Allvar

I dagens IT samhälle…

..Eva skriver en kommentar: ”Har du frågat de andra barnen och föräldrar om du får lägga ut denna bild? Tänk på dem med skyddad identitet. Jag anmäler detta”

Mitt spontana svar är: Sluta var så skitnödiga om det här med att synas på nätet. De flesta barn i fyran hänger själva på internet i olika former, MEN framför allt….i går kväll var det samma barn, som lussade för föräldrar och syskon, kyrkan var fullsatt, och tja, typ alla, fotade med sina mobilkameror. Skulle tro att minst hälften lade ut bilder på facebook, instagram, bloggar och andra sociala medier…alltså är inte den här dåliga bilden tagen av en kass iphonekamera där det med möda går att se vem som är vem, speciellt upphetsande.

Mitt svar när jag tänkt efter lite, jag känner familjer med skyddad identitet, är att …sluta vara så skitnödiga 😉

Har man skyddad identitet, så är inte barnet med på de här formerna av tillställningar, eftersom det inte går att garantera att det inte fotas. Det finns kameror i varenda mobil idag, och alla fotar från alla håll och kanter. Det måste vara extremt svårt att ha en skyddad indentitet idag!

Kyrkan är väl dessutom en allmän plats som man får fotografera på?

 

Jag kan ha fel. Det händer någon gång ibland 😉

Jag brukar alltid vara väldigt noga med att inte lägga ut bilder på andra människor, barn som vuxna, av respekt för att alla inte vill synas. Jag beskär och klipper, och försöker fota så ingen annan kommer med. Det är därför extremt skönt att umgås med andra bloggare:)

Men när det är en sån här bild, som är svår att urskilja enstaka personer på, på en offentlig plats, där det smattrat kameror under 45 minuters tid i går kväll, så känner jag att jag lättar på mina egna principer :=)

Barnen som sitter i kyrkbänkarna är ju vända framåt, så de går ju inte att känna igen .

 

Vad tycker ni?

För min del så lägger jag ju ut massor av bilder på mina barn, och det är ju fel tycker vissa. Men jag tycker inte att det gör nån skada så länge de är påklädda och bilderna inte är pinsamma.Alla bilder är ju iofs pinsamma i vissa åldrar, men de jag visar är inte på något vis kränkande eller stötande.

Ungarna säger själva ifrån om de inte vill synas, och de stora kan man få ta om en bild tusen gånger på innan de godkänner den för internet;)

IT samhället exploderar, och det är svårt att hålla sig borta, och för min del gör det inte ett dugg.

( så länge jag inte ser anskrämlig ut på bilder så skiter jag högaktningsfullt i om nån knäpper en bild på mig i smyg, för jo det händer, och lägger ut på nätet, men man vill ju gärna se hyfsad ut, haha, dubbelhakor och flobbiga volanger på magen blir man ju däremot glad om man slipper se sina egna, men vafan, orka bry sig på riktigt. Samma som alltid gäller ju –  RESPEKT åt alla håll)

 

Nu måste jag lämna in sex uppgifter….ingen är färdig så önska mig lycka till!!

Kommentarer

  1. Madde

    Visst ”får man göra som man vill” (!) i princip, jag bryr mig inte ett dugg om vad andra bloggar om.

    Däremot tycker jag illa om hela saken av två orsaker.

    1) Det var luciafirande på dagis igår, majoriteten av föräldrarna såg inte lika mycket på tåget som de trängdes med alla andra för att få en så bra plats som möjligt för att få ett suddigt crappigt iphonekort till fb. Istället för att i nuet vara 100% närvarande under själva tåget.
    Knäppte inte ett enda kort för egen del.

    2) Om det nu är så att man har skyddad identitet -vilket inte jag har. Så handlar det kanske inte så mycket om att vara skitnödig som vad det handlar om att man INTE vill som förälder med skyddad ID berätta det för varenda en av de andra föräldrarna.
    Varför i herrans namn skulle man vilja säja det till ..hur stora är avdelningarna? hur mycket folk blir det? som man vet pratar med folk i sin tur..

    Tänk om man kunde ha det som så att ingen fotograferade och la ut -mer än på sitt eget barn och ens barns vänner före eller efteråt så behöver ingen förälder med skyddad ID behöva förklara för sitt lilla barn varför alla andra får vara med men inte h*n.
    Tänk om alla kunde stoppa undan sina telefoner under någon ynka timme och bespara ett fb-flöde från bilder som eventuellt kan skada någon annan.
    Tänk om luciatåget innehåller barn som kan få vara med just för att man kan lita på att ingen kör fram en kamera under näsan på dem!

    Bli sur om ni vill. Min åsikt!

  2. Anne

    Varför ska inte Carola få ha en bild av luciafirandet utan att det blir ett j-à rabalder! Kolla in Afonbladets korsord i fredags, där finns en bild av Lucia med tärnor, och man ser personerna klart och tydligt!

  3. Simona

    Det finns många orsaker till att man inte vill vara med på bild. För mig är respekt så grundläggande. Glöm inte tex mobbade barn som inte vill hånas också på nätet. Respekt och hänsyn för människor som inte delar ens åsikt.Alltid fråga om det är ok att visa bilder på andra.

  4. Mimmi

    På förskolan där jag jobbar har vi inga barn med skyddad identitet men har ändå bestämt att det är fotoförbud för alla anhöriga vid tex lucia o andra tillställningar. Dom får jättehörna fota sitt barn men efter ”uppträdandet” men inga andra barn om inte den föräldern är med på det!
    Detta för att vi vill att alla barn ska kunna delta o känna gemenskap. Fungerar kanon o alla förstår!!

  5. Christina

    Men va folk ska lägga sej i då..tycker du förklarat allt på ett bra sätt :)är de svårt att förstå för en del? Härlig blogg!!!

  6. Maria

    Bra Carola, att du tar en diskussion runt detta. Jag håller med dej att har man skyddad ID så håller man sig undan.
    Jag har faktiskt väldigt ofta funderat på hur olika TV-kanaler tänker för där om någonstans hänger man ut folk i olika reportage när man filmar på torg och gator. Där finns det säkert människor med skyddad ID med och hur blir det då?
    Ska dom inte kunna vara ute överhuvudtaget av rädsla över att hamna i medier?
    Självklart är det ett rent helvete för dom som måste hålla sig undan av rädsla och i grunden är det ju fruktansvärt men man ska nog inte ge sig på folk som bloggar för som du säger så finns det väldigt många olika medier där dom kan förekomma utan att dom vill.

    Tack för din jättetrevliga blogg. Jag gillar dej helskarpt och hoppas verkligen ni får en trevlig jul. Du fixar detta och barnen kommer alltid att veta vem som finns/fanns där för dom.
    Varmaste kramen <3

  7. paula

    Vi fick fota barnens lucia, men vi fick inte lägga ut på sociala medier . Vilket jag tycker är helt ok. Räcker med att lägga ut på sitt eget barn om man nu måste .
    Handlar inte om att vara skitnödig .
    Jag vill inte att mina ungar synas i vilken blogg, fb, instaprofil som helst.

    Neta jo du kan lägga ut på din dotter , men vf MÅSTE du lägga ut på de andra ?

    Respekt o hänsyn , en enkel sak bara

  8. Simona

    Det handlar om respekt. Vill man ej synas på nätet så vill man ej.Jag vill det ej och jag tycker det ät fundamentalt att slippa vilken orsakk man än har! Du skriver ju själv att du ej vill synas på bil när du ser ut som skräp.Onödigt att kalla folk med en annan åsikt skitnödiga.

  9. Sara

    Jag är tudelad… I vår skola påpekades klart och tydligt att fotografering går bra, men att man enbart fick lägga ut bilder på sina egna barn på sociala medier, av respekt för andra. Jag är själv väldigt restriktiv med att lägga ut bilder på mina barn på Facebook trots få vänner och hög säkerhet och på Instagram lägger jag inte ut några ansiktsbilder alls.

    1. Britta

      Håller helt med dig. Det är inte upp till andra att bestämma om mina barn ska synas på nätet. Jag har ett jobb där jag ibland har kontakt med väldigt instabila och pressade människor, och lägger därför aldrig ut bilder där mina barns ansikten syns. Jag vill helt enkelt inte riskera att någon använder en sådan bild till att identifiera mina barn.

      Carola, du har ju valt att låta barnen vara offentliga på nätet och jag har inga problem med det (jag följer ju din blogg dagligen :)) men själv gör jag andra gränsdragningar även utan att ha skyddad identitet. ”Skitnödigt” är väl knappast ett begrepp som signalerar respekt för olika åsikter.

  10. Ida

    Jag blev faktiskt lite irriterad över den där kommentaren, tyckte den kändes lite väl överdriven. Det går faktiskt inte att ta hänsyn till precis allting hela tiden, då kan
    man till slut inte göra någonting alls. Lycka till med dina uppgifter, kommer säkert gå jättebra!

  11. Neta

    Suck ska jag inte få fota min dotters luciatåg och lägga ut i min blogg nu heller. Har man skyddad identitet får man väl säga till mig att inte göra det isf, JAG kan ju inte hålla reda på eller veta det.

  12. C

    Skitnödiga? Ska barns säkerhet komma efter din tillfredsställning att publicera bilder? Tänk dig själv om du levde under hot och var tvungen att vara rädd för att en ev bild skulle komma ut.. hur enkelt är det för ett barn att förstå varför denne aldrig får vara med på lucia eller avslutningar för att andra föräldrar inte kan respektera en sån futtig grej? Har alltid tyckt du verkar resonera vettigt och klokt kring det mesta, men detta kändes rätt lågt..

    Carola: Jag sa åxå att det måste vara svårt att ha en skyddad identitet idag! Jag menar ju inte att de som har ett skyddat ID är skitnödiga, fattar du väl? Det är ju vanliga normala människor som är det. Vanliga människor vars barn hänger på nätet själva.JAG skulle absolut respektera det,och det gör jag ju hela tiden iom att jag inte lägger ut bilder, som jag sa, men det handlade ju inte om det, det handlade om att det på just den här föreställningen var massvis av fotograferande.
    Har man en skyddad identitet så kan man ju aldrig vara säker på att inte hamna på bild, överallt fotas det och läggs ut på nätet, jag säger inte att det är rätt, men jag säger att det måste vara svårt att helt undvika exponering i dagens samhälle.

  13. Johanna

    Jag och mitt barn har skyddad id. Kan berätta att det inte är lätt att förklara för mitt barn varför h-n inte får vara med på foto eller lämna ut adress o nr. Att h-n sen inte skulle få vara med på olika tillställningar pg a andra föräldrars vilja att lägga ut bilder på nätet skulle jag aldrig gå med på. Lägg gärna ut bilder på ditt eget barn men respektera andra utan att kalla oss ”skitnödiga”.
    Carola: Samma till dig, du är inte skitnödig. Har du ett skyddat ID så finns det fog för det, och jag känner som sagt familjer som har det av olika anledningar. Det är vanliga normala icke ID skyddade människor som är skitnödiga när de är så rädda för att deras barn ska figurera på nätet, vänta nåt år så hänger de barnen ut sig själva rätt så ordentligt..utan att föräldrarna vet. De jag känner med skyddat ID vill inte vara med på sådana här tillställningar, och det är säkert olika pga under vilket hot man lever, och jag säger inte att det är rätt att alla ska få lägga ut bilder hur som helst, men är tillställningen på en allmän plats så är det svårt att förbjuda.
    Stor kram till dig!

  14. Linda P

    Jag hade kanske tyckt att det hade varit olämpligt om bilden inte hade varit så suddig. Inte för barn med skyddade identiteters skull (de borde inte vara med på den här typen av evenemang) men för att barnen i luciatåget inte själva valt att bli publicerade på internet.

    1. Britta

      Borde inte vara med i denna typ av evenemang? Hur menar du?

      Carola: om jag hade skyddad identitet så skulle det ju vara av en anledning , mest troligt att någon vill göra en illa ? Då skulle jag inte chansa och låta mina barn vara med i tex luciatåg på skolan om det inte var förbud mot att fota!
      Skulle du?
      Jag vet att skolor kan be / begära att det inte får fotas av hänsyn till de här eleverna och då är det en annan sak, men jag skulle inte chansa annars.

  15. Ulrika

    Verkar inte enl Datainspektionen vara olagligt så du kan ta det lugnt; ”Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen. Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.”

    Foton på bloggar är alltid känsligt och att folk med skyddad identitet inte skulle delta vid dessa tillfällen tror jag inte på. Men vid detta kort kanske du ska va glad för fin dåliga upplösning, ingen går ju urskilja. Ta det med en nypa salt. Du har definitivt inte gjort något olagligt och känns rätt harmlöst.

  16. Carola

    Håller med dig till 100%….det känns otroligt överdrivet hela den här fotogrejen. Jag har svårt att förstå hur i hela fridens namn det plötsligt blivit så känsligt med att synas på bild. Jag undrar vart det hela ska sluta…ska vi sätta påsar på huvudet på barnen där risken finns att någon tar foton ?

  17. Anna

    Jag läser en del bloggar, följer några på instagram, men börjar bli less. Folk lägger sig i allt och har åsikter hela tiden och vet bäst. Jag håller med dig, det går inte att se vilka barnen är. På min brorsdotters dagis finns barn som har skyddad identitet och där sätter de alltid upp skyltar om att man inte får ta foton vid tex lucia pga det. Min dotters kompis i skolan har skyddad identitet och som du säger, hon får inte vara med på såna här saker av säkerhets skäl. Folk är så jävla präktiga ibland att jag kräks.
    Lycka till med dina uppgifter och ha en underbar helg!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting