Okategoriserade

God morgon:)

Sådärja. Alla skolbarn som ska i väg är iväg:)

Alla kom upp som de skulle och det var en bra morgon. Vissa dagar hör jag knappt ett pip men idag var det sådant där mysigt småtjatter, och alla var trevliga mot varandra. Novalie, Trixie och Lovelia åkte samma buss och höll på att fixa sig delvis tillsammans, och småkillarna sköter sitt.

Jag fick en fråga om hur våra kvällsrutiner såg ut en vanlig vardag, och tja:)

I alla år så har jag tillämpat Frihet under ansvar, Learning by doing, och Eget ansvar. Det har resulterat i att jag har en skara ungar som sköter sig själva:) Nu är Jamie, som är minst åtta år, och då tycker jag att man ska klara av det mesta på egen hand, men det kräver ju att de fått öva.

Kvällens rutiner ser ut så här: Vid 21 ska killarna ligga i sina sängar. Vad de gör fram till det bryr jag mig inte så mycket om:) De spelar dator eller ser på TV, ibland grejar de på med nåt annat, men automatiskt så lugnar allt ner sig.

Tjejerna lägger sig runt 22, men det är flytande, lite beroende på om de har sovmorgon eller inte dagen därpå, ibland är de uppe till midnatt, ibland är de trötta och lägger sig före killarna.

På morgonen har alla sina egna alarm som de vaknar efter, om jag vet att nån borde vara vaken men inte är det så väcker jag, men det är det där med sovmorgnar och olika bussar beroende på var de ska vara i skolan, så jag har ingen koll längre. De får ta sitt egna ansvar. Killarna börjar alltid 8.15 så där vet jag:)

Barnen är väldigt olika på morgonen, en del är osociala och vill inte prata medan några gärna småsnackar, några vill inte äta frukost och andra sitter länge med den, nån äter det första de gör och nån vill göra sig helt klar innan, nån kanske vill ha en macka på vägen.  Precis som vi vuxna alltså. Jag åt i många år inte frukost, för jag var inte hungrig förrän jag varit vaken några timmar, men nu kan jag ofta vakna och vara svinhungrig.

För många år sen så dukade vi fram gemensam frukost och ropade upp kidsen, men det funkar inte eftersom de är så olika, så det slutade vi med:) Smöret och osten åker in och ut ur kylen i stället:)

Keep it simple.

Så, vad gör jag då på morgonen? Inte mycket. Håller lite koll, det är allt. Ibland behöver de hjälp med något men väldigt sällan.

Som man bäddar får man ligga och man ligger ganska bra här:D

 

Nu börjar det bli aningens  ljusare på morgonen, det där kompakta beckmörkret har gett sig. Nu, strax efter åtta, så är det ljust, inte fullt men dugligt. Det är så skönt när det går åt rätt håll! Jag sitter i fåtöljen i vardagsrummet med böckerna travade runt mig och ska snart sätta igång med mitt, men måste samla lite fart först:)

Jag ska skriva läsrapport, ett helt gäng diskussioner om kurslitteratur och sen försöka sparka igång inspirationen för ett nytt skrivprojekt, samt skriva klart essä-planen och kanske en bit på det.

Det knöliga är att jag har så ont i armarna att jag har lite svårt att skriva:D Träningsvärk är ju härligt ändå;) men sen är det nog lite spända muskler överlag. Och hudkostymen måste ha krympt för det stramar alldeles väldeliga över bicepsen….;)

Kanske inte borde duscha så hett….

.

Jaha, torsdag alltså. Hur långt är det till sportlovet egentligen? Fem veckor typ? Det kan man väl klara av kanske. Jag föredrar vårterminen alla dagar i veckan, för det är inte ett enda stort sjok av dagar utan splittas upp av röda dagar lite här och var, och det märks på barnen att det är välbehövligt. Under höstterminen är de riktigt trötta när jullovet närmar sig, men en bra vårtermin får de lite pauser mellan varven.

Ja. Det var det, nu måste jag börja skriva annat!

Vi hörs lite senare:) Ha en bra dag nu:)

Kommentarer

 1. Jenny

  Tycker du gör ett toppenjobb med alla barnen ❤️
  Vad hände med inlägget som bara skulle godkännas av nån innan det publicerades? Ja jag vet, orimligt nyfiken.. ?
  Kram och tack för en bra blogg ❤️

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Just ja! Det som hände var nog mitt samvete… ? Jag tycker så otroligt synd om en människa samtidigt som den sårar mina nära. Det är svårt ! Men jag ska läsa det igen och se hur det blir??

 2. Johanna

  Lägger de sig själva så att säga? Har de alltid gjort det?
  Vi nattar fortfarande våra barn 3,8,10 år. Borsta tänderna, läsa för dem, någon sång och sen godnatt. 3 åringen ligger vi bredvid tills hon somnar. Vet inte hur vi ska sluta med de rutinerna, hur gör man?

  1. samps

   skulle nog sluta gradvis, att läs ni boken men sen efter några dagar så sitter man vid dörren istället för vid sängen (säger till barnet såklart att ”jag sitter här om du vill nåt” så man inte bara försvinner) till barnet somnar eller lite innan, några dagar till sitter man utanför dörren (kanske med stängd dörr om barnet vill ha det så/man har gjort så) och sen borde det rulla på ganska bra av sig självt när barnet somnar själv 🙂

  2. Rille

   Kvällsrutinerna med läsning och sång behöver ni väl inte sluta med, så länge barnen och ni själva vill hålla på med det. Jag läser för mina barn varje kväll, de är 13, 11 och 9. En mysig stund. Dessutom ska det vara bra för barnens språkutveckling med högläsning, så fortsätt med det, säger jag.

  3. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Varför sluta? Om alla trivs och det rullar på så fortsätt:)
   Vill man sluta så tror jag på att prata om det först, förbereda och sen ta det hela när man själv känner att man är motiverad och på topp:)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing