Allmänt

Nyda – ett nytt lusmedel:)

Kan vi prata om löss nu?.Jag har ett samarbete med NYDA som jag vill berätta om:)

Och genast så börjar det klia i håret;) Men det här är viktiga grejor så kanske man slipper löss.

NYDA lusmedel

Jag har nio barn, och det innebär nio potentiella risker att få objudna gäster i huset. Nu har ju förvisso Janelle flyttat hemifrån, men å andra sidan jobbar hon med barn och kan smittas enkelt även nu. Jaja, jag kan säkert drabbas jag med;) brrr, men det vill jag inte ens tänka på.

Jag vet att jag är suverän på att luskamma ungarna, men vem ska kamma mig då? Det är inte det enklaste att kamma sig själv kan jag meddela;) Hitills ( ta i trä) har jag sluppit undan. Så här är det, det funkar inte att bara kamma lite slarvigt, utan man måste kamma igenom varenda liten slinga, alla hårstrån. Från hårbotten ut i topparna, och inte blanda ihop kammat/okammat hår.  Det tar mig mellan 30-45 minuter att kamma EN unge, men då är det inte en lus som kommer undan.

carola-kammar-jpg

Bilden från förra året, i år har jag stått inomhus och kammat.

Löss klistrar fast sina ägg på hårstråna.. Kammar du dagligen så kommer du upptäckta lössen direkt vilket innebär att de aldrig får någon chans att lägga ägg, alternativt hinner de bara lägga några få.

Jag minns första gången vi fick löss här, Janelle var kanske nio-tio år och kom fram till mig där jag satt vid datorn.

– Mamma kan du kolla varför det kliar så i mitt hår? Det kanske är löss?

– Äh, sa jag, du kanske borde tvätta håret ibland;) för löss fanns inte i min värld. Det fick andra och då var det inte lika vanligt som idag.

Janelle hade håret i två flätor och jag skämtar inte när jag säger att det kryllade löss i flätorna. Fy faan, det var det värsta jag sett, och rysningarna som gick igenom kroppen var inte nådiga. Ännu värre var ju vetskapen om att klockan var över 21.00  på kvällen och jag hade såklart inget lusmedel eller ens kam hemma.

Det, mina vänner vill jag aldrig uppleva igen, så från den dagen har jag alltid lusmedel hemma.

Och kammar ofta.

Men, om man nu får de där rackarna i håret så är det få som känner att man har lust att lämna dem där, för även om man kammar noga så tar det några dagar innan man säkert fått bort alla. Då kommer lusmedlen in i bilden. Förr, som när Janelle var liten, så var det lösningar som luktade apa och med kemikalier som lössen utvecklat resistens mot. Det tog 12 timmar med lösningen i håret och både Janelle och Patricia grät för det luktade så fruktansvärt illa. Jag som varit gravid ett flertal tillfällen när det ska lusbehandlas har inte alls känt att det varit ett dugg kul att andas in de där ångorna jag heller.

Nu för tiden har det utvecklats andra metoder och i enkelhet så kväver man lössen.

NYDA som jag fått testa, innehåller inga neurotoxiska kemikalier ( gift alltså) utan något som heter dubbelverkande Dimetikon som har en mycket hög verkningsgrad. Det tränger in i lössens, äggens och larvernas andningsorgan och byter ut luften och förhindrar syreupptagningen effektivt.

Enkelt så dör lössen inom loppet av 58 sekunder av NYDA:) Perfekt.

NYDA lusmedel


NYDA kommer som en spray, som man sprayar i torrt hår. Man sprayar och masserar in i håret tills allt hår är täckt av lösningen.

 

NYDA lusmedel

Man kan med fördel använda den medföljande kammen till att fördela lösningen i håret. Var noga bakom öronen och i nacken, där och i själva hårbotten trivs lössen bäst.

Jag gillar spray för det är på något vis enklare att handskas med, det är enkelt att fördela. NYDA innehåller liknande ingredienser som finns i hårbalsam så håret blir mjukt och lättkammat av behandlingen.

En förpackning räcker till en person med långt och tjock hår, men har man kort eller tunnare hår räcker det såklart till fler. NYDA är rekommenderat från 2 år, och finns på apotek.

När man har sprayat hela håret så väntar man en timme. Lössen dör efter 58 sekunder, men man vill ju veta det säkert och alltid finns det nån rackare som klarar sig om man inte låter lösningen verka en stund.

Efter det så kammar man igenom håret noga för att få bort alla döda löss. Urk, det är verkligen inte det roligaste man kan pyssla med det här;) Sen tvättar man ur det med vanligt schampo.

Vill man så kan man i stället låta NYDA verka över natten, det kan ju ibland kännas enklare, om man tex upptäcker lössen vid läggdags.

Löss är vedervärdigt, MEN det är enkelt att bli av med idag.

Fortfarande finns det massa skam runt löss, men grejen är ju att det inte handlar om renlighet. Du kan tvätta håret två gånger om dagen och ändå få gäster i det..

Jag tycker absolut att man ska hojta till om att ens unge har/haft löss till skolan, och till de kompisar som de lekt med, så att även de kan kontrollera och eventuellt behandla. Annars går det ju bara runt runt.

Och då kommer ens egna barn att få tillbaka det… och det undviker man ju helst.

 

Mina bästa råd så här i lustider :

– Kamma, kamma, kamma, med en bra luskam. Minst en gång i veckan. Minst.

– Ha långt hår uppsatt. Mina tjejer får ofta ha flätor.

– Ha alltid löss i bakhuvudet, bildligt då;) Kliar sig barnet, kolla. Jag checkar alltid håret snabbt när jag kammar vanligt på dem, och misstänker jag något blir det luskam. Viktigt bara att inte enbart lita på snabba koller, de är världsmästare på att gömma sig.

– Se till att ha lusmedel hemma! Man vill inte skicka sitt barn i säng med löss…brr

– Använd ett lusmedel som kväver lössen, det kan de inte bli resistenta mot.

– Glöm skammen, alla kan få löss, så prata om det, berätta om ditt barn fått det och försök avdramatisera det.

 

I samarbete med NYDA.

Kommentarer

  1. Charlotte - Plugga med mig!

    Om du kammar och upptäcker lus på ngt av barnen, kammar du bara extra noga då eller behandlar direkt?
    Många verkar tro att bara man kammar noga så kan man kamma bort lössen – jag vet inte alls men tänker att det måste vara supersvårt att kamma bort allt?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Man Kan kamma bort löss, men det tar lite tid, alltså dagar innan alla kläckts osv och jag kan inte stå ut med vetskapen att det finns löss i huset… Jag behandlar alltid! Så fort som möjligt. Tänker att det är lika bra att gå in med det tunga artilleriet direkt:) och sen kammar jag såklart noga åxå.

  2. Malin

    Har 6 barn, och i vintras/våras hade vi (även jag, blah!) löss HELA TIDEN!!! Vi kammade varje dag efter konstens alla regler, och tvättade osv, men de kom tillbaka hela tiden, i stort sett varje vecka!!! Höll på bli galen! OCH ruinerad! Med 5 långhåriga tjejer går det inte åt lite lusmedel!
    Sen pratade jag med vårdcentralen, och blev tipsad om Tenutex, en salva man använder vid skabb. Vi skulle kleta in det i hårbotten, ha så ett dygn (extremt ofräscht men..), och sen tvätta ur, och upprepa efter en vecka. Och sen dess har vi äntligen sluppit löss *peppar peppar*. Före det hade vi testat alla lusmedel i hela världen känns det som!
    Hemska odjur!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Bäst före.. Existerar inte i min värld 😉
      Det somhänder är ju möjligen att det funkar sämre men det upptäcker man ju:)
      Inget blir farligt efterBäst före, så jag bryr mig inte om sånt .:)

  3. LillStina

    Ytterligare ett tips; ta endast selfies. Här man lutar huvudena ihop för att ta en gemensam bild, vilket sker oftare nuförtiden, så sprids lössen lättare. Trevlig helg!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting