta på diskbänken, som när jag avslutade i köket igår var skinande ren. Det stod tre skålar i diskhon som skulle handdiskas, men det var allt.

20121022-115733.jpg

God morgon!
Kan ju säga att humöret inte riktigt blev på topp av den synen.
Jag är en sån som står och diskar upp mitt i natten när vi ( nån gång vartannat millenium typ) haft sena gäster . Händer på nyårsafton ibland:)
Jag avskyr att vakna till ett kaos och röjer hellre in på småtimmarna än skjuter upp det.

Jag visste att det borde funnits plats i diskmaskinen till frukostdisken men ….

20121022-120224.jpg

Prioriterar man tre stora kastruller så är det klart att inget annat ryms..
Jag handdiskas oftast kastrullerna så all annan disk ska få plats men där är vi olika .
Men nu är det skinande rent igen:)

Lillfjant lärde sig klättra upp på köksstolarna igår !
Han är skitlycklig och gör inget annat nu, och jag funderar på hur snyggt det är med stolar som ligger ner 😉

20121022-120950.jpg

20121022-121004.jpg

Bakandet då? Som jag mutade barnen med..
Ja det blev total fail! Jag fattar inte hur man kan misslyckas med vanliga muffins ?
Ikeas skitformar hjälpte inte till, de ville visst kanske ha en muffins plåt som stöd? Men det brukar ju funka trots formar dom viker sig lite, fast igår blev de i konsistens av kladdkaka.. Typ halvfärdiga och degiga .
Inte ens en schysst frosting hjälpte upp det hela!

20121022-121447.jpg

Vissa var bättre än andra och barnen åt gladeligen även de degiga 🙂

Nu ska jag snart lägga ut Jamie för middagslur och sen ska jag nog läsa lite, jag städade ju hela dagen igår så lite rast- vila behöver man:)

20121022-121741.jpg

20121022-121806.jpg

Ha en bra dag !!

Kommentarer

  1. Tatiana

    Så där ser det ut i mitt kök med när jag vaknar ( om jag då inte röjt halva natten ) hos oss diskas även stora stekpannor i diskmaskinen . Okul att jämt få ta reda på skiten 🙁

  2. Elin A

    Ja jag gillar inte heller plockandet och städandet, och då har vi ändå bara 3 barn här hemma:) Jag pluggar på distans och försöker hålla i ordning så gott det går, men inte så det är pedantiskt. Vi har inte så mycket saker nere värre uppe där barnen har sina rum:) Har du kollat upp vad det skulle kosta att ha städhjälp hos er? Ha en bra vecka.
    Carola: Vi har haft städhjälp, och det kändes märligt nog mest stressande… berodde mestadels på att jag ju var tvungen att hålla mig borta, jobbar man är man ju borta ändå liksom, men jag var tvungen att fly fältet …) Men härligt att komma hem till nyskurat hus utan att man lyft ett finger själv:)

  3. Viktoria

    Förresten, ang. muffinsarna – jag undrar om de inte gör formarna sämre numera (alltså inte bara Ikea)?! Förr kunde man ju köpa vanliga basic formar och ställa ut på plåten och det gick hur bra som helst. Nu måste man antingen köpa dyra ”cupcakesformar” eller använda muffinsplåtar.
    Carola: Ja det där har jag åxå tänkt på! Förr använde jag samma formar till allt, och det var aldrig några problem, men nu är de flesta skitdåliga:(

  4. Anna

    Hej! Jag tänkte bara tipsa som ett städsystem som fungerar jättebra i vår familj med liknande diskussioner och svårigheter som ni. Vi gjorde så att vi skrev upp alla gemensamma utrymmen på ett papper (alltså inte sovrummen). Därefter ordnade vi ett rullande schema så att alla har ”huvudansvaret” för olika rum varje vecka. Vi börjar med att alla ska ha gått igenom hela huset och plockat undan sina saker från alla rum innan klockan sju. När var och en har plockat undan sina saker i de gemensamma rummen tar var och en och dammsuger, torkar mm i sitt tilldelade rum. Efter det tar man sitt eget. Hoppas att detta system kan inspirera er 🙂
    Carola: Tack, vi har haft nästan exakt detta, men det funkar inte så länge….Men jag ska införa det igen:)

  5. Viktoria

    Vi skulle inte överleva utan söndagsstädningen! 😀 Barnen har ju fattat galoppen så de stora är oftast färdiga med sina områden före frukost numera för att de ska kunna dra iväg till kompisar sedan. Vid det laget finns det inte en pryl kvar på fel ställe och då går ju dammtorkning och dammsugningen på nolltid också. En eftermiddag i veckan är det skinande rent i hela huset! Det går ju raskt utför sen men ändå…
    Nu har ju även maken varit föräldraledig ett tag, men annars så brukar jag se det som att om jag är mammaledig så är jag hemma för barnens skull – jag ägnar mina dagar åt dem och står gärna för det mesta av matlagningen, men någon städerska är jag INTE så det jobbet ska delas med den andra föräldern.
    Carola: Du vet att jag beundrar dig stort , inte bara för städdagen:) Håller med dig om att man är hemma för barnens skull!

  6. Pernilla Eklund

    Hej, Härligt med städhjälp! Förut hade vi varje torsdag städning tillsammans. Vi föräldrar och 3 barn mellan 4 och 18. Efter färdig städning köpte vi familjepizza och fika efteråt. Blev riktiga myskvällar. Det var ingen som gnällde och alla visste vad som gällde. Inga kompisar den dagen utan hem och städa tillsammans. Nu jobbar min man i Norge och det har runnit ut i sanden. Kan sakna det ibland. Annars faller oftast städningen på mamman av någon knepig anledning! och det blir tjafs när man ”tjatar”

  7. Em

    Här kommer ett tips för att underlätta städningen! Skala av hemmet! Ta bort allt plåtter! Låt inte massa saker stå framme hela tiden! Det gör det så mkt lättare att städa (jag tycker även man blir lugnare)
    Ex. rengöringsmedel, ha det inte på diskbänken utan kanske under så slipper man se skiten 😉
    Carola: Ja jag veeeeeet! Men vad fasen, vi har så förbenat med rassel….Men jag jobbar på det!! 🙂

  8. Ida

    Det är ju verkligen urtrist med alla hushållsysslor som alltid måste göras och tråkigt när man dessutom ska behöva tjata för att barnen ska vilja hjälpa till. Även om man är hemma på dagarna så tycker jag att alla har ett ansvar i att hjälpa till. Men vissa dagar är ju jobbigare än andra så jag förstår absolut att du blir less ibland.

  9. Helena

    Problemet med städning är ju att det är fullständigt omöjligt att bli färdig om man inte utrymmer huset och vägrar barnen inträde efter att man har dansat med moppen. Vi har fem barn och när jag var gravid med femman så fattade jag beslutet att låta Rut städa hemma hos oss. Det är jag väldigt nöjd med. Både jag och min man jobbade heltid med mycket kvällar och helger och till slut blev det så att den som hade ledig helg städade men aldrig blev klar. Städfirman som vi anlitade städar kök och badrum, vardagsrum och gemensamma utrymmen som hall etc och tvättstugan. Barnens rum städar hon inte! Har man städhjälp när man är barn så tror jag att det finns risk att man aldrig fattar att man måste plocka upp sin egna skit. Men eftersom vi föräldrar inte behöver ”städa hela tiden” så har vi tid att hjälpa barnen med deras rum. En ytterligare positiv effekt av att ha städhjälp är att vi en gång i veckan måste skärpa till oss och verkligen plocka undan allt som ligger och dräller, en halvsmutsig tröja, en pärlplatta, gamla tidningar osv. När vi gör det här plockandet en gång i veckan så ser vårt hem faktsikt inte så kaosartat ut. Att ha städhjälp är ju också en ekonomisk fråga men med rutavdraget så är det inte så dyrt och vi har valt att prioritera det får att få mer tid för annat (tvätta, handla, laga mat :)) och för att vi ska slippa ”aggressionstäda” på våra lediga dagar. /Helena, hon med trappgrinden som aldrig brukar kommentera:)

    Carola: Vi har haft städhjälp, men jag blev mest tsressad av det, INte av att få det fint, men av att jag inte hade nånstans att ta vägen när det skulle städas…Jobbar man så är man ju borta på dagarna ändå, men jag var tvungen att hitta på nåt i ganska många timmar.. Men jag älskade att det luktade gott när man kom hem,det känner man liksom inte när man själv städar:)

  10. Annika

    Hej Carola!
    Har aldrig kommenterat hos dig förut men är en trogen läsare.
    Min yngsta är född några dagar efter Jamie och det är mycket jag ler igenkännande åt. Här hemma har vi kökstolarna liggandes, det är enklast så. Men inte så snyggt kanske.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting