Okategoriserade

Vad ska ni bära på nyår?

Alltså nu ni, nu har jag irriterat mig till vansinne igen?

Folk kan inte använda svenska språket korrekt längre. Det gäller i mycket men framför allt vissa saker irriterar mig.

Det kanske mestadels, jag HOPPAS det, är folk på sociala medier som säger att de ska bära, eller bar, en viss outfit.

”Jag bar en klänning från H&M på Kalles kalas”

Nej det gjorde du inte, du hade på dig en klänning på kalaset. En sketen klänning för några hundralappar bär man inte. Den har man på sig. En haute couture klänning från något av de stora modehusen, den bär man.

Det krävs mer än att det är ett klädesplagg för att man ska bära det. Det är både bland annat hur dyr den är, vilket material som använts, vem som gjort den, vilka accessoarer som finns och vid vilken tillfälle den används som avgör.

Man bär en klänning tillsammans med ett svindyrt lånat diamanthalsband på Oscarsgalan, men man har på sig en klänning på skolavslutningen.

Så svårt kan det inte vara?

Jag scrollar ju dagligen igenom instagram framför allt, läser få bloggar och de jag ändå läser är mestadels mina vänners. Men på instagram hamnar man lite överallt och jisses vad jag stör mig.

Det är framför allt yngre kvinnor som bär sina fejkpälsar från Gina eller bikinis från Panos, eller kanske brallor från Madlady.

Och ”billiga” klänningar och klackskor. Och med billiga menar jag inte att det är något fel, bara att man inte bär de plaggen.

En drottning på bal bär, en skådis på röda mattan bär, jag kan möjligen sträcka mig till att en brud bär sin brudklänning förutsatt att den är designad av någon stor erkänd designer. Men de har sen på sig sina billiga mysoveraller hemma.

En influencer på kalas bär fan inte sin outfit från någon klädkedja.

Jag tycker det låter störtlöjligt, förmer och wannabe-aktigt. Lite trailer-trash?

Så! Då har jag fått det sagt, det känns skönt. Jag har tänkt på det ofta när jag läst det, suckat irriterat och gått vidare, för så jäkla viktigt är det såklart inte. Eller jo, förresten. Vi måste börja vårda vårt språk, ta vara på det, och använda det på ett korrekt sätt. Det går ju utför i raketfart. Kolla bara valfri tidning, full av stavfel, syftningsfel, radbrytningsfel, särskrivningar, grammatiska fel. Ibland får man lov att läsa både två och tre gånger innan polletten trillar ner. Är inte journalistutbildningen typ tre år på universitet? När jag läste på distans på folkhögskola, ett år halvtid, så var det noga med språket. Det kanske inte är så viktigt på högre utbildningar, huvudsaken det är akademiskt? Eller vad är problemet?

Ja på webtidningarna går det snabbt, de ska ut med nyheternas asap, men herrefuckingjävlar, tappar man allt man lärt sig när det blir bråttom eller vad?

Det tar inte ens en minut att korrläsa igenom de korta flasharna som kommer först, sen står det ju ”artikeln uppdateras” och då hinner man nog med största säkerhet stava rätt. Även journalister på Aftonbladet lär väl ha tillgång till rättstavningsprogram?

Mitt eget Word gapar och skriker hela tiden när jag skriver, kolla bara:)

Eller det kanske inte är Word förresten på telefonen? Det är nåt annat men beter sig likadant.

Det är bara att ändra alla rödmarkerade ord så blir det rätt. Jag får massa gröna linjer också när jag missar i grammatik eller använder ålderdomliga ord?

Men inte journalister tydligen.

Även i myndighetspapper står det konstigheter, jag har ett fint exempel från soc när de roade sig med att ändra allt det jag sagt till att vändas emot mig, och inte ens kunde stava rätt…

Ja listan kan göras lång.

Jag är fullt medveten om att det förekommer både det ena och andra här med, så lite kastar jag sten i glashus:)

Men jag publiceras inte heller i kvällstidningar, jag skriver en dagbok och där får man slarva lite:)

Jag läser nästan alltid igenom mina inlägg innan jag publicerar och jäklar vad autokorrekt kan bråka och ändra ord.

Men den ändrar INTE ”hade på mig en klänning” till ”bar en klänning” ?

Jag blir fruktansvärt irriterad när jag publicerat och läser igenom texten online och något är fel, men det är inte alltid jag hinner göra det, eller hinner ändra, men jag är ändå medveten om det och skäms.

Skäms över att det ser fult ut och över att folk kan tro att jag stavar fel. Usch. Att jag sen använder hittepå-ord och svär, det är en helt annan femma:)

Nu ska jag nog sluta, läsa igenom noga och sen gå och göra något konstruktivt. Läsa en bok kanske:)

Ha en bra dag, och ta det här med en smula ironi:)

Tillägg.

Det här är alltså min åsikt. Ingen lag. Ni behöver inte googla eller fråga kompisar, bara håll med eller håll inte med. Jag tycker det låter så jäkla töntigt när folk för att låta lite … tja kanske överlägsna/världsvana, säger ”Jag bar en klänning från Ullared.”

Nononono! ? Töntigt. Sorry:)

Så, ni som undrar ”källa på det?” ni kan sluta fundera för källan är Me myself and I:) En åsikt på en blogg bara?

Men stavfel, särskrivningar och övrigt där är det inte bara min åsikt, där handlar det om att folk borde gå tillbaka till skolan och lära sig stava och skriva:)

Kommentarer

  1. Emelie

    ”Ha en bra dag, och ta det här med en smula ironi:)”
    Och så går folk i taket iallafall? ?
    Och kamma medhårs…. ?
    Carola har en åsikt. Några andra här en annan.
    Har man en åsikt så står man ju oftast kvar vid den. Tycker ni att Carola ska bli kappvändare och svara era kommentarer med att ni nog har rätt?

    Jag tycker iallafall att man bär ett plagg som har personlighet. Inte en massproduktion från tex HM ?

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Haha det måste ha känts lite jobbigt att du först postade en så crappigt skriven kommentar ????
        Och jag kommer aldrig ta hjälp med mina texter här för detta är min alldeles egna sfär, blöder ditt akademikerhjärta så sätt på ett plåster och ta två alvedon ? Nu börjar det kännas aningen hätskt här, jag skrev om ett ord, inte dödsstraffets vara eller inte vara, och ni går i taket? Har ni verkligen inget bättre för er än att läsa och uppröras över detta? ??

  2. M

    Spelar ingen roll om du liksom bara raljerar över hur andra uttrycker sig eller om man ska se ironin i det du skriver.
    Oavsett vilket så kan man ”bära”
    en klänning från HM eller Ullared likaväl som man säger att man ”hade på sig” en klänning från nämnda ställen.
    Men jag antar du mest stör dig på personerna som uttrycker sig så, inte uttrycket i sig.
    För övrigt är jag en språkpolis och har lärt mig att försöka uttrycka mig korrekt i både tal och skrift och då vill jag bara säga att smileysar använder man inte ( annat än i personliga sms eller mess) inte i text som många ska läsa.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      ??‍♀️?‍♀️whatever. Men en sak tror jag att jag är enväldig härskare över, och det är mitt språkbruk 🙂

      1. M

        Jo du. Men skriv en bok med en massa smileysar då får du nog se att det inte är ok. Inte för dig eller nån annan. Inte än i alla fall, gu’skelov.
        ?( den här får du tolka som du vill)

  3. Mari

    Ja då är det dialekten som spelar in. Men vars känns mer som dialekt-slang så då reagerar jag inte som på Vart är hon?O som sagt så är det oftare man hör det nu och även att många yngre säger som det stavas ”engagemang” istället för ”angagemang” och också egengkligen? //

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag skyller även på autokorrekt:) För hon är en bitch?
      Men jag skriver som jag pratar och tar även med mina medvetna ful-ord:)

  4. Mari

    Hej Carola! Skrattar lite gott när du skriver o oftast då med lite ironiskt sätt ”språkpolisar” om skrivspråk. För du skriver vad jag tycker alltid proffsigt, men vid några tillfällen använder du vart är den..? Undrar vart den ligger osv o jag har märkt att ni runt Stockholm oftast har svår med VAR är den o skriver/säger VART är den. Men jag från Skåne och folk ifrån min närhet här i dessa krokarna har bättre koll på skillnaden att det ska ju vara VAR är den och VART är den på väg…?? Men det är också det enda jag reagerat på av allt du skriver så är ju en droppe i havet. Men är bara nyfiken på varför det blivit så, att ni i den regionen har så svårt med att det ”ska,” vara VAR är Doris o VART är om hon är påväg nånstans?.Hörde senast på Anders Bagges Instagram att hans mamma rättade honom på ett inlägg där han undrar – Vart är Karin(hunden) o Mamman bara… VAR?. Förlåt blev långt på en kort sak. Men jag tycker du skriver skitbra även om det gör lite ont i mig när jag hör just Vart istället för Var, för det har också blivit så vanligt när man hör stockholmare med omnejd säga ”fel” på det som känns så enkelt?. Tack från var/Vart-polisen. God fortsättning till dig och familjen, Carola?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Vart är en ganska medveten stavning, men jag säger även vars?
      I Uppsala använder vi även röck tröck och lös, alltså lampan lös:)

  5. Elisabeth

    När jag började sjuan i början på 80-talet sa svenskaläraren att stava rätt var inte viktigt för i framtiden så skulle vi skriva på datorn

  6. Camilla

    Jag har följt dig ett tag och jag häpnas faktiskt över hur ytlig jag upplever dig. Något som jag inte trodde från första början. Du dömer andra via både hur man klär sig, skriver, mat och utseende.
    Jag skulle själv aldrig få för mig att tycka och tänka med stora ord- om hur andras val är rätt eller fel.
    Vi behöver vara fler föredömen – fler snälla medmänniskor i vår hårda ytliga värld.
    Man behöver inte tala om tankar som flyger i huvudet. Just den där tanken som på pränt kan göra så ont.
    Det jag tycker är snyggt får någon kräkreflexer av. Det jag anser ostädat är uppstädat för någon annan.
    Den jag tycker är snygg förundras någon om min smak.
    Vem är satt att döma?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag ytlig? Tillåt mig garva ihjäl mig:)
      Det här är en blogg, min blogg faktiskt, där jag skriver om stort och smått. Om mitt liv, mina glädjeämnen och sorger. Jag reflekterar över diverse saker, stora som små, viktiga som totalt oviktiga. Jag dömer ingen.
      Eller jo, jag dömer visst folk, typ mördare och pedofiler, men då namnger jag dem oftast, som i de artiklar jag publicerat. Ingen annan behöver någonsin känna sig varken påhoppad eller dömd. Gör man det är det dags att sluta upp med att vara lättkränkt 🙂
      .
      ”Det jag tycker är snyggt förundras någon om min smak. Det jag anser ostädat är uppstädat för någon annan” skriver du, och det är precis det jag skriver. Jag delger min åsikt och sen är var och en fri att tycka exakt som de vill. Det är inte att döma.
      Långt långt därifrån!
      Jag behöver faktiskt också tala om tankar som flyger i mitt huvud, eftersom… annars har jag noll och inget att skriva om. Vad skulle jag då skriva? Vad är säkert?
      ”Idag var det varmt och skönt” Då kränker jag nån som haft regn, eller nån som hatar värme, eller nån som inte alls tyckte det var varmt…:)
      Sen undrar jag faktiskt vad du menar med din mening att jag dömer andra via hur man klär sig, skriver, mat och utseende?
      När tycker du att jag gör det? Jag skiter i hur andra klär sig, mat är för mig inget jag gillar, och utseende? När exakt har jag dömt någon för dess utseende?
      Hur man skriver – ja! Men det var, som jag skrev, något man bör läsa med lite ironi:)
      Sen har jag åsikter om ditten och datten, precis som alla andra, men det kan ju rimligen inte vara fel? Shit vad tråkigt livet skulle vara då!
      Men om du nu tycker jag är ytlig och dömande och så… hur kan det komma sig att du plågar dig med att läsa här? Jag är alltså genuint nyfiken!
      Personligen, om jag tyckte det du skriver om mig, om nån, så skulle jag bara låta bli att läsa.
      Idag raljerade jag över ett sätt att säga saker som JAG tyckte var fånigt. Jag alltså. Me myself an I. Min åsikt är ingen lag, tack och lov ??
      Och du kommer och säger att jag är dömande. Vem av oss är det egentligen som dömer här? ?
      Ha nu en härlig annandagjulskväll så kanske vi hörs snart igen:)

      1. Camilla

        Jag tror aldrig du hade reagerat på det jag skrev om inte det berörde dig.
        Det är ok så länge som man kammar dig medhårs- kanske ett invant beteende?
        Jag imponeras inte av varken designers eller annat.
        Jag skulle kunna skriva mycket och långt men jag unnar dig att slippa asgarva kvällen lång. Så du slipper bli så trött och orkar upp imorgon.
        God kväll!
        ” If you don’t have anything nice to say, don’t say anything at all”

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Nej? Jag vill inte bli kammad medhårs. Usch:) Det jag fortfarande undrar är hur du tycker jag är dömande? I just de sakerna du nämnde. Vilket du nogsamt undvek:)

          1. Camilla

            Du har bla skrivit om julmat- inte ens gott. Lägger sen ut bilder på oxfilé- torrare o menlösare kött får man leta efter.
            Du har i tidigare inlägg postat bilder av dig där du påstår dig likna en tonåring.
            – väldigt ytligt enligt mig. Hade du varit en man så hade jag nog kallat det för gubb-sjuk.
            Men men – ytlig har många karaktärer- men undviker gör jag inte om man inte fattar själv

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Och då blir du… kränkt? Över att jag inte gillar julmat? Men dömer själv gladeligen ut oxfilé som menlöst? Återigen, Vem av oss är det som dömer?
            Jag lägger ut bilder på mig själv… på MIN blogg, det är fan respektlöst alltså ?
            JAG påstår INTE att jag ser ut som en tonåring! Det var barnen som sa det och jag, som precis fyllde femtio och kanske inte direkt tänker ”tonåring” när jag möter spegelbilden blev lite happy. Förlåt. Usch så ytligt! Att bli glad över en komplimang. Fy. Jag borde skämmas!
            Eller så borde du göra det.

          3. Camilla

            Som man känner sig själv- känner man andra ?
            Nä, jag vägrar att kamma dig medhårs.
            Bara för att du av vana är den som är mest högljudd i alla lägen – så får man inte mest gehör
            Inte ens nu.

          4. Profilbild
            familjenannorlunda

            Öhh ville jag bli kammad medhårs? Nä.
            I övrigt vidhåller jag att det är du som är mer dömande än vad jag någonsin varit, så din första mening går rakt tillbaka till dig själv..?

  7. Lena

    Man får tycka som man vill såklart, men jag tycker gott man kan få bära en klänning från Ullared om man vill, why not liksom?

    1. Sanna

      Håller med dig Lena! Ordmärka en sån sak är så himla onödigt. Finns värre saker o störa sig på än hur man uttrycker sig. Trodde nästan det va ett skämt detta inlägg som Carola skrivit. För nån som inte har så mkt pengar o kanske lägger, för den, en stor summa på en klänning från tex H&M så får den för allt i världen BÄRA den! Det kan svida lika mkt i plånboken som hos den som har med pengar lägger flera tusen på en klänning. Ska en person som inte har lika mkt pengar aldrig få BÄRA nåt bara för att du inte tycker det är tillräckligt ”fint”. Alltså det är så skrattretande ändå o störa sig på en sån sak ? O bara för att det är din blogg innebär det inte att allt du skriver är rätt. Nej, jag vart faktiskt riktigt besviken på din syn.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Japp så är det. Men misströsta inte! Jag menar att BÄRA gör man kreationer för fantasisummor. Där man LÅNAR ett smycke för miljoner dollar för att matcha:)
        Så det gäller alltså den stora massan.
        Och nu känner jag att ni är onödigt gnälliga, fattar ni på allvar inte att detta är skrivet med glimten i ögat och fett mycket ironi?
        Att det enbart är ett raljerande över något jag noterat?
        Gör ni inte det så förstår jag iofs att ni blir upprörda, men det är för mig obegripligt att man ens kan missförstå. Jag tyckte jag använde tillräckligt med skrattande gråtande smileys för att det skulle framgå.

  8. Mia

    Men har du tråkigt och vill få igång en storm, det fattar väl varenda en att man kan bära en klänning från HM. När blev du en så förnäm dam att du stör dig på sådant trams, så länge man förstår vad folk menar är det väl onödigt att gå i spinn, spåkpolisen Carola, Hahaha.

  9. :)

    Vänta, va? På riktigt, jag visste inte att man inte kunde bära ett plagg, så tack för upplysningen haha. Alltid sagt att man bär kläder. Alla omkring också. FÖRE sociala mediers tid, och jag är inte ens ung längre liksom. 🙂 Kan det inte vara dialekt bakom också?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Källa på det: Carol Wetterholm?Men det säger ju sig självt. Och inte enbart haute couture utan även dyra designerkläder, bara inte från de folkliga kedjorna:)

    2. Malin

      Skulle gärna också vilja ha den källan…
      Min bästa väninna, professor i nordiska språk, höll verkligen inte med när jag nyss frågade henne via sms. I svensk ordbok står att läsa om bära:
      ha (synligt) an­bringad på sig särsk. med avs. på kläder men äv. all­männare

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Jamen kom igen. ? Man bär väl kläder, men det är inte det jag menar. Utan sättet att säga det på. Folket som uttrycket sig så, som jag stör mig på, har i normala fall kläder på sig. Men just när de ska berätta, kanske även länka, så säger de ”Jag bar en klänning från H&M”
        ”Jag hade en klänning från H&M” duger liksom inte 🙂
        Och det är alltså bara min ÅSIKT, ingen vedertagen språklag, men det borde vara det;) För det låter töntigt! ?

  10. Åsa

    God fortsättning Carola! Kan bara hålla med dig. Det kryper i min kropp när skrift- & talspråk brister hos så många. Ålderdomliga ord i skriven text påvisar dock ett gott skrivspråk Carola. Det visar på en bred språklig medvetenhet. Det så alltid min lärare på Lingvistiska Institutionen på Sthlm:s Universitet. Precis som någon annan skriver är det allt för många som inte kan skilja på var (plats) och vart (rörelse i riktning mot…), och som spec.legitimerad svensklärare är jag dessutom trött på att så många säger svenskalärare istället för just det korrekta ordet svensklärare.
    ????

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Aha! Jag fortsätter använda mina ålderdomliga ord! Och förundras över vilka som markeras som det?Förvisso, till exempel. Tror jag:)

  11. Marie

    Kan bli galen på att folk inte kan skilja på de dem och dom !! Och var och vart ! och ” det vart bra ” nej ! det blev bra ! För och inte tala om ” jag väntar på han ”. Nej ! du väntar på honom .. hur svårt kan det vara ?

    1. samps

      åååh ja +1 på de och dem! brukar alltid säga (även om det skär sig lite i skriftspråk såklart) att kan man inte skillnaden så skriv ”dom” för guds skull… eller hellre skriva ”de” än ”dem” som så många missar skillnaden på (än värre är ju dom som blandar hejvilt i en och samma mening typ ”jag såg dom och dem sa att…”) 😀 helt ärligt kan jag nog inte minnas att jag själv har lärt mig skillnaden på var och vart, det trillade ner först när jag läste tyska och det fanns tre varianter (vart(?)ifrån kom du nyss, var är du nu och vart ska du sen… typ) och när det var skillnad på typ ”sitter” och ”sätter” i verb osv, men i svenska kan jag inte minnas att jag har lärt mig det xD

      1. samps

        …och nu när jag läste din kommentar igen (menar inget illa dock) kan jag lägga till på min egen lista ”folk som inte skiljer ordentligt på ’att’ och ’och'” (låter ju förvisso typ lika i talspråk) och folk som ”drar alla över en kant” och inte kam, och folk som inte heller kan skriva ”åsido” korrekt i ”skämt åsido” 😀

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting