Allmänt

Reaktion på Svt Opinion

Den här listan igen då, Sveriges Mäktigaste Mammor:)

Oj, så ilskna några av dem blev…Det lustiga i den kråksången är att jag har ingen aning om vem Elaine Ekswärd är, inte eller Cissi Wallin som visst skrivit något. Länge trodde jag det var hon från Bullen ni vet, men hon heter Elwing eller nåt sånt, pust.

Jag tycker att jag var rätt schysst i min artikeln ändå, jag började med att hylla ALLA på listan för deras framgångar inom respektive grej, och sen fortsatte jag med att hylla den vanliga mamman.

Att då få svar från Elaine där hon refererar till mig som ”Wetterholm” gör att det absolut enda, förutom att det var rätt tråkigt skrivet, jag kommer ihåg är att hon larvade sig;) Jag har förstått att det tillhör härskarteknik att kalla folk vid efternamn, avpersonifiera dem osv. Det biter dock inte direkt på mig:) Jag är alldeles för vanligt och obildad för sånt nämligen. Jag är så en vanlig kvinna av folket att det är inte riktigt klokt, och begriper mig inte alls på sådana där grepp utan i min värld innebär det bara paralleller till lumpen, militärtjänstgöring, där kallas man vid efternamn. Wetterholm för mig är inte jag, utan mer min familj.

Blondinbella hade ju åxå lite taffliga grejor för sig, som att kalla mig för CaroLINA Wetterholm… Rätt slött att inte skriva rätt namn, och det får mig bara liksom irriterad över att folk idag inte har tillräckligt med vett att ta reda på basic fakta innan de öppnar munnen. Som att det är oviktigt, men ändå måste mästras om.

Nä, jag blev inte imponerad.

Sen att jag liksom beskrev den mamma, som de själva refererade till som sin hjälte, nämligen sina egna mödrar, som den verkligt mäktiga morsan, det gick dem förbi.

Jag menade inget illa mot dessa mäktiga kvinnor, som sagt så respekterar jag och hyllar deras framgångar, utan jag pekade mer på att det finns så många andra som är mäktiga, fast på ett annat vis, och på ett vis som aldrig någonsin blir hyllat.

Ni fattar, Blondinbellas läsare fattar inget;) Och det säger ju bara att folk är olika, som det ska vara.

Jag har läst ett antal listor på vad folk ångrar i slutskedet av sina liv, och väldigt många, framför allt

män, ångrar bittert att de inte ägnat mer tid åt sina barn och sin familj.

 

Sen kan jag inte låta bli att med ålderns rätt, haha, nån fördel ska det ju vara att vara stenålders;) säga att jag har en del erfarenhet. Jag har haft barn i drygt 21 år, och jag har varit med under ett antal faser, där det tjafsas om vad som är bäst, i allt. När jag väntade tvillingarna 2000 fick jag inte ens dricka lättglögg. När jag väntade Janelle 1993 var det mögelost och kemikalier på arbetsplatsen som var typ det enda man skulle undvika. När jag väntade Jamie 2011 var det plötsligt helt okey att dricka några glas vin i veckan…

Janelle skulle absolut ligga på sidan, det var allra bäst. Två år innan fick min kompis barn som absolut skulle ligga på mage, och när jag fick Novalie 2003 skulle alla ligga på rygg. Rekommendationer från högsta ort.

Med Janelle skulle man undvika tunga lyft, med Jamie tränade jag rätt tungt länge..

När jag fick Janelle ammade ALLA. Utan att det var nåt konstigt med det, ingen blev utkörd från restauranger eller fik, barnvagnarna fick alltid plats. Det fanns inga amningströjor, men det var sällan man såg mer än möjligen lite lite mage. Brallorna slutade vid midjan på den tiden inte strax ovanför rumpan;) nämligen.

De som inte ammade hade det kanske tuffare då, eftersom det var väldigt hypat just då att amning gav skydd mot tja allt. Vilket den gör:)

När tvillingarna föddes var det annat, då ifrågasattes jag varför jag dubbelammade, och hade jag verkligen tillräckligt med mjölk. Tja, de är tjocka och feta, så ja. De fick aldrig flaska. Orka. Det är tillräckligt med jobb att amma två faktiskt, att krångla med ett moment till…noway.

Så kom tiden när papporna skulle vara hemma med barnen, och vips och tjohej slutade folk amma tidigare för att pappan skulle kunna mata. Bra det, gör som ni vill:) Det tillkom en miljard grejor som man måste ha för att bebisen skulle överleva, det räcker inte med kläder blöjor och mat längre utan det ska vara specialgrejor till ALLT.

Tacka fan för att föräldrar av idag blir nojiga.

Om du ville bära ditt barn var det enbart babybjörn som funkade, hade du sjal var du bohem. När jag fick Jamie sjalades var och varannan unge.

 

Vad vill jag säga med det här då? Ingen aning:)

Men att det svänger så snabbt inom allt, och att det går mode i hela barngrejen liksom. Man ska göra karriär, starta eget företag och amma på styrelsemötet, stissa iväg på babysim, babyrytmik,babybio, lattefika. Man stressar iväg med det äldre syskonen på morgonen till dagis för att få ”egentid” med bebisen.

Äsch, vi är flockdjur, och lever i familjer. Våra barn behöver ingen jäkla egentid enligt ett schema, det kommer alldeles alldeles naturligt, om man bara tillåter det och inte stressar upp sig över att det är ojämt i statistiken syskonen emellan:) Det jämnar ut sig i slutänden.

Våra barn behöver närvarande och engagerade vuxna. Och kärlek. Och få vara en del i flocken vi kallar familj.

Jag tycker att det är så ofattbart synd att  tjejer som skaffar barn inte förmår bara luta sig tillbaka och njuta av den tiden. Att oroa sig över att de inte klarar sig utan en på arbetet…släpp kontrollen, folk klarar så mkt mer än man tror dem om;)

Ja, om man redan är egenföretagare så kanske det är lite meckigt, men man kanske inte behöver starta upp ett företag samma dag som bebisen föds.

Vi lever i typ vaddå? 80 år+ . Om man tänker sig att kvinnor får i snitt två barn var, och är hemma, säg för att vara wild and crazy;) fyra år…då har man typ 40 år på sig att göra karriär..och många år på sig att ha egentid. Allt måste inte ske NU, utan allt kan få ha sin tid utan att man stressar på det. Sett i det perspektivet är ju några år hemma med barnen ingenting. Men värt så mycket i slutänden.

Jag säger inte att alla ska göra som mej. Jag är helt övertygad om att det inte är något för många, men jag vill visa på att det finns alternativ. Jag kan ärligt säga idag att jag inte ångrar en sekund ihop med mina barn, även fast det blev som det blev, och jag skulle inte ändra på något. För mig så är det så enkelt, allt handlar om kärlek. Allt annat är sekundärt.

Det är kanske ingen slump att jag när jag läser mindfullnessböckerna i skolan, bara nickar igenkännande, ja så gör jag, sådär med, och så… 🙂 Att bara stanna upp och andas in doften av trädgården på morgonen efter ett regnoväder, eller sitta på en stol med fötterna i gräset och bara njuta, eller titta på mina barn som gör något och känna en djup frid.

Fan vad det låter flummigt;) men att stanna upp ett tag i livet är viktigt för hälsan, för kroppen och själen. Och att göra det tillsammans med ett litet barn tillför en extra dimension på det hela.

Inner peace,amen på det.

 

Fattar ni vad jag menar?

Det är INGEN kritik till någon. ♥ Tvärtom får alla göra som de vill, men jag tror på allvar att eftersom i princip alla vuxna känner av en tuff stress dagligen,och den psykiska ohälsan ökar så skulle det skapa ett härligt andningshål i livet att stanna upp och bara njuta. Vi har den möjligheten i Sverige med lång föräldaledighet, och att arbetsgivarna måste behandla f-lediga på ett schysst sätt.

 

 

Och för den delen, jag talar om kvinnor för att det var vad listan handlade om, mäktiga mammor. Pappor är precis lika viktiga de, och där får man kombinera hur man vill.

 

Nä vafan det blev för djupt för mig, jag tror jag får gå och sova i stället!

🙂

Natti natti 🙂

Kommentarer

  1. Cecilia Jönsson

    Hej Carola! Fantastiskt skrivet! Jag bara diggar dig ännu mer än innan❤️Detta e så sant! Jag önska verkligen att folk tänkte mer såhär. E så trött på tjejer o killar som bara vill leva ”som alla andra” bara följa strömmen..Har själv 4 barn o haft turen att ha en man som också vill vara med sina barn, mer än att jobba. Vi väljer en lägre standard o livet är så mycket bättre! Men alla runt oss har alltid haft en massa åsikter om oss o tyckt en del..visst.. Men vi o våra barn har så mycket mer kärlek i våra liv än andra som bara stressar på..de vill egentligen inte ha det såhär,men kan bara inte hoppa av hjulet..Tack för denna blogg Carola! Du e bäst! Kram Cia i Skåne

  2. Sofie

    Det jag tycker är märkligt med mammor är att dom alltid hävdar och tror att just deras sätt är någon slags universallösning.
    Kan inte alla bara få sköta sina familjer och barn på det vis som bäst passar just deras familj.
    Vad rör det någon annan om man flaskmatar/ ammar är hemmamamma / går på förskola
    Ingen vet vad som är bäst för min familj förutom jag och min familj.
    Kan vi inte bara sluta försöka tvinga på våra åsikter på andra och hävda att just vårat sätt är bäst?

  3. Lotta

    Ååhh va bra skrivet Carola!! Vilka bra vinklingar och tankar och att just som du säger, stanna upp och njut någon gång istället för att rusa vidare till nästa projekt!! Så tänker man när man för sisådär tusende gången rusat på plötsligt i en sekund och tittar på sina fantastiska barn och INSER att herregud va stora de har blivit, och tiden har rusat från mig som ett express tåg med mig stående kvar på stationen. Näääää, ta vara på tiden med dina barn och familj, var närvarande och lev i stunden, svårt ja, men är det inte egentligen det livet går ut på??!!

  4. Sofia

    Du skriver så bra och är en sån fin förebild för andra mammor och du har så sunda värderingar. Njuter av att vara hemma med alla mina tre barn på dagarna. Men idag reagerar folk när man nämner att vi väljer bort förskolan. Tyvärr skapar bla bloggarna som du nämner en norm att föräldrarna och karriär ska gå före barnen. Förskolan är helig, tom med nyfödd bebis hemma. Men som du skriver förändras allt. Tror vi kommer att se tillbaka på den här tiden med skam och fundera hur barnens bästa inte kunde stå i fokus.

  5. Anna Voltaire

    Hahahaha, ja du verklighetens folk…det är väl du och jag då kanske? Jag har varit mamma i 18 år och för varje barn jag fött fram till förra året har det varit något nytt. Igår tror jag att jag skrev om den här nya trenden babypotting…Herregud! När ska vi slippa alla dessa galenskaper. Så glad att ssta ungen är född nu så jag kan strunta i alla nya påfund. Hoppas bara mina barn vågar ta några råd av mig när det är deras tur…
    A

  6. Monica

    Du är bara för underbar! Fortsätt att vara den du är! Tycker bara det är lite skoj att man reagerar som man gör. Det är ju bevis på att man håller koll på dig. Stor Kram till dig och din familj.

  7. Christina

    Jag tycker det är viktigt att referera till personer med efternamn i publika, offentliga debatter och i skrivna artiklar. Verkar otroligt oproffsigt och visar brist på respekt att bara använda en persons förnamn, typ som om det vore en personlig eller privat diskussion. Dessutom svårt för utomstående läsare att förstå vem som åsyftas om det bara används förnamn.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag tycker att det alltid står hela namnet, alltså för och efternamn. Det känns proffsigt. Förnamn är för kompisaktigt och efternamnet militäriskt 🙂

  8. Myran

    Texten kom visst inte med såg jag nu, gör ett nytt försök. Du har så sunda värderingar. Jobbat inom barnomsorgen många år, det är sorgligt och skrämmande hur föräldrar numer prioritet allt annat än sina barn. Tänk va bra det skulle va för barnen om fler tänker som du. Här om dagen hittade jag en sak i en affär och tänkte på dig, vill skicka den. Vad är din adress? Eller kanske hittar dig på Eniro.

  9. www.jackjamestow.com

    This program offers up to $250,000 for an existing
    business, controlled by women entrepreneurs.
    The final stage of a cyber attack is for a criminal to hide
    their tracks. The most common types of attacks facing small businesses are compromised key
    attacks, data modification, denial-of-service attacks, eavesdropping or
    packet sniffing, email-based attacks, identity spoofing, man-in-the-middle attacks, password-based attacks, worms and Trojans.

  10. Lena

    Att använda efternamnet när man hänvisar / refererar till vad någon skrivit är vad man normalt gör, behöver inte alls vara ”härskarteknik”.

  11. Emilia

    Jag tycker att du har många poänger i ditt resonemang! Jag fick mitt fjärde barn för några månader sedan och det är en enorm skillnad i hur jag resonerar kring föräldraskap mot när jag fick första för elva år sedan, så för mig jag det tagit en stund att komma till insikt :-). Eller så är det så att man resonerar olika i olika faser av livet – apropå debattartikeln och reaktionerna på den.

    När första barnet kom vad jag ung och nyutbildad. Att dela exakt lika på ledigheten var en självklarhet och jag kände inte för att vara hemma mer än mina nio månader… Nu skulle jag kunna vara hemma för alltid med mina barn, känns det som. Att hinna prata, laga riktig (nåja :-)) mat, packa matsäck och dra på utflykt – ja uppleva vardagen smäller högre än allt annat. Jag avstår gärna materiella ting och extra pengar om jag får vara med mina barn! Jag/vi tänker pussla så mkt det bara går för att slippa dras in i stesskarusellen igen!

    Sen en liten reflektion om retorikexperten (har tappat namnet) som hade synpunkter på din artikel: Jag tycker det är helt i sin ordning att referera till dig med efternamn i det här sammanhanget – ni diskuterar ju i ett offentligt forum och det är tycker jag ett bra sätt att visa att man tar den andres synpunkter på allvar samt att det är argumenten, inte personerna, som är i fokus!

    Ha det fint, kram!

  12. Lisa

    Åh jag förstår precis hur du menar 🙂
    Om jag skulle skaffa mer barn så hade jag varit hemma gärna två år, hellre längre..
    Och hade det blivit två barn till så hade äldre syskonet stannat hemma, varför gå till förskolan för, säkert skönt att vara hemma med mamma och syskon..
    Jag gillar ditt tänk, med att ta det lugnt, njuta av barnen som leker, fötterna i gräset 🙂
    Du är så klok 🙂
    Ha en underbar dag!

  13. susanne j

    Håller med dig Carola i allt du skriver. Man måste inte göra allt med sina barn vad gäller babysim/rytmiklek och allt vad det heter. Små barn kanske mår bäst med att bara vara med sina föräldrar. Var själv hemma med barnen väldigt länge och det verkar ha blivit helt ok vuxna av dom också 🙂
    En annan sak: tänkte på dig häromdagen när dom på radion sa att underhållsbidraget skulle öka med 300.- per barn. Det måste du väl ha stor nytta av nu när exet inte gör som han ska?
    Jag håller på dig!

  14. Ulrika

    Jag hoppas att jag är en bra förebild för mina barn där jag visar att jag som stark kvinna får vardagen att funka med jobb 80 %. Mina barn har aldrig gett uttryck för att vara stressade eller tycka att vi som föräldrar är frånvarande. Däremot har jag gjort ett aktivt val där jag och min man anser att 2 barn räcker för att vi ska hinna med. Vilket som är bäst för barnen lär vi aldrig få veta. Jag hoppas och tror att varje familj känner av detta bäst och att man tillsammans, man och kvinna gör upp en vardag som passar alla i familjen bäst. Jag vill att mina barn ska förstå sambandet mellan jobb, pengar, bidraga till samhällets funktion och att aktiviteter och roliga nöjen inte kommer gratis. Ibland blir det stressigt, ibland är det lugnare. Mina barn är nu 10 o 11, de kräver betydligt mera tid än de gjorde när de var små, skulle det passa bättre för mig att jobba mera nu då än när de var små? Är det omöjligt att tro att varje familj löser detta på det sätt som passar dem bäst?? Är jag naiv?

  15. Nathalie

    Håller med dig!
    Idag är det nästan ”fult” och konstigt när man har barnen hemma länge. Allas ögon blev stora som tefat när jag sa att jag skulle ha alla 3 hemma samtidigt. En bekant sa – men hur ska du orka det?
    Alltså om man inte orkar med sina barn så kanske man inte skulle satt dem till världen, eller?
    Man ska jobba och slita, stressa och göra karriär.
    När jag så småningom kommer börja jobba så kommer jag bara jobba så att vi klarar oss och det blir halvtid. För att få mer tid över för barnen, varför gör jag så? För att jag vill umgås med barnen och vill inte ha dom på dagis från öppning till stängning 🙂 fler borde våga lita på att dom klarar av att ta hand om barnen och lära dom saker.
    Som du skriver så hinner man jobba sen, man hinner göra karriär (om man vill det)

  16. Camilla

    Du skriver så klockrent. Jag fick mitt första barn 2011 och under graviditeten blev man överöst med grejor som man bara måste ha till bebisen, bara det gjorde att jag kände mig stressad. Sedan när dottern väl var född så sa alla runt omkring mig att bebisen ska ammas var tredje timme inte mer än så vilket min bebis blev väldigt frustrerad av. Tillslut bestämde jag mig att nu går jag på hur jag själv känner och vilket som är bäst för just mitt barn. Min dotter mådde bäst av att ligga vid bröstet ofta så fick det bli:).

  17. Ellinor

    Det Eksvärd reagerade på var att det ska tyckas så mycket om mammor hela tiden. Det är det hennes inlägg handlar om. Hon har faktiskt reell makt genom bl.a. sina böcker. Jag har själv ingen åsikt i denna ”debatt” annat än att folk ska få göra som de vill, jag tycker dina och Eksvärds barn verkar ha en lika bra mamma. Eller det är inte upp till mig att bedöma.
    Men att du inleder med att påpeka att du inte vet vilka Wallin och Eksvärd är, för att i nästa sekund hävda att Eksvärd använder sig av härskartekniker, är inte det lite dubbelmoral? Snälla, sjunk inte till deras nivå, det är i så fall minst lika mycket härskarteknik att säga sådant.
    I övrigt: tack för en bra blogg! Din familj verkar så mysig 🙂

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag läste ju hennes artikel, och konstaterar att hon använder sig av härskarteknik, mer än så sa jag inte. Jag har ingen aning om vem människan är, eller vad hon gjort.

  18. Yvonne

    Du är väldigt bra på att uttrycka dig och du företräder oss föräldrar på ett mycket bra sätt . Att kunna tänka på barnen i första hand inte att livet måste hela tiden rulla på i 180. Har själv nio barn varit hemma i tjugo år från jobbet ( sköterska) min äldsta är tretti år och yngsta är 10 , har även fått barnbarn och ser precis som du vilken skillnad det är , vilka rekommendationer osv. Min dotter älskar att amma och sjalar / vagnar men på ett sätt är vi lika hon pluggar på distans och försöker lösa ekonomin för att just få vara hemma med sitt barn till sommaren kommer hennes andra mycket kan förändras men tiden med barnen kommer hon att ha, sen har hon väldigt många systrar som hjälp . Vi hjälper varandra . Det som utmärker våran familj är att fyra av våra döttrar har autism så jag har vårdbidrag för allt extra jobb men att inte ge allt för mina barn finns inte på kartan , är 52 år men trettio i huvudet okej kroppen sliten blir hundpromenader där jag hämtar andan . Mycket svammel från mig , men du är toppen Carola

  19. maria

    Bra skrivet Carola.
    Tyvärr är det lätt att folk ifrågasätta om man vill vara hemma med sina barn. Har tänkt vara hemma i sommar efter ett år då jag jobbat alldeles för mycket, när man jobbar och sköter hem hushåll och allt vad det innebär då är man så duktig som hinner med. Men när man känner att man vill vara hemma och verkligen hinna med sin familj då höjer folk på ögon brynen.

  20. Marianne

    Hej. Mina småbarnsår såg ut ungefär som dina. Dock med endast två barn födda 74 och 77. Jag var hemma med barnen tills de började skolan, men några korta avbrott då jag hoppade in och jobbade en kort tid. Tyvärr så syns det nu på min kommande pension. Tacken för att man tog hand om dem själv är en skitpension. Det är galet tycker jag. Jag ångrar ändå inte en sekund att vi gjorde de valen. Jag har också turen att fortfarande ha min man kvar vid min sida.

  21. Towe

    All denna stress som både barn och vuxna lever med idag är inte hälsosam. Om alla hade lite av ditt ”tänk” tror jag många stressrelaterade sjukdomar skulle minska rejält. O jag önskar att alla mammor kunde göra vad som Känns rätt för dem, inte lyssna så mycket på omgivningens alla måsten och trender. Till alla mammor runt om; ta vara på barnaåren så mycket ni kan, den kommer inte tillbaka. Heja Dig Carola

  22. Monica(en annan Monica)

    Jamen precis Carola! Trender kommer och går och kommer igen! Att var och en får göra som de vill är självklart. Om du tycker att du är från stenåldern så är jag då från typ Kritatiden (snart 59 år) och har 2 barn och numera även 4 barnbarn. Minns när första barnet föddes -83 då gällde enbart burkmat men då nr. 2 kom -87 då blev jag så präktig och lagade all hennes mat från grunden själv. Sen kommer jag ihåg när de var små så gjorde jag fiskpinnar själv och hemlagat pot.mos, tyckte väl att det var nyttigare och det är det! Då kom äldste sonen hem en dag och sa att han ville ha köpta fiskpinnar och pulvermos,det var godare, hade ätit det hos en kompis! Så blev det efter det och ta mig tusan så lever mina barn ganska bra idag också! Allt har sin tid, stanna gärna upp och bara var i nuet!

  23. Karin

    Farao vad bra skrivet!!! Jag är 52 (hur nu det gick till).. fem barn och oj vad allt svänger och ändrar sig med åren. Stora barnmässor med det senaste. Barnvagnsdjungel. På stenåldern när jag fick mitt första barn -81 köpte vi en svensktillverkad vagn med rejäla hjul som vi slet ut med fem barn över stock och sten. Tror den slutade som lådbil. Barnen ärvde kläder och cyklar av varandra. Leksakerna var enkla och gemensamma och bestod av lego, träjärnväg, byggklossar och någon docka med säng och en liten träspis. Ingen unge var på dagis före tre års ålder och aldrig när jag var mammaledig. Vi gick på öppna förskolan och var mycket ute i både lekplatsen och i skogen intill. De äldsta gick på parklek ett par förmiddagar i veckan. Jag var närvarande hela tiden och ingen dator eller mobil pockade på min uppmärksamhet. Tror de hade en bra uppväxt – med lappar på knäna i ärvda byxor. Maten var hemlagad och brödet bakade jag själv också. Jag menar inte att låta präktig, och så känner jag mig inte. Utan det var så vi gjorde då på stenåldern. Något annat visste vi inte av.

    1. Lisa

      Jag tror det var lättare förr! Eller mer avslappnat iaf. Jag är 34, har två barn och önskar livet kunde vara som det var när jag var liten. Ingen mobiltfn, inget internet, bara gemenskap och leva i nuet. Jag tror att stressen nu är hundra gånger värre. Vi ska ju vara på gång hela tiden, jaga materiella ting som ingen behöver osv osv. Jag önskar ibland att jag kunde flytta ut på landet och bo med min familj där och bara andas. Men så måste man ju ha råd… Allt är så dyrt så vi trängs i vår lägenhet och drömmer om nåt annat som känns helt ouppnåeligt.

      1. EA

        Det var inte lättare förr iaf inte med ekonomin!!! Vi hade högre skatter upp till 80% ibland eller som Astrid L. skrev om ”Pomperpossaskatter” när hon fick skatta för mer än hon fick in! Sen Dagis som det var då kostade skjortan jämfört med idag å då var det lägre inkomster!
        Vi fick 4 barn ett varje år runt -80 och maken hade veckan innan första kom börjat jobba efter en omskolning så han var mycket frånvarande hemma de första 3-4 åren. I 10 år var jag hemma för sen ta mej ut på arbetsmarknaden men vi flytta ofta för hans jobb OCH det var inte alltid tillåtet då att studera om man var arbetslös! Det sluta med att jag ansågs för gammal när jag var 40 då när barnen inte behövde mamma hemma!!! Ångra inte mina hemmaår då jag såg till att barnen fick de rätta grunderna för att själva göra sina egna val efter gymnasiet även som privatister fick de körkort. De flytta hemifrån efter det för att vidarutbilda sej eller jobba och idag har (ALLA) sista slutat sina högskolestudier deras egna val och trots de inte har föräldrar som gått gymnasium utan lättare utbildningar! Man lärde sej hålla i pengarna och trolla med knäna! Den största gåvan är ändå att kärleken har funnits i hemmet och då behövs ingen egentid!!!

        Åhh Carola du har skrivit perfekta texter utan att hoppa på någon men idag är det många som har svårt med läsförståelse av texter utan rycker en bit här och där å så är FAN framme! Kram från en som hoppas på egentid med maken om ett par år när han slutar arbetspendla och vi kan träffas jämt och inte som nu ett par helger i månaden!

  24. Caroline

    Uppe och ammar, läser alltid din blogg då!! Den ger mej styrka och jag inser att det inte är jobbigt med tre småbarn när man är två föräldrar, även om det känns som man har fullt upp med att hålla näsan ovanför vattenytan!
    Jag har börjat ha dom stora barnen mer hemma från förskolan- orkar Carola- orkar jag, brukar jag tänka
    Dock har jag eget företag, frisör, så jag ”måste” jobba en dag i veckan.
    För att behålla några stamkunder, och få in till hyra på salongen. Jag är inte beredd på att inte ha något alls att gå tillbaka till sen. Som du skriver- man har olika förutsättningar. Detta funkar för oss. Men kanske låter helt galet för nån annan.
    Skillnaden för oss (vi har båda eget företag) är att vi äger vår tid. Vi är mycket lediga även fast vi haft förskolebarn. Vi har förmånen att båda kunna jobba 50-75%. Och göra lite långledigt som att åka iväg hela januari till exempel.
    Det är såklart ångest dagen innan man ska jobba, men när jag väl är på jobbet så är det kul och det är ju som semester att lämna allt hemma med pappan. Bara få göra sej i ordning och åka och snacka med alla trevliga kunder!
    Jag tycker du gör det så bra.
    Kämpa vidare!!!!
    Nu sova nån timme till innan hela ruljansen drar igång. Är uppe i fjällen på semester.

  25. Carina Hallengren

    Jag är också stenålderskvinna ( 50 ) och håller med dig fullständigt!!! Känner att dagens småbarnsföräldrar kommer att stressa ihjäl sig med allt som dom ska hinna med och uppnå 🙁 Som sagt, stanna upp och inse vad som är viktigast med/ och här i livet!!! Kram från en Mamma till två tjejer på 24 och 19 år.

  26. Sara

    Jag håller helt med dig i det du skriver.. Att idag är så stressigt och nojjigt över allt.
    Det jag mest reagerar över är att det är så många som inte ammar sina barn idag.
    Iofs så gjorde inte jag heller det, men min son föddes förtidigt och fick ha en sond rätt länge och ville inte ta bröstet.. Men när jag hör folk som säger att dom ger flaska till sina nyfödda barn för att de inte orkar sitta och amma sitt barn, jag blir vansinnig inombords!!

    1. Carro-mamma till Alexander och Julia

      varför vansinnig? tror du på allvar att flaskande är enkelt och snabbt och smidigt? eller att det är så svart och vitt att de som inte orkar inte gör det enbart av lathet? har själv ammat mina barn endast 3 månader och delvis flaskat. visserligen har jag inte haft tillräckligt så det kanske är ok för dig? men jag orkade inte heller amma. satt dygnet runt utan nån egentlig sömn. och det kanske vissa orkar men jag gjorde inte. oj vilken dålig mamma jag är va? som kände att jag orkar inte, dom får flaska istället… jag älskar mina barn lite mindre va? och vill dom inte alls väl? blir vansinnig på såna som dig och dina kommentarer….

      1. Camilla hockeymamma

        Det är klart att vi som har många barn vet att det är lika svårt/jobbigt om inte jobbigare att flaskmata sina barn,ta det lugnt gör som du känner är bäst för dina barn det kommer att gå bra,växer de inte får du veta det på BVC i övrigt gör som du känner är bäst gör inga cirkuskonster det är ingen glad av,funkar flaskmatning mata med flaska! man behöver inte redovisa för hela världen varför man inte ammar.Mina barn är födda 92,93,94 och 96 och i synnerhet när det äldsta barnet föddes så var amning typ lag och då spelande det ingen roll om det snöande eller regnade ute alla kunde amma,snacka om press på de som inte kunde eller de som hade lite mjölk och hungriga barn.Dina barn växer upp jag lovar.

        1. Carroahlin

          Jag reagerademest på den dömande kommentaren av Sara. Det är inte ett dugg mer ok att ge flaska idag kan jag säga. Problemet är ju att det nästan blivit två sidor som strider mot varandra. Tänk om alla bara kunde döma andra lite mindre och utgå ifrån att de allra flesta föräldrar faktiskt gör vad de anser bäst för sina barn. Klart mina barn kommer växa upp. De växer och är glada ungar i allmänhet 🙂 älskar att läsa Carolas blogg då hon har en underbar inställning till sina barn. Sen gör vi kanske olika på en hel del men so what? Läser blondinbella oxå och vi gör definitivt olika i en hel del men samma där. Alltid kul att få en inblick i hur andra tänker. Alltid kan det ju ge en någon form av inspiration i sitt eget föräldraskap. Men jag kan villigt erkänna att jag blir oerhört provocerad av människor som kommenterar utifrån att alla olika frågor är svartvita.

    2. Maria

      Och varför behöver du ens bry dig om andra väljer att amma/inte amma sina barn?
      Och hur vet du hur den mamman definierar ”orka”? Blödande bröstvårtor, mjölkstockningar, ingen mjölk? Man behöver inte lida i månader i dagens samhälle, ersättning är precis lika bra för barnet.
      Vill man amma och det funkar- good for you. Har man problem och inte vill genomlida ett mindre helvete som många faktiska har med amningen – nej då ”orkar” man inte och väljer flaskan.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting