Allmänt

Klaga inte på min respekt :)

Jag är med all säkerhet en av de bloggare som tänker mest på att visa hänsyn. Som jag sa så lägger jag oftast ner stor omsorg på att fota så att inga andra kommer med på bilden , alternativt att de inte går att identifiera.
Jag beskär och klipper och framför allt andras barn undviker jag att få med.

Jag tycker det känns lite fånigt att be om lov, så då struntar jag hellre i att publicera en sån bild.
Ibland frångår jag mina egna principer men då är det som med bilden igår eller att jag vet att personerna inte lider mer än att de inte gillar att vara med på bild, som syrran tex 😉
Vissa har inget val, umgås man med en bloggare får man ta konsekvenserna 😉

Att ha skyddad identitet idag måste vara ett helvete . Överallt kameror och sociala medier, alla fotar allting överallt och även om det inte hamnar på nätet måste det kännas väldigt otryggt.
Det har man ju inte för att det är kul, och såklart menar jag inte att ni som lever med det är vare sig överspända eller fåniga.
Men det måste vara oerhört svårt att skydda sig, för att kräva att ingen får fota i ens närhet funkar ju inte, folk gör ju som de vill. Speciellt på allmänna platser.
Att fota i en skola är ju annorlunda, där är det inte allmän plats och där gäller det de bestämt, oftast får man inte fota, eller? Jag vet inte hur det är faktiskt för ungarna själva springer ju med mobiler och lägger ut bilder men vi får alltid skriva på medgivande att barnen får synas på hemsidan osv.
Måste vara svårt!

Det jag menade och som de flesta av er fattade , var det här att det ska vara så hemskt att andra lägger ut en bild på mitt barn medan jag själv gladeligen publicerar en Fb bild på hela klassen utan att tycka att det är fel, alltså dubbelmoralen i det hela .

Jag tycker det är intressant att få höra vad ni tycker och ni måste inte hålla med mig, jag gillar er ändå 🙂

Jag lever inte under skyddad identitet och inte mina barn heller, därför har jag inga problem med att de syns på nätet , speciellt som små , för vem känner igen Jamie om 15 år?
Skulle jag hamna i den sitsen att skyddat ID var tvunget skulle det kanske vara en enorm nackdel dock..?

Jaja, jag har huvudvärk , köket ser ut som skit och det kommer en fotograf hit om en stund så jag måste försöka snygga till både mig och köket, jag känner mig inte direkt på topp 😉
Vi får höras vidare !

Kommentarer

  1. Ulrika Lindeberg

    På vår skola får vi skriva på ett papper i början av varje termin där vi godkänner om det är okej att skolan tar bilder och publicerar på blogg etc. Där står det klart och tydligt att det inte är okej att ta bilder under skoltid och sen publicera, på varken facebook eller bloggar. Kanske ni har gjort samma men bara glömt det. Jag publicerar aldrig bilder på andras barn och skulle inte gilla om någon annan gjorde det på mina.

  2. S

    Jag och min familj har skyddade personuppgifter.
    Vi har det pgr utav min mans arbete så om mina barn hamnar med på någon suddig Luciabild så gör det inte så mycket.
    För oss är det viktigast att inte namn adress eller andra kontaktuppgifter kommer fram.
    Mina barn är till och med i skolkatalogen dock utan namn.
    Detta är vårat val för att barnen ska få leva så normalt som möjligt.
    Skolan är väl medvetna och vi för alltid en diskussion inför tex Lucia och skolkort osv.
    Det är vi och vårt val.
    Men sen om man tänker på att de finns de som gömmer sig tex för en anhörig eller människa som vet vilka barnen är/ ser ut så har vi en hel annan infallsvinkel.
    I dessa fall är jag övertygad om att föräldrar och skola är mycket medvetna och försiktiga med riskerna med foton och dylikt.
    Ber skolan om att man ska låta bli att fota bör man lyda detta.
    Summa sumarium är väl ändå att försöka respektera och låta bli att publicera bilder på andra barns än sina egna så långt det går, man kan ju faktiskt både sudda och klippa i bilder.

  3. Anna

    I vår kommundel i Uppsala gick mail ut om att man ska tänka på fotograferingen och att inte ha med andra personer på bilder vid lucia samt att man ska tänka på vad och var man publicerar bilder, man kan vilja vara anonym och inte synas även om man inte har skyddad identitet…jag har bilder på mina barn ( endast de yngsta) på fb, men har där en spärr vilka som kan se mina bilder…jag skulle vara måttligt road över att andra la ut bilder på mina barn utan att fråga på sin personliga blogg som de tjänar pengar på…det handlar inte om att vara skitnödig eller inte, det handlar om integritet.

    1. M

      En liten undran bara…..
      Skulle det vara mera okej om bilder kommer upp på en blogg som de inte tjänar pengar på…? Förstår inte riktigt vad just det har med saken att göra 😉

      1. Anna

        Nej det spelar kanske ingen roll, andra ska inte lägga ut bilder på mina barn..punkt. Men har man en blogg som man tjänar pengar på samt har väldigt många läsare så anser jag att man faktiskt har ett större ansvar.
        Sedan kanske saker som är viktiga för mig inte är viktiga för andra, och man kanske måste ta hänsyn till att andra inte vill ha bilder på sina barn på andras bloggar, nu är ju bilden suddig och man ser inte så bra..så just den här bilden kanske är strunt samma.
        Men att kalla folk skitnödiga för att de inte vill ha sina barn uthängda på bloggar är ganska onödigt, var går gränsen? Är det ok om jag lägger ut bilder från badstranden i somras där bilder är på era barn? Är ni lika ok med det? Det jag menar är att det faktiskt inte spelar någon roll hur barnen är klädda eller inte på bilder som läggs ut, bilder på internet används i ganska hemska sammanhang, de förvrängs och ändras…det finns massor av bilder på barn och mammor på förlossningen som ligger ute på porrsidor just för att intet ont anande människor lägger ut bilder som de är glada över.
        Läggs bilder ut på mina barn så vill jag bli tillfrågad först.

  4. Helen K

    Om inte fotoförbud råder pga föräldrar/barns situation är de barnen inte på plats när det är lucia! Skolan som arrangerade detta skull annars säga till.
    Sen kanske inte alla vill vara med på publicerad bild men det är en annan sak!

  5. Petra

    Är inte den dubbla moralen den allra bästa? Att gladeligen lägga ut bilder på FB, på vänner eller vänners barn eller kanske en ”selfie” (på stranden kanske?) där andra människor syns i bakgrunden (gaaaaah, där sitter ju jag i bikini?!) är heeeelt okej. Men ve och fasa om någon lägger ut en suddig bild på ett luciatåg på sin blogg – då ska det tjatas och anmälas?
    Att det på något sätt skulle vara skillnad på bilder publicerade på Facebook eller på en blogg har jag lite svårt att förstå i detta sammanhang, är du (”Maria” tex) helt 100% säker på vad dina FB vänner är för ena typer? I de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna säger man ju…
    Att sedan kalla någon för korkad som slutkläm, nä…det är inte vidare trevligt.

  6. Ida

    Jag håller med dig i allt du skriver, tråkigt bara att du ska behöva försvara dig. Det går inte att skydda sig mot allt speciellt inte i dagens samhälle med alla sociala medier. Men ärligt talat,”Maria”, din kommentar där på slutet känns så otrolig onödig. Alla måste inte hålla med varandra om allt men man kan ju visa lite respekt även på nätet.

  7. .

    Men Maria vi lever i nuet inte 100 år tillbaka? Lite skillnad på var som är okej eller ej , i dagens samhälle tar alla kort och publicerar någonstans. Man såg ju inte ens så bra de andra personerna i lucia tåget?
    Helt okej tycker jag att man tar kort och lägger ut om inte man har fått nån information innan lucia att man inte får ta kort osv. Men annars är det bara rakt fram o tuta!!
    Håller helt med dig Carola! 🙂

  8. Maria

    Om en vanlig Svensson lägger ut en bild på Fb kan den ses av, säg, nånstans mellan femtio och hundra pers kanske? Några av ens gamla klasskamrater, några f.d. och nuvarande grannar, samma med kollegor och diverse släktingar samt lite annat löst folk.

    Hur många läsare har du per dag? Och länkas det inte hit från tidningen du skriver i?

    Ibland är du lite korkad Carola.

    Carola: fast det spelar ju ingen roll om jag har två hundra tusen miljoner läsare om inte just DEN personen läser ? Och du kan ha tjugo Fb vänner som sen visar sig vara kusin med den som man har skyddat Id ifrån, eller hur?
    Jo min blogg är större än de flestas Fb osv men det handlar ändå om tillfälligheter om en bild ska skapa stora problem 🙂
    Jag skriver inte för nån tidning här utan det är Loppi sajten , så inga länkar .

    1. Neta

      Som nån skrev, ”när nyheterna gör reportage då från gator o torg”? Reagerar du lika då Maria?
      Det är nog större risk där än i enskilda bloggar som handlar om bloggarens liv.

      Det måste ju vara den skyddade själv som får ta och ha ansvaret för att dom inte hamnar på bild. Ingen annan kan ju ta det.

      1. På Selmas gata

        Fast det är ju en viss skillnad. Om jag ser att någon gör ett reportage på stan så kan jag välja att gå åt ett annat håll. Lite svårt om jag står mitt i ett luciatåg. Dessutom ringar man ju in barnet genom att visa vilken skola de går i på ett sätt som man inte riktigt gör om man skymtar förbi på tv från t.ex. Drottninggatan i sthlm.

        Och vaddå den skyddade själv? Har vi andra inget ansvar? Visst förstår jag att många vill ta bilder på sitt barn, jag också, men inte på bekostnad av någon annans liv…

    2. Magdalena Mattsson

      Angående fb så är det inte alla som tänker på vilka inställningar man ska ha för vilka som får se ens bilder, inlägg mm. Så då blir det nog mer än bara 100.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting