Okategoriserade

En fråga:)

Jag har funderat på det massiva hat som landar på folk som rider på kamel och elefant på turistorterna.

Min fråga är: Kameler och elefanter har väl använts som bruksdjur i tusentals år? Hannibal gick väl till exempel med elefanter över bergen på dåtiden, före Kristus? I sin krigshär, en gigantiskt armé. Elefanter används väl även i skogsbruk? Och kameler har väl använts på samma sätt som våra hästar?

Varför är det då så hemskt att turister rider på dessa djur?

Jag fattar liksom inte grejen.

Jag fattar däremot att VISSA djur har det för överjävla skitdåligt, och att hålla tigrar i trånga burar och apor med kläder i kedjor och sånt är i mina ögon en helt annan sak. Det är djurplågeri på många vis. Men de här djuren som används på precis samma sätt som våra bruksdjur, vad är skillnaden?

Och nu pratar vi om de djur som tas om hand på ett bra sätt. Men att hålla en kamel till turister att rida på, eller ha en islandshäst till turister att rida på – vad är skillnaden? Hästar är från början precis lika fria som kameler och elefanter, men alla är tämjda av oss människor.

Jag är definitivt inte för djurplågeri, tvärtom, men det är just det som är frågan, är det djurplågeri och i så fall varför?

Ja, det var dagens fråga:)

Jag tror jag postar iväg den, och fortsätter skriva mitt tänkta svammel  i ett eget inlägg. Blir nog bäst så:D

 

 

Kommentarer

  1. Marie

    Mina släktingar var i Thailand och de besökte ett ställe där de tog emot elefanter som varit utsatta för misshandel mm. Där var allt på elefanternas villkor, ville de komma fram till besökarna gjorde dom det men de blev aldrig tvingade till något. Samma med rida dom vissade elefanterna att nä de här vill jag inte så var det ochså ok. Sådana ställen där de är på djurens villkor har jag inga problem med om man tex rider på dom. Och detta ställe var jättenoga redan vid bokningen att här kan man inte räkna med få klappa el rida elefanterna utan allt på deras villkor. Samma när jag varit i Polen både i Krakow och Warzawa vid jul har de hästar som drar vagnar som man får åka i runt gamla stan ingen lång sträcka. Och flera som ondgjort sig över detta på fb då de anser de vara djurmisshandel. Men aldrig sett hästarna bli ila behandlade och när de gjort sin runda får de vatten/mat och blir ompysslade både av ägarna och turister, kan tycka det inte är djurplågeri. Och som du säger kamel/dromedarer har använts som lastdjur i flera hundra år de är gjorda för bära saker/människor. Så länge de som sagt är på djurens villkor och de blir behandlade väl ser jag ingetr fel på det.

  2. Suss

    Det är inte ok att använda djur för människors höga nöjes skull.
    Häst o vagn som förekommer i många turiststäder är grymt djurplågeri, de får springa på hård asfalt och i gassande sol utan möjlighet till skugga..
    Cirkusdjuren likaså…ett fruktansvärt djurplågeri att transporteras från stad till stad i trånga vagnar och tvingas uppträda i löjliga nummer under hot av piskan.
    Djurparker där vilda djur får leva i onaturliga trånga miljöer utan stimulans…. det finns några få bra djurparker där arter kan räddas och bevaras och dessa är ju ok givetvis.
    Vattenparker där delfiner och späckhuggare ska göra konster… de behöver stora hav att röra sig i.
    Djurplågerilistan kan göras lång. Djurägarna vill göra sig pengar på dem men har oftast inte förmåga eller råd att ta hand om dem på ett bra sätt.
    Djuren är inte här för vårt nöjes skull…. vi kan klara oss utan detta.

  3. Annika

    Om man tittar på hur tex elefanter vänjs vid att bära turister så är det ren och skär ondska och djurplågeri. Bara för att man gjorde det för x antal år sedan så betyder det inte att det var rätt varken då eller nu. Följ Djurens Rätt på Instagram, de informerar bra i ämnet.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag tror inte att jag får fram det jag menar. Men under förutsättning att djuren mår bra, det är givetvis det viktigaste, vad är skillnaden på att hyra ut kameler och hästar? Eller elefanter och hästar?
      Många djur far illa, men många sköter sina djur perfekt, det gäller både elefanter,kameler och hästar. Om man ser till att det är en seriös verksamhet, oavsett djur, så borde det inte vara nån skillnad?
      Kameler har alltid varit last- och riddjur, och det samma gäller elefanter fast de har även använts i skogsbruk, och hästar. Bara i olika länder.
      Jag vill förtydliga att jag såklart helt håller med med om att inga djur ska plågas, men jag fattar inte, om man tar ner det på grundnivå så är det samma sak, och ingen reagerar på att man hyr hästar och skumpar runt i sadeln en hel dag, vilket knappast lär vara varken skönt eller bra för hästens rygg. En oerfaren ryttare, kanske överviktig dessutom som skallrar runt på ryggen måste kunna göra en del skada. Varför? Är det för att hästar är så vanligt här och att vi ser det som normalt att använda dem i drift? Och att elefanter och kameler är exotiska för oss, och att vi inte förstår oss på dem?

      En bra elefantförare älskar sin elefant och vill inte skada den på något vis. På samma vis som en bonde inte vill skada sina hästar.
      Jag vet att det finns massa äckliga människor som är vidriga mot både djur och andra människor, och de borde rent krasst ställas mot en vägg och… kanske inte skjutas då?men ni fattar.

      Jag undrar bara, förutsatt att alla djur har det bra, vad är skillnaden?
      Alla är bruksdjur sen långt tillbaka, men på olika platser i världen.
      Frågan är inte om djurplågeri är ok för det är det aldrig.
      Jag skulle vilja vrida och vända på det helt enkelt 🙂 Ta ner det på grundnivå.
      Inte bara standardsvaret – det är djurplågeri.
      Återigen – djurplågeri är vidrigt. Men är det djurplågeri att rida på en välskött och välmående kamel?

      Shit det blir svamligt, men ni kanske fattar:)
      Alltså – kanske borde hästuthyrning också bannas?

      1. Sandra

        Vi frågade när vi var på ett sanctuary i Thailand och anledningen är tvådelad 1) trots att elefanter är stora djur är deras ryggar sköra, de klarar inte av att bära så tungt som de får göra när turister rider på dem och ryggarna skadas redan när man tämjer in dem. Det är smärtsamt och djurplågeri.
        2) sättet man får elefanter fogliga på är vedervärdigt. Då elefanter är ett högt intelligent flockdjur krävs att man bryter ner elefanten från det att den är en liten kalv. Detta görs med våld. Det går inte att träna en elefant snällt som med en hund, det krävs att du bryter ner deras psyke och kropp. Kolla gärna info om detta hos wwf.

        En sista anledning till att man inte ska rida på kameler och elefanter är för att de inte har det bra. De får inte tillräckligt med mat eller vila, behandlas med våld och tvång och får inte vara det djur de är. I Thailand är dessutom elefanten i grunden helig och många thailändare tycker att det är fel att använda elefanter i turismen. Vi träffade t ex en guide som vägrade guida på elefantturer då han ansåg att det var att vanära elefanternas väsen.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Tack för info:) Jag undrar bara hur man gör då man bryter ner. För så ofta så återberättar man bara saker man hört nån säga som sen hört det av nån annan. Jag har sett vilda räddade elefanter som älskar sina skötare och där kärleken är ömsesidig och går att ta på. Då blir det svårt att förstå. Elaka människor använder elaka metoder det vet jag såklart, men de bra?
          Jag ska kolla WWF! För jag är nyfiken och därför petar jag:) Jag vill veta exakt och sanningen.

          1. Sandra

            Den kärleken är tyvärr inte helt sann. Det är precis som att slagna hundar kan visa otroligt mycket kärlek för sin ägare. Man använder krokar (pinnen som mahutterna håller i handen) som är otroligt smärtsamt för elefanterna, slag,kedjor, drar i öronen som är känsliga osv. Tänk själv vad som krävs för att få ett så stort, vilt djur att lyda. De tar dessutom kalvarna från mamman, drar ner på föda osv. Det är otroligt dyrt att mata en elefant så tyvärr lever många elefanter och mahutter på att tigga på gatan. Berättar inte bara vad jag hört utan även sett. Blinda elefanter är också vanligt då deras ögon är jättekänsliga för ljus och att bli fotade med blixt skadar deras syn.

  4. AniLove

    Det handlar om sättet elefanterna behandlas på, vilket naturligtvis varierar mellan olika länder. I Vietnam sägs de t ex ta väl hand om elefanterna, medan elefanterna på Sri Lanka ofta behandlas väldigt illa. De största problemen är dels att elefanterna kedjas med fotkedja till träd och liknande i väntan på turister, och att de ofta får sår med påföljande infektioner av kedjorna. De har ofta inte tillgång till skugga och vatten i den utsträckning de behöver, och får inte heller vila i den utsträckning de behöver. Deras ryggrad är inte heller gjord för att bära de vikter de utsätts för, och anordningarna är ofta gjorda på en bas av metall, utan något som dämpar mot huden, och de får därför ofta sår och infektioner även där. Sedan sätts elefanter som precis blivit förlösta snabbt i arbete igen, vilket innebär att babyelefanter måste försöka hålla jämna steg med mamman under turistvandringar. Påfrestningarna leder många gånger till att ungarna dör av stress och ansträngning, och den nyförlösta elefantmamman får ofta problem med mjölken och kan inte ge ungen näring.

    Kameler har jag inte riktigt koll på, men det känns logiskt att problematiken torde vara liknande i deras fall.

    Summan av kardemumman är att även om djur använts på ett visst sätt traditionellt, så innebär det inte att det var bra för dem, och när deras arbetskraft numera ersatts av maskiner så är det inte nödvändigtvis en bra sak att övergå till att nyttja dem för turiständamål. Det hela är en hälsofråga för djuren i en bransch där väldigt lite är reglerat, och där profit styr. Så länge efterfrågan finns och turisterna fortsätter köpa elefantridning, vare sig det är 10 minuter eller en fleradagarstur, så kommer djuren fortsätta fara illa. Att ta bort efterfrågan är det snabbaste sättet att få till en ändring där djuren får en dräglig tillvaro istället.

    🙂

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      I get you, och håller med. Men.. man måste alltid säga ett ”men”?. Om djuren har det bra då? Som faktiskt många har det, alla människor är inte svin. När de är helt jämställda med hästar som hyrs ut för dagsturer, timmar, eller barnridningen på typ Furuvik?
      Det borde vara bättre att försöka få bort fulingarna i alla branscher än att helt förkasta det? För de seriösa människorna tar hand om sina djur och då tar vi bort deras försörjning?
      Fulingar finns inom hästbranschen med. De finns överallt.
      Alla djurparker är inte skit, och de behövs för att vi ska kunna se djuren, för om man aldrig får en känsla för dem så är det inga problem att de utrotas. Det man älskar vårdar man.
      Samma tycker jag det är med sådana här grejer. Har man en gång ridit på en kamel så är det svårt att blunda för att andra kameler far illa.
      Är jag helt ute och cyklar? Jag tycker jag är ganska klok ?

      1. AniLove

        Nej, visst är det så. Kunde man få till det så att det hela regleras på ett vettigt sätt så att djuren mår bra, så försvinner ju hela frågeställningen kring misskötsel av djuren osv. Det svåra är väl att komma åt det på alla turistorter och det krävs nog fortfarande en hel del upplysningsarbete innan man kommer i mål på den punkten.

        Jag ska också tillägga att jag inte lagt några värderingar i mitt svar här, även om andra (L) som kommenterat här tycks utläsa det så. Jag redogjorde bara för vari problematiken finns och vad man reagerar på gällande djurhållningen, men är inte på något sätt fackelbärare för det här skuldbeläggandet av turister som man ser på många ställen. Däremot tror jag på information, och delade bara med mig av det jag hittat när jag researchat frågeställningen tidigare. 🙂 Kort sagt – jag håller med dig. Om djuren dokumenterat mår bra, så ser jag inte det stora problemet med det hela. Fast okej, visst vore det häftigt om inga djur behövde arbeta för människor eller vara hållna i fångenskap av människor, men då är vi inne på mina personliga önsketänkningar, vilda fantasier och rena utopier, och det var ju inte det vi skulle diskutera. 🙂

      2. Sandra

        Det kvittar om de hade haft det bra, deras kroppar är inte gjorda för att bli ridna på. Hästar har vi medvetet avlat på i många hundra år för att få starka ryggar som tål vikt etc. Elefanter tas fortfarande från det vilda för att anvöndas i turism och är alltså i sin vilda form. Deras styrka och storlek använder de på helt andra sätt i naturen, mest till att putta och dra i saker, deras skelett är däremot skört och klarar inte vikten människor och bäranordningar innebär. Lägg sedan till sättet de behandlas på så går det inte att försvara.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Nej jag har inte tänkt på en sån stol som elefanter kan ha, utan mer att man rider på nacken. Vilda elefanter är ju galet men det är ju samma sak med vilda hästar. Ja jag vet att jag petar men jag sa ju i grunden 🙂

          1. Sandra

            Du rider inte på nacken i turismen. Elefanter i skogsnäringen där de användes såhär är borttaget i i princip hela Asien nu och de elefanter som finns i fångenskap används i tursim. I

    2. L

      Bra skrivet.
      Nu vet man ju dock inte med Carola om hon lägger nåt större allvar i det hon skriver eller om hon gör det bara för att HON liksom får tycka vad hon vill på SIN blogg?
      Man vet aldrig.
      Men hursomhelst, det är nog bara så att man kan Googla om hur elefanter ( främst) har det när de används i turistnäringen. Det är fruktansvärt på många ställen. Likaså de stackars åsnor på Rhodos t ex som ska bära turister. Kameler vet jag inte så mycket om men de är ju ökendjur så kanske de klarar strapatser bara de blir skötta på rätt sätt.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Din första mening får mig att undra? Du låter ganska aggressiv och förlöjligande? Är det med flit? Varför? För att vara taskig ganska solklart, så jag hoppas att det känns bättre nu?
        Fan vuxna människor !!

      2. AniLove

        L – Jag förstår inte riktigt delar av ditt svar på min kommentar. Jag delade med mig av det jag vet om det hela, det var uteslutande ett svar på en fråga Carola ställde. Jag vill inte dras in i spekulationer och antaganden om andra personer på det här sättet, det är en nivå som inte hör hemma någon annanstans än i sandlådan, och knappt ens där. Vi är vuxna människor. Låt oss bete oss därefter.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting