Allmänt

Matsmart!

I samarbete med Matsmart

Jag har fått lära mig hemifrån att lukta och smaka på saker där Bäst Före-datumet gått ut. Min mormor använde med förtjusning sur mjölk till pannkakorna för då blev de godare. Mormor var kokerska på ett stort regemente och utfodrade varje dag massor av soldater:)

Jag använder inte sur mjölk, men jag bryr mig inte så värst mycket om Bäst före-datum. Kvarg tex som vi äter massor av här hemma, ibland hamnar nån burk längst in i kylen och kommer fram tre veckor efter att den ”gått ut”. Jag har aldrig behövt kasta den för att den varit dålig, utan den smakar fortfarande som den ska. Samma med ägg. De luktar ju rätt illa om de är dåliga så man missar det ju knappast, men innan dess används de:)

Matsvinnet i världen är enormt. Det kastas så mycket mat, och det är en så stor påverkan på vår jord att det är inte klokt. Vi tar tomater. Inte vet jag vart de odlas men vi säger Chile. Ok, det ska arbetskraft till att plantera, sköta om och skörda. Det tar på jordens näring att driva upp den här plantan så den ger frukt (eller bär/grönsak), det kräver vatten och ehrm.. massa besprutningsmedel. Sen skördas den och fraktas med bil nånstans, det är utsläpp från bilen som påverkar miljön. Sen kanske det är båt eller flyg eller tåg eller så vidare till butikerna, och även det kostar på jorden. Utsläpp och buller.

Tomaterna anländer i Sverige och fraktas med lastbil till butikerna, ännu mera utsläpp. Och så i butiken så blir den sen inte såld utan kastas.

Hela kedjan helt i onödan, massa resurser för vadå? Inget.

Nu är ju tomat en grej som i och för sig blir dålig ganska snabbt, men det här gäller ju för all mat. 1/3 av all mat som produceras i världen kastas, en stor del av det helt i onödan. Sjukt.

En matbutiksägare ledsnade på det här. Han kastade massor av mat varje vecka och kände att det är ju inte klokt nånstans.

I stället för att slänga bort den så började han rea ut den, hans kunder uppskattade det massor och det blev en succé. Efter lite funderande så bestämde han sig för att det här var värt att satsa på, och startade en online-butik, så att hela Sverige skulle kunna få samma möjlighet,

Matsmart:)

Matsmart köper in mat som av olika anledningar inte går att sälja i butik, kanske är utgångsdatumet kort eller till och med utgånget, eller så handlar det om att man bytt förpackningar eller att det finns något skönhetsfel. Inget fel på varan egentligen alltså. Bara ytligheter.

De här varorna säljs sen med kraftigt rabatterade priser, mellan 20-90% rabatt.

Konsumenten får en winwin – mer pengar i plånboken och samtidigt gör man en insats för miljön.

Matsmarts mål att bidra till att mindre mat kastas bort, och genom att ge alla konsumenter en möjlighet att vara medvetna om sin konsumtion så har man kommit en bra bit på vägen:)

 

 

matsmart

Jag hade inte hört talas om detta innan, men testade nu, och det här kom i en låda på posten. Jag betalade ungefär hälften så mycket som i valfri fysisk butik:)

Att schampo och balsam blir dåligt lär ju ta ett tag, och samma med plast och aluminiumfolie. Så känner man att man inte vågar chansa med den sura mjölken;) så kan man ändå använda sig av Matsmart för att köpa förbrukningsvaror. Kryddor, konserver och sylt med konserveringsmedel i håller en evighet så varför inte tjäna en slant samtidigt som man gör en insats för miljön?

Nu kan du testa Matsmart, och med rabattkoden: carolawetterholm får du 50 kr rabatt ytterligare om du handlar för minst 350kr. Giltig en vecka, in och handla nu🙂

 

Kommentarer

  1. Anna

    Är eu sim beslutar utgångsdatum på ägg. Stämmer ej mot sverige då vi har dem
    I kyl i övriga eu förvaras ägg mest i rumstemeratur och det är efter dem tempen utgångsdatumet är satt. Ägg håller lätt tre månader med rätt förvaring

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jaha det visste inte jag 🙂
      Men såklart är det så..
      Ja, även ägg i rumstemperatur håller längre. Och man märker definitivt när de är dåliga ??

  2. Marianne i Kävlinge

    Jag jobbar på LTH i Lund och där finns en ICA som säljer luncher som kockar lagar i deras kök. Och det är av råvaror som är på väg ut!
    Heder åt ICA Tuna i Lund!! Och åt matsmart! Hoppas fler tar efter deras ”recept”.

    Carola Men hur bra lät inte det då?! Så smart! Hoppas att fler tar efter det:)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting