Okategoriserade

Är folk inte rädda om livet eller bara dumma i huvudet?

Exakt den frågan kändes väldigt aktuell när jag körde hem från träningen nyss. Jag körde 20-25 på en bred villagata, höll mig på höger sida som vanligt, och plötsligt kommer en tjej på cykel farande från vänster. Rakt ut framför mig! Hon måste alltså korsa hela det andra körfältet och ser mig, men tar för givet att jag ska stanna. Eftersom det inte är huvudled där, så gäller högerregeln, och till höger finns en gång- och cykelbana precis intill så fokuset ligger på de dårarna. Som bekant tror ju cyklister att de är odödliga. 🤦‍♀️ För nån vecka sen cyklade en kille om mig på höger sida på cykelbanan, klämde sig precis förbi min bil och girade sen tvärt vänster ut framför mig. Från cykelbana, ner för kanten och ut i vägen för att korsa den alltså. Utan att se sig för.

Hon idag … alltså det var SÅ nära! Jag har aldrig kört på någon men idag var det obehagligt nära. Jag tror att hennes kappa strök min kofångare. Hon vinglade till, jag stämplade bromsen så hårt i botten att jag trodde jag skulle möta asfalten, och så var hon förbi. Cyklade några tramp och vände sig sen om, helt oförstående. Jag gestikulerade matt och hon vände sig om och cyklade vidare. Förhoppningsvis lika chockad som jag var, och förhoppningsjävlavis gör hon inte om det. För, oavsett så gör det så mycket ondare för henne än för mig.

Jag fattar inte hur cyklister kan vara så in i helvete ignoranta och nonchalanta med sina liv? Och så förbannat okunniga om trafikregler. De tror på allvar att de har företräde överallt. Sanningen är att de typ aldrig har företräde. 🤷‍♀️ Finns det inte en speciell cykelöverfartsskylt så har cyklister INTE företräde. I 98% av fallen så cyklar de över vanliga övergångsställen och där har de bara företräde om de leder cykeln.

Det är för en bilist omöjligt att se i 360 graders vinkel. Det är det för vilken människa som helst. Det är också omöjligt att läsa folks tankar. Ser man inte faran är det rent hopplöst att avvärja den.

Jag vet att jag gjorde rätt. Jag har kört där en miljon gånger och hon har ingen rätt, vare sig i bil eller till fots, cykel, eller på de där förbannade elscootrarna, att köra före. Det är inget övergångsställe, ingen cykelöverfart och det är högerregeln som gäller. Hon kom från vänster, skitsnabbt. Hon bör ha sett mig, men valde att köra ut precis framför min stora tunga bil. Vad har man för IQ då tro?

Jag är glad att jag tydligen har en ok reaktionsförmåga. För trots att jag körde så sakta och trots att jag på riktigt tvärnitade, så pass att bilen fick motorstopp och rattlåset hoppade i 😱 så var det för jävla nära att jag körde på henne. Det handlar om millimetrar. För min del så hade jag ju klivit ur bilen, kanske hade airbagen löst ut på sin höjd, men hon hade legat under den, eller upphängd på huven. Inte så kul. Hon var ingen unge heller, utan kanske 25-30.

När jag är ute i trafiken som oskyddad trafikant, så är jag noga med att se mig för, dubbelkolla och söka ögonkontakt. Jag går inte över ett övergångsställe utan att först ha sett att bilisten har sett mig. Aldrig i helvete att jag skulle köra ut barnvagnen i vägen för att hejda trafiken som jag ser folk göra dagligen…

Jag väntar på min tur, jag chansar inte, och jag försöker vara så kommunikativ jag bara kan med hela kroppen. Ska jag gå över gatan så visar jag det genom att sakta in, se mig om, stanna. Inte bara ta ett kliv rakt ut för ”jag har ju rätten på min sida”. Spelar ingen större roll om man har det faktiskt, när man ligger där i ambulansen och skriker. Det gör inte mindre ont för det, som sagt.

Så, det här har ökat på sista tiden, det handlar ju som varje höst om idiotiska studenter som kommer till stan och tror de kan göra som de vill. Jag, och typ alla jag känner, har någon färsk historia om galningar.

Jag höll ju på att köra på en galning på elscooter för nån vecka sen, och man skulle ju kunna tro att det är min bilkörning som är problemet. Men, jag har kört bil prickfritt och i princip dagligen i 25 år, så nej, det är inte jag. 😅 Det är De Andra. De galna, de odödliga, de som nosar döden i hasorna.

Jag skulle uppskatta om alla i trafiken var tvungna att ha någon form av intyg på att de kan grundläggande trafikregler. För hur jäkla bra man än kör själv, så är det omöjligt att förutse andras galenskaper.

Så, det var det! Nu har jag lugnat ner mig, hade hjärtat utanpå kroppen en stund. Blev så rädd att jag först inte fick ur rattlåset, fattade inte riktigt varför det hade hoppat i men girade ju, så det är inte så konstigt.

Gudars skymning ! Var rädda om era liv!

Och när vi ändå pratar om det – ANVÄND REFLEX! Redan nu, tack 😅

Kommentarer

  1. Carolina

    Det har förvånat mig länge. Folk som tror de är odödliga, cyklar i rondeller och på körbanan trots att det finns jättefin cykelbana precis intill vägen.
    Högerregeln verkar det som många inte har koll på trots körkort…

  2. Lotta

    Jag höll på att köra på en gångare med cykel häromdagen.
    Jag kom i full fart på CYKELBANAN när en kvinna kliver ur från en bil (stoppförbud) och rätt ut på cykelbanan utan att titta åt mitt håll. Jag får tvärnita och kör nästan omkull och missar kvinnan med någon centimeter. Blev skitförbannad och skärrad. Undrar fortfarande vems ”fel” det skulle varit om någon blev skadad.
    Blir förbannad bara jag tänker på det 😤

  3. Ellinot

    Tyvärr så har egobubblan växt kopiöst,allt handlar bara om mig,mig,mig.Dagligen ser jag människor som maniskt tittar i sin mobil,kliver rakt ut på övergångsstället och inte det minsta kik åt något håll🤬Dom vet ju att bilister alltid ska släppa över dem men liite rädd om sitt eget liv borde dom vara.Ungdomar äger världen och är tydligen odödliga men värst är dom som kör ut sin barnvagn som krockkudde,avskyr dom och jag ser dom dagligrn😢🤬

  4. Rille

    Det här är säkert en väldigt politiskt inkorrekt åsikt, men jag tror att cyklist-anarkin idag är cykelbanornas fel. De medför att cyklister inte behöver lära sig trafikregler eftersom de är ”fredade” där. När de så kommer ut på gator och vägar har de inte en susning om hur de ska göra, utan de cyklar på vänster sida, mitt i vägen, mot enkelriktat, mot rött – ja, säg den trafikregel som jag inte sett en cyklist bryta mot. Sedan verkar de inte ha trafikdagar i skolan längre, som de hade när jag var liten. Då kom fick man ha med sig cykeln till skolan och polisen kom och kollade så att man kunde trafikreglerna.

  5. Linda

    I Göteborg har de byggt om gator till cykelfartsgator. Dvs cykelbanan är mitt i vägen och alla ska hålla cykelfart och bilar får inte köra om cyklar. Vad händer… jo cyklisterna blir förbannade på bilisterna för att de kör sakta och kör om på utsidan, insidan, på trottoarer eller i spårvagnsspåret för att komma förbi bilisterna som kör i cykelfart!!!!!
    Och förbjud cyklister att använda hörlurar! De är helt omedvetna om omvärlden

  6. Anette

    Det kanske var en obevakad cykelpassage vilket är markerad med vägmarkering för cykelpassage så det behövs alltså inget vägmärke. Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare på vägen anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen. Men som alltid har du säkert rätt!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej jag har inte alltid rätt, men ganska ofta 😂 Och här är det inget sådant alls. Finns inga markeringar eller skyltar🤷🏼‍♀️

  7. Jenny

    Jag cyklar mycket med min dotter och kliver alltid av cykeln vid övergångsställen om det kommer bilar. De flesta gör det inte utan menar att bilarna stannar ändå 🙄 Man ba ja kanske för att de inte vill köra på dig

  8. Agnethe

    I Norge: Trafikreglerna säger att samma regler gäller för elsparkcyklar som för cyklar, men ingen vet vad som gäller för cyklar! Allt är kaos i Oslos gator. Många vågar inte ta sig in i city med bil. Eller på apostlarnas hästar. Dessa på två hjul förorsakar olyckar varje vecka. Elcyklar prioriteras högt. Byrådet tror att de minskar biltrafiken, men det är ett stort missförstånd. De som hyr en cykel har ingen bil. Bilägare kör sin bil. Elsparkcyklarna ökar trafiken i stället för att minska den. Oslos gator är farliga för alla.

  9. Yvonne

    Jag och min sambo kom på MC och körde under en viadukt i Stockholm. Vi kollade båda två supernoga och var uppmärksamma. Plötsligt dök en cyklist upp i hög fart och min sambo fick stampa på bromsen och jag höll på att flyga av hojen. Så läskigt!

  10. Marie

    Ja dessa cyklister, varit nära få en på huven en gång de var ochså bara millimeter ifrån. Mörkt ute, regnade dessutom och såklart ingen lyse på cykeln 🤬 Defintivt dödslängtan på den. De var annat när jag höll på få Joel Kinnaman på huven (de var dock mitt fel) hamnade mitt i en filminspelning lite ouppmärksam och dessutom körde på gult. Tänkte denna killen såg bekant ut och varför är de kameror bakom honom. Sen gick ljuset upp. My good varit nära köra över Joel Kinneman av alla personer på denna jord 😱 Tur jag inte tog honom men han tog på min bilhuv tvättade inte den huven på länge 😂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting