Okategoriserade

Nobelpristagare i litteratur och Luciatåg

Jag har ju tänkt att jag ska bli nobelpristagare i litteratur men sen insett att action och fantasy sällan vinner ?Ej heller svammel på en blogg ??‍♀️

Jaja, ingen större förlust. Men vi har en Nobelvinnare i familjen i alla fall:)

Jordan vann i årskurs fyra❤️

Han kom hem med diplom och medalj och jag köpte en ram så vi kunde rama in och hänga upp:)

Stolt mamma:)

Igår var det Lucia, och jag glömde bort att slå på tv:n och sitta där på morgonen och med glänsande tårögd blick förundras lite och få lite julstämning. Har aldrig hänt, så kanske är jag lite off. Men senare på dagen åkte jag till kyrkan för att titta på skolans luciatåg. Det är årskurs fyra som lussar i vår skola och Jordan var tomte.

Tidigare år har det blivit värsta gnällracet här för att jag lagt upp BLURRADE bilder från luciatåget för tänk om nån unge har skyddad identitet? Jag har full förståelse för de som lever med skyddade personuppgifter men det är aldrig de som klagar. Alltid sekundärkränkta rackare som kör med ”tänk om”.

Men om vi för en sekund tänker oss hur ett luciatåg ser ut? Det är en bunt ungar iklädda oformliga vita nattlinnen, med glitter i håret, och ett ljus i handen. Det är mörka bilder redan från början eftersom alla ljus är släckta, utom de levande/elektriska. Bilderna blir gryniga och korniga, och på det ett blurrande filter.

Man har svårt att urskilja sin egen unge där på plats om det inte råkar vara Lucia.

Så, risken att nåns eventuellt skyddade identitet avslöjas via ett sånt foto är obefintlig. Men, jag vill inte göra någon upprörd, så årets bild på mitt barn som går Lucia är väl genomtänkt:)

Klagar nån nu så är det bara larv:)

Luciatåget var fint, och det är något speciellt med att vara i kyrkan. Där har jag spenderat så många timmar, och det var mitt andra hem under många år. Jag saknar det.

Jag hade kört ett Cirkelfyspass tidigare så jag kom dit nyduschad och blöt i håret, det är en jäkla tur att jag inte är så stylish av mig. Tvätta och låt torka fritt:)

Sen handla, skjutsa barn, laga mat, äta och Dorispromenad. I regnet. Jävla skitväder.

.

Idag är det HIT, följt av bio och mat med bästis ❤️.

Corrinda kom in nyss med posten, som måste ha legat kvar i lådan sen igår såvida inte posten börjat med lördagsutdelning av allt?

”Nu kommer David hem till en i brevlådan också!”

Det är fint med påminnelser:)

Träna på julafton däremot, är det något ni skulle hinna? Jag skulle absolut kunna kliva upp tidigt och åka iväg och köra men med tanke på att jag oftast inte fått ner ansiktet i kudden förrän långt in på småtimmarna så känns det inte lockande.

Senare under dagen finns inte en sportmössa att jag skulle hinna, så just julafton hoppar jag över?

Julafton och juldagen blir träningsfria men sen hoppas jag det finns många kul pass, som motvikt till allt man äter:)

Gärna inte tidiga morgnar bara för jag kommer köra långa nattpass med plugg. ?

.

Nu ska jag klä på mig, har rasslat runt i morgonrock för det kändes onödigt att dra på vanliga kläder för att sen byta till träningskläder, och köra träningskläder direkt kändes jobbigt…:)

Vi hörs senare!!

?

.

Kommentarer

  1. Marie

    Det har gått för långt med allt…håller helt med dig Carola. Varför ska föräldrar som inte har något mot att deras barn blir fotade inte få göra det? Är det bara ena sidan som ska respekteras?
    Skulle någon sitta och gå igenom Sveriges alla bloggar för att hitta någon med skyddad identitet?
    Finns nog lättare sätt …typ någon som pratar för mkt….

  2. Jenny

    Jag personligen tycker att det är rätt skönt att man inte får fota andras barn på föris. Jag har inga sociala medier och har således inga bilder på min dotter på nätet, och vill då inte heller att andra ska lägga upp några. Med det sagt så skulle jag inte bry mig om så suddiga eller blurrade bilder. Kram och tack för en bra blogg ❤️

  3. Helahea

    Så mysigt med luciatåg ❤️ Man blir alldeles varm hjärtat och minns hur man själv stod där för Ca43 år sedan och drog i strumpbyxorna som alltid hasade ner i grenen och snurrade på Batteriljuset. Roligast var ju att stoppa det i munnen så det lös genom kinderna ??

  4. Maja

    Känns så skönt att vi på förskolan jag jobbat har beslutat att det är 100% fotoförbud. De enda kort som är tillåtna är de kort på de barn vars föräldrar godkänt att vi fotar barnen för bilder på förskolan. Japp, det kan hända att det finns barn med skyddad identitet och du kommer aldrig veta vilka de är och deras föräldrar kommer aldrig att höja rösten för att protestera när föräldrar vill fotografera av rädsla att deras identitet blir röjd. Att inte sticka ut kan vara en metod att överleva. Respektlöst att fotografera andras barn, blurrigt eller ej

    1. Malin

      Bra skrivet!

      Vi har en dotter som är mobbad i skolan (årskurs 5), vi har kryssat i rutan att hon inte får bli fotograferad i skolan. Varför? För att några sk klasskamrater tidigare har roat sig med att klottra på bilder av henne och på så sätt förlöjligat henne. Hade mobbingen ”bara” handlat om det hade det inte varit en big deal kanske, men belackarna tar varje chans att trycka ner henne. Därför är jag absolut FÖR fotoförbud i skola, förskola osv. Det behöver inte bara handla om skyddad identitet. Förut när foton handlade om dyra pappersframkallningar var det inte risk för spridning på sociala medier och annat skit.

      Det är bara till att beklaga att Carola är så naiv att hon inte kan tänka utanför boxen.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Ja jag kan inte tänka utanför boxen. Eller?
        Jag beklagar att din dotter blivit mobbad. Det är fruktansvärt. Men vad har nu det att göra med en så suddig bild att alla är spöken..? Och klottra på bilder? Det måste vara sådana som skolan framkallar och sätter upp ? Vad har jag med det att göra? Ska jag bära hundhuvudet för alla?? Nädu. Jag må vara naiv ( eller inte!) men jag lägger inte ut bilder på andra, utan att blurra. Vilket väl inte är olagligt? Jag blurrar bilder tagna på offentliga platser också vilket man inte behöver så jag tar mitt fulla ansvar. Men gorma på bara:)
        För att förtydliga – jag blurrar alltså alltid om jag inte är på en influencergrej. Där är alla fullt medvetna om att det är kameror överallt. Jag försöker i första hand alltid undvika folk i mina bilder. I andra hand försöker jag fota bakifrån, och i tredje så blurrar jag.
        Så den där boxen… ? Fattar helt enkelt inte. Om det inte är så att du har svårt att förstå att texten var skriven med ironi och glimten i ögat. Man får
        Skämta om allt.
        Man får det faktiskt.

      2. Mia

        Malin, du är en riktig dramaqueen. Tagga ner. Däremot tycker jag att du ska lägga din energi på att byta skola för din dotter som är mobbad. Det finns så många privata skolor eller varför flyttar ni inte så hon slipper sina plågoandar? Hade du själv stannat kvar på en dålig/ mobbande arbetsplats? Knappast. Detta var ett fin händelse som Carola ville delge sina andra bloggläsare och inte trycka ner någon.

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Lägg av. Alltså på allvar. Det finns ingen i världen som kan se eller ens ana sig till vilka ungar det är på fotot. Eller ens vilken jävla kyrka det är. Så respektlöst?? Nej.

      1. Johanna

        Så sjukt överdrivet detta blivit.
        Som vanligt (nuförtiden) måste majoriteten anpassa sig till några promille av barnen. Trams.
        Jag håller med dig i detta.
        Då får väl föräldrarna till dessa barn hålla barnen hemma då.
        Föe övrigt är det få med skyddad identitet och de är inte med på sånt här ändå. Men idag verkar folk tro att halva klassen har skyddad identitet. Och sen tramset med att inte ens ha luciatåg. ”Mitt barn vågar inte”. Nä men då får väl barnet titta på i år då. Varför ska hela jäkla förskolan lägga ned den traditionen för några barns skull?
        Det är bra för barn att lära sig uppträda stå inför folk. Det kommer de tvingas göra i livet och är de vana den förskoleåldern blir det inte problem sen.
        Trams säger jag. Trams!
        Kan vi sluta anpassa oss efter minoriteten?

        1. K

          Du Johanna, jag som har levt med sekretessmarkering som det heter, kan berätta något för dig. I den utsträckning det går försöker människor att leva så normalt som möjligt. Barn går till förskola och skola. Vi kämpar på trots oerhörd rädsla och utsatthet. Barnen deltar allt som oftast i all typ av verksamhet. Därför är det oerhört viktigt att respektera de regler som finns. De oskyldiga barnen (eller oskyldiga vuxna) bör ej drabbas mer än vad de redan har gjort. God fridfull jul.

        2. Norrlandsmamma

          Så Johanna,barn som redan lever i en utsatt situation ska hållas borta från allt som alla andra tar för givet för att folk inte kan låta bli fota? De som lever under hot kan ju inte direkt ställa sig upp & medela det högt & för alla. Jag vet barn som personal fått gömma inne på skola/förskola medan personalen väntat på polisen. & ja, de barnen ville med vara med i luciatåget precis som sina kompisar. & då fotar man inte & lägger inte ut bilder överhuvudtaget. För ser man deras hår osv går det lista ut att de är där osv. Skola & förskola måste få vara en fristad för dessa barn där de kan få vara trygga & ha en så vanlig vardag som möjligt . För i slutändan drabbar de barnen som lever under hot. & jag har sett & hört nog mycket för att tycka det är rätt med 100% fotoförbud för det räcker med 1 bild fel gång så är det kaos & fara för de barnen. & konsekvenserna av det misstaget går oftast inte laga till

          1. Johanna

            Barn som är skyddade lever på annan ort. Om de är så hotade att personalen måste gömma dem är ett foto knappast problemet.
            Då vet ju förövaren vart barnet är ändå. Barnen som är placerad är det på hemlig ort. Det finns tusentals förskolor.
            Det finns inget system för att hitta andra folks foton på nätet. Om man ör så hotad är man inte med på tillställningar. De barnen är inte med på saker där utomstående deltar alls.
            Någon förskola hade filmat barnen och visat för föräldrarna. Tänk på att förskolans datorer kan hackas….. .
            Det är farligare att åka buss, tåg, handla för dessa personer.
            Det är extremt få personer detta handlar om. Dessa människor byter namn och identitet. Det är knappast en tillställning med fotografering som är det enda de behöver undvika.
            Deras liv begränsas ändå och de är inte med på sånt här alls.
            Hela denna debatt har börjat handla om barn med skyddad identitet. Det är ett fåtal.

          2. Maja

            Det är betydligt fler än man kan tro som lever under skyddad identitet och även om de lever på annan ort så måste man i vissa fall göra allt för att deras identitet inte ska röjas. Inga bilder, nya namn, finns inte med i några register m m. Och även om jag lever utan skyddad identitet så måste det handla om att jag själv ( mina föräldrar) ska få välja i vilka samman hang bilder på mig ska finnas. Bilder sprids så oerhört lätt idag. Respektlöst att fota andras barn utan föräldrars medgivan.

          3. Profilbild
            familjenannorlunda

            Vem är respektlös? Jag? Varför? Vad i bilden är respektlöst? Skärpning. Det
            Går Inte att identifiera någon om man så har en expertutbildning inom foto, för bilden är helt värdelös. Det går inte att plötsligt med ett filter få fram ansikten. Det är inte respektlöst. Det är en bild som skulle kunna vara tagen vart som helst i hela världen. Ingen vet ens om jag tog den på lucia detta år, eller om det är min kompis i England, eller kanske är det ett firande som tv-sänts…?
            Det finns inget respektlös i bilden!! Sluta vara sekundärkränkt utan anledning?
            Och som jag sagt många gånger så undviker jag alltid folk i mina bilder, jag blurrar om det är andra människor med, oftast även på offentliga platser vilket man inte måste. Så jag försöker alltid ta mitt ansvar. Så även nu.

      2. johanna

        Jag la förresten ut en bild på min dotter och andra barn som
        Sjöng och spelade på en julkonsert. Ej skola och ej förskola. Får man inte göra det menar ni?

  5. samps

    tror nog du har glömt ett ”inte” där i ”jag har lagt upp blurrade bilder”? 😀 (och så stör jag mig lite på att diplomskrivaren glömde en accent i ”-kommittén” men det är säkert bara jag hahaha)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting