Allmänt

Doftljus..

Jösses, min hjärna brinner snart!

Vafan är det för konstigt med debet och kredit? Jag fattar fel…lägger posterna fel…Debet är väl plus i alla fall, och kredit minus? Eller?

Gahhhh!!

Däremot är jag en jäkla hejare på att bokföra hushållsutgifter:) Misstänker att det inte räcker till dock, men jag får lov att styra den muntliga examinationen till att bara prata om det, haha, tror ni det funkar ;)?

En paus behövs, och vad är bättre än att pausa med er, mina bästaste kompisar ♥

 

För ett tag sen fick jag några doftljus från Air Wick, som de ville att jag skulle prova…jag vet inte hur, men det kanske luktade blöjpåse ända till dem;)

Jag älskar doftljus, men är lite gnällig, för jag vill gärna att det ska dofta LAGOM. Lagom är ett så bra ord, men det är ju så himla relativt. Vad som är lagom för mig är för mycket/ för lite för nån annan. Ofta tycker jag att just doftljus luktar för mycket, lite som en tonårstjej som sprayat på sig parfym, haha.

De här doftar i mitt tycke – lagom.

Och, jag hade såklart inte läst så noga innan jag tände dem, det stod att de skulle ha nån häftig ljuseffekt, och jag tänkte: Jaja..

Men vad förvånad jag blev , för när jag bara höll tändaren mot ljuset så var det som att tända en liten lampa.

Wooow, tänkte jag för att sekunden senare tycka WOOOW när det ändrade färg 🙂

Fasen vad häftiga grejor det finns:)

IMG_8790

IMG_8791 IMG_8792
Det finns två olika sorter av det här, det ena sparar jag lite på för det är ”juldoft” på det…:)

MulledWine &Cinnamon Apple…

IMG_8787Det som står i vardagsrummet nu är Purple Blackberry fig, och det är alltså helt i min smak, Eller heter det kanske helt i min doft;)?

Jag såg dem i affären häromdagen, och de kändes helt ok i pris, jag minns inte riktigt, men under 50kr nånstans, och det betalar jag gärna.

Annars är ju jag en Ikea fantast och köper de flesta av mina ljus där, men de här kommer jag se till att ha hemma. Faktiskt 🙂

 

I morse hade jag snabbesök av delar av Familjen Norrström♥

Deras internet har packat ihop och en viktig grej måste fixas på nätet, så det och lite kaffe, och babbel hann vi med.

Jag snodde åt mig Lilja, och hennes flaska, och det är ju så galet mysigt att mata småbebisar så det är inte klokt. Jag har ju jobbat på neo, och det händer ju ibland där med, även om det var mer förr, nu  förtiden vete sjutton om man ens får låna de små, verkar som det är föräldrarna själva som sköter om dem mest hela tiden, precis som det ska vara 🙂

Nu pratar jag inte om iva, utan om lättvård.

 

När de åkte vidare, så röjde jag upp det värsta i köket, tur att Mirka och Peter vet att jag kan ha ordning, för det ser oftast ut som sju svåra år när de kommer 😉 och sen satte jag mig med pluggandet.

Lika bra att få eländet gjort, det här med företagsekonomi var faktiskt inte ett endaste dugg kul. Helt ärligt. Skittråkigt.

Som sagt, jag har asbra koll på hur man håller koll på sin privatekonomi, pengar ut, pengar in, pengar kvar, det har jag ju gjort sen jag var tonåring, men marknadsföring, affärsplaner och skit…nä fy farao.

Misstänker att det blir ungefär lika i nästa kurs bara…Jaja, det är kul att plugga iaf även om ämnet var tröligt.

Imorgon ska jag på föreläsning, om bokföring..Tjoho, eller nåt sånt, jag vet inte;) men tror att det kan vara nyttigt.

 

Mitt tvättberg nere i tvätteriet växer…och det är väl där jag får ta nästa paus;)

Med lite Jon i lurarna så går det , det med. Nu är det massa sommarkläder som ligger där och ska ner i kartonger i klädkammaren, så det är lite sånt meck åxå, som gör att jag drar mig. Men som sagt, det är inte det rum jag brukar bjuda in gäster i, så vem bryr sig, egentligen;)

Vissa gäster kan kanske få den exklusiva förmånen att vika tvätt, förstås, men det gäller att ha tumme med tvätterskan då, hihi.

 

Snart ska jag laga lite mat, och sen dra iväg och träna HIT, det behövs, så muskler och hjärna får lite syre så jag kan plugga vidare ikväll. Min tanke är så iaf. Igår var det cirkelfys, och det var helt nya övningar, som man inte riktigt har hittat korrekt sätt att utföra dem på än, och då blir det alltid lite ont ( träningsvärk) i nya muskler som man inte visste att man hade 🙂

(Hej, till tjejen i receptionen som kom fram till mig igår, alltid lika kul när ni som läser kommer och visar er ♥)

 

Sen är det väl Svenska Hollywoodfruar ikväll va? Jag har en ny favorit och det är Britt Ekland!.Shit, så vill ( och tänker, haha) jag se ut när jag är 70 år! Hon är ju stencool 🙂

Maria gillar jag sen tidigare, och jag misstänker att jag tycker ungefär som övriga Sverige om damen som börjar på G…det kryper i hela mig när hon kommer i rutan, och enda anledningen att inte gå ifrån Tv:n är att det är snabba hopp mellan fruarna:)

Siv är nog kanske inte riktigt så sexfixerad som hon framställs misstänker jag, eller hoppas iaf, för då är det lite patetiskt 😉 men jag vet ju hur det går till bakom kulisserna 😉 Haha,

 

Nu vaknar Jamie, och spisen kallar…så det är väl bara till att ila vidare 🙂

Byebye!

 

Kommentarer

  1. ulle

    Var ju klart tvungen att köpa ett ljus (men det var väl meningen att läsarna skulle det) på Ica 60 kronor kostade det, det lyser jättefint, ska jah njuta av i höstmörkret!!!

  2. Karin

    Om man har svårt för att komma ihåg när det är plus respektive minus i debet och kredit kan detta lilla tips hjälpa:

    – S + K – I + T –

    Skit-regeln 🙂
    S = skulder (och eget kapital)
    K = kostnader
    I = intäkter
    T = tillgångar

    Så skriv upp det på en liten lapp så kommer det att gå som på räls! Hjälpte mig jättemycket när jag skulle lära mig bokföring.

    Lycka till!’

  3. Anna A

    Men åhhhh vilka fina ljus!!!! Jag gillar ju inte heller doftljus i vanliga fall, men klarar du dom så gör jag 😉 Var såg du dem? CityGross?

  4. Maolst

    Hoppla hoppla.. Min snygga, pedagogiska uppställning ser ut som något min hund gjort i publicerat tillstånd.. GRRRR.

    Aja, fråga på bara

  5. Charlotte

    Hej! Ang debet och kredit. De är ibland plus och ibland minus beroende på vart på kontoplanen du är. Lurigt innan man kommit på hur det hänger ihop. Konton som börjar på 1 och 2 tillhör balansräkningen, kontoklass 1 är tillgångar för företaget och 2 är skulder. Kontoklass 1 ökar i debet och minskar i kredit. När du konterar ska du ha med ett balanskonto tex 1930,1911,1920 vet inte vilket ni använder som bankkonto. Mitt tips isf är att börja med det och se om det är en insättning eller uttag på banken då vet du vilken sida det ska stå på: insättning i debet och uttag i kredit. Sedan ska du sätta kostnaden/intäkten på ett resultatkonto. Intäkter kontoklass 3, ibland 4. Kostnader är kontoklass 5-8. Moms och kostnad på samma sida. Totalen av det som du sätter i debet ska var samma som totalen av det som står i kredit. Hoppas jag inte snurrar till det för dig utan att det blir lite mer begripligt. Lycka till med pluggandet och tvätthögen! /ekonominörden

    1. Maolst

      Grrr.. Har försökt få iväg svar till dig flera ggr. Hoppas på 3.dje gången gillt då.

      Näe.. Debet är inte alltid + och kredit är inte alltid –

      Kontoklasser Debet Kredit

      1: Tillgångar + –
      2: Skulder och eget kapital – +
      3: Intäkter – +
      4: Och uppåt + –

      Transaktion:

      Lån av bank: Debet Kredit
      2390 100 000 Konto för lån
      1940 100 000 Bank

      Amortering av lån:
      2390 2 000 Lånekonto
      1940 2 000 Bank

      Fakturering kund
      3010 16 000 Intäkter
      2610 4 000 Utgående moms
      1510 20 000 Kundfordringar

      Kund betalar:
      1510 20 000 Kundfordringar
      1940 20 000 Bank

      Leverantörsfaktura kommer:
      2440 1 000 Leverantörskonto
      2640 200 Ingående moms
      4010 800 Kostnad såld vara.

      Du betalar leverantörsfakturan:
      1940 1 000 Bank
      2440 1 000 Leverantörsreskontra

      Uträkning av moms:
      2610 4 000 Utgående moms
      2640 200 Ingående moms
      2650 3 800 Momsavräkningskonto

      Betalning av moms:
      2650 3 800 Momsavräkningskonto
      1940 3 800 Betalning via bank

      Den här metoden kallas för ”dubbel bokföring” men det finns en annan metod som kallas kontantmetoden också. Men det blir överkurs när du just börjat.

      Det måste alltid vara balans mellan debet och kredit. Dvs det ska alltid gå jämt ut. De flesta bokföringsprogram kan inte spara om balansen misstämmer.

      Det som jag skrivit ovan är väldigt stelbent i förklaringen. Det finns hur många tillägg som helst med kort/långfristiga lån, vilka konton man använder osv. Det kan vi ta nästa gång! 😉

      Bokföringsmänniskorna har en bibel: Redovisa rätt, köp den.

      Lycka till och fråga på om jag kan hjälpa till med något.

      Maolst

      Ps: Någon nämnde om att man bokför intäkter även på kontoklass 4. Jag har aldrig stött på något tillfälle där man bokför intäkter på 4k. Det betyder inte alls att jag har rätt men det skulle vara spännande att få veta hur man gör eller varför man gör så. Ds

      1. Charlotte

        Hej Maolst! Tja inte rena intäkter men negativa kostnader såsom rabatter på inköpta varor men det är oxå överkurs. //Charlotte

  6. Ida

    Du borde helt klart skriva en bok, det har jag tyckt länge. Det är alltid lika roligt att läsa din blogg. Gillar när du skriver långa inlägg och som nu, att du delar upp texten så det blir mer lättsamt att läsa. Är väldigt imponerad över att du lyckas få ihop allt med så stor familj.

  7. Annelie

    Lycka till med pluggandet inte alltid så lätt. Tack för att vi får följa ditt vardagsliv på bloggen, du skriver så trevligt alltid lika roligt att kika in. Förstår inte hur du hinner med allt. Kram

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting