Allmänt

Alla dessa perfekta mammor…;)

I kommentarerna har jag nu läst de mest korkade saker, som att föräldrar aldrig kan uppfostra sina barn lika bra som förskolepersonal som har HÖG utbildning.. ? WTF..och att Jamie är så stor att han ska begripa att man inte tränger sig. Men Jesus. Ska vi börja med att klargöra en sak, och det är att jag är en helt vanlig människa, med fel och brister. Jag har bra sidor och jag har dåliga sidor, jag har dagar när jag för allas skulle borde gräva ner mig och andra dagar när jag gör hela världen lycklig. Mina barn har en helt vanlig morsa. Jag är extremt ointresserad av att vara ”bäst”, eller att skryta med lyx, resor eller fancy bilar. Jag gör mina val efter vad jag anser är det bästa, för mig och för mina barn. Förut gjorde jag dem i samråd med en man, utan att köra över honom som vissa vill få det till, och nu har jag ensamt veto. Inte mitt val!! Jag hade gärna fortsatt samråda.. Jag är inte speciellt pretentiös, jag tycker att bara man gör sitt bästa så är det alldeles tillräckligt.

Jag har åsikter, ja, som alla andra människor, och eftersom detta är min blogg, min plats i internetvärlden, så blir det liksom rätt så naturligt att jag här framför mina åsikter. Om jag inte gjorde det skulle det vara rätt tråkigt…?

Mina åsikter grundar sig på mina erfarenheter och min kunskap, på vad jag har upplevt och vad jag önskar uppleva.

Andras åsikter grundar sig på deras erfarenheter och kunskap, osv.

När jag skriver något, så innebär det inte att alla måste tycka som mig. Det är trevligt om folk gör det, men inte på något vis otrevligt om folk inte gör det,jag vill inte omvända folk, då hade jag blivit frikyrkopredikant 😉 men det är här det gärna fallerar.. Några av er vill absolut tro att jag vill pracka på er mina åsikter, och att jag anser att den enda vägen i livet är den jag väljer, och att alla andra är skit.

Jag vill inte ha dagis till mina barn för jag anser att jag är fullt kapabel att själv ta hand om dem, och jag tycker att man kan få ha den mjukstarten i livet om det är möjligt. Fem år hemma, sen är det skola, skola, skola, jobb, i en sisådär 55 år. Om det inte är möjligt/man inte vill så väljer man ett annat sätt, som passar.

Att en personal, om än världens mysigaste och mest högutbildade, skulle vara bättre på att ta hand om ens barn är det dummaste jag hört. En normal förälder, och med normal menar jag alltså precis det, typ inga problem som kan ställa till det, är den bästa att ta hand om sin egen unge. ALLTID. 0 år, 3 år,15 år…alltid.

Om man tycker att dagispersonalen är bättre på det, så kanske man faktiskt inte skulle skaffa sig barn? Att dagis kan vara fantastiskt behöver vi inte ens diskutera för jag är inte dum, jag vet att det oftast är en jättebra verksamhet, och som jag sagt många gånger tidigare: Jag tycker personalen som tar hand om våra barn är super.

Men att de är BÄTTRE….? Aldrig. Hur gör man på lediga dagar då, undrar jag? Hyr in en professionell nanny? Högutbildad….

 

Vidare till att Jamie trängde sig.

Jag är som sagt en helt vanlig morsa som inte har ögon i nacken och åtta armar, så ibland ser jag inte. Då uppskattar jag om andra vuxna rycker in och tillrättavisar om mina ungar gör nåt dumt. Som när man var liten, och gjorde nåt fuffens, även om man var utom synhåll från sina egna föräldrar så nog sjutton stack nån annan mamma eller pappa ut skallen och vrålade på en 😉 Att hjälpas åt är en fantastisk grej.

Jag såg inte att Jamie trängde sig, och det gjorde han säkert, och jag hade inget emot att den där pappan sa åt honom, utan det jag vände mig mot var att han var SUR, på mig?  Och inte lyssnade när jag sa att Jamie var en kille, utan fortsatte säga HON;)

Jag säger åt andras barn om jag tycker att det behövs, och jag måste säga att jag har sett väldigt många barn som varit både yngre och äldre än Jamie, gått på dagis eller ej, som både trängt sig, knuffats, bitit,rivit, eller vad det nu kan vara. Barn är inte alltid så gulliga 🙂 Inte mina, och inte dina.

Om jag inte ser, utan någon kommer i efterhand och talar om för mig vad som skett, och liksom vill att jag ska agera då, en kvart senare, eller en dag…så gör jag kanske inte det. Eller jo, det beror ju på ålder, men att försöka få ett litet barn att fatta att det den gjorde för en stund sen var fel det är svårt, de har inte den förmågan. Om någon annan i den situationen går in och tillrättavisar direkt är det guld värt!!

Jag pratade med Jamie igår om att man inte ska tränga sig, och det är heller inte något han alltid gör, speciellt inte med mindre barn, men när det är så roligt, är det svårt att lägga band på sig.

Att ni då går igång på att det är för att han inte går på dagis, gör att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Är ni så fruktansvärt osäkra i era föräldraroller att ni på allvar tror att ni inte duger till att uppfostra era egna barn, men att de med lite utbildning kan fixa det galant?

Ni är ju skitbra föräldrar!

Förskolepersonalen är skitbra, men inte bättre än er:)

 

Och när jag då ändå är igång, en bloggläsare som kallar sig Mona känns lite sådär. Hon känner till mig privat påstår hon, och skulle minsann berätta lite sanningar om mig för er, eftersom jag är inte så tuff IRL…

Nej, jag är allt annat än tuff. Jag är en feg, försiktig, blyg människa:) och något annat har jag inte försökt utge mig för att vara. Jag jobbar på det, med att försöka tuffa till mig, för livet är enklare då.

Sen kommer det; ”Vi ses på nästa föräldramöte, fast du går ju inte så ofta förstås…”

Okey…en förälder i något av barnens klasser alltså…Jo, det känns ju stabilt. Speciellt med vetskapen om att ”Mona” mest troligt aldrig skulle våga säga samma saker face to face, eller presentera sig som den här bloggläsaren;) utan nästa gång vi ses så är det ett leende och ett Heeej, hur är det? Allt bra?

Falska människor är inte så fräscht. Lite läskiga faktiskt.

Och om det värsta hon kunde komma på är att jag inte går på alla föräldramöten …;)?

Nej, jag går inte på alla föräldramöten! Jag har orsak till det åxå. Inte bara att jag är ensam, utan att skolan ofta lägger alla möten samtidigt, och då kan jag rimligtvis bara gå på ett. Förut kunde vi gå på TVÅ, men inte alla.

Med tanke på att det ganska ofta är information på dessa möten som jag redan hört ett antal gånger, om hur nationella proven går till, eller hur det funkar med det ena eller det andra, så kan jag heller inte känna att jag missar så mkt. För den förälder som aldrig hört det förr är det såklart viktigt att vara där, men när till och med rektorn skrattade åt mig när jag var på info angående förskoleklassen för Lovelia, och tyckte att jag inte skulle få höra nått nytt, så känns det rätt ok att hoppa över ibland.

Kan jag, så går jag! Men jag späker mig inte för att få ihop det om det är körigt.

Däremot är det en annan aspekt som jag ogärna missar, och det är det sociala, att få se och få ansikten på de andra föräldrarna.

 

Nu skulle jag vilja fråga er en sak:)

Tycker ni att jag ska sluta tycka och tänka, och bara skriva rakt av hur dagen varit utan utläggningar?

Eller tycker ni att jag ska fortsätta som nu?

Jag misstänker att ni är två läger här, och jag kan tala om att jag kommer fortsätta precis som förr, med svammel och trams och åsikter hit och dit. Ni som vill läser vidare, och ni som känner att det inte är nåt för er, ni behöver inte läsa vidare, ni är fria att använda de minutrar det tar att läsa här, till något annat.

Puss och hej, leverpastej:)

Nu ska jag skriva ett annat inlägg åxå:)

Hörs snart!

Kommentarer

  1. Aino

    så snälla anonym…då är det alltså bättre att barnen får en dålig anknytning till båda föräldrarna så det inte blir orättvist lr??? Det fungerar inte så eftersom den arbetande föräldern får mer tid för barnen på kvällen då allt hushållsarbete redan är gjort.
    Tyvärr ser man ofta vad den dassiga anknytningen och tilliten till föräldrarna gjort för skada när man kommer till tonåren:-(((
    Carola: Du är helt underbar med dina barn och har en så sund och klar syn på barnuppfostran.

  2. Lisa

    Hej Carola!
    Nej du, sluta inte skriva som du gör, fortsätt skriva exakt vad du tycker och tänker..
    Det är därför jag gillar din blogg så mycket 🙂 (y)
    Dom som stör sig kan ju helt enkelt lägga ner att läsa din blogg..
    Och det att du har dina barn hemma och inte på förskola, det hade jag så gärna haft när min dotter var liten och ifall jag nu skulle skaffa några mer knoddar så hade jag mer än g
    gärna varit hemma med dom på heltid gärna i flera år.. 🙂
    Kram på dig grymma kvinna <3 😀 (y)

  3. Anonym

    Du har rätt i det enskilda fallet. Ett barn som har engagerade föräldrar och t.ex går på öppna förskolor eller andra aktiviteter är mer gynnsam för barnets utveckling, speciellt när man pratar om trygghet. Dock tror jag att om man tittar på den stora skaran föräldrar och vilken påverkan det skulle ha på både samhälle och våra barns uppfostran om förskola ej fanns tillgängligt. Vi måste tyvärr ha arbetande föräldrar för att hålla maskineriet igång, vi måste ha föräldrar som har sina barn på dagis eftersom en hel del av dessa inte är kapabla att ge det engagemang som krävs i den utsträckning som behövs. Så även om påståendet om att ’pedagoger’ på förskolan är bättre för våra barn kanske inte gäller i ditt fall , gäller det tyvärr för en stor skara föräldrar där ute. Det blir också en orättvis fördelning av arbetsbördan gällande arbetsinkomster, det finns inte tillräckligt med deltidsjobb där ute. Det faller sig naturligt att om en förälder är hemma med barnen arbetar den andre, det är i sig ganska orättvis för barnen och kan resultera i en dålig anknytning till den förälder som arbetar. Så även om barnen nödvändigtvis inte har det bättre på dagis kan barnet helhetsmässigt få en tryggare uppväxt på grund av andra faktorer som ekonomisk trygghet och föräldrar som delar på arbetsbördan. Delar man man på arbetsbördan ekonomisk minskar risken för konflikter inom familjen, delar man lika mycket på barnuppfostran (fast man träffar barnen mindre pga dagis) så blir själva förhållandet mer jämlikt. Den som arbetar bruakr då klassa sig som familjeförsörjare, alltså den som arbetar och slänger mat på bordet. Då brukar delar som barnuppfostran och gemensamt ansvar itne vara prioriterat längre, man kan tänka sig att den som arbetar ”lägger sig på soffan och vilar efter en hård arbetsdag” även fast båda har arbetat på sätt och vis. Jag är övertygad att två arbetande föräldrar i längden gynnar familjesituationen mer. Har man ett stabilt heltidsjobb bruakr det inte vara svårt att styra över arbetstiderna, barnen behöver inte vara på dagis till kl 17 varje dag i veckan. Men lär man sig att göra 50% i det mesta slipper man könsstereotypa roller ”som mannen arbetar,kvinnan är hemma”. Även om kvinnan vill vara hemma så får hon en undervärderar roll och det hon har att säga om det mesta är inte lika värt då hon itne sätter mat på bordet ”och har valt att vara hemma”… är några exempel. Så nej pedagoger behöver inte vara bättre men helhetsmässigt kan det vara bättre att ha barnen på dagis för familjens bästa.

  4. Anki

    Så klart ska du fortsätta att skriva som du alltid har gjort. Det är därför jag gillar att besöka din blogg och läsa om era äventyr i familjen… Du är bara helt enkelt bäst!
    Kramar från Skåneland

  5. mammalinda

    Underbart att du har dina barn hemma istället för på förskola!! Jag håller SÅÅÅ med dig att föräldrarna är de bästa i alla lägen. Jag ser förskola som en plats barnet kan leka av sig, men absolut inte för uppfostring, kärlek och närhet. Bara ett liiiiitet komplement! Fortsätt precis som du är. Du verkar UNDERBAR och har en väldigt bra syn på livet!! Många kramar!!

  6. Cicci

    Jag är utbildad förskollärare och jobbar på förskola på en avdelning med barn 1-3 år. Vi har 15 barn. Föräldrarna är alltid viktigast för sina barn och deras uppfostran. Vi är bara ett komplement till det. Stå på dig och bra att du har dina barn hemma.

  7. Anna-Karin

    Jag läser din blogg för att jag tycker att den är såååå bra. Gillar ditt sätt att se på livet och hur du skriver om det. Stå på dig, annars gör bara någon annan det

  8. Tellervo

    Klart du inte ska sluta tycka och tänka och skriva, för det gör du jättebra! Du är så rak, ärlig och rejäl så man kunde tro att du har lite finskt påbrå? Dessutom tillåter du dina läsare tycka till även om de inte alltid bara är gulligulliga samstämmiga åsikter.Vissa tycks bara acceptera om man tänker exakt som bloggaren och då blir det ganska enformigt på kommentarsfältet.

    Carola: inget finskt blod vad jag vet, men tack för komplimangen 🙂

  9. Stina

    Ja, jag har då alltid undrat vad det ligger i den där förskoleutbildningen på 3,5 år som så magiskt förvandlar vanliga människor till lysande pedagoger. Det måste ju vara något alldeles extraordinärt eftersom en pedagog inte bara är bättre än en förälder när det kommer till att uppfostra barn, utan faktiskt sisådär tio gånger bättre.. Hemma har ju en förälder kanske (oftast) säg tre barn att ta hand om och på förskolan kanske det går tolv ungar per pedagog. Och ändå är de så mycket bättre alltså. Wow.
    *suck*

  10. Tove

    Jag tycker att du verkar vara en väldigt stark och trygg person, jag håller inte med dig om allt du skriver men det är lugnt, jag gillar dig ändå och man måste inte vara helt likasinnade hela tiden för att kunna uppskatta andra människor.
    Det enda tipset jag vill ge dig är att sluta försvara dig/dina åsikter i bloggen och istället skita i människor som skriver riktigt korkade inskränkta saker till dig. Dom förtjänar liksom ingen plats och utrymme, men när dom lyckas roffa åt sig det ändå.. ja då kommer dom tillbaka.
    Jag förstår 100% varför du vill försvara dig och ibland så tycker jag nog att du gör rätt i att föra en öppen dialog men på senaste tiden har det verkat som om du tar åt dig extra mycket av dom här mupparna som gillar att döma/provocera och det blir så negativt, det påverkar liksom hela bloggen och jag tror också att det drar till sig fler negativa personer.
    Du gör såklart som du vill och det är definitivt inte ditt fel att det blivit såhär i bloggen men det var bara lite tankar från mig som har sett flera bloggar gå in i en negativ spiral där det blir attack/försvarsinlägg mer än faktiskt innehåll. Du är bra och din blogg är bra och alla som inte uppskattar dig/den kan liksom läsa något annat?! Kram på er

  11. maria

    Det är ju verkligen galet att tro att andra uppfostrar ens barn bättre än vad man själv gör. Jag är för dagis då det är nödvändigt, vilket det är för många i dag.
    Har ett barnbarn på två år, där såg jag över sommaren hur hennes språk utvecklades massor eftersom hon var hemma från dagis och det fanns någon som hade tid att prata med just henne hela dagarna.
    För personalen på dagis må vara hur bra som helst, men de har inte den tiden att ge varje barn som man har som förälder det är väl rätt självklart.
    Min dotter är ensamstående och måste ha barnbarnet på dagis, själv var jag hemma på dagarna med mina, jobbade kväll, då var maken hemma, sen delade vi på oss så min yngsta var det första av mina tre som gick på dagis. hade heller tagit hand om henne själv om möjlighet funnits.
    Bäst på att ta hand om barn är ju naturligtvis föräldrar, sunda o normala sådana 🙂
    Maria i Skåne

  12. Lena

    Många mammabloggar börjar likna reklamannonser för än det ena och än det andra. Det gör att intresset för dem har totalt försvunnit. Din blogg behåller sina läsare för att den är äkta och innehåller mycket begränsad reklam. Så se upp Carola så du inte faller i reklamfällan och tappar din, förmodligen, jättestora läsarskara som läser för att du känns äkta. Kram till dej o alla barnen

  13. Åsa

    Fortsätt du bara, nu är din blogg ett av mina favoritstopp under dagen! I början var jag inte så förtjust i den, men det
    är verkligen beroendeframkallande, Ikea, träningen och den jäkla tvättstugan 😀 Du är till skillnad från många andra bloggmammor autentisk, här handlar det inte bara om att sälja någon sketen produkt!
    Livet som det är och blev, det gillar jag 🙂

    Stor kram från mig till dig!

  14. Tinna

    Jag älskar din blogg, den bästa föräldrabloggen o jag följer många morsor. Håller med dig i din syn på barnuppfostran och sånt. Jobbar själv på dagis sen 90-talet och är samma ålder som du, ja jag säger dagis fortfarande, vet inte varför det måste sägas förskola. Är inte obligatoriskt och förskola för mig börjar med 5 – 6-årsverksamheten . Om den är på kyrkan som du valt eller på vanligt dagis är strunt samma, det är att barnen kan träna att vara i grupp och vara en stund utan föräldrarna/vårdnadshavarna. Fattar inte denna stress, sen har de 9 års grundskola och 3 års gymnasium som de måste ta sig igenom.)
    Vi dagispersonal är bra på barn i grupp ( Men de måste man även räkna att du är 😉 ) och på pedagogiskt arbete men vi är ABSOLUT INTE bättre än föräldrar till sina barn. Vissa trasiga familjer kan dagis vara en räddning för, men det är inte de flesta som räknar sig som trasiga kan jag tänka mig. Vi skrattade och pratade åt/om detta redan för 15 år sen, att för varje år märkte vi att föräldrarna väntade sig att dagispersonalen skulle fostra barnen till föräldrarna så allt var klart när de hämtade. Barnen skulle varit ute 3 tim. så föräldrarna slapp va ute eller gud förbjude behöva gå till någon lekplats och sitta i sandlådan. Kalla mig gärna bakåtsträvare men varsågoda, jag gillar Carolas syn på dagis, det är främst till barn vars föräldrar jobbar och då ska de vara där medan föräldrarna jobbar+dit och hemresa. Barn med speciella behov (alltså inte att mitt barn är så aktivt så han/hon behöver rasta av sig. Det kan vilken vuxen människa själv tillgodose med aktiviteter ute och inne), Fattar inte heller varför föräldralediga idag inte kan ta hand om en baby + större syskon, sitter de med babyn i famnen hela tiden?????? Dagens föräldrar dumförklarar sig själva med denna inställning, nä va hemma med barnen så kan den öppna verksamheten växa igen. Då träffar både mamma och lilla syskonet andra människor också så blir inte alls isolerade. Men det är klart idag ska de träffas och fikas på stan med barnvagnen och då finns inget utrymme till syskon som är äldre, de gillar inte att sitta still och prata och fika i timmar. Till sist fortsätt exakt som du gör med dina barn som du tycker är bäst,så låt de föräldrar som är osäkra i sin föräldraroll utnyttja dagis som uppfostrare och barnpassare när de inte själv orkar och vill.Hade det kostat att lämna hade med säkerhet inte så många tyckt det är bra att 2-3 åringar ska vara 6-7 timmar medan förälder är hemma och myser med syskonet. Orättvist, lämnar de babyn själv sen för att umgås och mysa 6-7 timmar med storsyskonet…… Eller funkar det att ha båda då, alltså jag kommer aldrig fatta detta. Men, men man aser väl att man inte är bra för sitt eget barn och inte räcker till 2 barn?????

    1. Annika K

      Ursäkta…men du har jobbat 19 år inom barnomsorgen och du vet inte varför man måste säga förskola????

      Tänker inte ens förklara.. För du har uppenbarligen inte förstått varför.
      Synd om din chef, kollegor, föräldrar o barn….

    2. Anna

      Många är vi som jobbat/jobbar på förskola som säger/tycker som du!

      Carola: Och det gör mig ännu mer övertyga:) Tack <3

      1. Lotta

        Förskollärare sen ca 20 år.. Förstår inte varför skattepengarna ska användas på detta vis. Vore det inte bättre att barnen får vara hemma när föräldrarna är hemma? Men som redan sagts: vi/ jag kommer ALDRIG förstå varför man vill eller ens får lämna in barn på fsk när man själv är ledig!

  15. Karin

    Eftersom du varje vecka känner att du måste försvara dig för kung och fosterland, känns det inte som att du är så trygg med dina val. Då skulle det väl bara rinna av dig.
    Och de flesta av oss har inte barn på förskola för att vi inte klarar att ta hand om dem. Herregud. Det handlar om att vi vill ha ett yrkesliv också för att må bra. Jag skulle må så dåligt över att gå hemma i flera år. Olycklig mamma, olyckliga barn.

    1. Ida

      Det beror ju på någonting att Carola alltid måste försvara sig. Är ju inte annat än en massa diskussioner på bloggen numera.

  16. my

    Jag tycker att det ska vara en hög tröskel till att säga till andras barn, huvudsak är alltid att de egna föräldrarna säger till. Men det finns naturligtvis situationer som en vuxen har skyldighet att gripa in och då spelar släktskapet ingen roll.

  17. Carina Hallengren

    Kommenterar sällan,men måste bara säga att fortsätt vara den du är, skriv det du känner och tycker. Förutom att du är enligt mig en ENASTÅENDE mamma till dina barn, har LJUVLIGA barn så är du oxå en del av att jag hämtar kraft och inspiration av att läsa din blogg 😀 Kärlek till hela din Familj <3

  18. Karin X

    Bara fortsätt du som vanligt med din blogg Carola! Sen att det finns en del läsare som inte vet hur man uppför sig bland kommentarerna är bara att beklaga.

  19. Annika K

    Fortsätt skriv som du gör nu 🙂
    Ty kör dessutom inte att du en ska behöva skriva såna här försvarande inlägg.

    Du är bäst för dina barn och du vet i ditt hjärta att du gör det bästa för dem. Missar du möten… So What? Det gör vi allihopa.

    Men de där perfekta människorna som gnäller i o på dig o din blogg skulle aldrig erkänna att de gjort detsamma.

    De finner nån patetisk lycka att hacka på andra människor. Antingen av elakhet eller av avundsjuka.

    Stå på dig Carola! <3

  20. Frida

    Jag skrev att personalen är bättre och med det menade jag inte att personalen är bättre vad gäller kärlek, trygghet osv. Givetvis inte. Vad jag menade är att personalen är bättre rent utbildningsmässigt. Jag tror att en person med vad är det 4-5 års utbildning? på barn är bättre på att utbilda ett barn än vad en förälder utan utbildning är. Jag menade inte heller dig specifikt. Jag tycker du är en fantastisk förälder. Jag menade rent generellt. Det blev väl lite fel dock. Jag ber om ursäkt. Det är inte alltid lätt att få fram i ord vad man tycker.

    Jag tror inte folk menar något illa bara för man skriver en annan åsikt. Vissa kanske gör det men inte alla. Man tycker bara olika. Men det behöver man kanske inte skriva då i och för sig. Jag älskar din blogg för övrigt.

    1. Frida

      Jag tillägger. Jag menade alltså ingen annan förälder med min ”kritik”. Utan jag menade helt och hållet mig själv. Jag hade aldrig klarat av att utbilda mina barn på det sättet som personalen gjort. Det erkänner jag gärna. Det är mycket tack vare dom som mina barn har blivit så bra. Jag har alltid varit ensamstående på heltid och haft dålig ekonomi osv. Jag hade aldrig gjort ett lika bra jobb. Det är jag helt övertygad om. Så jag menade ingen annan än mig själv, även om det kanske lät så. Så det är jag som är sämre än personalen alltså 🙂 Och ingen annan.

  21. Maria

    Jag tror att många kommentarer bottnar i avundsjuka – att du klarar och orkar ta hand om dina nio barn på egen hand. Hade jag kunnat hade jag gärna haft mina barn hemma och inte jobbat. Jag och min man försöker saxa ihop vardagen, han jobbar heltid, jag 75% och barnen är halvtid på dagis. Jag är så tacksam att de inte behöver vara där mer än så! Tyvärr finns det i stort sett inga ekonomiska möjligheter för en förälder som inte vill ha barnen på förskola. Det blir väldigt ensamt att vara hemma om ingen annan är det men om flera hade valt att vara det och det hade kunnat sanktioneras av samhället hade jag gärna hängt på.

    Stå på dig, barn mår oftast bäst med sina föräldrar! Sorgligt om man som förälder känner att personalen är bättre för ens barn än vad man själv är… Jag arbetar i skolan och vet att många barn kan ha det bättre på förskola/skola och få mer omsorg av personalen än hemma men de allra flesta barn mår som tur är egentligen bäst tillsammans med sina föräldrar, åtminstone så länge de är små – men förhoppningsvis även senare i livet.

  22. Cissi

    Jag har aldrig lämnat en kommentar och brukar väldigt sällan läsa kommentarerna för dom är oftast så urbota dumma att jag blir galen!!! Hur farao kan man säga att det är för att barnen inte går på Dagis så trängs dom i köer. Jag har två ” barn” 20 och 17 år jag hade turen att få ha den ”stora”hemma tills han var fyra år den ”lilla” fick börja samtidigt på dagis alltså var hon 1,5 år min stora var ett litet monster när han var liten och det var inte Dagis /Skolans förtjänst att han lugnade sig vi fick tillockmed byta skola för att han skulle få det bättre. Nu jobbar jag på en 1-9 skola och i fredags blev jag så irriterad på 9 orna som beter sig så illa och träng och bufflar sig i matkön och det gör dom ju just för att dom är ” bufflar” om några år trängs dom förhoppningsvis inte om dom skall ut och äta lunch mm fast jag har ju många gånger varit med om vuxna människor som tränger sig i affärer mm
    Jag tycker att du är en underbar Mamma Carola och skriver fantastiskt roligt om dina barn!

  23. Johanna

    Det kanske inte är så konstigt att världen ser ut som den gör med en massa monster till barn och ungdomar!
    Jag tycker det är självklart att man som vuxen ska säga till barn och ungdomar vare sig det är sina egna eller andras. Ser man något som inte är okej, då säger man till. Det är många gånger jag har fått arga föräldrar på mig som inte vill att jag säger till deras barn. Men det är ju bättre att säga till på en gång, så barnet kopplar ihop det med vad hen gjorde än en kvart senare och de inte fattar någonting!
    Tyvärr har föräldrar så dåligt föräldrarsjälvförtroende idag, så jag tror det till och med är skadligt för vissa barn. Jag som utbildad pedagog inom barnomsorgen har på riktigt fått höra många gånger att de har det bättre på förskolan med utbildad personal än hemma. När man frågar om deras barn ska ha semester eller vara ledig på lov mm. Detta gäller även de som är föräldrarlediga och har långa dagar fast dom är hemma. Om man tror att man själv inte kan ta hand om barnen och fostra dem till vettiga små varelser som växer upp till vuxna, kanske man inte skulle ha skaffat barn. Förskola är en jättebra sak för dom som verkligen behöver det för att båda föräldrarna arbetar. Alla har inte råd att vara hemma med sina barn. Men all forskning visar ju på att barn under tre år har det bättre hemma i lugn miljö. Om man räknar ut hur många minuter pedagogerna jobbar i veckan och barnens vistelsetid jämfört med hur många barn det är i varje grupp numera i förskolan så är det inte mycket effektiv tid varje barn får med en pedagog i mötet en till en och barnet blir sett som individ och inte som en massa bara.

  24. Ulli

    Men va… Klart att föräldrarna är bäst för barnen. Det som man får automatiskt när man går på förskola är ju det sociala samspelet- ge/ta, vänta på sin tur blandannat….det tränar ju vi på förskolan också !! Inget konstigt om en 3 åring inte kan det.

  25. Maria

    Hej!
    Läser din blogg varje dag och bara älskar den!
    Sluta aldrig skriva som du gör!
    Tycker du verkar vara en jätte bra mamma med lite gammaldags jävlar anamma!
    Det skulle fler mammor behöva.
    Önskar jag kan vara hemma med mina tvillingar länge till men det är ju alltid tyvärr ekonomin som styr.
    Tack för en jätte bra blogg och som sagt sluta aldrig skriva på det sätt som du gör

  26. SusanneI

    Hej ! Skriv det du vill . Konstiga människor de har ej rätt att lägga sig i vad du skriver. Det är din blogg , själv gillar jag att läsa den. Men det kanske beror på att jag också tycker att barn ska vara hemma . Mina barn är så stora nu att de har egna åsikter och kan gämföra med andra barn , tonåringar . Deras omdöme är att de är glada att de sluppit dagis samt att de tycker det är skönt att jag finns hemma när de kommer från skolan .

  27. Karin

    Självklart ska du fortsätta skriva precis som du gör!! Det är ju just därför jag läser din blogg. Jag läser ett tiotal bloggar men egentligen bara din varenda dag och alltid först, typ över morgonkaffet! Oftast tycker jag precis som du – men inte alltid. Just detta med dagis eller inte – där håller jag med dig till 200 %. Du har aldrig funderat på att föreläsa? Tror jag vore något för dig! Du är grym Carola! Den som säger något annat måste ha ett jäkla tråkigt liv.

  28. Karin

    Allvarligt talat vad har hänt med självkänslan hos föräldrar? Klart att vi kan ta hand om våra barn. Det är ju liksom det som är meningen med att skaffa barn.

  29. Vivianne

    Du ska fortsätta att skriva som du gör, det är ju därför jag läser din blogg.
    Den är så härlig med allt som händer dig o din familj. Du bjuder på dig själv o du
    är bara en vanlig människa själv, det gillar jag:)/Vivianne

  30. Tanja

    Spännande diskussioner härinne, det gillar jag! Jag håller inte alls med dig jämt Carola, men jag tycker att det är intressant att ta del av andras tankar.

    En sak som jag dock reagerade på ang. det där med att Jamie trängde sig (eller vad han nu gjorde) och det är att du anser att andra vuxna ska säga till barn som beter sig orätt. Men jag som är förälder vill faktiskt inte ta det ansvaret att uppfostra andras barn. Tyvärr händer det ibland att jag måste säga till eftersom jag har en sådan försiktig unge som aldrig någonsin skulle tränga sig, men som ibland blir bortträngd av andra barn. Och det tycker jag att DERAS förälder kan ta hand om, jag känner mig inte bekväm med att säga till andras barn, lika lite som jag vill att någon annan ska säga till mitt barn på skarpen.

    Så om man har en sådan liten som faktiskt skulle kunna tänkas tränga sig så tycker jag att man ska stå så nära att man ser och hör. Faktiskt. Sedan kanske det är lättare för dig som har nio barn att säga till andras barn, men jag har ett och jag är som sagt inte van vid det, och jag vill det inte. Så jag kan faktiskt förstå att man blir lite less om ett barn tränger sig och inte har någon förälder som styr upp – för även om du nu stod nära så missade du ju uppenbarligen detta.

    Men jag håller med om förskolan…

  31. Lotta

    En reflektion. På ”mitt” dagis finns en mamma som på fullaste allvar undrade om hennes dotter skulle missa mkt i sin utveckling om hon var ledig från dagis under julveckorna. Visst låter det knasigt att det finns människor som tänker så.

  32. susann

    Hej Carola!
    Har fortfarande inte riktigt ”förlåtit” dej för din åsikt om mobbningen av Åkesson för nån vecka sen..MEN den gjorde att jag blev rysligt nyfiken på dej och vad du skriver mer på din blogg…
    Och du är alldeles underbar, lite av min tvillingsjäl!
    Jag tycker som du när det gäller ungarna, om man inte fostrar dom hemma när dom är små, hur ska man då fixa dom som tonåringar?
    Springa och hämta nån dammig pedagog?!
    Jisses!
    Och alla andra funderingar du har är SÅ kul att läsa!! Dom kommer så från hjärtat! Du älskar dina barn och vill dem väl!
    Så fånigt att tjafsa om ungar som tränger sej!! Koka soppa på en spik liksom…
    Kram och fortsätt SKRIV!!
    KRAM!!!

  33. Anita

    Bara fortsätt att skriva det är ju därför vi är här, de som inte gillar vad du skriver kan ju hålla sig härifrån.
    Lätt att hacka på andra och leta fel….förmodligen avundsjuka eller rent av ett tråkigt liv.
    Ha det bra.

  34. Pernilla

    Sluta aldrig skriva dina inlägg, jag älskar att skatta åt allt dråpligt och sådant du missar emellanåt. Ingen är perfekt och om någon vore skulle jag hålla mig långt borta. Jag hoppas snart få ihop lie pengar för då hade jag och mina småtjejer komma upp till dig för att hälsa på… Om det är ok med dig förstår. All världens kramar till dig. Kramarna kommer från Pernilla

  35. Lina

    Jag tycker inte att det är okej att en vuxen människa bestämmer sig för att ”lära” någon annans barn i Jamies ålder att ”stå i kö”, det kan han med varm hand överlämna åt barnets föräldrar. Tänk om denna vuxna person som gick igång på det här på mässan istället skulle lägga sin energi på att något vettigt, kanske samla in pengar till Världens barn el. dylikt?

  36. Jane

    Att du ens ska behöva skriva ett sånt här inlägg…. jisses… Du ska fortsätta skriva precis som du alltid gjort såklart 🙂 Tycker du är en grym mamma som jag beundrar! Är själv ensam men med bara 2 barn, eller ungdomar, 15 o 18 år 🙂 Har varit ensam med dom sen -01 så det är ett tag. Får inspiration av dej för att själv orka med vardagen! Kram

  37. Carina H

    Hej igen.
    Jag menar inte bara rolig läsning, alltid trevligt att läsa mer allvarligare saker, du/ni alla är som vilken familj som helst. stå på dig!!!!

  38. Carina H

    Hej.
    Tycker att du skall vara som du är, skit i andra,lev som du brukar ,tror inte att du är sämre än någon annan förälder. brukar normalt bara läsa dina inlägg och tycker faktiskt att dom är roliga vettiga och ibland allvarliga, men det är det som livet är, upp och ner oavsett 1 eller 2 föräldrar, du är inte sämre för det. lycka till med fler ´roliga´inlägg.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting