Allmänt

Sticker det i ögonen?

Nu har jag fått en del kommentarer som får mig att återigen fundera:)

Även på olika forum kan man läsa samma saker, och det handlar mycket om att man omöjligen kan tillgodose alla barns individuella behov när man har många.

Varför tror ni det? Varför påstår ni det utan att veta säkert?

Jag har nio barn, det vet ni, och av dem är fyra, nästan fem så pass vuxna att man kan få kloka svar av dem, och om jag frågar dem så tycker de att jag hinner med dem, och alltid har gjort. En del tycker att jag har funnit alldeles för mycket, hehe, medan andra säger att jag har mkt mer tid med dem än andras mammor. Både mammor som jobbar och som av någon anledning är hemma.

Jag hinner läsa läxor, fläta hår, prata enskilt, diskutera, förhöra till prov, småtjafsa, småtramsa, skjutsa hit och dit och fram och tillbaka, gå på föräldramöten, utvecklingssamtal, tandläkare och vanliga läkare osv..

Med nio barn. Och, jag hinner träna själv.

Sticker det i ögonen eller vad? Varför? Hinner ni inte med era barn så som ni skulle vilja, fast ni bara har ett, två tre?

Varför hinner ni inte med då? För att ni jobbar så mycket? Sticker det i ögonen att jag inte jobbar? Varför? Jag pluggar, heltid. När andra pluggar heltid är det en jäkla bedrift, men ni som får ont i ögonen av att jag inte jobbar tycker tydligen att plugga är inte alls lika jobbigt…men om ni själva skulle göra det…ojoj .

Jag tycker faktiskt att ni ska se över eran tankebana från början till slut, och analysera den. Det är inte mitt fel att ni inte hinner med era barn eller ert liv bara för att JAG hinner med att se, och tillgodose alla mina nio barns behov.

Sorry men jag kommer aldrig be om ursäkt för att jag är en sjuhelvetes bra morsa 🙂

 

Däremot har jag inte ett perfekt hem, eller de fränaste grejorna, inte heller den ballaste bilen med den välputsade lacken. Jag har en tvättstuga som svämmar över, och jag lagar inte mat i flera timmar. Mina krukväxter får vatten ibland, och jag byter handdukar när alla gamla ramlat ner på golvet 😉 Min trädgård ser ut som nån kastat in en bomb, och mina fönsterrutor ska vi inte tala om..

Jag behärskar konsten att prioritera. Vem bryr sig om hundra år, eller ens i morgon om att man knappt ser ut genom fönstren? Vad spelar det för avgörande roll? ( jo man ser ut, de har bara lite handavtryck*s*)

Jag tvättar, jag städar och jag lagar mat och tar hand om bilar och trädgård och hus, det är inte så, men i första hand kommer barnen. Nästan allt annat kan vänta.

Barnen kräver inte totalt uppmärksamhet 24/7, jo som små bebisar, men de kan å andra sidan bäras runt i en sjal eller sele eller på armen. Barnen SKA inte ha totalt uppmärksamhet 24/7 för då jäklar skaffar vi oss problem i form av små diviga primadonnor. Barn ska läras för livet, och det är vi som ska uppfostra dem, eller hur?

Vem vill arbeta ihop med en människa som ska ha uppmärksamhet hela tiden? Som inte kan ta ett nej, eller ett Vänta?

Jag blir lika trött varje gång det kommer ett påstående om att jag inte skulle hinna med barnen, för det kommer alltid från er som inte känner mig. Det finns ingen i min närhet som tycker det eftersom de ju ser. De ser nio friska, fina, välmående barn, med hela och rena kläder. Som har aktiviteter enligt önskemål och blir skjutsade dit om det behövs, som får gå på kalas och sova över. Barn som är glada och har kul.

Om jag hade känt efter säg, två barn, eller kanske efter tvillingarna – alltså fyra ungar att jag inte orkade mer, då hade det inte kommit fler. Men tvärtom så känner jag att det är inga problem. För mig så är nio barn inte många, det måste ni försöka förstå. Jag går inte runt och tycker att Oj vad många de är! Mina nio är för mig vad dina två, eller tre är för dig.

Att få frågan : Varför har du nio barn? går inte att svara på, i stället får du svara på varför du har just det antal barn du har? Det går inte heller. Eller, så svarar du att du inte pallar fler, inte kan tillgodose deras behov. Men jag pallar nio barn, lätt som en plätt, och jag SER dem allihopa.

Vad GÖR du med dina som tar sån tid? Som gör att du inte hinner med?

 

Vet ni, jag tror det handlar om det dåliga mammasamvetet. Man ska enligt ”alla andra” hinna så mkt idag. Man ska ha en karriär, för det duger liksom inte att vara undersköterska hela livet även om man trivs som fisken i vattnet, nej man måste gå vidare, utvecklas, bli nåt. Hur många sitter inte på den obligatoriska klassåterträffen 25 år efter nian och ber om ursäkt för att de fortfarande jobbar i kassan på Ica, och känner sig underlägsna den fräsiga advokaten som snart är domare….?

Sen ska man vara lycklig i sitt förhållande, helst nykär hela tiden annars måste man jobba hårdare på det för då är det något fel. Minst en barnfri kväll i veckan, annars går allt åt skogen. Man ska vara på topp, fräsch och vacker, även när man vakat en hel natt. Man ska stråla sig igenom en graviditet, och sen komma tillbaka snabbt efteråt. Helst gå och jobba lite, nåt möte eller så med bebisen på armen, och komma i sina gamla jeans efter en vecka. Man ska ha ett hem som taget ur en inredningstidning, där barnrummen är charmigt inredda med vimplar och svart vita möbler, och var sak har sin plats. Gärna golv som ska knäskuras med såpa, och en gigantiskt tomt att sköta om, lantligt;)

Helst ska man laga all mat ekologiskt, från grunden, aldrig, aldrig fuska med Billys pizzor för då får man skämmas, ugnen ska göras ren efter varje användning och hela köket skina.

Vidare ska man träna, minst tre gånger i veckan, och sen hinna med att se både nyheterna och läsa de senaste böckerna inom svårkulturen.

Tacka fan för att man inte hinner med sina barn.

Men för den saken skull behöver man ju inte var sur på mig som skiter i att skura golven överhuvudtaget och hellre spelar Plant VS Zombies på mobilen i stället för att läsa böcker, men har tid till barnen.

 

Man behöver inte vara hemmamamma för att hinna med sina barn, men man måste kanske prioritera? Kliniskt rena köksskåp eller en sagostund i soffan?

 

Jag vet att de allra flesta här inne är vettiga människor,och det här berör inte er ♥, men så finns den där klicken av grälsjuka personer som inget hellre vill än försöka trycka ner en i skoskaften. Som frågar och när jag svarar så passar liksom inte svaret, eftersom jag inte svarat så som de tycker, eller inte håller med om att jag ju måste vara en rätt korkad person som inte begriper att jag inte kan hinna med nio barn. Bara för att de inte kan? Eller?

Återigen, jag är en skitbra morsa! Jag skäms inte för det heller 🙂

 

Man gör så gott man kan, gör man det så behöver man inget dåligt samvete.

 

♥♥♥♥♥♥

 

Kommentarer

 1. EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX

  Tycker du verkar vara en fantastisk mamma av det jag sett. Jag brukar faktiskt säga till folk som klankar ner på ”familjen annorlunda” att de jag känner/känner till av er som varit med (dig, Mirka, Anna och Maria) tamejtusan har mer tid mer era barn (allihopa) än vad jag har med mina två. En eloge till er allihopa.

  Kram

 2. Marcela

  Vilken powermorsa!!
  Jag blir sjukt inponerad OCH insperead av dig, fler borde tänka som dig.
  Jag och min man har två underbara söner, och vi har länge tänkt skaffa ett barn till. Och efter att jag läst ditt inlägg nu så kommer jag kasta mig hem, hoppa på min man och hoppas på ett ”kärleksbarn” =)
  Och jag ska ta med mig av ditt sätt att resonera och tänka och försöka få in det i min vardag!!
  Tack för att du gjorde min dag!!

 3. Tjej

  Kikar in här. Mitt favoritprogram va familjen annorlunda, va en helig timme en gång i veckan…inte skäms jag för det heller. Fashinerad på nå vis.

  Själva fick vi hjälp att få barn, vår enda o älskade son. Jag får frågan om jag inte ska ha fler barn hela tiden o då blir jag 40 år nästa gång o har uppenbara problem att bli med barn.

  Du är så cool. Fina barn har du o klarat av att gå skilda vägar. Ta ingen skit. Unna dej att va glad

 4. Annelie Susanna

  Såååå jävla bra skrivet!! Precis som jag har velat uttrycka mig många gånger men inte hittat orden för att jag blivit så paff över dumma frågor lr helt enkelt blivit så jävla arg så jag fått idétorka, typ. Får jag kopiera texten och lägga på min FB? Kram Annelie

 5. popcorn

  Jag tycker att du är som gjord för att fixa det här med många barn! Gillar din ärliga blogg, och du kan konsten att prioritera och ta vara på stunderna. Det gör att du hinner. En del bara stressar runt i sitt ekorrhjul utan att få något uträttat alls medan allt hopar sig och hinner då inte med och mår dåligt, så kan det vara även om man har ett barn eller inga alls. Klart man då undrar hur man hinner med nio? Som du skriver så är det inte nio småbarn heller….Det finns två bloggar jag gillar av alla dessa ”storfamiljbloggarna” och det är din och babydolls!

 6. Lina

  Åhh här har du mamman med ständigt dåligt samvete. Jag är mamma till fyra , 3,4,9 och 11 år gamla. Två av dem tränar flera dagar i veckan och behöver skjuts fram och tillbaka. Själv jobbar jag 65% och pluggar 50% och därefter kör jag till aktiviteter osv. Ett kliniskt rent hem var länge sedan jag hade, mina barn äter pizza/ mc Donalds minst 1 dag i veckan, tvätten växer, egentid vad är det??? ja osv. Maken jobbar långa dagar så jag är ensam med det mesta. Men frågan jag ofta får är varför jag skaffat så många barn? Blir så irriterad , jag älskar mina barn mest av allt och jobbar och pluggar för att trygga deras framtid ( vi har inte ekonomin till att inte göra det). Är man en sämre mamma för att man inte ständigt finns där eller om man jämt finns där? Att vissa inte kan förstå att åtminstone de flesta av oss skulle kunna dö för våra barn och att vi gör allt för dem fast på olika sätt och efter förmåga. Oavsett antal barn så vet varje mamma vad som är bäst för sina barn!
  Du är grym glöm aldrig det!

  Kram från mamman med det ständigt dåliga samvetet, men trots mina brister har jag lyckliga och välmående barn 😉

 7. Eva Karlsson

  Hej Carola!
  Va bra skrivet av dig 🙂
  Alltid tror sig andra veta va man hinner och inte och en del ska lägga sig i hur andra lever.
  Kan de vara den svenska avvundssjukan som spökar???
  Fortsätt som du gör Carola och va j-ligt stolt över de du gör-du är så himla klämkäck 🙂
  Kram

 8. Mimmi

  Tycker du verkar göra ett jäkla bra jobb!!! Finns dom men betydligt färre barn som varken har tid eller lust att gå på utvecklingssamtal eller föräldramöten!! Du prioriterar dina barn men hinner ändå träna. (Ha, det har faktiskt peppar mej till att börja!) Fortsätt köra som du gör, du är fantastisk o det är det sim retar folk!! Kram.

 9. Emelie

  Carola din text är så klockren. Du har fångat den så kallade moderna kvinnans övermäktiga , smått neurotiska krav på sig själv. Hejar på dig som sätter dina barn i främsta rummet. Kram

 10. Carina

  Carola,du är så bra på att svara alla som inte lärt sig vanligt hyfs. Jag känner dig ju inte,men du verkar vara en toppenmorsa,som verkligen tar hand om ”alla” dina barn,för det verkar ju som en del inte tror att man kan göra det om man har många barn. Jag är en snart 53-årig mormor som läser din blogg varje dag och jag älskar den,så sluta inte skriva,trots otroligt korkade kommentarer:-)

 11. Karreirenis

  HEJA!!! Du slår huvet på spiken precis! Du har fått exakt mina tankar på print i din blogg! Jag har tre barn och bor i Lappland och prioriterar mina barn…vill hitta på grejer på makens lediga tid MED barnen, hela familjen!
  ”Lite dammråttor i hörnen är ett tecken på att någon gjort något roligare” det är mitt motto!

 12. Sabina

  Jag har 5 barn och möter ofta fraser som ”Ni behöver väl inte befolka världen själva!” ”Jag fattar inte att du hinner, jag hinner ju inte ens me 2!”

  Själv skulle jag gärna vilja ha ett barn till men vad skulle alla säga då?? Jag bryr mig egentligen inte men de känns ju iaf när folk måste påpeka de hela tiden :(. Jag brukar inte kommentera din blogg men jag läser ofta och tycker att du är grym :).

  Mvh Stolt 5-barnsmor från Jämtland

 13. Helen Johansson

  Så bra skrivet Carola!!! Du verkar vara en helt bra supermorsa, som gör som många andra inte gör idag och det är att prioritera rätt!
  Ignorera de som klagar och gnäller, det är deras eget samvete som kommer upp till ytan! Då är det lätt att klanka på någon annan, istället för att granska sin egen roll.
  Stå på dig, jag läser din blogg och jag erkänner. Tre barn räcker för mig, för jag orkar inte med fler. 🙂

 14. Madeleine

  Du ÄR en sjuhelvetes morsa som orkar! Du sätter dina barn främst och gör man det får man underbara barn. Sträck på dig och var stolt, du gör något som de flesta aldrig skulle klara av! 🙂

 15. Ella

  Malin Wollin skrev nyss ett inlägg på sin blogg om det dåliga samvete man oftast känner ibland som mamma, haha roligt och befriande. Jag tror det inte spelar nån roll hur många eller få barn man har. Självklart känner man ibland att man inte hinner med och prioriterar fel.

 16. Viktoria

  Sant! Som äldst av 5 med en hemmamamma i alla hemmaboende år så förstår jag precis hur bra dina barn har det.
  Som sagt det är prioriteringarna det handlar om, min mamma är nu utan hemmaboende barn sedan 3 år och nu är hennes tid, barnbarnen får i mån av möjlighet och lust uppmärksamhet, men ingen av oss barn missunnar mamma sin tid nu 🙂
  Vi barn har ju själva valt att skaffa våra barn och tar vara på dem själv, upplärda av den bästa mamman!

 17. Lina

  Denna krönika borde någon tidning vilja köpa!

  Du ger svar på tal och beskriver vekligheten så som många vet att den är men inte vågar/vill erkänna.

 18. mia

  Så jävla bra skrivit. Du skriver ner allt som ger mig själv ångest. ”Alla” andra har perfekta, rena hem, perfekta kläder och tid (och pengar) till gym, resor och allt annat. Jag älskar din blogg.

 19. EA

  Jäklar nu påminde du om fönstertvätt!!! Skall jag eller… Äldstas svärmor kommer om några dagar och jag har inte lust!
  Tyvärr fick jag bara fyra då Gubben vägra fler med risk att stå ensam med barnen utan sin käresta. Tre komplikationer av fyra där ett par var att väcka liv i mej igen! Jag tycker gränsen går vid två sen blev det lättare fast mina blev ett varje år! Jag blev hemmafru tills sista börja skolan för Gubben var osynlig med nytt jobb! Man märkte skillnad när det blev tvunget att jobba jämfört att vara nära när skolan var slut för dagen! Nu blev det inte så lätt på arbetsmarknaden för mej så det har varit kärva tider ofta men viktigaste för barnen var att vi fanns där och att kärleken fanns!!!
  Det var aldrig svårt att ta med barnen fast det rynkades på näsan även inom våra familjer(syskon föräldrar släktingar)! Att fara iväg med bilen och campa var det som gällde och har uppskattats som äventyr i vår familj. Sen blir inte barnen ensamma utan har varandra med dej mitt i navet! Tyvärr gick det inte att plugga på min tid men jag föredrog att prioritera barnen som man har till låns i cirka 15 år var viktigare. Är snart pensionär och ångrar inte mitt val att vara hemma även om det kostade mitt yrkesliv!
  Nu åter till mina fönster som får vara då hennes egna (svärmoderns) skitiga tvättades av min Äldsta när hon skulle fylla 70!!! Kram

 20. Anna

  Folk verkar också glömma att du inte har nio små barn hemma. En har flyttat och tre är ju ganska stora..ja Patricia är ju vuxen.

  Mitt intryck efter att ha läst din blogg är att du är en bra mamma påminner om min egen.

  Jag har fyra barn två små och två i skolan och jag kan tycka det är jobbigt men då har en av de stora ADHD och antagligen också den andra dessutom är en av de små födda med ett syndrom. Själv behöver jag egentid tex träffa vänner men å andra sidan är jag hemma ska börja plugga.

  Tycker du gör ett bra jobb!!!
  h

 21. Marie j

  Hej Carola.

  Wow, det du skrev är toppen. Somliga är nog bara avundsjuka på dig- just för att du fixar allt, fast du
  är ensam. Du är en supermorsa. Glöm aldrig det. Dina barn älskar dig. Stor kram från mig.// Marie J

 22. Anja

  Haha! Så bra o roligt skrivet! Jag var ensamstående till mina 2 barn när jag pluggade på högskolan o fick ofta höra hur jag klarade det, mitt svar var o är att jag hade aldrig fixat det utan barnen för då fick jag disciplin. Jag var Ju tvungen att plugga när de var i skolan sen va det ingen tid det..
  Nu har vi 4 barn o jag har en man som jobbar väldigt mycket så jag jobbar natt för att kunna vara hemma så mycket som möjligt. Det innebär dock att jag inte har tid att träna o lägga upp bilder på fb hur många reps jag gjort eller stå på händer , men barnen blir ju stora så då kan jag väl hjula i hela huset tänker jag : )

  1. Ki

   Den var bra! ’Hjula i hela huset’
   Fniss! Det är i det läget vi är ibland. Har visserligen fyra hemmaboende barn, men när alla helt plötsligt är iväg och sover borta eller ute på nåt, då är huset konstigt tyst. Det tar en stund att vänja sig, men sen får man den där känslan att det är möjligt att hjula i hela huset. Ingen eller inget att passa… Tjoho! Då blir det… wait for it… En kopp te och något bra att läsa. Så wild and crazy är jag.

  1. Ssk

   Hade du inget bättre mothugg alltså? När man får på käften är det svårt att formulera sig tydligen men bjäbba emot bara för sakens skull kunde du inte låta bli? Genomskinligt!
   Jag instämmer i allt och ska strunta i disken nu och gå ut och spela fotboll med mina barn!

 23. Ulle

  Alla prioriterar vi olika och prioriterar de att vara avundsjuka och kritisera andra så kan man inte annat än att beklaga deras liv. Hellre 10 minuter med mina barn än ett ny dammsuget golv är mitt motto.

 24. annak

  Härrligt nu kan jag vänta att tvätta mina fönster jag också går på badhuset med grabbarna istället.bra kämpat med allt.

 25. Linda

  Tack Carola! Bästa jag läst på länge! Borde publiceras! Du kanske skulle börja som krönikör på expressen?? Du är så bra att uttrycka dig i text.

 26. Emma

  Åh så bra skrivet och jag håller fullkomligt med dig! Jag jobbar natt o knappt halvtid för att få mer tid med mina 2 barn, finnas för dem efter skolan osv. Och vi har 2 bilar, hus o barnen har det dem behöver! Har nyss bytat bil (andra bilen va en skrothög som knappt gick att växla sista tiden så var välbehövligt med annan bil) och detta är en fin bil så nu har vi två ”fina” bilar och det sticker i ögonen på folk, har ännu inte hört något men vet hur det funkar i den håla jag bor i!!
  Tråkigt att vissa inte kan glädjas åt andra!!
  Du e en supermorsa & supermäniska:)
  Lycka till med pluggandet!
  Kram till er

 27. Maria H

  Heja Carola! Du fick med precis allt i ditt inlägg! Måste erkänna att jag var skeptisk till dig i början, fick en annan bild av dig, men du växer hela tiden. Du är världens bästa mamma och dina prioriteringar är så rätt! Klockrent!

 28. Carola

  Jaa….jag ÄR helt underlägsen dig i det fallet, jag hade aldrig orkat med det du gör.Men istället för att försöka trycka ner dig vill jag hylla dig till skyarna. Du är fantastisk!
  Nu är mina tre barn vuxna, men nog önskar jag att jag haft din energi när dom var små…som sagt…FANTASTISK…

 29. Anneli 8 barnsmamma

  Wow! Du är helt fantastiskt! Känner så igen mig med vad du skriver om allas åsikter! Tack för en underbar blogg!!!

 30. Svandis Ros

  Riktigt bra skrivit.
  Du är en riktigt klok kvinna.
  Och man ser på din äldsta, att hon har ärvt det. Den klokheten, värmen o kärleken. Du har lyckats bra precis genom att prioritera!

  Och på tal om prioriteringar… jag hade en granne som kom över i förrgår. Hon hade städat sitt förråd. Hon tyckte att jag skulle dit o se hur fint det blev!?! Allvarligt!? Som jag bryr mig! Vem fasiken bryr sig om det????!!!!!

  Men det är just denna fälla många går in i, man är inte ”duktig” (duglig) om det inte syns?! Och bekräftas?!

  Nej, då stickar jag vidare på min sjal som kommer ta evigheter, som har massa fel… som jag inte bryr mig om för den blir bra nog och det viktigaste… jag mår bra!

 31. Linda

  Heja dig!
  Tycker så himla mycket om dig och allt du står för. Funderar ofta på hur du hade gjort i olika situationer som jag ställs inför. När min dotter slutade högstadiet och ville dricka alkohol på kvällens fest skrev jag ett mail till dig och bad om råd. Jag fick ett jättebra svar, tack för det!! Håller på Dig i alla lägen, Kramar Linda

 32. Thessi

  Väldigt bra skrivet! Jag kommenterar sällan bloggar men nu kan jag inte låta bli! Jag har själv två barn, av den anledningen att jag inte kan bli gravid helt på naturlig väg, annars hade jag mer än gärna haft tusen, minst 😉
  Fortsätt njuta av alla dina barn! Jag är otroligt avundsjuk på dig som får uppleva det fantastiska med att få barn hela nio gånger!

 33. Mia från skåne

  Jag läser varje inlägg som skrivs men har aldrig kommenterat innan men här känner jag att jag måste skriva.
  Jag tycker att du verkar vara en super bra mamma! Fortsätt på samma vis och skit i alla idiotiska kommentarer!

 34. monica

  Vill bara säga att du är bäst Carola! Tänk om alla barn hade kunnat få ha en sådan förälder! Ta inte åt dig av fåniga kommentarer. Du vet att du får igen nio ggr så mycket kärlek när barnen blir större! Kram från västkusten

 35. Gisela

  Hej Carola!!!

  Följer din blogg och älskar den!!!! Kan inte annat än hålla med!!!! Har själv 5 egna barn samt två bonusbarn( bonusbarnen varannan vecka, mina fyra sedan tidigare äktenskap alltid och en gemensam). Vår minsta lilla, 16 mån har Kabuki syndrom med bla en utvecklingsstörning och är i utveckling som en 6-7 mån bebis. Hon varken sitter, kryper eller går. Alla är så otroligt brydda över hur jag hinner med, de hinner ju inte med sina två!!!! Men som du säger, det handlar om att prioritera. Har inga fritidsaktiviteter och ingen ”egentid” men detta har jag valt bort för att ge den tid till mina barn. Alla är vi olika, varför kan man inte respektera det, utan nästan ger oss med många barn skam …..

  Ja…. Du är en bra mamma och det viktiga är att du och barnen vet det!!!!!

  Kramar

 36. Lisa

  Nu slog du huvudet på spiken. Jag är impad att du hinner med allt, men det är som du skriver man måste prioritera.
  Om en fam vill ha ett stort fint hus, stuga, båt mm. Så måste man jobba en massa o då hinner de inte njuta. Sen måste de åka på solsemester som grannen gör, o svågern har bytt bli så då måste de också göra det. Inte konstigt att de tror att du inte hinner med dina nio barn, när de inte hinner med sina två.
  Dra ner på status prylar o ge dina barn o nära tid istället!
  Du förgyller mina dagar med din blogg. Kram Lisa 🙂 .

 37. Annelie

  Hade velat trycka på gilla hundra gånger om! Jag har skrivit det förut o jag gör det igen. Du är grym! O dina barn verkar inget sakna. Så keep up the good work 🙂 kram

 38. Lisbeth

  Ahhh…du är grym. Tänk om vi alla kunde glädjas åt att du har fått nio friska barn. Och att du har kärlek så det räcker till stora och små. Dessutom har du vänligheten att skriva om ditt privatliv. Avundsjuka och bittra människor glömmer vi. Nu är det din tid här i livet. Ta väl vara på tiden när barnen växer upp. Den tiden kommer aldrig tillbaka. Min mor sa alltid att: tiden när vi nio barn var små var den bästa i hennes liv. Jag har växt upp med åtta syskon själv så jag vet vad kärlek kan göra med ett barn. En stor bukett rosor till dej från en glad två barns mamma.

 39. Denna

  Möter ofta dessa fördomar , och jag har ”bara” fyra barn! -det går inte att hinna med såå många barn! – ska ni befolka världen själva? -vissa bara skiter ut ungar! Blir så jäkla trött på dessa fördomar,och att det svider så i andras ögon att man vågar frångå normen och skaffa fler än två barn! Jag och min man finns för våra barn jämt, det är fotboll, Mulle, musikskolan , läxläsning mm vi finns där , och det är ofta vi har med andra barn i vår bil, och ofta är det från familjer med ett eller två barn ! Den dagen man har lyckan att bli förälder lägger man sina egna behov åt sidan och får istället sätta barnets behov framför sina egna!!

 40. anna-karin

  Hallelulja 🙂
  har själv alltid varit hemma med mina tre nu vuxna barn o hundar o hästar, och fått samma frågor som du… Hur hinner du med allt?? precis som du skriver så handlar det om vad som är viktigt!!
  min trädgård ser ut som fasen o huset är inte alltid skinande rent 😉 och viss funkar det med både Billys Pan Pizza o kvällsfika emellanåt 🙂
  Kör så det ryker! låt avgaser damm och ett visst långfinger va det sista surpuppor o avundsjuka människor se av dig! 😉
  kramar

 41. Melanie

  Carola – aj laaav jooo! Du är så jävla grym! Skulle kunna kasta runt med lite fler superlativ, men jag saknar ord. 🙂 Kör hårt!

 42. Gullis

  Alltså det du skriver är mitt i prick, jag har haft det fantastiska jobbet som dagmamma i många år, stressade föräldrar med dåligt samvete för barnet, kallar barnet för älskling istället för namnet o föräldrar som mååååste få egen tid. Hmmmm det är jag som tagit med barnen (5-7 st)och handlat, uträttat ärenden och mycket mycket mer det som inte föräldrarna kan. Det som ändrades de sista åren var att barnen aldrig var lediga någon dag då och då, var föräldrarna lediga någon dag måste barnet lämnas så de inte fick tråkigt hemma. Skulle kunna skriva en bok om alla ursäkter jag fått av föräldrarna genom åren. Njut av ungarna och deras uppväxt istället deras barndom kommer inte tillbaka. Många dagmammor slutade för att de tyckte så synd om sina gena barn, men mina egna ungar var det inte synd om, de hade mig hemma och kompisar jämt, det var lyx för de och mig. Ditt inlägg är superbra!!!!!

 43. Camilla hockeymamma

  Sådana där kommentarer om antal barn och när de föddes det har jag också fått,det får man om man inte följer normen.I mitt fall kom det faktiskt på barn två som är född 14 månader efter barn 1 och sen rullade det på tills sista barnet var född (jag har fyra) jag har också fått kommentarer om vilket barn jag tycker bäst om??? eller om jag har dåligt samvete.Nej jag har aldrig haft dåligt samvete för att jag har fyra barn,jag har som du gjort så gott jag kan och då behövs inget dåligt samvete.Så vi kan väl säga så här gör man inte det omvärlden förväntar sig så blir det frågor,däremot kan jag säga så här att vissa kommentarer gör en illa inte typen hur hinner du med utan mer kan man tycka om alla barn lika mycket,äsch livet blir bra Caraola synd att du har så snål exman bara,nu ska jag gå ut och se om min gräsmatteskötare har kommit sånt får jag prioritera bort mest för jag vill!

 44. Ida

  Håller helt med dig i det du skriver, du är så klok. Ta ingen skit från de som bara vill komma med påhopp. Du är en toppenmamma och jag beundrar dig som orkar och hinner med allt.

 45. Lena

  Håller med de andra, Carola du är en supermamma.
  hur är det ordspråket lyder ”det är lättare att se gruset i sin grannes öga än stenen i sitt eget ” typ :-))

 46. Carina Hallengren

  Brukar inte kommentera, men du är f…n en SUPER- morsa,och dina barn kan skratta sig lyckliga som har fått dig som Mamma . Sååå de så 😀

 47. Nora

  Hej
  Jag tror att en del är avundsjuka och känner sig underlägsen dig Carola. Jag har två barn och en jämställd make, men ändå känner jag mig helt slut…jag brukar dock säga att mitt första barn är som tre ungar. Mina barn är mina älsklingar men med facit i hand så kan jag se att jag gett för mkt uppmärksamhet till mitt äldsta, 24/7 som du pratade om. Detta har resulterat i han är ganska bortskämd faktiskt. Jag försöker ändra mitt beteende så att han blir mer självständig och att jag inte kör slut på mig själv.
  Jag hade gärna haft fler barn m jag orkar inte. Barn har så olika personligheter också. Har man lugna barn som kan leka självständigt så blir det så klart lättare som förälder.
  Tror också att vissa är avundsjuka över att de inte kunnat vara hemma som du.

  hemmamammor…

 48. Pi@

  Skitbra skrivet. Jag fattar inte varför folk måste bry sig så mycket om andra. Sköt dig själv och skit i andra, kan det bli tydligare?

 49. Karin

  Så bra skrivet! Du uttrycker dig så bra i skrift, skulle definitivt vilja läsa en hel roman skriven av dig! Du är min idol! När jag (som har 2 barn) tycker nåt är jobbigt, då tänker jag på dig elelr hur/vad skulle Carola gjort. Och så rycker jag upp mej!

  Min mamma var hemma med oss (5 barn) och jag har alltid haft massor med tid med min mamma ♥ aldrig behövt gå på dagis eller fritids, helt underbart!

 50. Lisbeth

  Gör vågen, ler med hela ansiktet och nickar som en nickedocka på en grusväg!
  Tänk om ”folk” kunde sköta sig själva istället för att klanka ner på andra. Men jag tänker att de måste vantrivas väldigt med sina egna liv eftersom de absolut måste få andra att må dåligt.
  Avundsjuka kanske?
  Tycker att du gör helt rätt som går din egen väg och inte följer andras. Det viktigaste är ju att ni som familj mår bra, trots motvind och gropar på vägen.
  Du är grym, Carola!

 51. Marie

  Nej, det sticker inte det minsta 🙂 Om var och en brydde sig om sig själva och sina egna val mer, såg över hur de lever sina egna liv istället! Vad tid de skulle få över till annat! 😉 Självklart ska man bry sig om sina medmänniskor, missförstå mig rätt, men det finns bättre saker att lägga sin tid och energi på än att vara avundsjuk eller att missunna andra.

 52. Sara

  Fasiken vad bra skrivet! ☺ Du är helt enkelt bäst och jag beundrar dig så! Du är min idol! ☺ Ta ingen skit, du vet vad som är bäst för dina barn om du så skulle ha 20 barn hade du klarat det!

 53. Hanna mamma till 4:a

  Hej
  jag förstår inte heller varför folk måste lägga sig i hur andra väljer att leva sina liv. Precis som du skriver så är det ett fritt val utifrån sin ork eller vad det nu må vara som avgör hur många barn man skaffar. Tiden och hur man umgås med barnen är upp till varje familj men att gnälla och dra slutsater åt andra läs storfamiljer är fånigt.
  De som gnäller borde Lägga tiden på att umgås med sina barn istället så slipper de döva sina samveten med skitprat.

 54. Maja mamma till 3

  Härligt!
  Jag är inte hemmamamma ändå sa sönerna idag ”ibland känns det som du har för mycket tid för oss” de är 12 och 10:-)

 55. Mamma till 3

  🙂 så härligt skrivet, älskar ditt sätt att skriva…underbart! Du vet det redan men skadar inte att du får höra det igen- du e en grym morsa. Allt gott till er!

  1. Lotta

   Håller med dig My. Kanske dax för en bloggpaus. Börjar bli kletigt. Återkom när du mår bättre och är stabilare. Med omtanke om barnen/ ungdommarna.

   1. Poell

    Lotta lär dig stava !
    Pinsamt. Håller med om blogg paus – för dig Lotta , håll dig härifrån om det känns som du måste kräkas galla. Korkade brud!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing