Allmänt

Ronald McDonald:)

Känner ni honom:)?

Det här är inte ett sponsrat inlägg, eller lite kanske;) eftersom jag fick hemskickat två fina termosmuggar.:)

mcdonalds

Med teckningar från barn som bott på något av Ronald McDonalds hus.

Så här är det, för många år sen när jag började jobba på barnsjukhuset så var det fult med sponsring. På sjukhuset hade vi Liberoblöjor, det var väl det enda svenska märket på marknaden kanske, och sen var det inget mer. Tror att till och med den BabyBag som fanns togs bort från BB på Uppsala Akademiska. I alla fall ett tag, den kanske är tillbaka nu. Jag fick den med några av barnen, och sen försvann det. Sponsring var fult, sjukhuset ville absolut inte vara köpta av någon.

Jag jobbade på en avdelning där vi hade hand om neurologi och ortopedi. Till neurologin hörde (/hör?) hjärntumörer. Barncancerfonden var ok att sponsras av, och det innebar att vi på vår avdelning fick några TV-spel och även Tv-apparater från dem. Mesta delen av Barncancerfondens bidrag gick till den avdelning där övrig barncancer behandlades, men vi fick lite smågrejor. Barncancerfonden hade öven några lägenheter i stan där familjer kunde bo under behandlingar. Det är långa och tuffa behandlingar vi snackar om, och då för 25 år+ sen så var de ännu värre. Upptagningsområdet var stort och det kom familjer långt ifrån för att behandlas. Det var alltid svårt att få plats i de här lägenheterna, men de familjer som fick det kunde leva ett så vanligt liv det gick. Ofta kunde det handla om att barnet skulle få ett dropp, eller en injektion om dagen och resten av tiden var det inget vårdbehov, men kommer man 30 mil ifrån så pendlar man inte. Ofta handlade det såklart även om ett barns sista tid i livet, och att familjen skulle få vara tillsammans.

Nu är det ju såhär att barn drabbas av annan skit också, det finns så fruktansvärda sjukdomar och på det tillkommer olyckor.  Det dras ner och dras ner inom vården. Förr fick en förälder bo och äta gratis på sjukhuset, idag ska de vara glada om de får gå ifrån för att köpa sin mat för personalen har inte tid. Arbetsbelastningen är grym.

Familjer som drabbas av att deras barn blir sjuka har det inte lätt. Varken psykiskt eller ekonomiskt. Finns det fler syskon i familjen blir det en svår balansgång mellan allt.

Här kommer då Ronald McDonalds barnfond in, de har byggt fem olika Ronald McDonalds Hus i Sverige, ett ligger här i Uppsala, tror det är det senaste i raden:)

Oj så jag vet att det är efterlängtat:) Husen ger familjer möjlighet att kunna bo och leva tillsammans under en tuff tid. Jag har inte hört någon som bott där som inte varit superhappy över det. Det är inte som hemma, men det är ett mycket bättre alternativ än att inte få vara tillsammans. Det sliter att ha ett sjukt barn, att få tackla det tillsammans som familj borde vara en självklarhet.

 

Nu kör de igång sin årliga insamling, som är det enskilt största och viktigaste bidraget till fonden. Man vill bygga fler rum på de olika husen eftersom det varje år är nästan 1000 familjer som blir utan rum.

Köper man ett Happy Meal eller en varm dryck under perioden 11/11 – 12/1 så bidrar man, eller så skänker man en slant i bössorna som finns på restaurangerna eller så funkar alltid Swish:)

All info finns på Ronald McDonalds barnfond

 

Jag vet att det fortfarande finns dubier mot sponsring, men ärligt så kan jag inte bry mig mindre om vem som ser till att det händer bra saker. Så är det bara 🙂

Jag tycker att detta är kanon, och vill puffa för det. Jag vet att de familjer som får bo på de här husen uppskattar det, och det räcker för mig:)

Heja McDonalds:)

 

Kommentarer

  1. Neta

    Jag har ju legat på ” din” avd med min då 7- åriga dotter -94. Vi har också bott på RMH i Huddinge då hon behövde eftervård där.
    Därför engagerade jag mig lite när huset i Uppsala öppnades och fick in lite pengar. Kan bara hålla med om det du skriver. Att få en egen dörr att stänga en egen kyl och kunna laga sin egen mat var lika guld värt som att kunna tvätta.
    Ska jag stöja nåt förutom barncancerfonden blir det RMH och Ackis barnfond som stöder lekterapin.

  2. Annika

    När minste sonen föddes -05, 8 veckor för tidigt, på Lunds kk fick vi rum på Ronald mcdonald huset i Lund. Så skönt att kunna ha familjen nära, och de fick va delaktiga på ett helt annat sätt än om de skulle varit hemma under de 6 veckor sonen låg där! Givetvis kommer jag återigen att sponsra dem, tyvärr är vårt McDonalds här i stan väldigt ofräscht trots mycket klagomål, så hittar jag bara numret blir det att swisha en slant 🙂

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Finns på sidan jag länkade 🙂 Långt ner?
      Vad fint att ni fick en så bra start fast det var lite väl tidigt för bebis ❤️

  3. Linda

    Har bott på Ronald mc Donalds i Uppsala fem ggr och garanterat blir det fler!! Super ställe med super personal! Är såå glad att det finns! Vi bor där med lillebror och turas om att bra med André på sjukhuset! ! Nån gång har han bott med oss och vi varit på sjukhuset på dagarna! Suveränt!!

  4. Eva

    Har varit med och samlat in 26miljoner till barn cancer föreningen i västra götalandsregionen sen det börjades samla in pengar 1986. Nu är jag inte med längre på grund av andra sjukdomar. Undra i bland om det har hjälpt ! Har en mamma 3 mostrar och 2 kusiner en svärmor och en svärfar plus min mans 3 mostrar har gått bort på 10 är då börjar man fundera.
    Kram på er

  5. Amanda

    När min dotter kom, så blev det kalabalik från innan hon ens kom tills hon dog. Då tänkte de sätta in mig på ett sånt Ronald mcdonald hus. Tur att de finns! Men eftersom hon var i ett sånt krisläge, så fick jag ett rum på avdelningen. Så läkarna kunde lättare knacka på dörren ifall det skulle vara något. Men skönt att de finns & det går ju på tv-reklamen igen 😀

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting