Allmänt

Det stinker!

Ja, i mitt hus så stinker det alltså. Det stinker bränt, och anledningen är en vetekudde som micrades för länge. Jag var på bio och skulle precis gå in och sätta mig när Patricia ringde.

”Mamma, det luktar så bränt och jag hittar inte vad det är! Det liksom bara ökar och ökar…”

Jaha…vad gör man? Hon berättade att inga proppar gått, och inget brann som hon såg, och hon hade luktat sig igenom hela huset. Nere var det mindre, mest i köket och det luktade vidrigt.

Till saken här att för nån vecka sen så väckte Trixie mig strax före halv sju på morgonen och sa att det var svart i hela huset. Yrvaken och trött som en gnu masade jag mig upp. Klockan halv sju är det kolsvart ute och man såg ju knappt handen framför sig. En hoppfull blick ut genom fönstren mot grannarna och sen dog det hoppet. Alla andra hade ljus utom vi, alltså inget generellt strömavbrott som ju är att föredra, då behöver man bara luta sig tillbaka och vänta. Nu måste jag felsöka och åtgärda. Bah.

Ner i källaren till proppskåpet, och eftersom jag var så trött och yrvaken så var det ovanligt trögtänkt så jag stod där och glodde på alla proppar. 30+ stycken… Ingen såg konstig ut och jag skruvade ur en huvudsäkring och bytte den, en som det brukar kunna vara, men nope. Kolus svartus deluxus.

Efter att ha kliat mig i huvudet såg jag att jordfelsbrytare slagit av..aha.. Jag har bara haft den sen vattenskadan i källaren så jag är inte helt van vid en sån, och visst är den bra, men det suger ju att allt, precis allt, slocknar. Förr gick en propp, så åtgärdade man det och så var det klart:) Jag VET. Jordfelsbrytare räddar liv. Men just när man står där så känns det inte så värt;)

Slog på den och det verkade ju funka, tills jag gått upp för trappan, då slocknade den igen. Ja såklart. Inget var ju fixat. Det var tomt i huvudet och jag funderade på hur man gör nu…tills jag kom ihåg att man ju helt enkelt skruvar ur varenda propp och sen slår på jordfelsbrytare igen. Därefter skruvar man i dem igen, en efter en, och kan på så vis få reda på vart felet är. Okey, skruva, skruva, skruva. Alla ur och så i med dem igen då. Nummer nio var den felande länken, det är vardagsrummet uppe. Jag gick upp och ryckte ur varenda kontakt, men strömmen bröts ändå? Vafaaaaan?

Kom ihåg att det sitter kontakter i poolrummet som kanske går på samma säkring, så ut och ryckte ur dem med. Och nu funkade det:) Tog en halvtimme i arla morgontimma.

Jag vet inte VAD som är fel ute i poolrummet, det är en kontakt som aldrig strulat men en som jag behöver till julbelysningen. Så därför har jag inte kunnat sätta upp den. Jag orkar helt enkelt inte greja. Jag är rädd att det blir följdfel liksom, om jag bryter strömmen femtioelva gånger så kan man ge sig på att någon apparat dör av chock.

 

Men, det jag ville komma med denna långa utläggning var att när Patricia ringde och det luktade bränt, bara dagar efter att detta hände, så blev jag jäkligt orolig. El är inte så bra när det blir fel. Medan jag funderade i luren så hittade de vetekudden i micron och gåtan var löst och jag slapp åka hem från bion.

Och nu stinker det. Vi har skurat micron, Patricia gjorde det direkt, och sen dess har vi gjort det säkert tio gånger till. Det står ättika och citron i den, och vi kör den lite då och då med ättikan så den ska saneras, men kanske är den rökt? (hehe) Den luktar illa hela tiden men ännu värre när man micrar något. Är det någon som har ett supertips? Den är nästan ny, var svindyr och jag har ingen lust att kasta ut den så jag testar gärna först. Den har den här veckan på sig, sen åker den ut i alla fall och jag drar och köper en billig en. Utan tror jag inte jag överlever en vecka ens:)

Så, kom igen nu, bränt ris i micron, det stinker satan – vad gör jag??

Tipset som får det att sluta lukta belönas med offentlig publicering:)

Hjälp !!

Kommentarer

 1. Anneli

  Jag törs knappt säga det, men vår micro åkte ut vid köksrenoveringen (2 år sen) och jag har inte saknat den EN enda gång… tog bara ohemult mycket plats i köket 😉

 2. Miamaria

  Sätt in en stor skål vatten med några hackade citroner och släng i ett gäng julkryddor, typ nejlika. Koka upp i mikron och låt sedan skålen stå kvar i cirka en kvart. Lämna sedan luckan på glänt en stund.

 3. Sofie

  Lyckades elda en bulle i micron som student. Skurade, micrade citron hade ättika och kaffe ståendes om vart annat i micron i veckor. Kunde 2år efteråt ändå känna en svag doft av den eldade bullen när jag micrade något.

 4. Jenny

  Jag gjorde samma sak för ett par år sen ?
  Tyvärr inte så mycket tips minns att det gick över efter ett tag och att jag vädrade sjukt mycket

 5. Carro

  Ställ in en burk/skål med bakpulver och låt stå där nåt dygn. Brukar funka på andra odörer, kanske funkar på detta med.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing