Allmänt

Nu kommer jag nog få höra…;)

 

 

Jag skrev ju häromdagen om att mina killar alltid gillat killsaker, medan tjejerna varit mer för tjejsaker…Att det är skillnad helt enkelt…

Nu fick jag den här kommentaren:

”Hur förklarar du att barn till föräldrar som har ett genustänk inte gillar antingen typiska tjejsaker eller typiska pojksaker? Ligger det inte i de barnens gener?”

Frågan är inte fel, jag menar inte så, och jag tycker den är berättigad:)

Är ni redo…?

Okey, här kommer svaret , enligt mig då;)

Jag tycker  ordet genustänk är skitlöjligt. Häpp! Ungefär som Fredagsmys…..brr;)

Nej, jag tänker nog inte ge mig in i den här diskussionen, jag har för ont om tid för att försöka förklara min ståndpunkt i det hela, men nån annan kanske vill?

Kort så tror jag, faktiskt, att genustänk-föräldrar hämmar sina barn lite, inte riktigt tillåter dem att leka som de själv väljer.

Hejdar sina pojkar när de börjar härja och stimma, men uppmuntrar sina tjejer till att ta plats…Dämpar inte ner dem på samma sätt…osv. Jag avskyr stökiga ungar oavsett kön och genustänk…

Nja..jag skulle ju inte börja….;)

Måste sätta fart med pluggandet, kanske återkommer i ämnet:)

Nån som har nåt klokt att säga får gärna göra det 🙂

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Malin

    Heeejja carola!!! Håller så med dig!!!!! Fortsätt vara den grymma kvinna och morsa du är! När de är dags för mig o bli mamma vill jag va som dig!

  2. Marcus

    Hej. Jag förstår din tanke, håller inte med dig till fullo. Jag anser att barn måste få möjlighet att utforska världen och dess olika möjlighet och inte begränsas av vad de har mellan benen. Vår äldsta dotter leker med massa olikA saker, dockor, bilar, tågbanan, älskar bollar, målar mm. Ordet hen som är så omdiskuterat tycker jag är bra i sammanhang där man inte vet vilket kön som personen har och i de fall där det inte är relevant med kön. Det viktiga anser jag vara att barnen får möjlighet att leka och upptäcka det som barnet ifråga är intresserAd av och att man som förälder uppmuntrar det.

  3. Mia

    Tack Johanna!
    Jag är så himla trött på alla som tycker att de kan kasta ur sig vilken skit som helst när det gäller genus, genustänk eller genusforskning. De flesta som av någon underlig anledning skulle vara emot detta vet antagligen inte vad de pratar om. Att ha ett genustänk är så mycket mer, så mycket djupare och täcker så mycket mer än alla de klichéer som ni kommer med.

  4. Ida

    Du är en väldigt klok person, kan inte annat än hålla med dig. Jag tycker att det är ganska själklart att det är skillnad på pojkar och flickor och ser inte att det är något negativt med det.

  5. johanna

    Hej hej
    Min dotter fyllde fyra i september- Hon önskade sig en bilbana, det fick hon. Hon önskade sig en barbie, det fick hon. Hon önskade sig en princessdräkt, det fick hon. Hon önskade sig ritpapper och pennor, det fick hon. Hon önskade sig en tröja med bilar, det fick hon. Hon önskade sig en verktygslåda, det fick hon. Hon älskar rosa kläder, det fick hon. Jag tänker medvetet att hon ska få göra det hon vill och det hon tycker är kul. Skitsamma färg och form på det liksom. På hennes barnkalas fick jag en spydig kommentar om att hon hade fått en bilbana. Alla ungar älskade den där bilbanan på kalaset! Jag fattar inte hur detta hämmar henne! Du låter ju själv dina killar ha klänning-det är ju genustänk. Har du tänkt på det? Du låter dem ta del ab BÅDA delar!!!! Det klassiskt tjejiga och killiga.
    Mina tjejer leker docklekar så det står härliga till OCH kör ´med bilbanan så det ryker OCH leker med sin tågbana och sina barbies och hundvalpar och pyssel och kör racer med bobby cars. DE har kjolar och jeans, klänningar och strumpbyxor, tröjor i regnbågens alla färger. Dock inte i svart, ungar ska ha färg tycker jag! Byxor köpes alltid på killavdelningen eftersom tjejbyxor i allmänhet sitter tightare och förmodligen obekväma att klättra med. Nej-det är omöjligt att detta hämmar dem. Jag kan bara inte fatta hur det kan vara hämmande?Kan du ge din bild av detta?

  6. Annakarin

    Tack Carola säger jag med, varför är det så skamligt med att få vara tjej resp kille och ha det man tycker om. Genustänk är nymodigt och löjligt. 🙂 Är själv 42 år med 3 barn och vår minsta går sista året på dagis och därav många yngre föräldrar än jag och de tjatar om genutänk och vad man gör åt det på förskolan hela föräldramöten och jag precis som du känner att det är en så löjlig diskussion. Min kille har fått typiska killgrejjer, tjejjerna leker med dockor och barbies mm men för det så kan jag se att tjejjerna har nog lekt mer med bilar än vad vår kille någonsin lekt med ex dockor. Så låt barnen få leka med det de vill och som sagt hämma varken det ena eller det andra. Alla måste få välja själva såklart men nog är det skillnader på hon och han. HEN är ett väldans konstigt ord också, antigen är det väl en tjej el kille eller???

  7. Marie 6 barnsmor

    Men Carola jag kan bara hålla med dig tillfullo. Äntligen nån som tänker precis som jag!!!
    Inte ofta jag stött på någon som tänker som jag och vågar så för det. TACK du gjorde min dag!

  8. Johanna

    Brukar hålla med dig om typ allt du skriver men här har jag en helt annan åsikt 🙂 Genustänk handlar absolut inte om att begränsa sina barn, snarare om att ge dem så många möjligheter man kan. Den här bilden illustrerar genustänk väldigt bra: http://oi43.tinypic.com/2rfeght.jpg (från Lady Dahmers blogg, för övrigt otroligt läsvärd!)

    Jag tycker snarare att de föräldrar som vägrar inse att vi alla är styrda av samhällets förväntningar på hur flickor/kvinnor och pojkar/män ”ska” vara, är de som hämmar sina barn. Föräldrar som tutar i sina barn att det finns tjejleksaker, pojkleksaker, tjejfärger, pojkfärger osv. Får ont i magen när jag hör sånt!! Och tyvärr hör jag det ganska ofta…

    Lite exempel:
    http://www.amelia.se/artiklar/31-skrammande-exempel-pa-sexism-vara-barn-utsatts-for/?id=5278&epslanguage=sv

    Så summan av kardemumman, genustänk handlar inte om att förbjuda eller tvinga sina barn till någonting, snarare om att INTE förbjuda eller tvinga 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting