Allmänt

Getingar

Jag har hört att det är en ”getingsommar”? Och om det inte är värre än så här, så kan det få vara en getingsommar varje år, hellre än ”mördarsnigelsommar” ”fästingsommar” osv. Jag har alltså inte sett att det skulle vara mer getingar än normalt. Men, idag blev jag stucken. Aj som fan.

Jag satt där i godan ro, och fikade när den jäkeln bara attackflög på mig och stack mig rakt på knät!

Ni ser ju den enorma bölden…!

knä

Eller inte 🙂 för jag smulade sönder en alvedon och mosade ihop med lite vätska ( ja vafan jag spottade lite, isch) och smetade på, och vips så försvann smärtan, och det blev aldrig värre än så här. Det syns knappt alltså 🙂

Men alltså, det gör väldigt ont att bli stungen. Och det är väldigt skönt att det finns saker som lindrar direkt.

Har ni några superknep?

( Och…om ni frågar syrran hur det hela gick till så kommer hon hitta på nån version om att jag skulle mosa getingen med en plastmugg när den satt på mitt knä och var arg för att jag sekunden innan försökt mosa den med samma plastmugg ovanpå kylväskan..det är såklart inte sant 😉 sånt gör ju bara idioter..hoho )

Ja, jag har opererat knät så det är ett ärr där på sidan.

 

Hur som helst så var faktiskt getingarna lite sega idag, syrran fick lite vl mkt närkontakt med en åxå, och vi fick vifta bort massor, men ungarna är rätt coola. Jag har aldrig varit rädd för småkryp, jag gillar dem inte, men jag hoppar inte och skriker, och de gör ju som man gör. Spindlar dör en omedelbar död om de är inne, med flugsmälla:) och även stickande insekter inne. Jag har en regel – om du är ett småkryp och går in i mitt hus, så dör du om jag får tag i dig, men utomhus är det lite mer dina områden och där är jag inte lika snabb:) schysst va?

 

Idag kom vi inte iväg till Fjällnora förrän mitt på dagen, men eftersom det var lite mulet så var det ändå rätt lite folk där, men sen kom det flera.

Trixie har hittat på en egen uppfinning, en liten omklädningshytt, badhytt:

TrixieHon knyter fast en sarong i handtaget på vagnen och sen kan hon byta om där inne utan att behöva näcka in public. Det vill ingen av ungarna göra, förutom Jamie då som springer med rumpan bar så fort han får en möjlighet.

Han har för övrigt inget som helst toaletthyfs. Han är så ointresserad av att slippa blöjan som det överhuvudtaget är möjligt att vara, och fast jag frågar och tjatar och lockar och pockar och mutar och grejar så bara skrattar han och vägrar. Två gånger har jag fått göra en storsanering av badbyxorna, och det är sjukt äckligt, så nu blir det badblöjor under badshortsen.

HUGGIES LITTLE SWIMMERS

Jag har haft flera förpackningar av Liberos badblöjor liggandes sen…tja jag vet inte evigheter. Vet inte varför de finns här hemma  ens för jag har knappt använt det någonsin, men nån anledning finns det väl:) Men de är nu slut så jag fick åka till Ica i morse och köpa nya. Svindyra ju!  Jamie för fan, skärp dig. Men, jag vill verkligen, verkligen inte behöva slabba mer, även jag har en gräns på vad som är ok. Brrrr.

 

” Vaddå, jag gör ju inget, jag är ofelbar och alla älskar mig”

JamieLill-Fjant ♥ men han lär sig en vacker dag han med, så varför stressa? Jag ser ingen anledning till att utan att han själv är med på det, ta av blöjan och sen beskåda hur han misslyckas, eftersom han inte är redo och med på det. Det är som att sluta röka, har man inte viljan kan man lika gärna skita i att ens försöka.

 

Idag var det kallare i vattnet, men bara man kommer i så är det ju superhärligt och vi har badat och lekt i vattnet massor. Så fort man kliver upp och sätter sig en stund så känns det lockande att hoppa i igen., för det är ju ett alldeles fantastiskt väder.

Vid 18-tiden packade vi ihop oss, och då hade även syrran och jag precis varit i vattnet, vi brukar annars försöka se till att hinna torka så man slipper stå på stranden och byta om. Det är ju skitkul att se andra försöka ta av och på sig lite diskret under en filt/handduk/sarong, men jag slipper gärna det själv. Men idag  var det så varmt att det var tvunget med ett sista dopp innan hemfärd.

Det finns en stor sten där, som är populär att sitta på, eller klättra på, och där kommer tydligen Jamie upp nu. Även här har jag en regel, och den gäller för alla klättergrejor, eller  de flesta, och det är : kommer du inte upp har du inget där att göra.

Lyckan när de sen väl kan ta sig upp är obeskrivlig:)

Barnen Wetterholm

Sen hemåt i den AC-lösa bilen med vindrutor som inte går att veva ner, och jag förundras varenda gång över hur tappra ungarna är, det är sällan man hör ett klagomål eller gnäll, och gudarna vet att det finns anledning.

Och apropå bilar…vi satt och babblade häromdagen, och så kom ämnet in på bilar, dragkrokar och vad man kan ha på släp. Normala människor kopplar ju typ husvagnar eller släpkärror efter sina bilar.

En dag för ganska många år sen, vi hade en likadan bil som nu, fast förlängd, asbra buss, saknar den massor! och jag skulle åka upp till öppna förskolan, kan ha varit med Novalie, eller Novalie och Trixie möjligen. Jag hade backat in på uppfarten hemma, vi bodde i ett annat hus, med carport ( som jag åxå saknar varje dag!) och om jag backade så långt in det gick så fick vi plats med två bilar. Bakom bilen hade vi en såndär dynlåda med ungarnas leksaker och jox, och ovanpå den hamnade diverse grejor. Nåväl, jag körde ut, och iväg, och kom förbi Ica-affären, en rondell, en liten raksträcka, och så nästa rondell. I den mötte jag en hög långtradare och chauffören skrattade gott och jag log tillbaka, och svängde upp för den backe jag skulle upp för, när det plötsligt rullade ett lektält över vägen bakom min bil.

Oj?! wow, vart kom det ifrån? Ett precis likadant som det vi har hemma ju! Det som vi brukar ställa……ehum..bakom bilen, på dynlådan! Vafan är det MITT tält? Körde snabbt uppför backen, vände och åkte tillbaka, och stannade vid tältet som nu låg i dikesrenen, öppnade sidodörren och tryckte in det, och slängde mig snabbt iväg igen, och hoppades att inget sett 🙂

Jag hade tryckt in det där tältet bakom min bil, och det hade fastnat på dragkroken, och följde med när jag åkte, och det satt så precis i mitten av bilen att jag inte såg det i någon av speglarna, och jag åkte alltså en bra bit med det fastsatt bakom bilen.

Som jag blev hånad, och retad, och blir fortfarande:)

Några veckor senare var det dags igen, vi skulle ner till majbrasan, och packade in oss i bilen, med oss hade vi även några av våra grannar. När jag körde ut skrapade det lite, och mannen i den familjen undrade vad det var, och jag bara : Äh skitsamma, bilen låter ju lite hela tiden! Men han insisterade och jag fick stanna så han kunde hoppa ur, han gick bakom bilen, och kom tillbaka med….tadaaaa vår lilla rutschkana.

Jag var rätt tacksam att jag bara kom några meter utanför uppfarten den gången 🙂

Sen dess har jag inte haft just nånting efter bilen, tycker att det får räcka så 😉

 

Middag idag blev även det en snabbvariant, och sen fick ungarna jobba lite, mattan i Jordan och Jamies rum och mattan i hallen skrubbades. Båda luktade sådär gammal smutsig matta med lite gammal gummerad baksida…urk, avskyr den lukten, och brukar slänga ut mattorna på gräsmattan och skrubba med såpa. Funkar inte på vintern och då åker de i soporna i stället, och så får Ikea ett besök. Mattor är inte min grej. Det är fint hos andra, men jag tycker de mest blir smutsiga och helst så fort jag tvättat dem. Jag köper alltid så billiga mattor att jag med gott samvete kan slänga bort dem, eller så små att de går in i tvättmaskinen utan problem.

barnarbete matta

Hallmattan kommer från Rusta och jag tycker den är superfin.Kalasbra är den åxå, står emot smuts bra och färgen gör att det inte syns;) Den trampas ju på dagligen med skitiga skor, det ställs blöta väskor, och hamnar både det ena och andra på den.  Nu ligger de på studsmattan och torkar, kommer det regn ser jag det som en extra sköljning 🙂

Grönsåpa och trädgårdsslangen kommer man rätt långt på.

Fast om jag slapp bråka med vattenkranen i garaget varenda gång vore det roligare. Den läcker. Inte kranen, men de där kopplingarna man sätter på för att kunna koppla en slang. Som jag grejat med dem i alla år. Det är väl själva fan att de ska läcka, och jag har köpt nya kopplingar, tejpat med såndär tejp man ska ha som jag nu för mitt liv inte kommer ihåg vad den heter? men den tätar, och haft hinkar under som samlar upp spillet. Idag bytte jag återigen kopplingar, och kanske att det läckte mindre nu…ett tag. Men mattorna blev tvättade och det är huvudsaken.

 

Sen lite röj i köket, och en film, och så blev det dags att gå och sova i dag igen 🙂

 

Natti natti 🙂

 

Kommentarer

  1. Lotta

    Hej! Tips på att göra rent mattor på vintern. När/Om det är snö så lägg ut mattorna upp och ner på snön. Låt ligga ett tag och dom blir rena 🙂

  2. Sara

    Hejsan! Jag läste för ngn dag sen att du tog något att förhindra förkyldning. Jag kan ej hitta vart jag läste det, så min fråga är vad det var för något, var det något spray?

    Carola: Coldzyme! Finns en annan sort åxå tror jag, men vet inte vad den heter, men de funkar lika. En munspray. Kostar över 200 spänn, men räcker för att mota 3-4-5 förkylningar 🙂 Love it!

  3. Monica

    Ajaj för getingstick men va bra att du la på så de blev mindre svullnad.
    Jag blev stucken för en del år sedan.En geting flög in i mitt hår o fastande i nacken o stack mig..FY f…….vad jag skrek..Min man fick en fet utskällning för han inte gjort mer för att rädda mig o hjälpa till o få bort skrället när den trasslade in sig…;)))

  4. AC

    Om man ska äta och det finns getingar eller andra djur så ta lite kaffepulver i folie och tänd på..brinner länge och håller djuren borta! Lägg folien på en tallrik eller i en ljuslykta så inget annat tar eld! jag har alltid en sockerbit med mig om man blir stucken på stranden..fukta den och lägg på sticket! Lycka till!
    Tack för din fina blogg! Du är en riktig kämpe Carola!

  5. Jenny

    Jag rekommenderar burnshield till getingstick eller om man bränner sig i solen eller på spisen är super bra kyl spray som man köper på Jula. …. funkar till allt bästa jag testat 🙂

  6. Camilla

    Bästa tipsen Ang getingstick,blir du stucken dela en färsk lök och tryck mot sticket! Lök saften suger ut giftet.Mina barn vart attackerad av jordgetingar, dom va överallt. .tog löken och vips så gick svullnaden ner direkt!! Löken är alltid med vid utflykter

  7. jennie östman

    Du har då lite udda släpvagnar måste jag säga. Haha…
    Jag har precis samma regel som dig vad det gäller klättergrejer. Kan man inte ta sig upp själv har man helt enkelt inte där att göra!
    Dessvärre brukar minstingen fuska lite. Han har ju så snälla hjälpsamma storasyskon.
    (När han ska upp på studsmattan och jag inte orkar gå och hjälpa honom kan det i och för sig vara bra…)

  8. Anna

    Du är ju för härlig!

    Jag gillar heller inte mattor. Och de mattor som finns här är det krav på att de ska kunna tvättas o maskin.

    I köket har jag trasmatta (för att fånga upp spill). 100%bomull=kör 60 grader i maskin.
    Badrummet också nåt som klarar 60 grader i maskin.

    Och i entrén/hallen (dörrmatta) har jag det BÄSTA: Devlon-matta! Går också att maskintvätta. Damsugs ofta och slängs i maskin sen torktummlare ca 1ggn i mån eller mer sällan. Dyr e den. Men värd sitt pris.

    Fast å andra sidan så funkar Jysks liknande matta lika bra. Den e billigare (kanske tunnare) men samma tillverkare.
    De mattorna behöver du inte slänga på 10-15 år!

    Googla Devlon matta!

  9. Madde

    Tack Carola!!! Så UNDERBART att få börja veckan med asgarv så tårarna rann…. Önskar dig en UNDERBAR dag…. Kram Kram

  10. Alex

    Hej Carola! Hoppas getingarna lugnar ner sig imorrn. Nu till något helt annat… har länge saknat att det står en liten kort info om barnen och deras ålder i faktarutan eller något liknande. För även om jag kollar in varje dag här så har jag mest koll på de största och de 2 minsta. Tjejligan i mitten blandar jag ofta ihop. Bara ett litet tips om önskemål, men det kanske inte är något du vill skriva ut. Annars bara ÄLSKAR jag din blogg och ditt roliga skrivande och berättande texter. Du är en grym förebild som pallar allt trots det är skit, så gör en super-mom. Hoppas du kan ladda batterier hos din syster, föräldrar och vänner Så du får ny energi, hade jag bott nära dig hade jag gärna hjälpt till med handling, vardagsbestyr och barnvakt någongång då och då. Så du fick ut och bara vara Carola för en stund. Även om barnen är ens allt, så behöver man paus ifrån varandra ibland även om man älskar att ha de runt sig. Ha det bra o Lycka till!! //Kram

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting