Okategoriserade

Uppsala bostadsförmedling – utnyttjar de pandemin?

Vissa saker i livet är viktiga. En av de viktigaste sakerna kan vara att ha ett boende man trivs i. Jag har varit på massor av visningar, av lägenheter, hus och sommarställen. Ibland för att vi letade nytt boende, ibland som följeslagare till någon som letade nytt boende och ibland för att jag varit nyfiken:)

Jag vet inte hur ni funkar, men direkt när jag kliver in i en bostad så känner jag om jag trivs eller inte. Det har inget att göra med hur stort eller lyxigt det är, inte heller om det är genomgående marmorskivor eller nyrenoverat eller halvsunkigt. Kanske är Feng shui, vad vet jag? Jag har kompisar som bor i tjusiga villor där allt är tipptopp men där jag inte trivs, och på samma vis kan jag kliva in i en liten stuga och känna att här kan jag bo.

Trivs man inte hemma, då skaver det, och därför är det så sjukt märkligt att Uppsala bostadsförmedling inte har visningar på sina bostäder. Direkt vid pandemins början så tog de bort dem, vilket såklart var korrekt. Då. Så här skriver de själva:

Jag har ungar som letar lägenhet, och som har lusläst alla annonser, för det är ju inte direkt lätt att få en lägenhet. Det krävs många års kötid, bostadsförmedlingen säger själva i genomsnitt sex år. Då en pytteliten etta med svindyr hyra för det mesta. Men, jag kan meddela att de vackra orden här ovanför är bara tomma ord, luft.

I ETT fall har det funnits en dåligt filmad videosnutt, från en mobilkamera som hyresgästen själv tagit. Kanske tre sekunder lång. Max alltså. Och jag är allvarlig. Ett fall.

Bilder, de enda bilder som finns är en planritning. Ibland om man har tur är det exempelbilder från liknande lägenheter i området. Alltså inte på den aktuella lägenheten utan andra, så det kan skilja på alla möjliga vis. På detta ska man ta ett beslut om man vill ge upp sin surt förvärvade kötid. För en lägenhet man inte fått se. Eller känna, om man vill vara flummig.

Ungarna har flera gånger frågat om de kan få komma på visning och fått nekande.

Man säger att man har utarbetat rutiner för att den nuvarande hyresgästen ska fota/filma, men det är inget krav. Gör det till ett krav då. Inte ett vagt önskemål för vem har lust att jobba gratis? Inte speciellt många idag. Så varför en hyresgäst som väljer att flytta ska vilja göra det är märkligt. Behöver man inte så avstår man nog helst, vilket också bevisas av bristen på bilder.

Pandemin är INTE direkt brinnande längre. Uppsala ligger långt fram med vaccineringar, och hur är det möjligt att inte visningar återupptas? Jag är helt övertygad om att Uppsala bostadsförmedling kommit på att det går att kapa en gren i sitt arbete. Helt enkelt skylla på pandemin och inte behöva greja med visningar. För vad är annars problemet?

Man kan erbjuda de tre första en visning, tio minuter i var, enskilt, med munskydd. Med gällande restriktioner och rekommendationer. Men icke. Idag är bio, restauranger, evenemang osv öppna, för ett visst maxantal, men en visning går inte. Tilläggas bör att om du vill köpa en bostad i Uppsala så får du GIVETVIS komma på en visning, och har så fått göra under precis hela pandemin.

Om man tackar ja till en bostad så nollställs ens kötid, man får ställa sig på nytt i kö, betala en årsavgift och börja om från noll. Borde det inte vara ett absolut krav att få SE sin blivande lägenhet? Inte köpa grisen i säcken, deluxe. Jag tycker det.

Dessvärre så är ju folk desperata så de tar vad som helst, osett, och därför kan Uppsala Bostadsförmedling fortsätta med sina fasoner.

Men, Uppsala bostadsförmedling- steppa upp nu. Sluta vara så förbannad lata och se till att komma igång med visningar. Skyll inte på hyresvärdar eller hyresgäster, utan kräv det bara.

Allt annat är orimligt.

Kommentarer

 1. Camilla

  Håller helt med dig. Dem borde anpassa så att man kan gå i allafall en i taget och krav på munskydd. En lägenhet måste ju kännas bra.

 2. Sandra

  Jag köpte grisen i säcken med min första lägenhet. Visste knappt var den fanns men den var riktigt fin.

  Annars vet de ju adressen som är ledig, googla eller hitta/Eniro och kontakta den som bor där just nu och kolla om de får komma kolla. Det borde ju kunna lösas.

 3. Karin

  Fast det är ju förståeligt i dessa tider att anpassningar krävs. Det är heller inget unikt för Uppsala och oklart varför bostadsförmedlingen skulle utnyttja detta. Lång kötid är inget nytt men det går ju att få lägenhet utan kötid, dock kanske inte en jättebillig etta i det mest attraktiva området i stan. Så länge de inte sitter i sjön är det nog bara att vänta ut Corona. Vi har fortfarande en pandemi och vi har fortfarande restriktioner.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tycker anpassning är bra! Men man kan inte säga att det är en anpassning att tvinga folk att ta lägenheter osedda. Inte när det går att fixa. Nej, det är inte unikt för Uppsala dessvärre men det gör det inte bättre. Oklart varför de utnyttjar är det inte heller. De har insett att de kan kapa ett led i själva hanteringen för att slippa det, även fast det nu inte behövs.
   Jag säger inget om långa kötider utan tvärtom att man inte vill sjabbla bort sin kötid med att ta en osedd lägenhet.
   Vi har en pandemi men vi har inte restriktionerna att inte sticka näsan utanför dörren längre, vi får gå på bio, restaurang, resa, ha sammankomster som konsert edyl. Men de kan inte ordna en visning för kanske en person i taget? När det gäller ett för den enskilde personen väldigt viktigt beslut. Det är så fruktansvärt dåligt, och finns inga ursäkter alls. Pandemin kommer finnas kvar i åratal, man måste anpassa sig till den på ett sätt som fungerar för alla.

   1. Karin

    Fast det är ju ditt påstående att det är så och inte fakta. Har Bostadsförmedlingen uttalat det? Självklart så tappar du din kötid om du flyttar in i en bostad. Då är du ju inte längre bostadslös. Om du har fått det bekräftat att de inte kommer att återuppta sina visningar när pandemin är över så kan jag hålla med dig. I dagsläget så verkar det vara du som tror att det är på det sättet. Eller? Folk köper dock lägenheter som inte ens börjat att byggas än så helt omöjligt är det ju inte att skriva på för en hyresrätt utan att ha sett den.

    1. Karin

     Sedan är det väl av hänsyn till de som bor i lägenheten. Att de inte ska behöva ha okända i lögenheten. Sök direkt hos värd isf bostadsförmedlingen om ni inte tycker de gör sitt jobb.

     1. Profilbild
      familjenannorlunda

      De gör inte sitt jobb. Inget som jag tycker bara. Hänsyn till de som bor där?? Men alla som av någon anledning flyttar behöver ju visa upp lägenheten för kommande ägare. Spelar ingen roll vilken boendeform man har. Söka direkt hos värd… nja det är ju inte så det ska gå till, det är så man skapar massa problem som trissade hyror osv

 4. Sandra

  Här (Lund) har de inte ens alternativet om bilder/filmer. Varken tagna av hyresgäster eller exempelbilder. Det finns en planskiss, that’s it. De har inte heller, så vitt de sagt i alla fall, några som helst planer på att införa digitala visningar. Så nej jag håller med dig – vem fan vågar flytta då??? Dessvärre har de (kommunala bostadsbolaget, alltså) bestämt sig för att de vill riva husen jag bor i (första gången i mitt liv jag äntligen hittat HEM😭😭), så så snart de får rivningslov (kommunen som beviljar, så svårt att se att de skulle säga nej till sitt eget bolags ansökan trots inga fel på husen mer än normal ålder) kommer jag att vara tvungen. Att söka ny lägenhet utan att få se den. Om de inte återinfört visningar då, men det känns ju inte så troligt… Jag kan, som du, för mitt liv inte förstå hur de inte kan förstå hur viktig ens bostad är. Inte bara att man HAR en bostad, utan att man har RÄTT bostad. För en själv. Och att det är en känsla som avgör om den är rätt eller inte. Inte bara var den ligger och vad den kostar…

 5. Ekot

  Tyvärr många även i Göteborg som får nolla sin kötid och ta lägenheter osedda. I vissa fall verkar de inte kontrollerade av fastighetsägaren heller, ostädade, trasiga strömbrytare och vitvaror möter hyresgästen när hen kommer med flyttlasset

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Fy fan vad dåligt ! Hört om det här med:/ Uselt skött. Man undrar ju var arbetsmoralen är, stoltheten att göra ett bra jobb? Fast det är väl omodernt 😳

 6. Sofia

  Håller med! Så konstigt att det inte är ett krav att ens ha bilder på rätt lägenhet. Eller åtminstone på likadana i huset
  Mellan varje hyresgäst har de ju minst en person på plats som besiktigar och ändå tar bilder. Kanske skulle samma gubbe kunna filma ett varv också?
  Ofta finns det ju fina områdesbilder, så för den STORA majoritet som är mer intresserad av hur fasaden och gångvägarna utanför ser ut är det ju iaf inga problem.. 😂😂

 7. Marie

  Likadant i Gbg ett tag gick fastighetsskötarna bara hem till folk om deras problem var riktigt akut. Inte heller krav på film el bilder så upp till den som ska flytta ut om den vill engagera sig el inte. Kan ochså tycka de borde va krav man laddar upp bilder film. Jag bor i en 2:a skulle ta mig Max 5 min fixa en film. Skulle aldrig ta en lägenhet osedd. När jag skulle flytta över halva landet så skickade jag min syster på lägenhetsvisningen 🙂

 8. Lisa

  Tyvärr verkar det gälla ALLA förmedlingar, så även i Stockholm. I Stockholm har man också krav på att visa upp kvitto på Ansökan om skilsmässa, om man nu är i den situationen. HUR lätt är det Tex Kvinnan vill skiljas, men inte mannen, han står för kontraktet. Lätt som en plätt för mannen med övertag att dels vägra skriva på papper=mannen förlänger svårigheterna för kvinnan att få lgh. Samt straffa kvinnan gm att kasta ut henne om hon skickar in en egen ansökan om skilsmässa. Det är inte så lätt som det verkar alla gånger. NU är det verkligen dax att steppa upp. Visa lgh samt ta bort regel om kvitto/kopia av ansökan.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja, vissa har ganska orimliga krav, man ska ha si och sån årsinkomst, eller man måste skaffa ett Familjebevis för att bevisa att man inte har barn att försörja osv. Huvudsaken är väl att man kan betala hyran? Kan man inte det så åker man ut, easypeasy.

 9. Kristina Å

  Jag håller verkligen med! Är likadant i Sollentuna och Sollentunahem, så dåligt. Jag skulle inte vilja chansa om jag inte vore ytterst desperat.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing