Allvar

Men använd reflex galningar!

Jag är fullt medveten om att man som gående/cyklist TROR att man syns i trafiken. Det gör jag med nämligen:) Det som mest troligt skiljer mig från många andra är att jag är rädd om mitt liv. Jag går inte rakt ut i gatan utan att se mig för, även om det är på ett övergångsställ. Jag stannar, ser mig omkring, kommer det en bil så söker jag nån slags kontakt så att vi har en tyst överenskommelse om vem som ska gå först. Ibland har jag en liten bit kvar och då saktar jag in, ibland är jag före bilen och då kan jag rappa på. Det kallas för att samverka  trafiken.

Jag gör samma lika om det är ljusan dag, men är ännu mer noga när det är mörkt.

För oavsett hur många zebralagar vi instiftar, hur mycket företräde en gångtrafikant har, så blir skadorna på en oskyddad person mycket mycket värre än på nån som sitter skyddad i en metallbur.

Det kanske inte folk begriper? Men då är man bra jäkla korkad:D

 

Jag vet att jag är rätt usel på att använda reflex. Jag har sådana som är fastsydda på jackan, och jag har en som hänger från ena fickan. Och en i dragkedjan som lyser. Öhh alltså HAR jag ju reflex:D Men det jag ville får fram var att om jag själv tycker att jag har dåligt med reflexer så anpassar jag mig efter det. Då kollar jag extra noga omkring, jag rusar absolut inte ut framför bilar hur som helst och går jag längs en väg så går jag så långt åt kanten jag kan, behövs det så är diket okey:)

Andra gör tvärtom. Som gubben idag.

Jag kom körande mot en rondell, rullade från femtio och stadigt neråt, motorbromsade. Det var trafik inne i rondellen ( jaja det heter cirkulationsplats, men orka, ni vet vad jag menar) så jag bromsade ner. Precis före typ alla rondeller har Uppsala bestämt att det är ett toppenställe att sätta övergångsställ. Hatar det, för det är ett jäkla elände, speciellt om det är reglerat med trafikljus för då blir det stopp i hela rondellen…vitsen med en sån är ju att undvika stopp, att trafiken ska flyta på?

I dag var det obevakat. Med trafik inne i rondellen, och bilar på väg ut och in så var det en del att hålla koll på. Det var kolsvart, regnade lite och blänkte från bilarnas lysen och gatubelysning. Jag kollade övergångsstället men såg inget, förrän det plötsligt i gatlyktans sken klev ut en jäkla gubbe! I svart jacka, mörka byxor, inga reflexer. Grattis. Han var på andra sidan gatan så det var liksom inte en farlig situation, men jag fick göra ett blixtsnabbt beslut – köra eller stanna. Jag rullade i gångfart och beslöt att fortsätta rulla, gubbeländet var typ  fyra meter ifrån.

Bara för att han blev sur för att jag inte stannade så skyndade han på sina steg. Jodå, så var det, helt uppenbart, jag såg det i ögonen på honom. När jag passerade övergångsstället så var han ännu inte på väg över på min sida, men ändå…alltså ändå..så kände han sig kränkt och sprang fram och slog till min bil på baklysena. Ja, just det, han hann bara nå dit:)

Men vafan! Rör inte min bil, jävla reflexlösa gubbtjyv! Sätt på dig reflex för helvete! Så kanske jag ser dig när du smyger runt i mörkret med din dödslängtan.

Jag blir så irriterad att jag storknar över sånt här beteende!

Det är så enkelt att anpassa sig efter andra, och allt blir så mycket smidigare då. Men väldigt många människor måste hävda sin rätt in absurdum. Ja, gångtrafikanter har företräde. Ja, jag släpper alltid fram dem. Men det förutsätter att jag SER dem.

 

Jag var med om samma på parkeringen på Ica för ett tag sen. Jag skulle backa ut, och alla vet att tänds backlysena på en bil så kommer den bilen att rulla bakåt. Jag kollade båda sidospeglarna och backspegeln och slängde en blick över axeln, det var fritt. Men, som framsprungen ur tomma intet så transformerades en gubbe (alltid en gubbe…) vid sidan bak på bilen. Även han  slog på plåten… hårt. Jag tvärnitade och kastade upp dörren och frågade om det gick bra, en sekund trodde jag att jag kört på honom ju.. Men han ville liksom bara markera att jag backade där han minsann skulle gå. På en parkering så kör det bilar. Jag vill nästan påstå att bilarna har företräde:) När man tar sig till och från sin bil så ser man upp. Det backas, det slås upp dörrar, det rullas ut kundvagnar hoppsan hejsan. Man stannar och väntar på en backande bil. Man gör det bara.

Men han skällde ut mig efter noter för att jag inte sett honom, men hur ska jag kunna se en svartklädd gubbe som smyger runt bilen intill? Det är omöjligt. Jag bad om ursäkt och han gapade vidare. Jag lackade såklart ur, var ju rätt adrenalinstinn efter att ha trott att jag kört på nån, och fräste till sist tillbaka. Ja, jag må ha missat honom, men jag gjorde mitt bästa.

 

Jag vill bara med det här inlägget idag säga:

ANVÄND REFLEX!!

Eller anmäl dig som organdonator, så räddar du någon annans liv åtminstone.

 

Det är tre gånger så stor risk att råka ut för en (ofta dödlig) trafikolycka i mörkret för en gångtrafikant jämfört med ljusan dag.

Även om du kanske har rätten på din sida, så spelar det ingen större roll när du ligger där och är död. För är man död så är man. Då kan man sitta där i himlen eller helvetet och gorma om att man ju hade företräde. Man är lika död för det.

Reflex räddar liv. Så är det bara 🙂

 

Kommentarer

  1. Emma

    ÅÅÅÅÅH du vet de är textrutorna som poppar upp på facebook och instagram hela tiden (jag vill ifs hävda att mestadels kidsen i 17-årsåldern använder dem..) med bra vardagslivscitat.. DET HÄR ÄR ETT SÅNT! 😀 ”Använd reflex!!! Eller anmäl dig som organdonator så räddar du någon annans liv åtminstone” SÅÅÅ jäkla bra!

    Och ja, reflex ska användas!

  2. Elin

    Jag fick också en sån där adrenalinkick idag, usch vad obehagligt det var! Körde ut från en rundell där två filer blir till en nästan omedelbart efteråt och vi var två bilar nästan bredvid varandra så jag släppte på gasen och tänkte släppa in den andra. Men han tänker lika dant, så jag gasar på och kör före, bara för att få honom ända in i stjärten på mig?? Och där fortsätter han ligga, riktigt obehagligt nära (och det var halt ute..!) så jag bromsar till ytterst lätt för att markera att snälla, lämna lite avstånd. Vad gör han då? Jo BLINKAR med helljuset på mig flera gånger?? Och kör om möjligt ännu närmre, börjar köra sicksack bakom mig samtidigt som han blinkar för fullt med helljuset, detta är alltså en 100 väg och jag låg 98 km i timmen med massa bilar framför. Sen när det blir två filigt igen så kör han om direkt, går in i min fil igen så snabbt att han nästan tar min framskärm med sig och BROMSAR precis framför mig?! Och sen bara gasar han förbi alla bilar på vägen i minst 150 km. Usch. Var alldeles skakig efteråt, vissa borde fan inte ha körkort alltså.

  3. Linda

    Borde vara straffbart att inte använda reflex. Vid olycka borde den som inte haft reflex bli skyldig. Min son som precis blivit tonåring tycker det ser lite fjantigt ut (ska ju vara tuff och snygg) och vill inte använda reflex, så hans jacka och skor sprayar jag med reflexspray. Ser ut som en julgran fast det ser han ju inte själv. 😉

  4. Prisonbeauty - En kreativ skönhetsblogg om drogmissbruk, kriminalitet, fängelse och livet efter

    Jag hamnade i en diskussion på en FB-grupp om reflexer, har inte själv körkort längre pga av epilepsi men att inte använda gör mig sååå förannad. Folk får va självmordsbenägna hur mycket dom vill men utsätt inte andra för faror och obehagliga upplevelser.

    Iaf, hennes argument för att inte använda reflex var:
    – Hon fastnade jämt med reflexen i jackan som barn och det var jobbigt.
    – Hon blev mobbad över sina reflexer i högstadiet.
    – Det är fult

    Höll på riktigt på att dö, haha.
    Sån enkel livförsäkring

  5. Jessica

    Det spelar ingen roll om folk har reflexer eller inte. De ska ha rätt oavsett! Bara de kommer fram (vilket de inte alla gånger gör). Jag vet inte vad som händer med folk, men de skrämmer mig. Folk i vardagliga situationer som bara ser sig själv. Som utsätter alla andra för fara. Nej, några regler och lagar behövs inte i Sverige. Folk bryr sig ändå inte om att följa dom. Hastighetsgränser. Vad är det? Tacka för att någon håller upp en dörr. Vad ska det vara bra för? Parkera i rutan så att bilägaren bredvid kommer in i sin bil. Trams. Bara jag själv tar mig ut och in. Blinka? Nej varför ska jag göra det? Folk i min omgivning undrar varför jag gillar att se Walking dead. Men det är ju så världen ser ut. En massa Zombies som inte kan tänka.

  6. Malin

    Höll på att köra på en igår kväll, en gubbe naturligtvis, som klev rakt ut i gatan. Kolsvart, inga gatlampor i närheten och naturligtvis ingen reflex. Ren tur att jag hann stanna i tid. Jag blir lika förbannad som du!

  7. ¨Magdalena

    Jag är ute och går med hunden tidigt, ja han är stor och busig. De jag möter är mörkt klädda , dåliga lysen på cykeln inga reflexer var nära att jag blev på cyklad. En reflexväst kostar bara så lite!

  8. Fnulan

    Jag HÅLLER MED!! Idiotiskt att inte ha reflex!!!
    Vi har såna lita coola som man sätter på när man går ut och lyser som bara den.
    Snacka om billig livsförsäkring!!!

  9. Josefin

    Gubbe med dödslängtan, hahahahaha. :)) också obehagligt med föräldrar med barnvagn utan reflex som går rakt ut – vagnen först.. vid övergångsställen….

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja mycket. Där vill man ju bara kasta en kasse reflexer på dem. Eller gå ut och spraya vagnen med reflexspray!!
      Mina vagnar har sett ut som julgranar 😉 reflexer och sånt som blinkar och har sig 😉

  10. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Håller med man ska ha reflex, vet inte hur det ser ut i resten av landet men här i Dalarna delar bussarna ut gratis reflexer dessutom uppmanar busschaufförer att sätta upp skärmen på mobilen om man saknar en reflex då syns man eftersom man numera har smartphones och de tydligen fungerar som reflex (fick lära mig det förra året).
    Själv har jag denna fina Glimmis brosch som påminner om en snövariant av majblommorna. Hur bra som helst och så syns man!
    http://www.filur.se/product-view.asp?catid=14960&prodid=35439&ref=%2Fproduct%2Dview%2Easp%3Fcatid%3D15545%26prodid%3D35438%26ref%3D%252Fproduct%2Dview%2Easp%253Fprodid%253D10125

  11. Astrid

    JA! Jag avskyr att folk inte fattar att reflexer är nödvändiga. Innan jag skaffade körkort, eller snarare innan jag började övningsköra, fattade jag inte varför det var så viktigt med reflex eftersom jag ju faktiskt inte utsatte mig för onödiga risker är jag var ute i mörkret så varför behöver bilisterna då se mig? När jag sen började övningsköra fattade jag ju hur obehagligt det är att inte se personer som ska över gatan förrän de är mitt framför bilen. Jag har reflexer på alla dragkedjor på jackan, två bak på ryggsäcken och två snap on till ärmarna och jag blir ändå nojig över att jag inte har tillräckligt många reflexer. Går jag på promenad i mörkret har jag reflexväst plus snap on och då syns jag ju ordentligt men sätter inte på mig reflexväst för att gå över två 30-vägar på väg till bussen. Brukar alltid tänka att jag ska reflexer som syns från alla vinklar. Önskar att fler kunde fatta poängen med reflexer. Nu har jag upphöjt mig själv tillräckligt 😉 Jag blir så himla irriterad på att folk struntar i reflex i alla fall och då vore det ju dumt om jag själv sket i det.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting