Okategoriserade

Goood morning:)

Eller lunch, men det låter konstigt att säga 🙂

Jag säger oftast just God morgon den första gången på dagen som jag ser folk, så länge det fortfarande är ljust i alla fall;)

Så träffar jag nån för lunch/fika är det God morgon, och det betyder inte att jag klev upp nyss utan bara att jag inte sett personen tidigare. Jag möts ofta av leende och skratt för helt uppenbart är det inte så många som tänker som jag😂. Eller tänker och tänker, det är helt automatiserat. Första gången – god morgon. Andra gången samma dag – hej/tja/tjabba/tjena/mors/edyl.

Sista gången man kan förvänta sig att se personen för dagen är det Godnatt:)

Så God morgon på er!

.

Jag har tänkt på en sak, det har jag gjort under flera år faktiskt men sådär flyktigt i bakhuvudet nån gång då och då. Det handlar om att sova, mer konkret Hur man sover.

Idag har jag en dubbelsäng, som de senaste 30+åren, och jag ligger på den vänstra sidan sett från fotänden. Där ligger jag merparten av natten på min högra sida. Jag snurrar ganska mycket på nätterna men föredrar att sova på höger sidan av kroppen. Så länge jag ligger i min säng, på vänster sida.

När jag sov hos syrran låg jag i en bäddsoffa men då var det plötsligt min vänstra sida som var mest naturlig att sova på, höger kändes helt avigt.

Sover jag på hotell/edyl är det helt beroende på hur sängen är placerad som avgör vilken sida jag kryper ihop på.

Jag antar att det beror på att jag vill ha ryggen fri, och vara beredd på att rusa upp. För så är det alltid, jag har ryggen mot väggen. Finns det ingen vägg så är det vad som är mest likt en vägg som gäller, soffryggen kanske. Näsan mot dörren. Ryggen mot väggen.

Jag tänker att det kanske är nån slags urinstinkter som lever kvar?

Jag har under åren sovit på båda sidorna av sängen, men alltid haft näsan mot dörren, i den mån det går, just nu står sängen med fotänden mot dörren men ni fattar 🙂

Ryggen alltid in mot dubbelsängen där det ju också oftast legat någon, så ryggen mot tryggheten. Ögonen ut på spej. Men han som legat på andra sidan ganska många år tidigare, han kan inte ha haft samma instinkter för han låg med ryggen mot mig, näsan in i hörnet av rummet och ryggen mot dörren. Om än att jag låg i mellan och skyddade hans rygg.

Kanske inte urinstinker då?

Mammainstink? Fast jag har ju alltid gjort så.

Nej nu vet jag! Det är kvinnlig intuition😂

Eller scoutinstinkt – alltid redo!

Eller för många vilda västernfilmer som liten, där den som satt med ryggen mot dörren blev skjuten först, och hjältarna alltid placerade sig långt in med ryggen mot väggen.

Ja, jag vet inte jag. Men det finns säkert nån forskning på det med:)

Har ni funderat på det här? Eller är det jag som tänker för mycket på konstiga saker?

Vilken sida ligger ni på? Fejset mot dörren eller in mot rummet, medvetet eller omedvetet?

Nu inser jag att jag precis skrivit något som skulle funka som en essä;) diskuterande och funderande, vänder och vrider utan att komma fram till något, ur en personlig synvinkel. Kanske ska ändra ämne på min essä i skolan? Från våld till sömn…? Tja why not😅😎

Hörrni ! Nu måste jag ila. Hund att gå ut med, kaffe att dricka:) Sjuklingar att passa upp på:)

Vi hörs snart🤗

Kommentarer

 1. AniLove

  Jag gör precis likadant – ansiktet mot dörren och ryggen mot väggen (är singel sedan många år tillbaka, men har fortfarande dubbelsäng). Eller ja, numera står min säng så att jag har fotänden mot dörren, det funkar också, fast jag tenderar att vrida mig en aning i sängen då så att jag ändå har ansiktet mot dörren. Vilken sida jag sover på kan variera lite, men oftast blir det nog vänster sida av rent praktiska skäl ( =IBS och gaser och bäst passage i tarmarna om man ligger på vänster sida – you get the idea). Jag kan absolut inte sova med ryggen mot dörren, det är helt enkelt inte aktuellt. Då kan jag inte sova alls, och det är definitivt en trygghetsfråga för mig. Och kanske också lite av en mammafråga, när jag tänker efter… När barnen var små och kom in på natten, eller bara började gråta eller så, så kunde jag ju ”ta in” och hantera situationen snabbare om jag redan låg vänd mot dörren, samtidigt som jag ju alltid var den som fick kliva upp om det var något (exet körde med den klassiska ursäkten att han vaknade ju inte blablabla, och på så sätt kunde han ju slingra sig ur att ta hand om barnen på nätterna).

 2. Carro

  Jag sover alltid längst bort från dörren, oavsett hur sängen står i rummet.
  Detta är för att om (när) samurajerna kommer så hugger de ihjäl min sovpartner först och jag hinner vakna och skydda mig 😏
  När jag och min man träffades så fick han snällt byta sida i sängen, men det är klart han undrade om jag verkligen trodde att de skulle komma 😂
  Än idag, 4 år senare, så kan jag mumla precis innan jag somnar;
  -Duuu…
  Och han svarar
  -Jag tar hand om samurajerna om de kommer.
  DET är kärlek 😃

 3. Anna

  Intressant tanke! 🙂 Jag sover på höger sida av sängen och mestadels på min vänstra sida. Näsan mot vägg, rygg mot maken och så långt bort från dörren som möjligt. Jag sover helst med ansiktet bort från dörrar. På hotell beror det lite på hur sängen/sängarna står. Helst närmast toan, men också bort från dörrar, balkonger och fönster. För mig tror jag det handlar om när jag var liten, uppväxt i hus med sovrum på övervåningen. Låg med ryggen mot dörren för att inte kunna se mot hallen och trappen för att slippa se eventuella bovar eller monster. 🙂

 4. samps

  vill alltid somna på vänster sida (typ lite ihopkrupen/uppdragen undertill liksom) oavsett hur sängen står men vaknar 9,5 gång av 10 på rygg så tror nog jag vänder mig ”tillbaka” ganska direkt när jag har somnat kanske? vore kul att få registrerat nån gång hur ”mycket” man rör sig/vänder sig/brer ut sig osv x)

  1. samps

   roliga är att även om jag försöker ligga exakt identiskt fast på andra sidan så går det inte alls för då är det liksom inte ”rätt” så då vänder jag mig om på ”rätt sida” i vilket fall hahah

 5. Marie

  Sover helst på höger sida så där lite halvt på mage/halvt på sidan, har nog alltid gjort det. Förr var jag tvungen somna så jag Låg så jag kunde se ut från sovrummet, beredd på i fall någon skulle komma i onda avsikter. Nu är de bearbetat så nu spelar de ingen roll om jag har ansiktet mot dörren el ryggen dock på hotel så vill jag gärna ha koll på dörren men börjar släppa där med. Plus ibland är ju dörr/säng placerade så de spelar ingen roll hur man ligger ser i alla fall inte dörren 🙂
  När jag var liten och delade sovalkov med pappa på landet så fick han alltid ligga ytterst så han skyddade mig mot monstren 🙂
  Sover jag brevid någon idag vill jag helst ha dom längst ut på sin kant, blir så lätt varm och de värsta jag vet är folk som ska ligga kloss an, plus har en förmåga att breda ut mig rätt bra 🙂

 6. Stina

  Jag har tänkt på samma sak angående sömn. Sover på vänster sida av sängen hemma, mot dörren (och oftast på sida vänd mot dörren jag med) men när jag sover på hotell tar jag omedvetet den sida som är närmast dörren, kan vara höger eller vänster det spelar ingen roll… Först ut vid en eldsvåda? Ja, jag vet inte… Om det är enkelsängar väljer jag helst en som inte står vid väggen eftersom jag har spindelfobi, men dubbelsängar står ju sällan med långsidan mot en vägg så det går inte att förklara med det heller…

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing