Allmänt

Happy Halloween:)

 

Idag är det  31 oktober, och det är Halloween.

Nån korkad specialist hade visst uttalat sig i min lokalblaska och sagt att man minsann kunde fira Halloween förra helgen, denna helg och nästa.

Men gå och dra nåt gammalt över dig säger jag.

Halloween är 31 oktober, ska man skicka ut sina kids på Bus eller godis så är det den dagen. PUNKT.

Sen kan man såklart ha Halloweenfester och pynta hela oktober om man så vill, det säger jag inget om,(ju mer ju roligare liksom) men det är ju sådana här uttalanden från experter som förvirrar folk, och som gör att det ideligen blandas samman med allhelgona så folk blir ledsna och kränkta gudbevars;)

Man får fira jul hela december också men julafton är lik förbannat den 24 december. Samma med Halloween, det ÄR den 31/10 oavsett om det inte passar folks kalendrar och rutiner;)

Experter är ibland mer än lovligt korkade 😉

Men, man får med glädje pynta hela oktober och halva november om man vill:)

I USA kan de det här.
IMG_4234

Ser ni att under har en batmandräkt? Man kunde köpa hur mkt hunddräkter som helst, korv med bröd, häxor, spindlar med ben som hängde åt alla håll och kanter, pumpor och så vidare. Jag var så sugen på det, men vet att Doris skulle hata mig för resten av livet;)IMG_4228 IMG_4227 IMG_4226 IMG_4225

Och har man ett sånt här hus så måste det rimligen vara extra kul att dekorera sin entre`:)IMG_4224 IMG_4222 IMG_4218 IMG_4217 IMG_4216

IMG_4215 IMG_4213 IMG_4211

I en affär stod den här gubben som seriöst höll på att skrämma ihjäl mig!

Jag tittade inte, utan hade fokus på att leta efter vatten, kände hur nån stirrade intensivt på mig och tittade hastigt dit, lite obehagligt var det ju… och så står den här läskiga snubben precis intill mig:)
halloween

Han stod lite framåtlutad, sådär som mitt i ett steg, och var lika lång som mig så när jag tittade dit hoppade jag nog en meter bakåt och pep förskräckt:)

Det hängde saker i hela taket i butiken, spindelnät, fladdermöss, spöken och gastar av olika slag, och det blåste av fläktar så de rörde sig också.

Haha, hur bra och hur kul som helst:)

 

Så idag är alltså dagen när man går ut och Trick or treat:ar.

Ut med kidsen nu:)

 

Kommentarer

 1. Lill

  Happy Halloween… Tjo minsann. Blod och skräck, det är väl inte speciellt Happy?
  Halloween är ett otyg som kan stanna i USA, om inte ungarna här bara klär ut sig och tigger lite godis, det kan de väl göra, men buset kan och ska de strunta i. Som att kasta ägg mm det ÄR helt förkastligt.
  Som tur är har det inte slagit igenom där vi bor och hoppas det aldrig gör.
  Var och en får naturligtvis göra som de vill, men ska ungarna gå då ska de göra det den 31 som ju är Halloween dagen. Allhelgonhelgen som kommer kan vi istället ägna oss åt omtanke om de vi fortfarande har i livet samt tända ljus för dem vi mist. Den helgen vill inte jag se några blodiga zoombies vandra omkring.
  Fira som ni vill, men gör det rätt dag, oavsett om det är en vardag eller ej. Där håller jag med dig. ( duktigt sminkat trots allt)

 2. Agneta

  Allhelgonadagen är en dag som alltid infaller 1 november .Den hette fram till 1953 Alla helgons dag. Den kyrkliga helgdagen Alla helgons dag hade från 1772 firats på söndagen i anslutning till månadsskiftet oktober-november. 1952 fattades beslut om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Den 1 november fick i almanackan då namnet ”Allhelgonadagen”.

  Ursprunget till båda dessa dagar är alltså detsamma, och den ursprungliga platsen var den 1 november, ett datum som behållits i de flesta länder och som i den svenska almanackan hela tiden varit fri från andra namn. Distinktionen mellan de båda namnen infördes alltså 1953 då Alla helgons dag flyttades från att ha varit första lördagen i november till sin nuvarande plats.
  Innan dess gjordes inte denna åtskillnad, utan båda dagarna kallades Alla helgons dag eller ”Allhelgonadagen” (namnen var synonyma).
  Mao du har helt rätt! jag har kört samma diskussion sen handelns Halloween kom till Sverige, det är samma sak, men ändå inte. Bus el godis = 31 oktober

 3. Monika

  Jag kan ändå tycka att det dkulle vara mer logiskt att fira Halloween i Sverige fredagen före allahelgona. I USA är firas alla helgons dag den 1a november och eftersom Halloween är afton som firas före allahelgona blir det ju den 31:a oktober. Tror det skulle bli enklare pch mer enhetligt. Om nu barn ska plinga på hos andra känns det bättre en fredag än en vardag.

  1. familjenannorlunda

   Ja det spelar mig igen roll vilket datum det är, men eftersom det liksom blir en sån förvirring nu vore det önskvärt med ett specifikt datum.:)
   Det är ju 31/10.
   Vi kan gärna lagstifta;) ett annat, men som det är nu så ränner ju ungarna runt i två veckor.. svårt att veta för de som vill ge godis, och tråkigt när det inte går omkring kids samma dag:) Det är ju en del av tjusningen liksom 🙂
   Ungarna blir så besvikna

   1. Monika

    Jo, jag hållet med. Tråkigt för barn som inte får något godis och tråkigt bemötande för att golk tycker de kommer på fel dag. Sen blir det ju extra surt för dem som inte uppskattar det alls. En kväll som det plingas kan nog de flesta stå ut med, men två helger lördag plus söndag och så en tisdag där i mellan, blir ju mycket. Tänker mer att det vore mer logiskt i Sverige att ha Halloween-traditionen som Allagelgonsafton, då blir det en dag och dessutom en fredag.

  2. Martina

   Jag håller med dig Monika. Blir irriterad på alla som bara säger benhårt att det är 31 oktober Halloween är bara för att Usa har det så och inte ta in att kanske finns någon annan dag som tex dagen före Allahelgona dag som kanske vore lämplig. Jag förstår varför man säger att Halloween är 31 oktober ursprungligen och därför tycker det ska vara det här med. Jag tänker mig att Usa tex är ledig i samband med halloween vilket vi inte är. Sedan har jag helt missat expertråd att komma vilken helg som helst. Har mest sett ”bus på fredag, ljus på lördag”.

   1. familjenannorlunda

    Men man kan ju inte fira julafton och förvänta sig Kalle anka alla dagar i december;)
    Jag tycker bara man ska ta seden som den är om man ska ha den:)

   2. Karin

    Jag bor i USA och ska just ut med mina barn – och nej det är ingen ledig dag idag eller imorgon, på sin höjd mindre läxa…

  1. Annika

   Nej, ingen är ledig på Halloween i USA om Halloween infaller en vanlig vardag. Barnen går i skolan, folk är på sina jobb. OCH, det är alltid endast den 31 oktober som är Halloween, ingen annan dag. Här kommer barnen på sina trick or treat rundor ikväll. Jag förväntar mig att de första (småbarnen brukar alltid vara först på plan) ska knacka på strax efter att det blivit mörkt. Efter 21 kommer ingen. Det anses respektlöst. Det finns klara regler runt Halloween, man knackar bara på där man ser att folk firar, tex om de har en pumpa på trappan eller om husets utelampor är tända. Barnen går inte till hus som är nersläckta, eller där folk faktiskt visar att de inte har lust att få besök (tro mig, det märks. Då är det neddraget och nedsläckt på ”farstubron”). Det liksom sitter i allas benmärg detta. Nej, Halloween har inget med Allhelgona att göra. Det är trist att det firas så fel hemma. OCH eftersom det nu firas så fel borde det nästan vara bättre att lägga en ”svensk halloween” fredagen innan Allhelgonahelgen så att det inte uppstår missförstånd, om det nu inte GÅR att få till det den 31 oktober (vilket det ju inte verkar hemmavid). Så visst, en liten ändring där en gång för alla vore nog faktiskt inte så dumt. Hälsningar från mig som bott i USA i 24 år!
   Happy Halloween!!

    1. Sofi

     Där jag bor firas det inte alls.
     Mina barn har aldrig brytt sej och jag har heller aldrig fått påhälsning av andra barn denna kväll.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing