Allmänt

Pengar?

Kan vi inte prata lite om det här med pengar en stund?

I dagens samhälle så strävas det efter KONTANTFRITT. Eller hur? Det står på bensinmackar, på kiosker och banker… ”vi är en kontantfri *valfri verksamhet *.

En bank idag handhar inga cash, ska man sätta in eller ta ut får man gå nån annanstans, men vart?? Ja ta ut funkar ju i automat, men sätta in? Helt jävla hopplöst. Dessutom kostar det en avgift.

Att gå in på ett bankkontor idag känns mer som att gå till typ en mäklare. Man får sitta vid ett snyggt (nåja) skrivbord och småtjattra lite. Har man tur får man hjälp men i åtta fall av tio får man gå hem och ringa telefonbanken.  I många fall får man hala upp mobilen, gå in på bankappen och själv göra med instruktioner från bankmänniskan. 

Men kontanter. De minskas. Det är bra rent säkerhetsmässigt. Jag älskar mitt kort och har betalat med bankkort sen jag fick ett för  ruskigt många år sen. Jag älskar Swish så mitt behov av kontanter minskas eftersom jag liksom aldrig har några. Speciellt så här års när det ska pröjsas småsummor hit och dit till alla barns skolor och aktiviteter. Swish Swish klart. Toppen:)

För min del kan vi ha noll kontanter.

Men nu ska vi byta ut mängder av mynt och sedlar mot nya ??? VARFÖR??

Jag kan omöjligen begripa det. Funderar jag riktigt ordentligt så kan kan kanske förstå att man byter sedlar, de kan ju slitas ut. Fast jag tycker aldrig att jag ser sedlar som ser speciellt skabbiga ut faktiskt. Betänk att jag varit gift med en marknadsförsäljare som suttit vid köksbordet och räknat kosing 😉

Men mynten??? Där är jag helt oförstående.  De ser likadana ut nu som när de lämnade tryckeriet, jag är helt säker. Inget större slitage på dem.

Och varför mynt? När vi strävar mot så få kontanter som möjligt? Varför lägga ner miljarder på att byta ut mynt som funkar?

Till mynt som ingen jävel ser skillnad på till råga på allt. De ser ju likadana ut? Jag hörde att synskadade hade problem att känna skillnad på dem, det var dels storleken och dels räfflorna på sidorna. De är för lika helt enkelt.

Patricia jobbar på restaurang, och på luncherna betalas det över disk och då ofta kontant, hon har jättesvårt att se snabbt vad det är för mynt hon får i handen. 

Jag ser överhuvudtaget inte vad jag har för mynt, alla ser ut som enkronor, och jag får vända och vrida på dem. 

Alltså tokdiss på det här med att byta ut pengar, man borde kunnat göra om till färre istf fler varianter dessutom. Det kanske det blir i slutänden förvisso? 
Då kommer vi till mitt egentliga irritationsmoment:)


Öppnade kassaskrinet och plockade fram ungarnas pengar de fått i födelsedagspresent och julklapp. Från släkt och vänner. De stora ungarna har ju egna konton men inte de mindre. Deras cash förvaras i kassaskåpet hemma. Som jag hatar för jag jag kan inte kombinationen;)

Nu måste jag på nåt sätt få in de här snart ogiltiga sedlarna på mitt bankkonto och sen fördela ut dem på nya konton som jag måste ordna till ungarna. 

Och vart gör man det?? Inte på banken det har jag redan frågat. Googlade och fick svaret -vissa banker, inte Swedbank såklart, Forex och nåt annat växlingsställe. 

På allvar, hur svårt ska det vara?

Mynten gör jag väl som alla andra föräldrar, ger till ungarna så kan de stå där på Ica och ta evigheter på sig att stoppa ner i myntautomaterna;)

Jag ska fråga mamma om hon kan följa med mig och sätta in pengarna, hon har bättre koll än mig på vart man kan gå;)

Men förklara för mig anledningen till bytet av kontanter? En riktig anledning och ingen hittepå;)

Det finns mest troligt ingen va? Mer än att staten ville. Vi kommer säkert dessutom bli påtvingade euro snart så då är den här mångmiljardaffären helt bortkastad.. 

Ja jag är sur över att jag inte fattat ( orkat bry mig) om att 100 och 500- lapparna ska bytas ut och att jag i och med det får massa extragöra;)

Men nog fan är det onödigt? Måste finnas massa viktigare saker att lägga pengar och krut på.

Nå? Åsikter??

?

Kommentarer

 1. Lars-Åke

  Jag använder kontanter så långt det går. Väljer bort kontantlösa butiker om jsg kan. Varför? Dels för att jag hela tiden vill ha koll på bankkontona, Det blir så många transaktioner att hålla reda på och kontrollera. Dels för att jag värnar om min intigritet. Banken, och i förlängningen staten och kanske NSA har inte att göra med var och vad jag köper. Har inte använt korten till betalning mer än ca 20 gånger i år, och då mest till köp för över 500 kr. SL-kort etc. Ett par småbetalningar har det också blivit, när det varit problem med växel. Har nyligen beslutat mig för att ta vägen via bankomaten även vid stora inköp.

  1. familjenannorlunda

   Haha, jag är tvärtom 🙂 Tänker att min integritet inte är så intressant eftersom jag liksom är så trist . Köper inget konstigt eller anmärkningsvärt eller suspekt 🙂
   Jag har knappt, om ens en enda gång betalat ned cash i år 🙂
   Vad olika vi är ändå 🙂

   1. Lars-Åke

    Ja! 🙂
    Det är bara det att vad som är ”anmärkningsvärt eller suspekt” bestämmer ju den som av någon anledning granskar dig. Regimerna kan växla snabbt. Tänk på (östra) tyskland med först gestapo och sedan stasi.

    1. familjenannorlunda

     Jo det såklart. Men jag menar mer att jag är så laglydig och aldrig skulle innebära något hot mot samhället. Och OM jag skulle köpa sprängämnen tex skulle jag inte använda kortet 😉
     Jag har bättre koll på min ekonomi med kort eftersom jag ser allt som händer och kan gå tillbaka i historiken. Perfekt för mig 🙂
     Jag lider alltså inte av att bli övervakad på allmänna platser heller eller liknande, ingen förföljelsemani 🙂

 2. Malin

  Förresten. De nya mynten gillar jag inte alls. Det går ju inte att se vad som är 1 eller 2 krona utan att vrida och vända på dom!

 3. Malin

  Jag tömde barnens spargrisar på mynt och gick till leksaksaffären och handlade upp dom. De gick välja skälvande vad de ville ha. Sedlarna gick jag till banken med och satte in i insättningsautomaten. Jag har Swedbank vet inte hur det funkar uppe hos dig på ditt bankkontor, men de flesta banker kan nog ta emot sedlarna på ett eller annat sätt.

 4. Hanna

  Jag vet att många tycker det är bökigt men själv är jag jättetacksam! Har jobbat i handeln sen 2001 och för en 6-7år sedan började jag få jobbiga utslag i framförallt höger hand (rött, torrt, kliade och till och med blödde lite ibland för att inte tala om att det gjorde ont). Har smort med salva och haft bomullsvante men nu är utslagen borta tack vare de nya nickelfria mynten. Men visst är själva omställningen bökig, jag tycker det borde vara enklare. Jag gjorde också som tjejen ovan, handlade upp ungarnas pengar o förde över motsvarande summa till deras bankkonton. Kram/Hanna

 5. Emma

  Gå in på bankomat.se där finns alla insättningsautomater. När nä är på campingen i Fagersta , åk på en roadtrip till Hedemora sparbank, enda stället som INTE tar avgift för att växla in sedlar i automaten.

 6. Maria

  Att byta pengar är bla ett sätt att få stopp på de svarta pengarna. Jag förstår inte att du kan bli irriterad när du inte är påläst. Bara googla!!

  1. familjenannorlunda

   Klart jag kan! Det är ju för att jag inte har koll jag blir irriterad:)
   Annars har man ju koll..?

  2. Sama

   Känns oavsett som ett mycket kortsiktigt sätt att få stopp på svarta pengar. Ett sånt här byte lär kosta massor att genomföra, och även dessa pengar kommer att bli såväl stulna som förfalskade…

  3. Sama

   Känns oavsett som ett mycket kortsiktigt sätt att få stopp på svarta pengar. Ett sånt här byte lär kosta massor att genomföra, och även dessa pengar kommer att bli såväl stulna som förfalskade…

 7. Agneta

  De nya mynten är nickelfria. Man kan ju handla för de gamla sedlarna o sen sätta över pengar till barnens konto.

 8. T

  Idag såg jag ditt ex stå och sälja på Bergadagarna i Sthlm. Har själv blivit lämnad och bedragen å det grövsta så sa direkt till min kille att han handlar vi inte av. Att han bedrog sin fru och lämnade henne med 10 (mindes inte exakt då) barn, Mina barn var framme och provsmakade och då fick jag en glimt av ny flickvän och barn förmodar jag? nej du…du ska veta att det där minns vi och stödjer inte. Det borde han tänka på med, med sitt ”familjeföretag”.

 9. Anna

  Jag har använt upp ungarnas istället för att betala med kortet. Haft en kontantmånad typ. Sen fört över pengarna från kortet till ungarnas konton. Samma pengar har bara bytt plats. Enklaste sättet 🙂

 10. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Förstår inte heller det där med att byta ut när vi ändå strävar efter kontantfritt. Jag kanske är fördomsfull nu men det är för PRO eller liknade kräver kontanter, har läst en del artiklar från dem som gnäller på kort, samtidigt som jag tror fler och fler äldre faktiskt nyttjar korten. Här i Dalarna har man aldrig fått betala med KORT på bussarna, ja det är 1900-tal på bussarna här, NU äntligen efter upprepade rånförsök på busschaufförerna har man satt in såna ”moderniteter” på bussarna. Jag jublade, äntligen slipper man leta i varje liten gömma efter småmynt till bussen. Några som inte jublade däremot var sura bakåtsträvare som skrev ”stackars pensionärer”, såg dock en chaufför som sa; ”pensionärer betalar inte med kontanter, dem har busskort på autogiro”. Men ändå samma veva igen, ANVÄND kontanter. Jag var gladare än sonen när han fyllde 12 och äntligen fick ha betalkort från banken vi har. Nu slipper jag ta ut veckopengar längre utan sedan 8 månader kan jag swisha över månadspengen.

 11. Sandra

  Du har en insättningsautomat på gränby centrum vid Swedbank. Bara sätta in ditt kort ich sedan lägga in sedlarna i räknarfaclet och sedan är det snabbt insatt på ditt kort.

 12. Sofia

  Tycker oxå dom nya mynt/sedlar är en idiotisk ide.
  Någon skrev att det ska vara svårare att förfalska sedlar. Det tig knappt 2v så fanns det falska 200lappar på marknaden. Silver randen på sedlarna nöts ut vilket gör det svårare att se om den är är äkta. Mynten rostar. Synskadade har svårt att känna skillnad på sedlar. Gammla har svårt att lära om.Nya mynt funkar inte i kundvagnar/automater. Dessutom ska vi handskas mindre med kontanter. Nej, jag är heller inte så glad i detta spektakel men man får vänja sig.

 13. Cissi

  Svarta pengar och stöldgods är anledningen… Byter man till nya sedlar och mynt förlorar de svarta pengarna och stöldgods som man inte lyckats ”tvätta” värdet. Tex ska det finnas massor av sedlar efter ett stort rån vid Arlanda (?) där gärningsmännen är i fängelse men pengarna aldrig hittats – dessa pengar är nu (snart) värdelösa. ?

 14. Louise

  Är Uppsalabo. Det ska finnas insättningsautomat på Swedbank i Gränby (för sedlar). Det finns även på SEB på gågatan (för sedlar, om mynt måste man vara kund i SEB). Ica maxi Stenhagen har en växlingsmaskin för mynt, då får du ”pant” kvitto som man sedan måste handla mat för. Swedbank på stan tar emot kontanter/mynt i kundtjänst om du är kund där. Men det är en väl bevarad hemlighet, så säg inte att du fått tipset av mig. 😉

  1. familjenannorlunda

   Haha:) tack ska inte yppa ett ord?
   Men vart ligger Swedbank på stan nu för tiden?? Har absolut ingen aning ?

   1. Linda

    Swedbank på stan har slutat med kontantinsättning den sista maj. Det stod på en lapp att närmaste automat finns i kvarnen.

    1. Louise

     Gamla posten huset, vid resecentrum. Dom flyttade dit för ett tag sedan. Kunder har gått in med massa mynt och lämnat kvar dom hos personalen i insättningspåsar, alltså inte i någon maskin. Men vet inte om dom slutat med det sista maj… Förra veckan gick det bra. 🙂

   2. Louise

    Gamla posten huset, vid resecentrum. Kunder har gått in med massa mynt och lämnat kvar dom hos personalen i insättningspåsar, alltså inte i någon maskin. Men vet inte om dom slutat med det sista maj… Förra veckan gick det bra. 🙂

   3. Louise

    Gamla posten huset, vid resecentrum. Dom flyttade dit för ett tag sedan. Kunder har gått in med massa mynt och lämnat kvar dom hos personalen i insättningspåsar, alltså inte i någon maskin. Men vet inte om dom slutat med det sista maj… Förra veckan gick det bra. 🙂

 15. Emma

  Mynten byts ut pga vikt. De nya väger en bråkdel av vad de gamla gjorde! Sen är det faktiskt bara 1- och 2- kronorna som är svåra att skilja åt. 5-kronorna har en annan färg och 10-kronorna är minst 5ggr så tjocka. Sedlarna byts för att bli säkrare. De nya har inbyggda funktioner som är mycket svårare att förfalska. All denna information går lätt att hitta på nätet om man söker. Ni är bara griniga, oinformerade och lätt korkade som inte redan vet detta!

  1. familjenannorlunda

   Åh! Tänkte tacka så mycket för bra info, men så läste jag sista meningen och kände mer… men vafan fuck off ?
   Grinig kan du vara själv, och korkad men välinformerad 😉

  2. Marie H

   Är inte mynten lika??? Nä kanske inte för någon som ser bra och har bra känsel i fingrarna. 2 kronan och 5 kronan är sjukt lika, inte mkt som skiljer där. Nya 1 kronan är förvillande likt den nyaste 50öyingen som inte används mer…fö är du sjukt dåligt uppfostrad vilket du kan hälsa dina föräldrar

  3. Malin

   Emma, jag hoppas att du skrev den sista meningen med glimten i ögat. Såna där kommentarer är inte särskilt trevliga! Alla vet inte allt direkt. Kul att det går bra för dig ?

 16. Louise

  Den största anledningen att de gör bytet är för att de blir säkrare och svårare stt förfalska. Ett annat är att man kmr åt väldigt mycket svarta pengar som går upp i rök för de inte kan växlas eller sättas in.
  Jag tycker minsann att de är roligt med nya pengar. De är ju så fina!

  1. familjenannorlunda

   Tycker de ser ut son leksakspengar 🙂 Men jag har ju sällan kontanter så jag har inte vant mig än. Dock kvarstår ju att äldre och synskadade har svår med dem…
   Komma åt svarta pengar fattar jag, och gillar:) fast tror att det går att komma runt för de riktiga skurkarna, de hittar alltid vägar.

 17. Linnea

  Om du har vägarna förbi stockholm så finns det en insättningsautomat på åhléns city. (Drottningatan)
  De har ju bättre öppettider och jag har kunnat sätta in en 20-lapp men även andra selar av högre valörer . Kistbadsfritt. Däremot gar de en insättningsgräns på 40000 ( tror jag det var men vem går runt med då mycket pengar i kontanter? Inte jag i slla fall

 18. Ulrika

  Använder alltid insättningsautomat när jag sätter in kontanter. Och finns det i vår lilla stad bör det finnas i stora Uppsala också. Sen sätter du bara in ditt betalkort så förs pengarna in där. Via din bankapp kan du sedan fördela ut pengarna på barnens konto. Varken svårt eller jobbigt.

 19. Eva

  Du har fel bank helt enkelt! Min tar kontanter och är en toppenbank sen är den populär också. Personliga kontor med riktiga människor som jobbar också;-)))
  Kan du inte gå och växla dina gamla sedlar i nån affär så du får nya i stället?
  Sen håller jag med om att dom nya mynten är svåra att hålla isär även för mig med bra syn så kan tänka hur det är för dom äldre:-((

 20. Ella

  Jag gillar inte heller de nya pengarna, men jag tror (?) att orsaken till myntbytet hade något att göra med att mynten numera är nickelfria?

  1. familjenannorlunda

   Om det är sant är det en usel anledning 😉
   Såååå mkt lider man inte av nickelallergi att hela Sverige måste byta mynt på bekostnad av synskadade och äldre

   1. Akå

    Den ser ut som en vanlig uttagsautomat, den sitter precis utanför swedbanks kontor på Gränby c där uttagsautomaten satt förr. Har sett fler än en som står där o försöker få ut pengar. Väldigt förvirrande! Lycka till!

 21. Loppan

  Jag har inte tänkt på det innan men nu slog det mig hur mycket som iriiterar dig. Känns det inte trist? Om jag blir sittande 30 min med kidsen hos tandl för att jag är tidig el de sena gör väl inget? Vi kan ju umgås, prata, läsa en tidning eller kolla på Youtube-klipp ihop? Nya pengar, tja, vi har ju haft rätt lång tid på oss att använda upp gamla. Och ja, jag måste också titta extra nog men jag kan inte påstå att det på något sätt skulle störa mig. Livet går ju inte på Autobahn direkt och varför i hela fridens namn skulle jag vilja lägga energi på att bli irriterad över det? Det är väl vara att ta det som livet bjuder på med ro? Man har så mycket roligare då och livet blir liksom mer lättlevt! Bara en lite betraktelse, menar inte att du gör ”fel”, du kanske bara reagerar på instinkt, menar jag. Istället för att välja att se det från ett annat perspektiv.

  1. familjenannorlunda

   Vad fint att du aldrig blir irriterad:)
   Tror du är ensam om det så grattis !!!
   Har du tänkt på hur ofta jag är happyhappy åxå?? Och talar om att jag älskar mitt liv och tiden med mina ungar? Eller hur kul det är att hänga med vänner? Eller hur jag tar saker med en klackspark och fixar grejor som McGyver ?
   Nä du missade nog det, fokus på det irriterande;)
   Gällande tider som inte passas.. ditt exempel.. jag har annan tid ihop med mina barn. Eftersom jag är hemma med dem så blir väntetid hos tandläkare tex förlorad tid för oss. Vi hade kunnat göra något annat. Något roligare.
   Och eftersom jag själv passar tider in absurdum så blir jag till sist sur om andra är sena. Men läste du ordentligt så skev jag att jag inte har nåt emot att vänta på sådana ställen eftersom det handlar om människor. Det händer oförutsedda saker. Jag är helt ok med det, till en viss gräns. Det GÅR att gå ut i väntrummet och informera, och det går även att be om ursäkt att de är sena.

   Till sist, det ingår i mitt bloggande att Tycka till om saker… då funkar det dåligt att alltid vara mjäkig och vän.. 😉
   Men återigen grattis till att ditt liv går på räls och att du aldrig irriteras:)

   1. Loppan

    Det är väl klart att jag blir irriterad, men inte speciellt ofta. Blir jag det är det ofta över andra typer av saker, lite större saker, inte så ofta i vardagen faktiskt. Det är rätt skönt.
    Tycka kan man väl iof göra på många vis, måste ju inte sin utgångspunkt i irritation över saker bara för att man bloggar?
    Nu menade jag ju inte att du aldrig är glad, det är inte svart eller vitt, utan noterade mest att flera inlägg handlat om irritation över saker, orkade inte scrolla bak och redogöra exakt för vilka men fick en känsla när jag läste att nu är du irriterade igen. Då valde jag att förmedla min reaktion på inlägget och jag hoppas att det var rätt val, en bloggare vill väl ha läsarnas respons på det man gör? Likt de flesta som vill ha feedback på sitt jobb?
    Ofta är det så att människor går efter invanda mönster och ibland krävs en eyeopener och så inser man att oj, så här måste det inte vara. Jag uppskattar om jag får frågan ibland om jag fastnat i ett negativt mönster, uppskattar att andra frågar om jag är medveten och nöjd med det eller om det är omedvetet och kanske lite onödigt energikrävande.

    1. familjenannorlunda

     Jag tror vi lägger olika värdering i ordet irritation. För jag går inte runt och är påverkad av det, jag noterar, reflekterar och sen tänker jag på annat.
     Kanske är upprörd ett bättre ord? Eller fundersam? Kanske besviken, trött, less, filosofisk, upprorisk, frispråkig, uppkäftig, tjurig, motvalls eller bakåtsträvande 🙂
     Jag blir galet irriterad tusen gånger om dagen, men ska jag sen redogöra för det kommer jag inte ihåg så det är kortvarigt.
     Å andra sidan har jag lätt till glädje med, skrattar tusen gånger om dagen, och blir ledsen och är arg. Jag har mycket känslor och det gillar jag 🙂

 22. Karo

  Hej, här finns det insättningsautomat. Du lägger i kontanter, och sätter i ditt kort i automaten. Så förs pengarna om på kortet.

 23. Johanna

  Det finns uttagsautomater som även är insättningsautomater. Där ska det inte kosta något att sätta in sina sedlar. Man använder sitt vanliga bankkort, så kommer pengarna in där. Swedbank tror jag har andra automater som man kan sätta in mynt på.

 24. Britta

  Idiotiskt påhitt! Här där jag bor får vi iaf lämna in ”gamla” pengar till ingen kostnad! Som sagt ett kontantfritt samhälle men pengar det ska vi ha ändå! Kunde gått ha haft kvar dom andra och som Du skriver det syns ju för f-n ingen skillnad. Nu ska man stå i ännu längre köer (där dom tar emot kontanter) för att först måste man vrida och vända på slantarna för att se vad det är för valör! Vad detta kostar vågar vi ens inte tänka på!

 25. Britt Marie Edqvist

  Hej Carola!
  Du har helt rätt. Jag är också ” skitförb…..” på detta tilltag. Städade i lådor och hittade sedlat som ej är giltiga och en ask med mynt. En och fem kronor som måste handlas upp nu direkt. Men affärer tar bara imot några få slantar.
  Och vi som är älder ser inte skillnaden på nya mynten. De ” gamla ” såg man ju på grund av olika storlek.
  Men det skapar arbete först skall man fatta beslutet sedan skall det bli ny form/designe ny tillverkning. Ja mycket jobb blir det . ( Ironi )..
  BrittMarie.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing