Allmänt

Halloween:)

Vissa tider på året önskar jag lite mer än annars att jag bodde i USA. Det är hela vintern, när jag vill bo på Hawaii, och sen är det oktober. För jag vill kunna gå all-in på Halloween:)

I Sverige är det ju fortfarande mest för ungarna och enbart den 31 oktober. (kom ihåg det!! Fira på rätt dag) , medan det i USA pyntas och grejas hela oktober.

Jag har samlat på mig lite dekorationer över åren, men känner att det är overkill att pynta trädgården och även inne känns det som att jag bara tar fram det en enda dag. Jobbigare att ta undan liksom;)

Men ungarna älskar det, och jag köpte fejkblod igår till Trixie som hon önskar sig i födelsedagspresent.

fejkblod

Även flytande latex ville hon ha för hon ska öva sig på att göra sårsminkningar. Jajamen hon har såklart sett på Youtube.:)

När jag av nån anledning vände på förpackningen så blev jag lite…vet inte vad man ska kalla det riktigt. Dels full i skratt, dels beklämd, dels lite äcklad…

fejkblodDo not drink.

Det finns ju folk till allt, det vet man ju, och givetvis finns det väl folk som dricker blod med. Riktigt blod. Och kanske att fejkblod lockar till en drink? I don´t know:)

Tänker lite att varningen borde utvidgas – Do not infuse.

Så ingen sätter en nål och kopplar ett dropp.. Ahhhh., nä fy.

Jag har druckit varm mjölk direkt från kossan, och antar utan att veta säkert att det är ungefär samma temperatur som blod. Blod smakar järn och är jolmigt. Och varmt…nämen vafan jag dör hellre än kommer på tanken att dricka blod från nån. Så är jag ju inte heller någon vampyr (än?) och inte heller har jag några andra udda läggningar:)

 

Men Trixie kommer inte att dricka det, utan hon kommer producera ett antal läskiga sår, hon är noggrann som få och följer instruktioner till punkt och pricka.

Ska bli kul att se:)

Köpte även annat till henne, och är faktiskt klar med presenter. Annars brukar jag yra runt dagen innan för jag skjuter upp det hela.

Nu ska det bara hittas en ledig dag så vi kan ha kalas!!! Släktkalas kallar vi det för, och ja det är släkt men även de vänner som liksom blivit som släkt med åren:) Jag räknar in dem som om vi hade blodsband.

Det gäller för alla som jag kallar för vänner, jag har inte ett överflöd av dem men de är nära och väldigt viktiga. De flesta är sen urminnes tider;) och några har tillkommit genom åren.

 

På fredag ska Jamie dra ut en tand. Jag har varit rätt cool gällande det, men nu när det närmar sig så börjar jag bli lite nervös. Det är en mjölktand så den bör ju inte sitta som berget och det är inte det jag funderar över utan över premedicineringen.

Det fanns en tid när jag hade hand om premedicinerade barn varje tisdag och torsdag som var operationsdagar, och jag har sett det mesta gällande snedtändingar. Även efter operationen, på uppvaket har jag suttit och vakat. Och jag har återupplivat ungar som slutat andas i diverse korridorer och hissar.

Jag vet att jag kan, och jag längtar tillbaka till det ibland. Sen kommer jag att tänka på arbetstiderna, lönen och hur ont jag alltid hade i ryggen…och så ångrar jag mig:) För den delen så har man rationaliserat bort den bästa yrkeskategorin ever inom barnsjukvård – barnsköterskorna. Och något annat vill jag inte vara.

Men. På fredag ska Jamie premedicineras. Sen ligga och vila i ett rum…och alla som känner Jamie fattar problemet;) Sen in till tandläkaren, bedövas och så ska tanden vickas bort. Sen måste vi vänta kvar där i ytterligare en timme för att se så han inte mår dåligt. Gahhh. Jag tror ju inte att den premedicineringen man får hos tandläkaren är speciellt stark? Eller?

Anledningen till att tanden ska bort är att han mest troligt har fått en fistel. De ser inte riktigt på röntgen men det verkar vara en infektion under mjölktanden och det kan göra riktigt ont när det blir svullet, varigt och så.. urk. Men då har den här fisteln bildats som tömmer ur varet. Jag har aldrig sett något, och jag har aldrig känt att han luktar illa ur munnen, och han klagar heller aldrig på att det skulle smaka illa eller så. Var är ju vedervärdigt.

Det här upptäckte jag en vecka innan hans tandläkarbesök i våras, såg ut som en blåsa uppe på tandköttet högt upp mot läppen, svårt att se. Genast så får man ju ont i magen och dåligt samvete – beror det på att jag borstat dåligt? Att han dricker välling? Att han faktiskt äter godis och chips på helgerna?

Men det hela beror mest troligt på det fall han var med om för två år sen ( eller var det tre?) då han ramlade i en stentrappa hos grannarna när de lekte kurragömma. Han bet sönder tungan riktigt ordentligt, den var nästan av, men eftersom kanterna var hela och hålet var i mitten så läkte den av sig själv. Så mycket blod… !

Jag har som sagt jobbat på sjukhus, och jag har inga problem med egentligen något, jag har sett väldigt mycket otäckt. Men ögon och mun har jag svårt för. Tänder….brrr. I viss mån fötter:) men är det trasiga fötter är det en annan sak, värre med vårtor och nageltrång;)

Men så gäller det ens egna ungar och då är man inte riktigt lika cool. Fortfarande är jag lugnet själv om något händer, men är det ögon eller tänder så måste jag andas lite extra innan jag tar tag i det.

 

Så, på fredag ska det pillas med en tand, jag är säker på att det kommer gå bra med själva utplockandet, däremot är jag mindre säker på att Jamie kommer vara samarbetsvillig:)

Sen kommer lilla killen vara tandlös i en evighet eftersom den permanenta tanden inte alls är på väg ner utan sitter fint där den gör, långt upp i käken…. Vad hette han? Den där lilla busungen på TVs gamla matinéfimer för tusen år sen – Anderssonskans Kalle? Vill minnas att det var nån filmkille som hade en utslagen tand i alla fall, och nu kommer Jamie:)

 

Så, nu ska jag ge mig ner i Spindellandet och tvätta och vika lite. Jag har en stor 120s bäddmadrass som en katt råkat kissat på när hon var instängd. Får jag någonsin ren den eller är det bara att kasta? Jag får ju inte in den i maskinen det är ett som är säkert. Tvätta i badkaret känns väldigt besvärligt..

Men, vi hörs senare:)

 

Kommentarer

 1. Erika

  Dränk fläcken i ättiksprit, låt torka. Även descinfektionsmedel är bra för i ta bort kattkisslukt. Finns i literförpackning på apotek, fråga efter det. Ättika brukar annars ta bort lukten bra.

 2. Tess W

  Dottern slog ut sin ena framtanden när hon var 3 år. Nu har den börjat växa ut efter 5 år. Det känns konstigt efter så lång tid men hon är lika fin utan som med. Hoppas allt går bra för er! Stora kramar Tess W

 3. Helen

  En fråga…Varför premedicinering för att dra ut en tand ?
  Själv var jag som liten tvungen att , från 5 års ålder till 7 års ålder i omgångar dra ut alla mina mjölktänder. Därefter 4 permanenta , samt en operation .i go men. Aldrig snack om premedicinering.
  Även min äldsta son har varit tvungen att dra ett gäng mjölktänder samt permanenta & aldrig har vi fått frågan om premedicinering. Nyfiken då det tydligen skiljer sig hur det bedöms. Ha en fin kväll

  1. familjenannorlunda

   Vet ej, men det verkar vara standard här. Tanden är ju inte det minsta ruckbar och sitter kanske för hårt för att de ska vilja göra det utan bedövning och då Premedicineras för att inte komma ihåg ..? Det var aldrig nån fråga utan bara ett konstaterande, och jag bara köpte det 🙂

  2. Sylvia

   Min äldsta drog ut en mjölktand vid 7 års ålder. Fick sedering innan för att göra upplevelsen mindre negativ/smärtsam. Efteråt mindes han knappt något alls av den episoden, mer än att han var hos tandläkaren och fick dricka ”lite saft”, och att de sedan drog ut hans tand. Glad att han fick detta, för det hade varit hemskt om han hade fått tandläkarskräck att dras med resten av livet. Så här står det ganska bra beskrivet på nätet om sedering: ”För tandvårdens räkning är avsikten med sederingen en svag sänkning av medvetandegraden med intakta skyddsreflexer som t.ex. hosta. Patienten bibehåller själv fria luftvägar och kan svara på tilltal. Midazolam har ingen direkt analgetisk effekt, men den ångestdämpande och sederande effekten kan bidra till minskad smärtupplevelse. Vid behandling kompletteras sederingen med lokalanestesi. Den farmakologiska effekten av midazolam är snabb och tidsbegränsad. Midazolam kan ge en viss minnespåverkan med
   tillfälligt försämrat minne eller minnesförlust (amnesi)”.

   1. Helen

    Tack för svar. Tycker det är bra att premedicinering erbjuds. Eftersom jag själv som sagt gick igenom en hel del som barn hos Tandl är det inte min favoritsyssla att gå dit nu i vuxen ålder.
    Ska dra ut en visdomstand om 1 mån ….så nu ringde jag upp & bad om lugnande innan … jajamän der gick att ordna … Tack & bock !!!

  3. Sylvia

   Min äldsta drog ut en mjölktand vid 7 års ålder. Fick sedering innan för att göra upplevelsen mindre negativ/smärtsam. Efteråt mindes han knappt något alls av den episoden, mer än att han var hos tandläkaren och fick dricka ”lite saft”, och att de sedan drog ut hans tand. Glad att han fick detta, för det hade varit hemskt om han hade fått tandläkarskräck att dras med resten av livet. Så här står det ganska bra beskrivet på nätet om sedering: ”För tandvårdens räkning är avsikten med sederingen en svag sänkning av medvetandegraden med intakta skyddsreflexer som t.ex. hosta. Patienten bibehåller själv fria luftvägar och kan svara på tilltal. Midazolam har ingen direkt analgetisk effekt, men den ångestdämpande och sederande effekten kan bidra till minskad smärtupplevelse. Vid behandling kompletteras sederingen med lokalanestesi. Den farmakologiska effekten av midazolam är snabb och tidsbegränsad. Midazolam kan ge en viss minnespåverkan med
   tillfälligt försämrat minne eller minnesförlust (amnesi)”.

 4. Ingela J

  Min son Liam slog i sin framtand på förskolan när han var fyra. Den såg ok ut men vi åkte och kollade upp det iaf, sånt man ska göra ”om det blir något knas i framtiden”. Det visade sig vara en spricka ända upp genom hela tanden och det bestämdes att den skulle dras bort. Jag håller med dig ang tänder… jag jobbar som iva-syrra på Brännskadeintensiven och ser mkt där, men lösa/trasiga tänder får mig att rysa genom hela kroppen ? Har även jobbat på öron-näsa-hals och där och då började jag sköta mina tänder till punkt och pricka. Herregud vilka infektioner och tandskador man fick se, hua…

  Nåja, till saken. Liam fick (tillsammans med oss såklart) komma in i ett litet rum med tidningar och leksaker. Där fick han medicinen och han lekte på ett tag, men snart nog märkte man av som en liten ”fylla”. Lite vinglig och sluddrig. Sedan trött och ville ligga på sängen som fanns i rummet, jag läste för honom och han slumrade nästan litegrann. Sedan bar hans pappa in honom till tandläkarstolen när det var dags och då piggade han på sig lite, eller klarnade till lite. Tanden var ute på några minuter och han fick en fin skattkista att lägga den i ?
  Vi fick återgå till det lilla rummet en stund tills man märkte att han var sig lik igen, tog väl 30-60 minuter typ. Kommer inte exakt ihåg. Sedan åkte vi hem ? Nu är han sex och ingen tand på väg fram ännu, men nu är han iaf i den åldern där det är gluggar på var och varannan unge. Först tyckte man lite synd om honom, det är ju framtanden trots allt, men nu är det liksom ”han”.
  Det kommer gå fint det där, kram på er ❤️

 5. Titt

  Halloween ? ? ? Det finns inte i Sverige. Ett köpmännens påfund bara. Vi firar alla helgons dag / allhelgonadagen. En dag när vi ska tänka på dem vi mist och hållit kärt O CH dem vi har i livet ( tycker jag)
  Visst kan man väl ha nåt litet SKRÄMS hemma eller ungarna går på nåt kalas, men att gå ut och tigga ”BUS ELLER GODIS” Helt förkastligt. Hoppas det aldrig slår igenom mer än det hittils gjort

  1. familjenannorlunda

   Varför inte? Det är ju hur kul som helst:)
   Köpmännen kom på morsdag med, och de tjänar
   fett på julen;)
   Men man måste skilja på halloween som alltid är den 31/10 och allhelgona som ju flyter lite , annars blir folk lite ledsna ibland.
   Jag tycker det är superkul med Bus eller godis och mina ungar planerar den i evigheter:)
   I vårt område här är folk överlag väldigt openminded och gillar lite nya påfund så det brukar bli shitloads av godis:)

  1. Millie

   Tycker också halloween är skitkul! Dock viktigt att skilja på halloween med fest och stoj och den stilla alla helgonaafton när man tänder ljus. Knepigt när de sammanfaller som förra året.

 6. Sandra

  Be om supp inte flytande.
  Den biter bra kan jag berätta,de blir ordentligt groggy men de går över fort och erfarenheten jag har är att de blir sig själva lika fort. De om att de inte ska minnas har jag både och erfarenhet av. Sonen minns faktiskt men inga negativa minnen!

  Ang glugg så lär de sig fort att äta trots hålrummet? Fixade jag det så fixar garanterar du det Stålmorsan?

 7. Anneli

  Det bästa med sedering är ju att de glömmer bort det otäcka efteråt! Dottern drog 3 tänder för några år sedan och efteråt tyckte hon inte alls att det var något bekymmer fast när de satte bedövningen storgrät hon…(och jag med). Väntrummet (om ni ska till Vretgränd) är trist och det finns lite pussel, böcker och ritgrejer så ett tips är och ta med någon platta eller något som Jamie tycker om.

 8. Ekot

  Går det inte att ta av tyget på madrassen och lägga i tvättmaskinen? Själva madrassen räcker väl att skölja där katten slog slog sig ner? Går inte tyget att ta av skulle jag nog slänga… Ikea säljer rätt billiga madrassskydd att ha mellan bäddmadrass och lakan, underlättar.

  1. familjenannorlunda

   Nix, fast tyg… Får nog bli en ny:(
   Jag ska skaffa de där madrasskydden, har de till 90-sängarna men trodde liksom inte det behövdes till de äldre ungarna:)

 9. Gabricia

  Vi fick dra ut yngsta sonens tand för två år sedan. Det var också efter ett fall där han slog i munnen två år tidigare. Jag såg också en blåsa uppe i tandköttet och förstod då att vi skulle behöva dra ut tanden på honom. Han fick dricka lugnande och blev rejält lugn så att säga. Allt gick bra men det var segt att sitta i väntrummet efteråt. Om du kan få med dig någon mer till att hjälpa till då kan det nog vara skönt.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing