Okategoriserade

Fredag!!

Fast med både Jordan och Jamie sjuka så känns det lite tråkigt. Det var länge sen nu som de var rassliga, medan syrrorna har varit förkylda till och från sen i somras. Inte sjuka men ni vet, lite snuvig, lite småhängig nån dag, pigg och så lite huvudvärk, halsont och pigg igen.

Jamie hade riktigt hög feber i natt och låg och snurrade utan att kunna sova. Han är ju väldigt varm av sig normalt så med feber är ju kokpunkten nära. Han värmer upp hela sovrummet 🙂 Han på ena sidan, Doris på fötterna och man behöver inte frysa😂.

Jag satt uppe till tre, det här med att plugga alltså. Jag läser två kurser som är konstnärliga, och innehåller kreativt eget skrivande. Hela vårterminen på den ena och den andra vet jag inte riktigt, men hittills har vi skrivit egna texter till varje deadline. Plus massa annat då. De här kurserna tillsammans är 100%, och de känns mestadels bara kul. Även om litteraturen på den ena är väldigt långt ifrån mig, just nu är det Medusas skratt.. nåt feministiskt jox jag inte känner igen mig i för fem öre 😂men så är jag kanske mer man när man börjar tänka efter;)

Man och mamma👌🏼😂. Mam😜.

Men den tredje… barnlitteratur. 50%. Och här helt plötsligt ska man skriva AKADEMISKT. Skjut mig. Jag tycker det är löjligt. Det är trams att skriva ( eller prata )så att väldigt många människor utesluts, för det blir tungrott som fan ju. Massa ”svåra” ord, Didaktisk, implicit, diskrepans, narrativ. I stället för att välja de vanliga orden som ALLA begriper. Jag kan de här orden, och jag slår upp de jag inte kan 🙂 men det är inte det som är grejen. Det finns ord som alla förstår som är precis lika bra, eller bättre, men det är ju såklart inte lika fisförnämt. Hellre skriva didaktiskt än uppfostrande liksom, så man får de mindre kunniga i underläge och obalans. För vad är annars meningen med det?

I hela mitt liv har jag umgåtts med barn och ungdomar , på alla sätt och vis, och även suttit mkt på öppna förskolor etc tillsamman med föräldrar som inte har svenska som modersmål. Som alltså har fullt sjå med att begripa vardagsspråket. Jag har medvetet valt att använda vardagsord så långt det är möjligt, vilket oftast är hela vägen. Därför vänder sig hela mitt väsen emot att skriva akademiskt. Det är för det första aptråkigt! Både att skriva men ännu mer att läsa ju. Jag gäspar ihjäl mig när texter är som stora block, det finns inget kul någonstans;) Att skriva en korrekt litteraturlista är ett mission impossible, för det duger inte med att skriva vem och vart man citerat, eller hämtat info, nä minsann det tar fan längre tid att skriva noter och skit än hela uppgiften. Dödar allt vad skrivglädje heter.

Kursen i sig är kul!! Men det är värdelöst att låtsas vara nån man inte är. Att dra på en högtravande min och sen trava akademiska ord i en prydlig tråkig hög.

Jag funderar på att hoppa av. Men samtidigt så är det intressant. Men tar skitmycket tid som jag inte har och jag blir irriterad. Men jag gillar inte att ge upp. Fast det skulle lätta extremt mycket. Men, jag vill inte ge upp för att det är töntigt språk. Det är kul. Fan.😜. Jag måste fundera på det. Och att plugga 100% istf 150% är kanske inte att ge upp helt för den delen;)

Återkommer om detta. Vi har nån hemtenta snart, utfallet på den kanske får bestämma 😇.

Det är samma med myndigheter. Svåra ord man inte riktigt förstår. Jag vet att det pratats mycket om att förenkla språket, just för att alla är inte akademiker med åtta miljoner högskolepoäng. Stora delar av vårt samhälle består av lågutbildade, nyanlända, medelutbildade. Grupper som på många sätt diskrimineras genom språket som är för knepigt. Det finns ju ingen anledning att krångla till vårt språk!

Nämen hualigen😂.

Jag ska snart åka och handla, sen skriva klart en uppgift, konstnärlig, och sen är ju dagen slut. Då ska jag läsa Alice i Underlandet. Det blir kul:).

Ungarna, eller ungdomarna, skrattade åt mina appar igår. Den här raden beskriver mitt liv väldigt bra.

Disneyland, en träguide hur man bygger och universitetsbiblioteket.

En annan sak som är lustig, det är folk. Hur korkade tror de att man är? Det här är från min instagram, och ni som inte vet vem Dominic Purcell är, han är en skådespelare. Var med i Prison Break bland annat. Det är han som Corrinda suckade och utbrast att han är så manlig !

Legends of tomorrow är en annan serie han är med i. Det handlar ju om folk som låtsas vara nån annan, som tar deras bilder och i sämsta fall lurar folk på pengar. Fast då får man skylla sig själv. 🙈

Blir man kär online i nån man aldrig träffat som sen börjar tigga pengar till det ena och det andra… då är man bara korkad om man inte begriper bättre än att dra öronen åt sig . Jag som är misstänksamheten personifierad utgår alltid från att folk är ärliga men sväljer inget med hull och hår.

Men detta är tydligen en lukrativ marknad för det finns så många scammers där ute. Och i och med det uppenbarligen en hel svärm av blåögda människor som går att lura vart som helst. Lite skrämmande men mest tröttsamt. Sånt här kommer flera varje vecka till min insta. Ofta ”amerikanska militärer”, men även skådisar. Alltså ”skådisar”. Alla är ju hittepå.

Men nu har ju Dominic Purcell faktiskt kontaktat mig, så vem vet, jag kanske flyttar till Australien med honom och blir skådisfru😜Han är ju såklart äkta. Det fattar ju alla. Corrinda hänger säkert med så kan hon sukta efter morsans nya kille😂.

Skulle nog bli lite så här :

”Jag, som väntar på att Dominic ska hämta mig.”

Haha, nä vafan nu måste jag åka och handla, ska ha spik också, jag råkade spika fast taket med dubbelt så många som man skulle och alltså räckte de bara halva 🙂

Men det är en jäkligt snygg halva 🙂

Vi hörs nog lite senare! Tills dess, ha det bra 😘

Kommentarer

 1. Loppan

  Fackspråk finns inom dd flesta branscher. Lite tråkigt att många väljer att se ner på akademiskt språk och hävda att det är fisförnämt och uteslutande. En sommelier har termer som beskriver processer som kan bytas mot andra ord liksom en snickare har pratar om dyckert, galvade och huggen istället för att bara säga spik. Sällan hör man dem kallas för fisförnäma snickare för det? Kan det va lättare att se ner på en akademiker som ”sitter på en stol och inte åstadkommer något” än en snickare som producerar nått konkret och sem helst ska bli rätt och hållbart? Oavsett tycker jag det är synd att många väljer att se ner på det akademiska språket för det är definitivt inte mer uteslutande än något annat fackspråk och alla är välkomna att ta del av det.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Nej hallå här!😂 Det är en hel vetenskap vilken spik som ska användas var. Det går inte att dra bara i en spik för då kan det sluta med att de rostar, kryper ut, går igenom, inte håller ihop just de materialen osv.
   Jag har absolut inget emot fackspråk när det är befogat. Jag vänder mig emot att man försvårar ett språk i onödan. Där det inte behövs. Akademiker som pratar med akademiker kan få använda sitt språk hur mkt de vill, men på samma vis som man helst inte vill att ens läkare bara använder de latinska medicinska termerna när de informerar så tycker jag inte om när det används högtravande ord bara för att. Jag tror rätt ofta att akademikerna glömt det ”vanliga ”
   Språket.😂 Ni som använder det akademiska språket har tyvärr ingen talan här, för ni fattar inte😇
   Jag vänder mig mot de som bara kör på, utan att anpassa sändningen av meddelandet efter mottagaren.
   Och ja det kan gälla även en snickare;) men det är skillnad på fackspråk och svåra-ord-språket-bara-för-att-jag-har1000-högskolepoäng och det ska höras minsann.
   Men som sagt, sitter man på kunskapen fattar man inte problemet:)
   Som i allt.

   1. Loppan

    Mellan raderna tolkar jag det som att du antar att jag är akademiker 😜 tar det som en komplimang, jag jobbar rumpan av mig i ett kvinnodominerat serviceyrke.
    Men men, jag tycker det är bättre man använder term, oavsett snickare eller läkare och så frågar jag och lär mig något. Bättre att utveckla språket och sprida det än begreänsa till bara spik. Du själv skriver ju tex uvi och andra termer ibland. Gissar att du inte gör det för att va högfärdig med dina kunskaper utan att det kommer naturligt. Mer ord åt folket, röstar jag på. 👍🏼

 2. Sofia

  Om man inte är van vid att skriva akademiskt är det varken kul eller enkelt, men man kommer in i det ganska fort. Nu vet jag inte vad kraven för ett akademiskt skrivande är på din kurs, men jag har mycket erfarenhet av det och ganska ofta är det inte invecklade ord som krävs. Det handlar ganska ofta om att bara inte ska vara talspråk, bort med ord som ”så” och ”man”. Själv tycker jag det är ganska irriterande att läsa en uppgift när just dessa ord är med. Det blir för ”vardagligt” medan jag i en blogg inte alls har problem med det. Men du fixar det galant, lycka till!

 3. Tanja

  Nä, håller inte med. Jag tycker att det hör till det akademiska livet att språket ligger på en viss nivå. Att myndigheter kommunicerar ut information så att även nyanlända kan förstå är väl bra, men läser man på högskolenivå så tycker jag nog att man får ta att vissa saker ingår. Att lära sig skriva en korrekt källförteckning tillhör dem. Sedan upplever jag att det ställs olika krav beroende på inriktning på studierna; jag som pluggade inom språk och kommunikation har förväntats hålla en högre nivå på vissa språkliga grejer jämfört med min syrra som är sjuksköterska, tex när jag skrev uppsatsen och lämnade in uppgifter.

  Jag kan hålla med om att det tar lite tid innan man är inne i tänket och språket när man börjar plugga, kanske blir det lättare om ett tag? Men så är det ju inom alla branscher och yrken att man lär sig efter hand när man finner sig till rätta . Privat (när jag kommenterar på sociala medier t.ex.) kan jag slarva, men när jag studerade så var det en självklarhet att jag förväntades använda ett visst språk. Problemet i Sverige idag är förresten knappast att vår språkliga nivå ligger för högt, utan att svenska barn blir allt sämre på läsförståelse och har ett sämre ordförråd.

 4. L

  Kommenterar föregående inlägg. Om halloween kontra Alla Helgonsdag. Förstår inte att man kan bli upprörd av det. Helt olika saker. Min man dog för ett antal år sedan, jag var i din ålder då. Jag går till hans grav ofta, sätter dit blommor o på alla Helgona tänder jag ljus o minns. Men Halloween firar jag med barn o barnbarn, vi klär ut oss o har så kul! Ibland läser jag i lokaltidningen att någon blir upprörd för att en avliden, närstående, finns med i telefonkatalogen (finns kanske ingen katalog längre, men du fattar) eller att man får något brev adresserat till honom. Jag blir glad, han funnits! Borta nu, men ändå med! Det här kanske blev rörigt, hoppas ändå att ”budskapet” går fram. Varm kram till dig o dina barn😀

 5. cahouligan

  M som kommenterade på lånereklaminlägget, är du kvar? Jag ville bara säga att jag håller med i dig i allt du skrev, kopierar in mitt svar som jag lade in nedan här:

  Just de här låneförmedlarna (alltså Directo) verkar inte tjäna särskilt mycket dock, om man tittar på deras resultat de senaste åren haha 🙂 Jag håller med dig i allt! Att de dessutom hänvisar till en artikel de skrivit själva som fakta säger väl allt om seriositeten också.

  Den här meningen är verkligen fantastiskt rolig, från svaret innan:

  ”Vår tjänst är kostnadsfri då vi får betalt från bankerna. Du får inte en lägre eller högre ränta för att du lånar pengar av en bank genom oss än om du hade vänt dig till den banken direkt. Bankerna betalar för vår tjänst då vi utgör en viktig och effektiv marknadsföringskanal för dom då vi hittar och skickar kunder till dom.”

  Så banken tar helt enkelt av sin vinst och betalar Directo! Sååå himla fantastiskt! Eller inte? Tänk till lite innan svar…..

  Dessutom den här:
  Ingen av storbankerna lånar idag ut pengar till någon som har betalningsanmärkningar. Att ha ett bra ”förhållande” till sin bank hjälper tyvärr inte i en sådan situation. Dessutom finns det ingen anledning att inte konkurrensutsätta sin bank

  Så då lobbar vi för nischbanker med skyhög ränta! Duuuhh!

  För det första är det ljug att ingen storbank lånar ut till folk med betalningsanmärkning, För det andra så ja, det hjälper visst med ett långsiktigt och bra förhållande med sin bank!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Men shit vad du inte bara kan låta bli? Ingen bryr sig 😜eller jo ni två, men jag skulle kunna koppla ihop er via mail så kan ni fortsätta kräkas tillsammans ?
   Eller så kan du kanske boka ett möte med Direkto och ta det med dem?
   Jag gillar det. Jag står för det. Jag tycker du är rätt löjlig nu🤦‍♀️

   1. Cahouligan

    Om det är så att du får betalt av Direkto så får man väl hoppas att någon bryr sig? Det skulle dessutom vara lite roligt med bemötande av fakta, men det ingår kanske inte i ”samarbetet”

    Om du orkar får du jättegärna berätta vad som var löjligt?
    Jag har själv inget inget behov av lån så varför möte? Och skulle jag ha det så är Direkto inga jag skulle använda mig av. Jag skulle inte heller rekommendera mina barn eller bekanta att göra det heller. Skulle du? Verkligen? Om du inte fick betalt vill säga. Tänk lite och återkom gärna sen🤓🤓😂😂

    1. familjenannorlunda
     familjenannorlunda

     Du är löjlig för att du, återigen nu, tjatar på om samma sak. Jag har fattat att du inte gillar Direkto. Alla har fattat det. Du har fått ett faktaspäckat svar i kommentarerna direkt av Direkto, duger inte det? Jag har inget att tillägga. Jag har valt att göra samarbetet och det innebär att jag står för att jag tycker det är en bra grej. Vad du sen tycker är mig ointressant. I alla fall efter allt ditt tjat. 🙈Vad vill du att jag ska göra? Ta ner inlägget, be dig om ursäkt och lämna pengarna till närmsta insamlingsbössa? Ehh det kommer inte hända, för jag har redan innan publicering tänkt igenom mitt beslut. Att det sen inte lirar med dina åsikter, tja tråkigt. Mest för dig tror jag som lägger sån energi på att kommentera;) Det är mitt jobb så för mig ingår det att svara😜.

     Jag rekommenderar ingen att LÅNA pengar. Men när man behöver det av en eller annan orsak så ska man inte betala för mkt. Genom att använda en låneförmedlare så hjälper de en, kostnadsfritt, att hitta de bästa lånen. Sen är man inte TVUNGEN att gå vidare. Man kan absolut gå till sin bank, om de ens har ett kontor kvar 😂, och prata med nån där. Också eller enbart. Man måste inte ta ett lån med 29% ränta bara för att det presenteras för en. Till sist väljer man själv. Oavsett var man bestämmer sig för att låna. Direkto hjälper till att kolla upp räntor och villkor. Jag har inte hört en enda som INTE kollar upp via en låneförmedlare när det är ”mindre summor” som ska lånas och ja jag skulle rekommendera Direkto , jag gör inte samarbeten som jag inte anser är vettiga.

     Jag undrar fortfarande varför du skriver ”samarbetet”? Tänk lite och återkom gärna sen🤓🤓😂😂

     1. cahouligan

      Nu har jag tänkt! (Känns inte direkt som att du tog uppmaningen på allvar dock, men jag förstår ditt svar, hur skulle du kunna skriva annat när du fått betalt för det)

      Nja, jag har inte fått svar av Direkto väl, det var väl M som fick? (kanske att de skrivit till mig nu, har inte läst tillbaka) Särskilt faktaspäckat var det inte heller, det hänvisades till en artikel skrivet av dem själva, seriositet på hög nivå, haha.Källkritik någon??
      Har du kollat upp deras resultat och styrelse?

      Att det är löjligt att ha åsikter, tja det får ju stå för dig.Jag förbeåller mig rätten att ha det och att uttrycka dem också, oavsett om det är obekvämt för dig.
      Att kommentera tar ingen särskild energi, att skriva har aldrig varit ett problem för mig! Jag har märkt att du poängterar ofta hur mycket tid det tar för dig att skriva, du kanske tänker att det är lika för alla, men så är det nog inte då.

      Angående att kolla via låneförmedlare så har jag faktiskt aldrig hört någon som gjort det, vi har nog helt olika bekantskapskrets. Jag känner inte ens någon som skulle låna ”mindre summor”, det klarar de med lönekontot. Så klart, nu kom jag på det, det är därför jag ogillar, att göra reklam för något som vänder sig till personer med till exempel betalningsanmärkningar, det sticker de inte under stol med på hemsidan direkt. Men ser man till de som tagit erbjudandet att göra reklam för Direkto, så är det ju inte bloggarna med fetast ekonomi direkt, det kanske går hand i hand, vad vet jag? Ditt svar i en kommentar nedan gav ju allt tycker jag, ”varför skulle inte jag när alla andra gör”……

      Gå till sitt bankkontor, är det alternativet som du tror finns? Och innan kommenterar du att ”vi” inte har koll på hur bankerna fungerar idag…. Undrar vem som inte har koll?

      Jag är hemskt ledsen att mina åsikter inte lirar med dina, det verkar bli fruktansvärt obekvämt för dig, men jag lever ett fantastiskt liv ändå, utan att behöva låna pengar till det också, tänka sig 🙂
      En liten undran bara: hur många kommentarer får man skriva innan det räknas som tjat?

     2. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Vad innebär det att du skriver ”samarbete” ?
      Det var min enkla fråga till dig, men trots att du skryter med att skriva inte är något problem för dig så klarar du helt uppenbart inte av att svara på en direkt ställt fråga.
      Inte för att jag är förvånad förvisso..
      Men du, GRATTIS!! Vad fint att du klarar dig med ditt lönekonto!!! Fasen vad härligt för dig. Synd att det inte gäller alla då. För det finns väldigt många som inte hostar upp 200.000kr, eller ens 10.000kr till att köpa bil, rusta köket eller vad det nu kan vara. Typ ingen jag känner har större summor över sådär. Vi lånar. Men fint för dig! Större summor är alltså ett relativt begrepp, vad som är lite för dig kan vara omöjligt för nån annan. Plötsligt förstår jag att du har väldigt svårt för att se utöver dig själv. Att du ser ner på folk med en mindre fet ekonomi än din egen. Det är inte så fräscht.
      Du häver ur dig förtäckta taskiga saker på löpande band här, jag tror du vet vad, och om inte.. 🤦‍♀️.
      Antalet kommentarer är ganska oväsentligt, det är innehållet i dem som avgör om de klassas som Tjat. Dina gjorde det efter den första.
      Men låt höra nu, varför skriver du ”samarbete”?
      Snabbt svar bara för jag har några andra samarbeten att fixa, och ett tak att lägga så jag har inte riktigt tid att ägna mig åt nån som bara vill jävlas.

     3. cahouligan

      Jag ställde också en enkel fråga, har du kollat upp företaget du gör reklam för, deras ekonomi och resultat bl a? Inte för att jag förväntade mig något svar, men när du själv kräver svar på dina frågor så?

      Jag ser inte ner på personer med en annan ekonomi, nu läser du in saker helt på egen hand. Fattar inte vart du fick det ifrån? Du ”försvarar” hela tiden din reklam med hur verkligheten ser ut och jag beskriver en annan verklighet, det måste du väl ändå vara medveten om att den finns? Det ser inte lika ut för alla. För den skull behöver man ju ine utnyttja de som har betalningsanmärkningar, dålig ekonomi mm. Ofräscht om något. Och ”större summor”, var det inte ”mindre summor” nyss?

      Samarbete för mig är ett helt annat begrepp än att göra en uppgift och få betalt för det, då är det jobb eller arbete. Du använder självklart vilka ord du vill, men du kan kanske inte förvänta dig att andra ska lägga samma betydelse i ordet som du.

      Men nu ska jag ta och samarbeta lite med mina småföretagare som jag sköter bokföringen, hoppas att de blir glada över vårt samarbete sen när fakturan kommer 🙂 Ha en bra dag!

      Och du, det finns inget som helst förtäckt i mina inlägg, jag skriver precis vad jag menar! Varför skulle det vara ”att jävlas” om man inte tycker det samma som du och berättar det? Så himla märklig inställning.

     4. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Ja. Jag kollar alltid upp.
      Jag står alltid för mina samarbeten.
      Och gör du dina ”samarbeten” som är bättre än allt vad jag kan göra. Enligt dig själv. Jag har min åsikt om dig. Du din om mig.
      Nu kanske vi har uttömt detta ämne? Jag fattar att du vill fortsätta att smutskasta mig offentligt för mina val, men vidare diskussioner kan vi i så fall med fördel ta irl över en kopp kaffe.
      Nu ska jag grovarbeta lite till. Vi med lite sämre ekonomi har inte råd att hyra in hantverkare vet du 😂

     5. c

      Vem har ens sagt något om bättre eller sämre? Du läser in en hel del på egen hand måste jag säga. Smutskasta är ett så konstigt ordval tycker jag, känner du dig smutskastad så ligger det nog mest hos dig själv tyvärr.
      Bra att du kollat upp företaget, lite konstigt att du valde dem då, mtp deras ekonomi menar jag.

      Bara för att jag tycker annorlunda än du om EN sak betyder inte att jag är en helt igenom usel människa. Faktiskt.
      Jag bor långt ifrån Uppsala tyvärr, annars hade jag gärna kommit över på kaffe, men har du vägarna förbi Östergötland någon gång så kanske vi kan höras. Hantverkare hyrs inte in här heller by the way.

     6. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Haha jasså.. gör JAG? Ta en stund att begrunda allt du öst över mig, bara detta att jag inte skulle kolla upp företag…? Snacka om att kasta sten i det berömda glashuset. Du är en mästare på att vända runt saker, och sen passa tillbaka på ett bitskt sätt. Smutskasta är ett ypperligt exempel på det.
      Jag har heller aldrig sagt att du är alltigenom usel, där läser du in saker på egen hand, och för att använda dina egna ord så ligger det nog mest hos dig själv.
      Vilken (o)tur då att du bor långt bort, det blir så himla bra att skylla på 😉
      Men då avslutar vi detta här och nu.
      Tack för din åsikt, jag arkiverar den nu i det runda pappersarkivet .

     7. cahouligan

      Men hallå? Drar du inte lite väl stora växlar nu? Jag FRÅGADE om du hade kollat upp dem, helt enkelt därför att jag visste om deras ekonomi och var lite förvånad att någon valde att jobba för dem när det gäller ekonomiska frågor.Men du hade ju kollat, så allt ok gissar jag.
      Vad är det mer jag öst över dig?

      Jag bor i Motala, det är inget jag skyller på, utan det är verkligen så. Tyvärr haha 🙂 Jag kan gärna maila dig min adress om du vill vara säker på att jag bor långt bort 🙂

      Jag avslutar också gärna här.

 6. Susanna

  Jag sitter och skriver mitt examensarbete just nu och fick tips från en av mina lärare att använda ett gratisprogram som heter Zotero. Det är verkligen jättesmidigt. Karlstads universitet har en bra guide för hur man använder programmet.

 7. Ewi

  Det finns ett dataprogram, som jag förståss inte kommer ihåg namnet på men Google kan säkert hitta det, som många akademiker använder vid forskning. Programmet spottar ut sig alla referenslistor på ”rätt sätt” i rätt ordning. Så du kan pytsa in det lite hur som, så fixar programmet alla snygg komman och ordning på allt. För referens i text brukar däremot Uppsala universitet ha en superbra sida som är lätt att navigera kring vad som ska skrivas hur. Lycka till!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing