Allmänt

F-Secure SAFE. Det här är riktigt bra:)

I samarbete med F-Secure

 

Det här med internet och våra barn och tonåringar. Det är inte lätt. Det är ju liksom fortfarande nytt, våra barn är de första som växer upp med internet som en solklarhet.

Vi gjorde inte det. Och ni vet väl vad nån politiker fnyste när internet var nytt?

”Det är bara en fluga”

Eller hur;)?

Internet är idag en självklarhet för ”alla” barn och ungdomar, och även om det för oss vuxna, som kanske inte alls använder det på samma vis, verkar helt galet, så är det där man delvis lever sitt liv.

Barnen skiljer inte på sitt digitala liv och sitt IRL liv. Vi vuxna kan bara acceptera eller ignorera det.

Som en stol med tre ben, man kan inte ta bort ett ben för då välter stolen. Att förbjuda internet är samma sak för de flesta av oss.

 

Även vi vuxna använder internet hela tiden. Ska det googlas, eller sökas en adress, kanske kollas upp något? Hej internet,

Ska vi säga något icke-brådskande till någon – ja då använder vi ofta Facebook, snapchat, eller nån annan app.

Jag älskar det:)

Man behöver inte svara direkt, man behöver inte släppa allt man har för händer utan man tar det när man har tid. När man känner för det. Eller så struntar man i det.

 

Många föräldrar är oroliga över att de inte har koll på vad deras barn gör på nätet. Och ska vi vara helt ärliga så har man egentligen ingen aning om vad framför allt tonåringar gör, De är inte de mest meddelsamma;) Man tror gärna att de är öppna, och till viss del är de det, men det finns mycket en tonåring kan dölja. Det behöver inte vara allvarliga saker, men de vill ha sitt privatliv i fred.

Jag hade svårare i början med att acceptera att det var så viktigt med sms, chattar och appar. Nu har jag vant mig, jag använder det ju massor jag med. Jag brukar försöka lära mig hur de appar de använder funkar. Och så får de lov att ”adda mig” vara sig de vill eller inte. Sen lyckas de ju alltid krångla sig ur det eftersom de är så mycket bättre på det mesta;)

Jag tycker att det är rätt enkelt med de mindre barnen, det man mest behöver begränsa är själva skärmtiden. Och visst innehåll man inte vill att de ska råka se förstås. Mina små ungar spelar mest spel på mobilerna och datorn, och kollar på Youtube.

Vi har en Smart-TV där Youtube går varmt, och där ser ju jag vad de kollar på.

 

När de sen blir lite äldre så tillkommer annat. Mobbing, eller bara ett lite taskigt beteende online, och så rädslan att de ska bli lurade. Att träffa någon, eller göra något de egentligen inte vill.

Jag försöker ha en dialog med barnen. Föra en vettig konversation om vett och etikett,  och jag är noga med att det som man inte skulle säga i någons ansikte, det säger man heller inte i en chatt. Alla vet att jag fått ta en hel del skit online, från folk som aldrig i livet skulle säga det till mig om vi träffades. Det är vuxna människor som beter sig så. Med andra ord inte så konstigt att barnen tar efter.

Man varnar för att träffa folk de bara känner via nätet. Det faller rätt ordentligt eftersom hur många vuxna dejtar inte via appar och onlinesidor? Barn gör som vi gör och inte som vi säger;)

Det är svårt att veta hur man ska hantera det digitala livet helt enkelt. Vi som inte vuxit upp med det har svårt att relatera till hur det är att vara ung i det uppkopplade samhället idag.

Förbjuda? Sätta gränser? Hur kommer man fram till gränserna? Begränsa? Hur gör ”alla andra”? Hur gör ni?

 

 

Nu har F-Secure kommit med en tjänst som kan hjälpa oss. Den kallas SAFE.

Jag älskar den här! 🙂

Man kan ställa in tidsgränser på ungarnas enheter, kanske stänga av nattetid är en bra idé?

F-Secure

(Man kan ändra språk till nästan vilket man vill, såklart även svenska)

Man kan blocka visst innehåll, den tjänsten vill jag ha för egen del;) Man kan även fjärrlokalisera ungarnas enhet och hitta den på en karta, och allt det här styr man från sin egen enhet. Man behöver alltså inte ha åtkomst till deras mobiler/datorer/plattor.

Barn kommer alltid att hitta en väg runt alltför stränga begränsningar. Om föräldrar och barn arbetar tillsammans, så att barnet blir en aktiv deltagare i beslut kring var gränsen går och varför så accepteras det enklare.

F-Secure

F-Secure SAFE har arbetat fram en slags verktygslåda för att hjälpa oss att tillsammans med barnen/tonåringarna arbeta fram Familjeregler. Med SAFE kan man sen begränsa internettillgången efter det man kommit överens om. Att spärra casinosidor och porrsajter men även tiden framför skärmen.

IMG_3588

Trixie var inte helt nöjd med att jag kan begränsa tiden, men gillade att hon slapp hamna på suspekta sidor av misstag. Vi kom fram till en bra kompromiss efter en liten stunds snack.F-Secure

 

Det här är så bra! Men svårt att förklara så därför ska ni få prova själva:)

Ni får en månads testperiod av F-Secure SAFE. Utan kostnad givetvis. 

Klicka bara på länken ovan så kommer ni direkt dit:)

 

Om man sen väljer att fortsätta använda SAFE så funkar den på upp till tre enheter och kostar 649Kr/år

Man får mycket bra för pengarna här, jag har använt själva antivirusprogrammen från F-secure i…. öhh evigheter:) Testade andra först, men fastnade för deras för det är enkelt och superbra. I och med detta har de blivit ännu bättre, och jag kan på riktigt allvar rekommendera detta med stöd av eget  långvarigt användande:)

F-secure

 

 

 

Kommentarer

  1. Anna

    Hej. Jag måste bara fråga….du tipsade för ett tag sedan om en hemsida där man kunde göra undersökningar och få poäng att använda typ till presentkort mm….vad var det för sida? Tack! Mvh Anna

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing