Jamie

Utvecklingssamtal, blöjlös, Ikea

Fattade ingenting när klockan ringde i morse, vissa dagar är det som att jag sover så tungt just då att det liksom inte går in varför jag vaknar, men vaknar gör jag. Tur det;)

Jag skickade iväg barnen till skolan, och sen vid nio väckte jag killarna, för vi skulle på utvecklingssamtal med Novalie. Jamies blöja är alltid torr på morgonen, alltid. Men han vägrar att gå på toa. Jaja, han är 3,5 år och har blöja, det är inget problem för mig, så det borde absolut inte vara det för er;)

Eftersom jag vet att han kan så blir jag ju sur när han inte går på toa, han kan lugnt vara utan blöja i timmar, men när han bli kissnödig går han och tar på en blöja själv;)

I går glömde jag köpa blöjor och hade en enda kvar. Definitivt läge att gå och kissa på toa alltså. Om man säger som så att vi hade delade åsikter om det, och att han framförde sina under studs, hopp och skrik och att jag kanske inte var mitt mest pedagogiska…;)

Till sist hade jag inte tid, vi var redan sena till mötet så det blev på med den där blöjan och iväg.

Utvecklingssamtalet gick strålande, Novalie är klok och förnuftig och klarar skolan med bravur ♥ härligt att höra!

Allt är bara positivt:)

Så for vi hemåt igen, och jag hittade på två blöjor i bilen. Väl hemma hade såklart Jamie kissat i blöjan, och jag blev skitsur, så den åkte av och han fick lov att vara utan.

Han och Jordan skulle städa sitt rum innan vi åkte till Ikea för lunchdejt med Helen och Mio. De suger på att städa;)

Det gör mig inte direkt på glatt humör det heller och vissa dagar blir jag riktigt arg, för hur svårt ska det vara? De har lådor, de vet vart sakerna ska vara, men de skiter i det? Gosh. Till sist var de väl nånstans i närheten av att vara klara, och jag less på att vänta;)

Jamie fick åka till Ikea UTAN blöja. Dock med både blöja och kläder i väskan men det visste han såklart inte. Sen tjatade jag tusen gånger om att gå och kissa, men nej då.

Vi träffade på Helen och Mio och gick upp för att äta, både killarna ville ha köttbullar och pommes, och så semla/bulle efteråt, jag åt lax. Älskar Ikeas lax och potatisbakelse:) Efter kaffet var alla kissnödiga och gick på toa, alla utom Jamie. 🙂

Jag vet att han faktiskt sällan (typ aldrig) kissar på sig så jag kände mig rätt lugn men hade hökögat påkopplat, men vi klarade av hela Ikea utan toabesök. Dock massa tjat från min sida..

Så tog vi Citygross åxå, och en lite större handling än normalt då det var slut på alla de här grejorna som alltid finns, och det blir både dyrt och TUNGT, men det är som det blir mellan varven. Släpade hem det, fortsatte tjata på lillfjant men han var inte alls intresserad. Till saken hör att han, liksom Jordan inte är sin mor upp i dagen, jag kan lugnt gå på toa en gång i timmen visa dagar, men småkillarna koncentrerar det till kanske två, tre gånger/dag.

Men vid middagen, runt sjudraget så var han riktigt, riktigt pinknödig, men ville INTE gå och kissa. Jag tjatade, Patricia tjatade, syrran tjatade, men nope. Han kunde inte sitta stilla utan for upp och ner och hit och dit, stackars liten:)

Men när de gick ner till Novalies rum för att kolla på Let´s dance, så kom han och Novalie upp efter en stund.

– Jag är kissnödig nu, mamma! Noalii hjälpa mig!

Så han och Novalie gick in på badrummet, han satte sig på toa, kissade och så var det bra med det:) Hon instruerade om handtvätt och hjälpte till att få på brallorna som var lite tajta, och sen var han så lycklig och stolt. ♥

Utan att det egentligen är nödvändigt så fick han på en blöja till natten, och så lär vi ju börja om i morgon igen misstänker jag. Maken till envis unge finns inte nämligen:)

Han kan, om han vill, men han har inte fattat vitsen än.

Jag är ruskigt stolt över honom,♥ och vill inte höra några tråkiga kommentarer om att han är för stor för blöja, det finns nämligen ingen rätt och fel där, barn är olika.

Lillfjant

Han är min Lill-Fjant ♥

Eftersom han ligger i min säng kommer blöjan på natten vara kvar tills han verkligen fattat galoppen, nån måtta får det vara på vad jag skrubbar;)

 

Idag kom inte Janelle och Simon på tacos, de skulle fira en kompis, så det kändes som väldigt få runt bordet, bara 10 stycken;)

Syrran gillar inte Let´s dance så hon åkte hem runt 21, och då hade jag satt det på fördröjning så jag kikade på det då och spolade förbi alla reklamer, kalasbra. Jag säger bara som så: Om inte Ingemar Stenmark vinner så är det nåt fel på svenska folket:) Den mannen går alltid all-in i allt han gör, och han kommer göra allt mer eller mindre perfekt.

Ni som inte var unga när han var som störst fattar inte hur stor han var, men vi fick alltså gå ifrån våra lektioner upp till det rum där vi hade en tv på skolan, och sen se hans åk. Hade man tur och de var i närheten av varandra så kunde man få se bröderna Mahre åxå, beroende på vilken lärare man hade;)

Vi tryckte in oss hela klassen i det lilla rummet och sen höll man tummarna och hejade på Ingemar, och han vann ju mest hela tiden så det var ju roligt. Fatta vad coolt:) Sånt händer liksom inte nu för tiden:)

 

Jag skulle gå och lägga mig, men så råkade jag fastna framför Den gröna milen….det var evigheter sen jag såg den, så pass att jag inte kommer igår hur den slutar..och tja, nu sitter jag här…Långt kvar dessutom men den är ju riktigt bra så jag lär sitta kvar…:)

Men jag säger väl godnatt iaf..

Natti natti:)

Kommentarer

 1. Yvette

  När barn är så pass gamla kan det fungera med finten att det helt enkelt inte finns några blöjor den dagen,att du har glömt att köpa etc.

 2. Anki

  Min dotter som är född 08 slutade med blöja på dagen när hon var 4 och 5 ½ år när blöjan åkte av på natten.
  Så du gör rätt i att inte stressa honom, det kommer när han är redo.

 3. Maria

  Denna eviga tävlan om sina barn. Du gör ju helt rätt Carola. När sonen slänger av sig blöjan och vill kissa på toa så är han redo för det. Jag tror helt blint på att barn kan säga till själva när de är redo. Här har vi aldrig pott-tränat och simsalabim så har barnen inte velat ha blöja längre.

 4. Nathalie

  Hej!
  Jag stressar inte heller på mina barn att sluta med blöja men när min äldsta skulle sluta (som var helt ointresserad av det) så körde jag med belöningssystem. Han fick ett Spider-Man klistermärke varje gång han kissade/bajsade på toa och så förberedde jag honom innan på att han skulle få sluta med blöjan på dagtid. När han samlat 10 klistermärken så fick han ännu en belöning som man satt upp en bild på tex en film han gärna vill ha. Men man ska inte muta med klistermärken utan bara förklara innan hur det går till och så tar man aldrig tillbaks en belöning man redan gett. Vet inte om det fungerar för er men här gick det hem

 5. Helena

  Sagt rent allmänt: idag är det inte ovanligt att barn som börjar skolan inte är helt torra, så var det inte för 20 år sedan. Blöjorna är så bra att barnen inte får några besvär av det och därför gärna fortsätter. Blöjor är ett stort miljöproblem i västvärlden av det skälet att att barn idag bär dem för länge och att naturen inte kan/hinner ta hand om dem. När mina ungar vägrade sluta så skickade jag dem till min mamma

 6. my

  idiotiskt att många nästan tävlar i allt gällande sina barns utveckling, allt från krypa och gå till att vara utan blöja och lära sig läsa.
  Superduktig liten killeSå jag förstår hur glad chans stolt du blev. <3

 7. Ulrika

  Min minste var över 5 innan han var torr på natten. Det var inget som gick stressa på utan en dag slutade han bara. Det tråkiga är ju att det tyvärr inte finns så bra blöjor för den åldern, det blir lätt att det blir blött ändå.
  Sommaren kommer ju snart när man kan springa ute och kissa lite här och var, då ska du se att han fixar detta i buskarna och sen är det färdigt utan att behöva tjata och gnälla.
  Man ska välja sina fajter, så har jag alltid tänkt, finns annat att gnälla och tjata på som är viktigare. Kanske städningen då 🙂

 8. Maria

  Min lillkille fyller 4 år i augusti och liksom din lille så vägrar han gå på toaletten. Ibland när jag säger att vi ska byta blöja vrålar han ”Nä….måste kissa först”. I förrgår gick han däremot på toa själv plötsligt. Storasyster var därinne och han stod utanför dörren och ropade att hon skulle skynda sig för han måste kissa. Hon kom ut, han gick in och satte sig på toa själv. Om de kom ngt vet jag inte men bara at han satte sig på toalettstolen var ett stort framsteg i sig.

  Jag tror att de släpper blöjan när de är redo, har aldrig pottränat något av mina sju barn. Här lär blöjan hänga med ett bra tag till. 😉

 9. Mimmi

  Hej, har aldrig kommenterat din blogg förut men nu ar det dags 🙂 kollar varenda morgon om du skrivit nåt nytt inlägg och vet du, dina inlägg gör min dag! Jag hoppas allt ordnar sig för dej och dina underbara barn! Nu måste jag bara berätta att till och med i Finland stannade allt upp när Ingemar åkte. Jag gick i lågstadiet då och vi fick alla gå till matsalen för att se hans åk! Nu syns han till här lite nu som då eftersom hans sambo kommer härifrån 🙂

 10. Helahea

  fasen va jag diggar dig!!
  Det är väl inget problem att ha barn som tar lite längre tid på sig att bli blöjfria.
  Min son hann inte liksom med toabesök… Tog tid ifrån det som var roligt. Så han var också rätt stor när han fixade det fullt ut.

 11. Maria

  Du är en så fantastisk mamma och stark som få efter all skit du fått utstå.
  Tycker du gör helt rätt med blöjan. Sist vi var på bvc, 18 mån kontroll av tvillingarna, frågar damen om vi börjat potträna!! Tack för den ångest laddade stunden. Eeee mej de är 18 mån och totalt ointresserade av pottan. Sen ser man mamma efter mamma som lägger upp i tvillinggruppen att nu är bsrnen två och målet är nått att de är blöjfria.
  Usch jag må vara slapp i andras ögon men jag kommer ta det i barnens takt. De är fortfarande hemma med mig (21 mån) och kommer vara det till minst augusti så det får ta den tid det tar och är de inte blöjfria till dagis start så är det bara så!
  Tack för en super bra blogg!!
  Kram

 12. Karin

  Min son, åtta idag hade jättesvårt att sluta med blöjan. Vi och förskolan kom överens om att inte skynda på och stressa honom utan låta honom sköta det själv. Han tog på blöja själv när han behövde och var fem år då han kände sig redo, och då gick det på en dag att helt sluta. Han var så medveten att han borde ha slutat för länge sen, men vi och förskolan lät honom få välja själv och inte forcera. För då kan det ju bli en låsning istället. Mina andra barn ( har fem) var tidiga med pott och toaletten. Så olika det kan vara. Och på P4 frågetimme med barnpsykologerna så kommer ofta blöjfrågan upp. Blöjorna har en sådan bra uppsugningsförmåga och är så bekväma idag så att en del barn har svårt att sluta med den. Men alla gör ju det tillslut:)

  Ja, hela Sverige stannade upp när Stenmark åkte. I hela grundskolan och gymnasiet fick vi kolla på hans åk. Helt otroligt!

  1. Karin

   (Vill tillägga att vi och förskolan var noga med att inte kommentera ngt om att han hade blöja och han hade tur med att förskolekompisarna inte brydde sig om detta känsliga utan vi låtsades som ingenting och lät honom sköta det själv)

 13. Daniela

  Min ynsta fyller 3 i april och här gäller blöja dygnet runt. Hon säger till när hon bajsat och kissat mycket. Men något intresse för toan finns inte och
  Jag framhärdar inte.

 14. Eva

  Hej. Jag har samma filosofi när det kommer till blöjor. Min ena kille var helt enkelt inte intresserad av att kissa på toa förrän han var just runt 3,5 och strax innan han fyllde 5 blev han också torr och blöjfri på natten. Min äldsta han var intresserad av toaletten och var torr på dagen innan han fyllde 2 och på natten när han var 2,5. Min yngsta har lite intresse av att sitta på toaletten och vill gärna ha kalsonger på sig å då kommer tjatmamman fram.. Kram 😉

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing