Allmänt

Valborg, Misshandel och studsmattor:)

Så var den här då. Dagen som är så mycket Fest, i alla fall här i Uppsala.

Sista april:)

Varje år så är jag avis på alla som har roliga planer och tänker att jag ska hitta på nåt nästa år, men inte fasen gör jag det:) Jag orkar inte trängas med tusentals människor på stan, höra ungarna tjata om svindyra heliumballonger som de sen tappar, och så ska de äta dricka och gå på toa hela tiden:)

Och festa? Nä inte när jag har ett antal ungar på stan. MammaJouren kan inte ta ledigt Sista april, så är det bara:)

EN gång har jag fått göra en akututryckning och det var inte den här dagen. Det  var ett av de absolut värsta samtalen jag någonsin fått i mitt liv. Jag svarade och i andra änden var en totalt livrädd Patricia som rusade runt på stan med en vansinnig tjej efter sig. En tjej som hällt RedBull över henne, slitit sönder hennes jacka och sen tvingat ner henne på knä för att be om ursäkt för nåt hon inte gjort. Nåt skvaller som sa att Patricia sagt nåt som hon inte gillade. Så litet och fånigt.

Patricia flydde in på Filmstadens toa men tjejen kom efter och smällde in hennes huvud i väggen. Hotade att döda henne. Det hela slutade med att Patricia sprang, med den galna tjejen efter sig, över hela stan, förbi massa vuxna….(morr) och ringde mig och var helt förtvivlad. Övertygad om att åka på ännu mera stryk än hon redan fått ta emot. Jag frågade var hon var, och sen beordrade jag henne att ringa polisen, innan jag lagt på luren hade jag skor och jacka på och hade hojtat upp den andra föräldern från nån match på tv och var ute och skrapade rutorna. Så fort som jag sen körde ner på stan har jag aldrig kört, och så fult som jag parkerade har jag heller aldrig gjort. När vi sladdade in så såg vi flera poliser springa, och sen fick jag syn på Patricia och rusade dit. Två stora stadiga poliser kom sen med den här tjejen mellan sig. Hon sparkade, slogs och fräste, skrek alla fula ord hon kunde och de mer eller mindre bar henne. JAG hade blivit rädd för henne, så fatta hur min lilla unge kände sig. De var tretton år, så de var ju inte så stora.

Hon hade hunnit upp Patricia och tagit ifrån henne mobilen och slängt den i marken så den gick i flera delar. Dock efter att hon hunnit ringa polisen, och sen var det en äldre man på cykel som faktiskt fattade allvaret och försökte hjälpa henne, samt att även han ringde polisen.

Det hela rubricerades som misshandel, men inget hände ju i och med att hon var minderårig. Det enda som hände var att min unge var skräckslagen i flera år efteråt. Hon vågade inte gå ut, hon vågade inte gå förbi gäng med ungdomar, speciellt tjejer, hon var mest bara hemma, förutom i skolan. Hon fick jättesvårt med kompisar, för tro det eller ej så var de ett gäng på fem, sex tjejer när den här tjejen med sitt gäng gick till attack, men INGEN av dem vågade ens backa upp henne. Ingen sa något och när hon sprang så åkte de hem. Ja, så illa var det.

Tjejen var enligt polisen ett känt fall, ett fall där socialen var inkopplad, så det var ingen enskild händelse. Hon var helt galen.. Hon har efter detta hotat Patricia på olika sätt. Via folk och anonyma sms…. jorrå.

Och detta fast hon fick berättat för sig av nån kompis att det inte alls var Patricia som snackat skit om henne, det spelar liksom ingen roll..

Nu äntligen har min tjej ”kommit över det” så pass att hon inte är rädd så hon inte vågar sig ut, men hon har fortfarande svårt med folksamlingar, med större gäng känner hon sig otroligt inträngd i ett hörn.

Jäkla skitunge. Så onödigt.

 

Nu var det inte meningen att berätta hela den här storyn, den bara ramlade fram…men det är anledningen att jag vill vara nykter och hemma när mina ungar är ute. Bara tanken på att inte kunna rycka ut gör mig kallsvettig.

 

Så, tillbaka till i år!

I stället för att dra på stan så drog vi fram studsmattorna:)

Jag fick hjälp av Robban och Tilly, och det går så snabbt när man är flera stora som hjälps åt. Skönt att han börjar bli lite stor och stark så man kan ha nån nytta av honom;)

Jamie är ju helst naken om han får välja…. men vafan det var 12 plusgrader;)

IMG_5737

Och vi tar det direkt.

NEJ vi har inte skyddsnät. I femton år har vi haft studsmattor utan nät, och det har gått utmärkt. Jag tror att nät är en så falsk säkerhet som det bara går att få. Jag hoppar ju också, och man ramlar liksom inte av om man håller sig där man ska på mattan. Det är typ omöjligt. De har fått lära sig att hoppa vettigt, och när jag ser andra ungar som kastar sig mot skyddsnäten så blir jag mer orolig än över att mina skulle ramla av. En kompis unge gjorde det och nätet gick sönder och han åkte igenom och slog i backen med en rejäl smäll.. blev en bruten arm och hjärnskakning. En annan kompis unge fastnade med fingrarna i det, och det gick inte heller så bra….

Här hemma kör vi lite Ronja Rövardotter:) Akta dig för Helvetesgapet Ronja!! Och då går hon dit och hoppar över det en miljon gånger för att lära sig bemästra det. Respektera fara helt enkelt, men lära sig hantera det.studsmattorSå tänker jag. Ni får mer än gärna ha skyddsnät på era mattor, jag lägger mig inte i det, och tänker att då kanske inte ni bekymrar er om mitt val:)

Däremot ska jag försöka få tag i nya kantskydd, Letade förra året, men de storlekar som vi har, (tre olika), är svåra att få tag i tydligen. De var slut på lagret överallt. Å andra sidan gäller samma där, hoppar man som man ska så är man inte i närheten av fjädrarna.. Några av fjädrarna ser rätt rostiga ut, men det är inte heller nån fara. Oroa er inte, jag har koll:)

Kantskydden är dock löjligt dyra, helt orimligt i jämförelse med vad resten av mattan kostar.

 

Ungarna har studsat och hoppat resterande del av dagen och i morgon kommer de klaga över ont i ryggen. Det är träningsvärk, alla små muskler runt ryggraden aktiveras av att studsa. Vet ni att NASA har gjort nån studie och att hoppa i tio minuter var typ som att jogga en timme…Jag springer inte en meter om jag inte absolut måste, men hoppa är galet kul. Och svinjobbigt:)

När jag ändå hade ångan uppe så plockade jag undan alla snöskyfflar;) Det var inte jättelänge sen som jag använde dem. Även alla pulkor och snowracers åkte upp på sin hylla. Och sen fick jag pumpa och smörja cyklar.,

cykelreparatör

Förhoppningsvis var det bara dåligt med luft och inte punka. Jag kan absolut fixa det, men det tillhör kategorin saker som jag tycker är aptråkiga. Skjuter upp det hur länge som helst, och blir irriterad på att ungarna tjatar…som såklart är självklart att de gör;)

Jag har ett gäng cyklar kvar att fixa….urk.

Jamie älskar att åka runt och sladda, och det gör ju verkligen underverk för däcken. Not. De slits ju ut på en grisblink. Han har sladdförbud, men det är ju så roligt att det inte går att lyda;)

 

Så småningom åkte vi till majbrasan. Kasen. Och där var det fullt på parkeringen såklart. Även längs hela gatan var det fullt, men på en förskolas parkering var det bara några bilar. Den här skylten:
trafikskylt

Vad betyder den? Jag läser det som att det krävs tillstånd för att stå där. Men tilläggsskylten säger 7-17 vilket jag då antar betyder att mellan 17-7 behövs inget? Varför skulle den annars sitta där?

Med tanke på att jag fick 650 jävla skitkronor i p-böter i går i Stockholm så var jag extremt osugen på att få ännu mer.

Jag vet att jag har messat typ den här skylten förut till nån killkompis, för de brukar liksom ha koll:) och då fått svaret att det är som jag tror. Även idag skickade jag en bild och fick svaret att det borde vara ok. Alltså jag måste nog ta och plugga lite på skyltar tror jag.

Igår chansade jag för det fanns inget alternativ, och då är det en sak, men sur blir jag ändå eftersom p-vakter tillhör mitt absolut värsta. Jag blir orimligt irriterad och ser rött bara jag ser en. Tycker att de ska lappa de som står trafikfarligt i stället för de som råkar komma en kvart försent.  Hittills har jag inte träffat en enda bilist som tycker att de är kul:) Jag har såklart träffat trevliga p-vakter, men de är i minoritet. Jag är ALLTID trevlig i utgångsläget för det lönar sig oftast, men vissa av de p-vakter jag träffat på skulle ha en klapp på kinden. Med en stol:)

Tex så har jag fått hejda en vakt från att sätta sin utskrivna bot på min ruta, med motiveringen att jag ju faktiskt stod och betalade i apparaten precis intill. Han käftade emot rätt bra, och ville ha det till att jag varit borta jättelänge. Eh, nä, men du ditt pucko kom precis till min bil, jag såg dig ju så försök inte. En annan hoppade ut och lappade min bil, som hon parkerat intill (hon satt kvar i sin bil och skrev boten), medan jag stod och betalade…Hon SÅG att jag var där, jag var vid min bil först, och sen gick jag till apparaten, så hon verkligen väntade på att jag skulle gå. Och sen fick jag ha många vändor med det p-bolaget. Men till sist fick jag rätt.

Alltså så många beter sig som små-Hitlers. Har ni inte träffat på dem så fattar ni inte, men när ni väl gör det så kommer ni bli lika irriterade som mig. Jag lovar:)

Jaja, idag fick jag ingen bot, om det beror på att jag tolkade skylten rätt, eller om ingen p-vakt var nykter och ute och jobbade låter jag vara osagt.

Vi såg vår brasa. Killarna vill helst stanna tills den brunnit ut helt, men den pyr ju i flera dagar så det funkar inte;) Jamie är som alltid så nära han kan, med så stora pinnar han kan.

majbrasa

Han övar sig på att akta sig för eld:)

Vi sjöng vårsånger för full hals, för en gångs skull lyckades syrran haffa ett sångpapper så vi kunde läsa texterna. Och med en man som satte tonarten blev det mörkt och bra, så då kan även jag sjunga, jag har verkligen ingen sångröst men det låter aningens bättre i de lägre registren;)

Doris var med och hälsade på massa hundar, lycklig över att få åka bil och sen vara på nya jaktmarker.

 

Nu är det MAJ hörrni!!

Årets absolut bästa månad ♥

Jag har tre barn som fyller år, och mamma. Flera kompisar med. En fullspäckad månad på många vis, men med mestadels roliga saker.

Nu har vi jagat iväg vintern och alla oknytt så nu välkomnar vi våren, värmen och solen 🙂

Så härligt!!

 

Nu ska jag sova, i morgon är det lunchträning:)

Natti natti

 

Och vill ni se hur det såg ut förra året när vi satte upp studsmattorna kan ni kolla här:

Kommentarer

  1. Jennifer

    Oj vilken story, stackars Patricia!!

    Valborg kan vara mysigt, men ack så galet det kan gå med fulla, eller allmänt tokiga, människor som är ute. Själv håller jag mig undan :))

  2. Karin

    Är född 1962 – överlevde somrar barfota på alldeles för stor cykel – självklart på grusvägar! Naturligtvis utan hjälm. Överlevde utan mobiltelefon på strapatsrika skidturer, vi var bara 4 kanske 5 år, när vi satte pjäxorna i råttfälle-bindningarna på väl använda och ärvda skidor för att dra över gärdena hemmavid. Var sin liten ryggsäck med rutig termos med kork och varm choklad. Vi åkte och åkte, himlen var alltid blå och vidderna vita. Vi var borta i timmar och självklart var ingen vuxen med. Vi överlevde störtlopp i kyrkbacken på runda tefat av plåt. Ingen hade hjälm. Bara hemstickade mössor av blöt ull och band att knyta under hakan. Vi överlevde i anorak och kliande kalasbyxor. Lovikka vantar där snön fastnade i stora kockor. Vi lärde oss att simma i ån, då regnade det alltid och var förskräckligt kallt. Vi gick barfota hela somrarna och överlevde jordgetingbon och brännässlor. Knän, armbågar och händer var uppskrapade precis hela sommarhalvåret efter vurpor på cykeln och fall från träden. Jo, för vi klättrade högt i alla träd, Vi överlevde fall från stora stenblock i någons trädgård, ett armbrott en gång och nästan ett avsågat finger en annan gång, Vi byggde och spikade, koja efter koja. Vi lekte ”Indianer och Cowboys” i skogen. Vi hoppade och skuttade utan studsmattor – vi plockade bär och frukt och fick kaffe med mjölk så tidigt att jag fortfarande satt i barnstolen vid bordet. En sån där raritet som man kunde fälla ut till stol & bord, klämrisken var 100% men vi överlevde det med. I den gamla Amazonen fanns inga bälten, däremot hade jag en barnstol som man liksom hängde på baksätets rygg. Jo, jo, vid en häftig inbromsning så skulle jag nog ha fortsatt ut genom framrutan. Tydligen upplevde jag aldrig någon inbromsning eller kollision för jag överlevde det också. Vi spelade kula, hoppade rep, twist och hage, bytte bokmärken och gick hem till varandra när vi ville någonting. Telefonen satt fast i väggen – hade nummerskiva – och man kunde inte ens välja ringsignal. Vi överlevde det med. Sedan fick jag fem egna barn, så småningom skaffade vi studsmatta till trädgården, då fanns inte ens nät att köpa till och vi kompletterade aldrig med nät senare heller. Alla överlevde. Något spisskydd hade vi inte – och vi hade dessutom både vedspis och två kaminer som vi eldade flitigt i medan barnen var små. De överlevde det med, de fick helt enkelt lära sig att det var varmt. All heder åt dig Carola! Vi kan inte bädda in barnen i bomull hela tiden. Snart blir det väl lag på att trädgårdar skall vara madrasserade om barn ska leka där!

  3. Charlotte

    Hur orkar folk!?
    Det är ju samma visa i år igen…
    Jag håller helt och fullt med, vi har inte haft nät på 12 år vi heller och det går alldeles utmärkt. Men precis som du säger, när andra unger kommer hit, då får man ju sitta och vakta lite för dom har NOLL respekt…

  4. Linda

    Skaffade nät på studsmattan – inte för att barnen ramlade ner utan för att deras far (självklart nykter) skulle visa barnen hur man gör en kullerbytta. Kan säga att han träffade marken riktigt hårt. Så för hans skull sitter nu ett nät 🙂 Hahaha

  5. Tolv

    Det är som du skriver att det är ju du som avgör om du ska ha kantskydd och skyddsnät. Men…. OM olyckan skulle vara framme när du inga skydd har, vad blir tankarna då. Bara för att det gått bra i 15 år behöver det ju inte alltid göra det. Sen undrar jag om du sitter och titta på dina ungar när de hoppar, eftersom du vet att de minsann inte hoppar på fel sätt. Sen tycker jag nog att om de får dit kompisar så ska du inte låta dem hoppa när du inte har skydd.
    Men som sagt, din ungar, ditt val.

  6. Malin

    Vi har inte heller nät på våran studsmatta. Jag tror att det är vanligare att skadorna sker på själva studsmattan, än av att man ramlat av. Jag tror också att det blir vildare på en matta med nät än på en utan nät. Men som sagt, alla väljer själva.

  7. Ida

    Men allvarligt, måste det bli diskussioner varje år om det här med studsmattor? Var likadant förra året, Carola förklarade hur hon tänker kring detta och genast var tjafset igång. Varför inte bara inse att alla gör som de vill? Det hjälper inte att ni blir upprörda, Carola gör ju ändå som hon anser är bäst. Så kan ni inte bara försöka acceptera det?

  8. Karin

    Förstår hur du tänker. Använder sällan bilbälte. Har funkar hur bra som helst i 22 år. Har heller aldrig haft cykelhjälm på barnen, kan ju få dem att tro att de är osårbara. Samma sak med tippskydd på spisen osv osv. Varför satsa på säkerhet när man kan ta risken.

    1. A

      Eller så skiter man i vad andra gör så länge det inte drabbar en själv; kanske sina barn inblandade eller andra i ens närhet.
      Glad maj på dig! Hoppas solen skiner! 😀

        1. A

          Hoppas du har en fin första maj Karin och att du överlever trafiken när du är ute och rör dig där med risk att skada andra; t.ex. synen vid bilolycka när du inte har bälte på…

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Har inte tippskydd på spisen heller;)
      Finns nämligen inget på den modellen.
      Vissa blir alltid upprörda, men ta hand om er och ert ist. Jag kommer knappast skaffa nät för att ni kräks galla. Tycker det är väldigt talande att i femton år har det hoppats på våra studsmattor, i olika konstellationer men med samma regler och det har aldrig varit minsta skada. Har aldrig ens varit nära. Det handlar så mkt om handhavandet.
      Mina barn kan sköta det. Andras barn som kommer och hoppar här däremot… Holy smoke de hoppar som små galna studsbollar på speed, totalt crazy. Balanserar på kanterna, hoppar utåt och har noll respekt. Fattar att de som har sådana kids blir upprörda;)
      Mina hoppar inte så.

      1. Hanna

        Karin och A. Jag förstår inte ert resonemang? Det går ju inte LÄRA ett barn eller vuxen att inte krocka eller att någon krockar med en själv varför bilbälte är självklart och det sker ofta i lite hastighet, samma med cykelhjälm och där måste jag fråga är du en förebild och använder hjälm? Jag har sett ungar åka hooverboard i närheten av sina föräldrar helt skyddslösa och jag tänker att de vill nog sina barns bästa så jag går faktiskt inte fram till dem och påpekar det, precis som jag inte gör med Carola även OM jag skulle ha en annan uppfattning. Hon skulle säkert ha tyckt saker och ting om mina barns skoterkörning innan de tagit skoterförarbevis, de har fått köra för att jag LITAR på dem, jag har LÄRT dem och jag har barn med selektiv hörsel precis som andra men när det gäller så har det verkligen gått in. Någon förälder som kört bil med sitt barn i knät på en skogsväg så barnet ska få ratta bilen? Jag tar förgivet att vi föräldrar LÄR våra barn och har vi inte gjort det och något händer så kommer nog vårat eget samvete straffa oss tillräckligt. Men VARFÖR hålla på och döma varandra? Är allt snack om kvinnor håller samman och det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra?

        1. A

          Jag håller inte med ovanstående Hanna utan mer att man ska skita i vad andra gör eller tycker så länge man själv inte skadas av det. Jag kan tycka att Carola har åsikter som inte överrensstämmer med mina men jag påpekar inte det utan bläddrar bara förbi 🙂

    3. Karin

      Jag hoppas att du skämtar!
      Tänk om olyckan skulle vara framme när du kör/åker bil, att då inte har bilbälte kommer få fruktansvärda konsekvenser för dig/andra i bilen..
      Folk som saknar trafikvett borde fan inte få vistas på vägarna.

  9. Stina

    Köper man billiga skitnät så kan man ramla igenom dem, men det finns nät av riktigt bra kvalitét, ruggigt dyra, men de tål lätt att 80-100 kg ramlar mot dem, stolparna är vadderade och ingången är omöjlig att ramla ut igenom för att nätet är omlott en bra bit kring den. Så alla som använder nät invaggar inte barnen i falsk säkerhet, beror helt på hur bra nätet är.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting