Allmänt

Glasögon..

Jag fick ju brillor när jag gick i sjuan och jag kan väl lugnt säga att jag har hatat det sen dess. Jag pratade om läsbrillor häromdagen, och det suger ju, när man korrigerat synen för sitt ursprungliga synfel, så ser man inte på nära håll. För att man är gammal;)

Men mitt förhållande till glasögon är inte gott alltså. Jag tycker det är fult. På mig. Jag får ont på näsan och bakom öronen, jag blir störd i vardagen och när jag tränar och jag tycker inte att det är en cool accessoar. Glasögon är fult. På mig alltså. Andra är alltid dödssnygga i det.

Min exman skelade som liten, sådär så han opererat ena ögat, och fast han har haft perfekt syn på det andra så pallade de inte med att kompensera varandra så tills sist fick han brillor.

Med detta i sin genbank är det ju märkligt att ingen av kidsen skelar, men tack och lov så har ingen haft det problemet. Jag såg framför mig hur jag skulle vara tvungen att mecka med ögonlappar och träning och eftersom jag känner mig själv så vet jag att det hade varit jobbigt att komma ihåg;) Alla ungar har fått åka och kolla upp det här noga.

Vi har en massa glasögonbärare i släkten, på alla håll och kanter, men hittills har ingen unge behövt det.

Men igår, då var det dags.

Novalie var till skolsköterskan i våras på en vanlig rutinkoll, och då såg hon lite dåligt. Men eftersom hon själv var negativ och inte alls tyckte att det var så besvärligt så lade jag det på hyllan ett tag. Av egen erfarenhet så vet jag att vill man inte ha de där brillorna så kommer man inte använda dem. Bättre att vänta in så de själva inser sitt behov:) Jag sa att hon fick fundera över det och säga till, och hon har påtalat det ett par gånger.

”Jag ser texten på tv lite dåligt” ”Jag ser inte vad det står”

Jag bokade en tid, och hon fick träffa en trevlig och skämtsam optiker. Ni vet, när han kallar mig för hennes storasyster så är de per automatik trevliga även om det är på skämt;)

Han konstaterade att hon ju såg lite skruttigt. På hennes lite förskräckta fråga om hon måste ha glasögon för alltid, svarade han lugnt: ” Nej, du behöver bara ha glasögon när du vill se bra”

Och så är det ju:) Man måste inget, men det är väldigt skönt att se ordentligt.

glasögon

Så, nu har jag betalat skitmycket pengar för brillor till den unga damen.

Jag vet att vissa butiker tydligen ger gratis glasögon till barn, men nu var jag inte på en sån, men kanske nästa gång då;)

”Vilka får jag ta?” frågade hon och jag viftade med handen och sa ”De du vill ha” och sen provade hon i en väldigt lång tid. Som sig bör. Jag hade kunnat styra in henne på de billigaste billiga, men kände att det är jobbigt nog för henne att behöva börja med glasögon, så då måste man få känna att man får ta exakt de man vill.

De här ville hon inte ha?? Skitmärkligt, jag tyckte de var fräna:)

brillor

Nej, jag tycker det är bättre utan, jag får fan ont i näsan bara av att titta på bilden;)

carola wetterholm

Till sist valde hon mellan två.

En pilotmodell, som jag tycker är asful, och ett par litelitelite lika de jag har ovan, fast väldigt mycket nättare, men formen. De gillade jag med, och jag behöver ju ett par att ha i nödfall, men det får vänta nu,

Vi var på Specsaver och de har 50% på bågen eller ett par extra. Jag vet att jag gjorde ett mindre klokt ekonomiskt val när jag tyckte hon kunde ta båda, men så blev det. Ett par märkesbågar för 1995kr och ett par andra för 795kr. Och en jävla rep, smuts och blänk behandling för 800spänn…. 3590kr som hittat,,,

Men så började hon dra av, först 800kr i nåt landstingsbidrag och sen för det billigare paret, så slutsumman blev 1995kr. Det ÄR ju ett okey pris för två par glasögon:) Men det är inte kul ändå. Man kan liksom göra mycket roligare saker för de pengarna. Och nu har det varit en aning för mycket stora utgifter för att det ska vara riktigt roligt. Katt, bil och brillor.

Nu ser ju ungstackarn dåligt så det är klart att hon ska få glasögon:) Och nästa år, för landstingsbidraget var visst en gång per år till de fyller 20 år (wow!!) ska hon få sikta in sig på bågarna under en tusenlapp;)

Hon är så nöjd man kan vara, och vi får hämta dem nästa vecka.

En fråga!

Jag tog ingen drulleförsäkring på dem, för det måste ju rimligen finnas i min hemförsäkring? Nu vet ju inte ni förvisso exakt hur den ser ut;) men jag har en som täcker mycket. Och jag betalar den kanske inte gladeligen men jäklar så happy jag var över att ha en så pass bra försäkring när min källare svämmade över!

Ni som har satt er på era brillor, eller tappat bort dem, måste man ha nåt extra tillagt? Rent allmänt alltså. Åh fan, det var kanske årets mest korkade fråga…?

Drulleförsäkringar överlag har jag slutat betala extra för eftersom det mesta av det faktiskt täcks av hemförsäkringen, de ska ju alltid sälja på en nån svindyr variant för en tusing eller så.

 

Novalie kommer nog inte ha glasögonen hela tiden.. Jag misstänker att hon ser ungefär som jag gjorde i början, och nog fortfarande gör för min syn har inte försämrats speciellt på alla år. Den föll några hack och stannade, så det får man väl var glad över ändå. Hon behöver dem ju inte mer än när hon ska se på tavlan i skolan och tv hemma. Men sen komma hon ju upptäcka vad skönt det är att se:)

Det gjorde hon i går i butiken när optikern plockade med henne utanför undersökningsrummet. Tog på henne den styrka hon behöver och bad henne kolla med och utan på skyltar i butiken.

”Oj! Ser ni andra så HÄR bra??”

Lilla gumman ♥ Hon har verkligen inte haft några problem, ingen huvudvärk och inte haft svårt att se, men det är ju först när man har nåt att jämföra med som man fattar.

 

Jag hade mina så lite jag kunde i början. Det var bara upp på lektionen, på om jag behövde se nåt på tavlan men helst satt jag nära så jag slapp. Sen hade jag dem alltid med mig, mest för att kunna glutta lite ”diskret” på de snygga killarna 😉 Mina första par är så vidunderligt fula, ljust rosa stora plastbågar, som faktiskt är riktigt moderna i dag;)

Jag vet inte riktigt när jag började ha dem mer och mer, men då skaffade jag linser. Sen varvade jag, för när jag jobbade på sjukhuset blev linserna så jäkla torra av luften där. Det här var några årtionden sen så nu funkar nog linser bättre där, men då var det jobbigt och jag gick omkring med en liten två milliliters  spruta i fickan med koksalt för att kunna blöta ner dem ibland;) då fanns inte de här bra dropparna man kan fukta dem med. Tja sen fick jag kids och det blev enklare med brillor eftersom jag då fortfarande hade linser som måste rengöras varje kväll. Och nu… jamen nu har jag endagslinser, in på morgonen och ut på kvällen och jag ölskar dem. Det är ren och skär vardagslyx för mig.

Men jag funderar på nån annan variant eftersom jag misstänker att detta är lite onödigt dyrt…ni som har månadslinser tex…hur funkar det? Och vad kostar det?

 

Jaja, mycket snack om syn blev det…:)

Nu ska jag läsa klart boken jag håller på med, vi hörs senare:)

 

Kommentarer

 1. Sanna

  Min son på (nu 5.5 år) fick glasögon i maj. Dom misstänkte redan på 4 års kontrollen att han hade liiite svårt o se men ville vänta till 5 års kontrollen. Han såg lite dåligt även då så fick komma till en ögonläkare där det visade sig att han såg extreeeemt dåligt! Översynthet på hela 9+!! ? Vi hade misstänkt att han såg lite dåligt men inte sååå dåligt! Han såg extremt suddigt både på nära håll o långt håll. Han har ju aldrig gillat o tex rita, pyssla, bygga me pärlplatta mm. Vi tänkte att det nog handlade om ointresse då han mest har velat leka o fara runt. O har man bett honom hämta tex strumporna som ligger på hans golv har han alltid tittat o sagt att han inte hittar dom. Vi tänkte att hon nog bara inte kollade så noga. Aldrig trodde vi att han verkligen såg så himla dåligt! Man fick fruktansvärt dåligt samvete efter även om ögonläkaren (o andra) sa att vi kunde ju inte veta…
  När han sedan fick sina glasögon. Jisses! Det va som om han såg för första ggn igen! Han berättade att han såg linjerna på tegelväggen, han studerade mitt ansikte o sa: -mamma, du har en liten prick där! Jag vart helt tårögd! Det har ALDRIG varit nå problem me att han inte vill ha dom. Han märker hu sj en sån extrem skillnad! Nu är man så van o se honom med glasögonen att när han tar av sig dom känner man knappt igen honom ?
  Vi köpte oxå på specsawers. Fick betala extra för o få tunnare glas. Eftersom hans synfel va så stort så skulle glasen bli sjukt tjocka så glasögonen bara åkte ner. Han valde ett par bågar me Avengers på ? mest för att han sj skulle känna att det va lite roligare o ha glasögon. Sen valde vi ett par me mörkblåa bågar o som man kan justera dom där ”kuddarna” som sitter mot näsan. Dom vart hans favorit som han använder mest! ?

 2. Jennifer

  2 par glasögon till det priset var ju nästan gratis! ? Mina slutade på den fantastiska summan 7500kr(!), och då har jag inte ens ett stort brytningsfel och har inte progressiva heller. Men har problem med förstorade pupiller så behöver filter och antireflex i glasen för att kunna se i mörker. Inga roliga pengar, men gud så skönt att kunna köra bil när det är mörkt! ?

 3. Rebecca - livetsom ett Maskrosbarn

  Jag har 2-veckorslinser, är allergisk mot silikon och sillikonfria linser funkar endast i två veckor. Jag har abonnemang hos synopik och betalar 280 eller 290 (kommer inte ihåg exakt) kronor i månaden, årskontrollen ingår också i priset. 🙂

 4. Ulrika

  Det positiva med glasögonförsäkring är väl att det inte brukar vara någon självrisk, man får ett par nya helt enkelt, samma båge om den finns kvar och en annan liknande i kostnad om den inte finns kvar. På Synsam ingår försäkring första året, sen får man förnya om man vill. Dessutom erbjuder vissa provmånad, om man inte trivs får man byta båge, kolla upp detta för det finns inget mer irriterande än glasögon som inte används för att ”man inte gillar dem längre”. Men man brukar bara få ett par månader på sig, så det gäller att höra av sig i tid i så fall.

 5. Malin

  Jag var 6 år när jag fick glasögon och skulle absolut inte klara vardagen utan! . Extremt närsynt och bara glasen kostar 4000 kr… Rena rånet! Sen behöver jag även ha titanbågar pga allergi och de är lite dyrare än vanliga. Man borde få något bidrag som vuxen också kan jag tycka.

 6. Mona

  Oftast är det ingen eller väldigt låg självrisk på de försäkringar man kan köpa till. Men har man en fullgod drulleförsäkring så bör det vara tillräckligt. Om man aldrig behöver utnyttja den extra försäkringen så har man ju snart sparat in vad självrisken kostar på hemförsäkringen…

 7. Helena

  2000 kr för två par glasögon är ju nästan gratis! 🙂 Har man synfel som kräver dyrare glas (för att inte gå omkring med ”flaskbottnar) så kan man få betala 6000-10000 kr per par, bågen är då en struntsumma i sammanhanget.

  1. Malin

   Sånt härligt (dyrt) synfel har jag också. Jobbar dessutom som målare så de slits och får repor och färgstänk ganska fort. Men jag köper glasögon på nätet, lensway tex. Vissa butiker tar inget extra betalt för att göra tunna glas och någon tar 600 kr, men då ingår repskydd och antireflex. Jag har köpt glasögon för 300 kr. Märkesbågar för 1100. För progressiva kostar det mer, men där är jag inte än. Bara massa astigmatism. Så kolla nätet. Det är ju kul att ha fler o byta med också.

 8. Marie

  Jag har månadslöner, i med dom den 1 i månaden och av med dem den siste i månaden. Sköljer ögonen varje morgon med linsvätska(med linserna på) klart!

  1. familjenannorlunda

   Får skitont. Och inte varje dag utan ibland och då så man inte vet vad man ska göra. Värdelöst! Skönt med sällskap ändå ?

 9. Ella

  Åh, minns när jag var 13 och fick glasögon. Jag var så OTROLIGT fascinerad över att träden plötsligt fick löv även på avstånd, och inte bara var en grön massa. Och mamma fick lite dåligt samvete över att hon inte riktigt trott på att jag faktiskt såg Så dåligt att jag Behövde glasögon, haha. Ville verkligen inte ha glasögon själv då jag fick dem, men har älskat dem från första stund. (Vilket är tur då jag inte får ha linser på labb, pga risk för stänk av frätande ämnen osv)

 10. Anna-Karin

  Ring och kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Lika bra att kolla upp så man har det klart innan nåt händer.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing