Allmänt

Säkerhet bland bilar.

Vad kul att ni hade åsikter om Dacia Lodgy, inte nåt annat som jag kanske skrev:) typ lodger.

Som nån av er skrev i kommentarerna så verkar de som äger en vara väldigt nöjda, medan alla andra har negativa saker att säga. Den är en billig bil, ja, men det är fortfarande väldigt mkt pengar så risken att jag köper en är ju rätt liten, men vinner jag på lotto så;)

Jag ser att många är oroliga över säkerheten, och jag tänkte, dum som jag är, ge mig in i en liten utläggning här. Jag har nog aldrig pratat bilar så värst, men bilstolar får ju folk att gå i gång nåt så gruvligt, så vi får väl se om detta kan passera, jag tycker det borde funka:)

Om jag hade obegränsat med pengar så skulle jag göra väldigt många val annorlunda. Det tror jag vi är många som gör? Jag skulle fixa mitt hus så det var felfritt, byta ut all el, alla avlopp, tak, alla rum skulle rustas osv. Min trädgård skulle få sig en make-over. Jag skulle köpa den där skitsnygga äkta skinnjackan, där jag idag nöjer mig med en skitbillig kopia, och ja, jag skulle mest troligt köpa en annan bil än Dacia. Antagligen en limo med tillhörande chaufför;)

Om jag idag ska byta bil, och vill ha en vwbuss som den jag har idag, så hamnar prislappen på en begagnad, flera år gammal där åldern börjar ta ut sin rätt oavsett hur välskött den är, på en ganska mkt mer kostsam prislapp än just Dacia. Samma med de flesta andra sjusitsiga eller över. Om man då kan köpa sig en ny, helt ok bil med nybilsgarantier, för en billigare summa….så varför inte? Jag har kört en skruttibangbangbil i många år nu, en bil jag aldrig vet om den startar, en bil jag är orolig ska lägga av när som helst, en bil jag drar mig för att använda…Jag har avstått ett antal roliga saker pga att jag inte vågar chansa. Jag har tvingats avstå saker i sista sekund för att bilen inte startar.. Så fixar jag det mest akuta, men allt annat kvarstår och den där oron….ni som har skrotbilar vet vad jag pratar om, ni som kör fancy cars kommer aldrig begripa;)

Oron över att stå på en parkering mitt ute i ingenstans mitt i natten, och så startar den inte…eller att plötsligt tappa avgassystemet på Stureplan…Ni fattar;)

Ja,den hade lite sämre resultat i krocktesterna, men det handlar inte bara om tester när man väl kör åt helvete IRL. Då kan man krocka i en bil gjord av papper i 380km/h och kliva ur och skaka sander ur håret, eller så kan man köra en stridstank och köra på en sten och dö. Typ. Det handlar till syvende och sist om tillfälligheter.

Jag har vårdat barn som ramlat ner från flera våningar utan värre blessyrer än en bula, och andra som rullat ner från en låg soffa och spräckt skallen. Tillfälligheter.

Jag tänker väl lite som så att väldig många bilar kör omkring i trafiken utan att ha Bäst i test, nya som begagnade. De är ju inte DÅLIGA för det, bara lite mindre bra. Eller?

Samma med bilbarnstolar, alla har inte toppbetyg, men eftersom de passar olika bra i olika bilar så köper folk alla möjliga varianter. Man kan ha åsikter om det, eller så inser man att de små skillnaderna (eller ganska stora), kanske inte har någon jätteavgörande roll när det väl smäller. Kanske handlar det mer om tillfälligheter, om hur bra förare det sitter bakom ratten, hur väglaget är, om det snöar/regnar/blåser/solsken/edyl, hur läget är inne i bilen – gapande vrålade ungar som bråkar eller lugnt och tyst, hur ens egna dagsform är, bilens skick – måndagsexemplar?…osv.

Man kan inte skydda sig mot allt, och även om ett toppbetyg i ett krocktest är förtroendeingivande så innebär ju inte det någon garanti för att det går bra vid en krock.

Och tvärtom ett sämre krockresultat innebär inte att det automatiskt går åt helvete.

Givetvis vill jag hade det bästa som finns. Men om jag måste välja att vara utan bil eller ha en som inte klassas som säkrast i världen så måste jag välja att ha en bil:) Men jag väljer ju inte en dödsfälla direkt.

Hajar ni?

 

Sen lär jag ju inte köpa en sprillans ny bil, tyvärr, oavsett märke, men det är ju en helt annan sak. Men jag måste hitta på något:) och jag ska se till att provköra alla bilar jag kan för att sen kunna klippa till när den där chansen uppenbarar sig. Vad har ni annars att rekommendera, minst sju platser?

🙂

 

Jamie

Jamie säger Blixten McQueen;)

Trixie tycker att Pacman är bra:

pacman

Hon har tovat en liten packmangubbe, den är supersöt:)

Min amaryllis i bakgrunden är rysligt fräsch…men till mitt försvar så kommer den en till stängel, och den där ska bort.

Idag till middag testade jag ett av era förslag:

recept

 

Fast jag hade inte lax utan nån alaskan pollock, men det var gott det med, tack:)

Barnen var väl iofs sådär imponerade, men de åt iaf.

Det var kyrkis för Lovelia, och Novalie gick till en kompis, så det var ovanligt lugnt här hemma. Jordan och Jamie var ute och lekte, och jag tvättade och städade. The story of my life:)

Jag har kikat på min lampa på bilen som inte lyser, men den tyckte det var en bra dag idag att visa att den kan, så jag bytte den inte. I morgon besiktning och det får gå som det går, jag kan inte trolla. Men jag hoppas på det bästa, så håll tummarna ni med ♥

Jag är inte alls bekväm där på bilprovningen, jag avskyr att bli bedömd, även om det i det här fallet är min bil men det är samma sak;) De går där med sina vassa hammare och slår på den stackars bilen…och så kommer de med domar som kostar skitmycket pengar, allt serverat med ett leende;) Jo, de är bra, de behövs, men jag hade gärna sluppit.

 

Framåt kvällen hämtade syrran upp mig och vi åkte på Power Hour, idag var det tungt. Jag har lite ont i axeln som jag drog knasigt igår, men det funkade. Däremot var jag övertygad om att jag hade hundra graders feber ett tag..det blir så hett där inne att man kan tro att det är högsommar, och det är jag inte riktigt van vid:)

Ingen feber, såklart, utan bara väldigt svettig.

Janelle var med, och vi släppte av henne och sen var det affären för att handla lite, innan det var hem och soffläge.

 

Ni som är sugna på me&i, ni är välkomna hem till mig:)

meandi

 

Känn er inbjudna:)

 

Nu ska jag plugga lite, whihoo, och sen sova. Jag sov extremt dåligt natten till idag av nån anledning, och somnade väl lagom till det var dags att kliva upp. Askul, verkligen. Not. Men så är det ibland 🙂 Bara att hoppas att denna natt blir bättre.

 

Natti natti 🙂

Kommentarer

 1. Silverpiraten

  Vi har haft olika märken på våra bussar. Sämst var definitivt när vi köpte en Chrysler Voyager, den lade vi mer på i reparationskostnader än vad bilen kostade oss att köpa. Men bekväm var den, det är de bra på amerikanarna 😉 Vi har bara köpt sprillans ny bil en gång, då blev det en Opel Vivaro. Den hade alla sittplatser vi behövde plus ett sjuhelsikes bra lastutrymme, vilket var nödvändigt för oss då eftersom vi hade eget företag där vi levererade varor. Sen körde vi Toyota Previa och det var den billigaste bil vi någonsin ägt, den bara rullade och rullade och hade aldrig några fel. Nu när vi skulle byta bil igen så valde vi ännu en Toyota, en Toyota Verso. Den har 7 sittplatser och är väldigt billig i drift. Vi kollade runt noga innan vi valde och det var inte så mycket att tveka på när man bara fick positiva kommentarer när det gäller just Toyotabilar. De är säkra att köra och på både verkstäder och bilbesiktningen så var de överens om att de japanska bilarna ligger i topp och särskilt Toyotan. Vi köpte vår begagnad för 60000:- den är från 2004.

  Carola: Tack, det här var informativt och inget trams:)

 2. Marie

  Kan rekommendera Renault Grand Espace. Inte jättedyra begagnade och gott om plats, trevliga att köra. Vi hade en sån och var väldigt nöjda med den. Vad krocktester säger om den vågar jag inte uttala mig om dock… Bra med plats när man har bilstolar. Det finns nog lika många åsikter om bilar som ”är de bästa” som det finns bilmodeller… Hoppas du hittar någon som passar dig och din familj.

 3. Ammi

  Utan att gå in på några testresultat etc så vill jag bara rekommendera dig att provköra/provsitta olika bilar. Vi skulle köpa en större (7-sitsig) bil förra året och hade bestämt oss för en fabriksny. Vi åkte runt och testade olika märken och modeller, bla Dacia. Vi ville heller inte lägga mer pengar på bilen än nödvändigt då det mesta skulle finansieras genom lån. Dacian kändes ju prisvärd. Men i jämförelse med andra bilar kändes den som en kartong. Dörrarna var mycket tunnare och den fanns liksom ingen tyngd i dem. Hela bilen kändes klen… Utan att veta hur krocktesterna såg ut ratade vi bilen direkt, trots att den faktiskt var helt ok när det kom till kör/sittkomfort. Vi hade då en äldre Renault Scenic och den kändes mycket säkrare/stabilare än Dacian. Tillfälligheter eller inte, så kan man säga att om man råkar ut för en ”lättare” olycka så kanske dörrarnas/balkarnas och hela karossens tjocklek/hållbarhet är avgörande. Även om ingen skulle skadas så blir reparationskostnaden hög när bilen deformeras och veckar sig som papper. Så tänk istället billig i inköpspris=högre underhållskostnad och tvärtom. Min man (som jobbar med bilar/däck) kollade upp lite fakta om Dacian i drift och man kan säga att har du tur (tillfälligheter) så har du inga bekymmer och bilen bara rullar, men har du otur så gör den det till en hög rep/underhållskostnad (bla rostskyddet undertill är dåligt). Även om det handlar om tur, så är oddsen olika, precis som i spel. Dessutom är det värt att kolla hur mycket reservdelar kostar jämfört med andra märken och hur bilen beter sig i vinterförhållanden. Svårstartad, slirig, kall osv… Att fråga på besiktningskontor är ett bra tips som någon ovan nämnde, fråga speciellt om rost. Vi fastnade till slut för en Citroen C4 Grand Picasso. Lite dyrare, men känns som så mycket mer för pengarna. Om jag hade 100-150tkr så skulle jag hellre välja en begagnad bil (Toyota, Ford, Citroen, Renault etc) än en ny Dacia. Men som sagt, åk till återförsäljare och provkör, då får du en uppfattning om hur de känns.

 4. Ewi

  Se till att bilen är ren och rutan är ren på insida/utsida. Pappa håller på en del med bilar, vilket resulterat i en miljard besök på besiktning med allt från veteranbilar och motorcyklar till Svensson Volvon och risiga Ladan. Han menar stenhårt att en irriterad besiktningsman, vilket de brukar bli av onödig skit, letar efter fel. Gör vad du kan för att hålla dem på gott humör 🙂 Min spruckna framruta är lika gammal som min yngsta son… Går igenom varje gång för att sikten i övrigt är tipptopp!

 5. Åsa

  Toyota vers är sjusitsig…kampanjpris är det nu…”bara 200´” 😉 men dom verkar ha ganska bra sorters lån som gör att månadskostnaden inte blir såååå hög 🙂

 6. russintanten

  Nu önsketänker jag igen.Om vi bodde grannar så kunde vi ha en stor bil ihop. Vi kunde göra arbetsbyten. Jag och gubben min kunde vara barnvakt ochnär jag ville ut och shoppa så stoppade du in min eldrivna rullstol i den stora bilen,så körde du. Nattuggla är jag också,,så sova länge kunde vi också göra. Jag är också bra på att skriva brev till myndigheter,samt överklaga beslut. H oppas att bilen klarade besiktningen. Kram

 7. Tina

  Jag kör en Renault Grand senic ,den har två extrasäten i bak som passar till barn upp till ca 140-150 långa ,går jättebra känns som en liten bil trots att den rymmer sju…en nackdel är bagaget… Med båda ” extra sätena” uppfällda rymmer bagaget ungf två pappkassar med matvaror

 8. monica

  Fick du blankt papper?! Grattis isåfall!
  Ha en bra dag så kollar jag bloggen imorgon bitti alltid det första jag gör medan jag käkar frukost.
  Kram från västkusten

 9. Stephanie

  Bra skrivet!! Förstår precis hur du menar! Tillfälligheter.
  Apropå recept med räkost mm, har ett suupergott sopprecept (har för mig att dina barn var förtjusta i soppa?)
  Kräftsoppa:
  4-5 morötter grovrivna
  5 dl créme fraiche
  1 ask kräftost
  1 fiskbuljongtärning
  Ca 1 liter vatten
  1 burk kräftstjärtar i lake
  Lite dill om så önskas
  Fräs morötterna i lite smör i en kastrull, blanda i créme fraiche + kräftost och buljong
  Häll på vatten. Låt koka upp
  Ha i kräfsjärtarna precis innan servering
  Enkelt och Supergod till både förrätt el varmrätt . Eller att hälla upp i en mugg o sätta sig i vårsolen

 10. Alexandra

  Om du är ute efter en riktigt billig bil i inköp så kan jag rekommendera Chevrolet transport! 7 sitsig med gott om plats för alla. Även stort bagageutrymme! Vi har varit så nöjd med våran, den gick klockrent till 33 000 mil, då rasade allt! Nu har vi en Chevrolet uplander. Den är väldigt lik transporten, men lite mer modern och påkostad. Den är lite törstig på bensin, men fantastisk att köra! Mycket bil för pengarna!

  1. sussan

   Chevrolet transsport är en kanon bil, har en själv, dock väldigt dyra reserv delar o svårt att hitta bra begagnade delar

   Carola: Och den bilen har stått högst på min önskelista sen jag fick tvillingar…en mörkgrön. Våra vänner köpte en sån och jag fick en vwbuss;) inte lika fancy…;)

 11. Viktoria sjubarnsmamma

  Eftersom jag nyligen bytt till en Peugot 807 och fullkomligt älskar den så får det bli mitt tips.
  Alla bilar kostar ju och att lägga till 1-40.000:- är lätt att säga om det är pengar man KAN lägga till.
  Det är ju inte alla bilhandlare/kreditgivare som är sugna på att låna ut större summor till ensamstående utan fast anställning… Själv hade jag turen att självaste jultomten gick in och la till 50.000:- annars hade jag varit utan bil eller på nytt kört med en skrotbil man inte kan lita på och som kostar massa pengar i akutlagningar.

 12. Kristina Å.

  Vi har en Nissan quashqai som också finns som sjusitsig. Vet inte begagnatpriserna men bilen är vi supernöjda med. Ett litet minus är att man faktiskt inte sitter så bra i mitten där bak om man ska åka långt och är vuxen. Diesel har vi och den är väldigt snål. Vi har dessutom köpt serviceavtal som vi betalar varje månad och då känns det nästan gratis när den ska in på service och man inget betalar där och då.

 13. Joha

  Hej! Du borde verkligen spana in Toyotas alternativ. Antingen Avensis Verso, Corolla Vers eller Toyota Verso (Lite nyare, nåt mellanting av de två föregående). ”Normalstor” bil med hög säkerhet och ändå 7 sittplatser. Dessutom är Toyota pålitliga bilar, haft flera stycken och har ALDRIG behövt kosta på dem mer än det vanliga så som däck och service! Och ett annat tips! Passa på att fråga på besiktningen vad dom tycker att du ska välja. Dom brukar ju ha lite koll på vilka bilar man ska undvika 🙂

  1. familjenannorlunda

   Min Fd svåger har jobbat på besiktningen i många år så jag ska helt klart höra med honom. Jag ska kolla alla bilar 🙂 tack!

 14. annelie

  Hej svårt det där med bil och skall den dessutom ha plats för7 så begränsas valet ändå mer. Jag skulle titta på en ber wv igen tror du får mer för pengarna och lättläst med service och framtida reparationer. Kolla lite priser hos olika verkstäder glöm inte kolla försäkring- däck priser i samma veva. Det är så lätt att vara dumsnål. Jag vet har gjort fel många gå gånger. Inte automat då dina barn troligen skall övningsköra allihop i den bilen inom några år! Lycka till
  Annelie
  Thibia.blogg.se

 15. Helena

  Toyota vers är sjuk isig, drifter och bra. De två bakersta sätena går att fälla ner vid behov och är mer anpassade gör korvarna, dvs barn. Dock brukade min man, som är 188 cm ofta sitta där när barnen inte ville. Han tyckte att det funkade bra.

  1. Helena

   Helt brutal autokorrigering. Min kommentar blev ju helt obegriplig.
   Plats för sju och driftsäker är Toyota vers. Kortväxta och inte korvar.

   Carola: Haha ja Korvar undrade jag över, trodde du menade ungar;) men det andra fick jag ihop:) Visst är autokorrekt spännande…

  1. familjenannorlunda

   Ahhh tack:) men den har gått mer än min buss, och det är ju det jag menar.. Det börjar bli reparationer av alla de slag.. Byta växellåda.. Kamaxlar, spindelleder och allt vad det nu heter;) dyra reparationer.
   Då kan jag lika gärna laga upp min buss . Men tack !!

 16. Annica

  Jag måste få skriva, jag har alltid fått höra att Volvo är en sån bra bil och ja det är den. Hade en Volvo 945 som jag tokälskade, extrasäte i bagaget och ja helt grym. Tills den dag då jag blev påkörd, inte i hög hastighet utan typ 40 och rätt in i sidan på mig, mina sju skyddsänglar i himlen måste ha visat sig på sin goda sida för det gick bra. Trots att de som körde förbi inte trodde någon hade överlevt för bilen blev totalt skrot, klippt tak för jag kom inte ut och ja du fattar…
  Så jag är med lite i din tankebana att det är tillfället som gör det…
  Hoppas du hittar bilen med stort B och att ekonomin tillåter köp.
  Lycka till med besiktningen idag, känner som du, det är jobbigt…
  Kram

  1. my

   Håller med dig, har en vän som jobbar som brandman (kommer till många olyckor) och han säger att bilmärket spelar stor roll för ”utgången” och efter att själv ha varit med om en trafikolycka skulle jag aldrig våga chansa. Men full respekt till andra som resonerar annorlunda.

  1. familjenannorlunda

   Jag vill inte ha de där sätena i bakluckan.. De är säkert bättre nu än för några år sen förvisso men jag har väldigt svårt för just den varianten. Jag kör sällan alla åtta hemmavarande ungar men däremot ofta de fem minsta, plus gärna nån vuxen + barn ytterligare.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing