Okategoriserade

Vad är Cultural appropiation?

Hola compadre! Como est tu?

Med reservation för stavning osv, jag har som synes kanske aldrig läst spanska 🙂

Men funderar på att göra det, det känns som det kan vara väldigt användbart? Jag läste franska i högstadiet, med en lärare som på allvar borde spärrats in. Alla som gick på Vaksala på min tid håller med:) Galna kärringar.. jag dras till dem. Har nog alltid haft nån som påverkat mitt liv lite mindre bra. Lärare, chefer, svärmo.. eh noo?? Just nu ingen dock, tack och lov:)

Jag har aldrig vad jag kan komma på på rak arm blivit illa behandlad av en man i maktposition gentemot mig, men av väldigt många kvinnor. Nog för att jag träffat på mindre sympatiska män med men kvinnorna överväger. Eller så har jag enklare att komma överens med män? Kanske för att jag inte tror att jag är nån slag mindre värd människa än män, utan liksom envisas med att tycka att alla är lika. Bara att män överlag är fysiskt starkare och är bra att ha när man ska bära tunga saker 😉

Jag förutsätter att jag ska bli behandlad som en jämlike och blir det också. Eller, så har jag bara haft tur;) Fast då säger jag som Ingemar Stenmark – ju mer jag tränar ju mer tur har jag 😉

Nåväl. I mitt fall är det fakta, oavsett vad det beror på. Jag har träffat ytterst få män som är skitstövlar men ju fler kvinnor.

Och då kommer vi in på det jag vill prata om. Eller fråga för jag fattar verkligen ingenting.

CA som är en förkortning av Cultural appropiation. När jag googlar kom jag till Anonyma kokainister och det kanske är själva anledningen till det här ståhejet;) Kokain kan ha den effekten.?

Från Wikipedia :

Kulturell appropriering innebär att en person som tillhör en kultur av hög status anammar någonting från en kultur av lägre status. Uttrycket myntades ur utgångspunkten att detta är någonting dåligt.[1]

Okey. Jag såg på instagram eller nåt att nån ung såpa-kändis eller vad han är, satt i flätor i sitt hår. Och att det tjoades vilt om CA och jag som liksom inte bryr mig så värst om nyheter och sånt kände bara Va? Vad har jag missat nu?

Frågade mina kloka tonåringar och fick en utläggning som slutade med att de tyckte det var lite lätt löjligt att gapa CA om nåns flätor.

Men vad är grejen här?

Jag fattar, så till vida att många fattiga och förtyckta kulturer känner sig kränkta, kanske för flera århundraden sen. Men när slutar man känna sig kränkt? Kan de länder som förtryckt någonsin anses sonat sina brott? Eller får man leva med det för evigt fast det var generationer sen? I så fall kommer ju världsfreden aldrig bli verklighet.

Om jag fattat saken rätt så anses det väldigt opassande att ta en fattig kultur och göra mode av deras grejor.

Så som att fläta håret i många små flätor då.

Hur? Varför? Jag fattar inte.

Är det inte snarare ett sätt att närma sig alla kulturer? Att vita människor anammar flätor som tidigare enbart svarta hade, är inte det ett steg i rätt riktning till att alla är samma sort – nämligen människor? Att olika kulturer blandas och mixas känns som något positivt inte något dåligt.

I stället för att vita människor skyr allt vad de svarta människorna gör, säger, har för frisyrer, äter, hur de klär sig osv.

Jag känner bara här att hur man än vänder sig så har man arslet bak. Omöjligt att göra rätt.

Mina tjejer fick flätor i håret när vi var i Thailand för snart 20 år sen, var jag CA då?

Är jag CA som älskar sushi? Som har ett tjog saronger som favorit på sommaren?

Som har bastmattor och krukor från Afrika

Och som köpte alldeles äkta indianmockasiner i USA för många år sen?

Är hela Indiska ute och cyklar? Alla inredare som tar in afrikanska influenser i hemmen ?

Eller handlar det om något helt annat?

Vart fan går gränsen och vem bestämmer vad som är opassande?

Jag har alltså ingen kunskap i detta utan det här grundar sig på vad jag tycker rent spontant av det jag hörde om flätorna.

Men jag vill gärna veta.

Jag undrar och frågar nu, jag mästrar inte eller pådyvlar nån åsikt för jag vet inte tillräckligt för att ta ställning.

.

Jag anser mig vara ickerasist och ganska openminded gällande mycket. Däremot har jag extremt svårt för vissa personer och om de råkar vara av en annan nationalitet än svensk så är det bara ett faktum. Jag hatar inte ett helt folkslag för att jag har problem med en enskild individ. Jag har vänner från olika kulturer, både sk hög och lågstatuskulturer. Barnen har massa olika nationaliteter i sina klasser. Varken jag eller barnens pappa har helsvenska rötter tillbaka till Jesus tid, utan det är lite inblandning av både det ena och det andra under tidens gång.

Jag tittar inte på en människa och kategoriserar den som en nationalitet utan som man eller kvinna. Ja det kan ju förvisso anses fel det med, men där kan jag inte riktigt tänka på annat vis.

Det har jag svårare att begripa mig på, alla dessa olika könstillhörigheter. Jag har absolut noll att relatera till. Jag är tjej från topp till tå, utifrån och in. Har alltid varit och kommer alltid vara. Min fantasi klarar inte riktigt av att försöka sätta mig in i hur det skulle vara att känna sig i fel kön.

Men jag skulle vara usel som vittne.

”Hur såg personen ut?”

”Öhh en lång man, med röd jacka.”

”Okey, var Han svart, vit, annat? ”

”Hm … tja..? Vet inte.”

Nåväl, med det vill jag säga att jag inte har några större problem med att folk är olika:)

Men jag fattar verkligen inte detta med CA, så kan nån förklara?

Och gärna även varför det skulle vara så farligt att mixa kulturer.

Upplys en mindre upplyst nu:)

Och som sagt, jag undrar verkligen. Jag har inte fattat att det skulle vara något fult att tex göra flätor i sitt hår om man är vit.

Har ni koll?

Kommentarer

 1. Jennifer

  Så svårt det här. För tre år sen hade jag inte hört talas om CA. Jag har några vänner som kommer från Eritrea och jag tycker det är så vackert med massa flätor i håret. Så jag skaffade det också ett tag, och kände aldrig som att jag ”stal” det från dom utan snarare en hyllning. Blev stoppad på stan en dag av en man med afrikanskt ursprung som tyckte håret var jättesnyggt.
  Min mening var absolut inte att kränka de från den kulturen utan som sagt, mer hylla. Men jag inser ju nu att det kan uppfattas som CA.

 2. BME

  Är det ok om en afrikansk tjej/kille bär en svensk folkdräkt?
  Kan människor från andra kulturer bära lucia utstyrsel (svensk kultur)?
  Är det bara vita människor som inte får ” sno” från andra kulturer?

  1. Lena

   Det går inte att svara ett rakt ja/nej på dina frågor. Men grunden till CA är maktbalansen mellan kulturer (det här gäller som sagt kulturer men på individnivå skulle man kunna jämföra tex vit, medelålders, manlig VD på ena änden av skalan med tex afrikansk, ung, arbetslös kvinna på den andra).

 3. Kalla

  Du har fått bra svar om CA

  Det där med att känna sig som ”fel” kön är ingenting man behöver kunna sätta sig in i, bara acceptera och respektera att det finns personer som känner så. Tyvärr allt för många personer som blir illa behandlade av myndigheter och sjukvård bara för att de inte förstår och inte kan sätta sig in i det

 4. L

  Jag som vit kan inte tala för vad exakt som är CA, men däremot så har jag mycket kontakt med människor som kommer av andra kulturer och min uppfattning är denna:

  Det finns cultural appropriation, och det finns cultural appreciation. Dessa två saker är viktiga att skilja på. Det kan diskuteras vad som är vad, men jag ska försöka förklara kortfattat vad de innebär.

  Cultural appreciation kallas det när de som tillhör en viss kultur själva har valt att dela med sig av vissa aspekter. Sushi och tacos är populära maträtter världen över för att japanska och mexikanska människor själva har valt att dela med sig av sin mat. Likaså med exempelvis Bollywoodfilmer, anime/manga och K-Pop. Världen är inbjuden att ta del av dessa kulturella aspekter.

  Cultural appropriation kallas det när människor tillhörande andra kulturer tar något från en viss kultur utan lov. Det kan exemplifieras bland annat genom dreadlocks, bindis och ursprungsamerikanska fjäderhuvudbonader. Människor av afrikansk härkomst har alltid hånats för sitt hår, men många bär det ändå med stolthet. Det är inte rätt av människor av annan härkomst att då göra det till en modegrej, att de hyllas för det som svarta människor har hånats och blivit kränkta för. Det är helt enkelt en fråga om respekt. Bindi är en religiös symbol inom hinduismen och för andra människor att då ha bindi utan att vara hinduer är också mycket respektlöst. Örnen är ett heligt djur för många ursprungsamerikanska stammar, och fjäderhuvudbonader av örnfjädrar är något som måste förtjänas. Det är inte så att vem som helst kan ha en.

  Jag hoppas att det här är tydligt nog, men det bästa är ändå att fråga människor av andra kulturer. De vet trots allt bäst.

 5. Sofia

  Om jag tolkat det rätt så är det typ att personer snor delar av en annan kultur och gör det till en ”modegrej”. Till exempel har ju svarta blivit hånade för sina frisyrer, tex afro och olika typer av flätor och ansetts vara ”ghetto”. Sen kommer någon ur en annan kultur (oftast previligerade vita västerländska) och ”snor” exempelvis då den frisyren och hyllas till skyarna för den och det blir liksom mode. För att vita alltid ansetts lite bättre och gör fortfarande i många sammanhang.

  Lika med tex indianutstyrslar som i deras kultur har jättestort spirituellt värde medan vi i västvärlden har gjort det till en maskeraddräkt osv.

  Men jag har inte heller stenkoll och kan inte säga vad som är rätt eller fel samt att jag har svårt att uttala mig då jag själv är vit och från västvärlden och har ju ingen egentlig tolkningsrätt i frågan. Läste ett inlägg på Lady Dahmers blogg angående detta där hon beskrev det ganska bra.

 6. Karin

  Nu tycker ju jag att det tjoas om CA lite väl ofta men är ju iofs svensk och vit så har inte tolkningsföreträde.
  Men som jag har förstått det är CA när man utnyttjar andra kulturers kulturella uttryck, t ex när man klär ut sig till ”Indian” (Native American), gör inbakade flätor och hennatatueringar eller använder bindis.

 7. Caroline

  Åh, väntar med spänning! Jag vill också veta. Har inte fattat grejen med CA. Behöver mera information.

  Funderar på om jag gör ”fel” jag som ser fram emot att få en traditionell afghansk dress av mina vänner. Jag tycker den är så fantastiskt fin och skulle bära den med stolthet vid högtider.

  1. Karin

   Det skulle nog kunna anses vara CA, det är ju inte säkert att andra afghanska kvinnor än dina väninnor skulle uppskatta att någon som inte delar deras kultur bär deras kläder. Som ett exempel skulle du inte varit så populär bland samerna om du som icke-same använder en kolt. Googla Gudrun Sjödén + samer, finns en del att läsa.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing