Okategoriserade

Vaccinpass

Nu släpper Sverige på restriktionerna. Jag är sjukt besviken på våra styrande som INTE inför vaccinpass. Alltså att man ska kunna visa upp att man är vaccinerad för att få komma in på exempelvis krogen, musikevenemang, sportevenemang edyl.

Jag vet att det finns personer som inte kan vaccinera sig pga olika anledningar, men de som valt att inte vaccinera sig bara för att de inte vill, de ska inte heller gå lösa i samhället och sprida smittan. Så är det bara. Rekommendationen är att dessa personer fortsätter att följa de restriktioner vi haft, och avhålla sig från bland annat större sammankomster, men vem tror på allvar att de som egoistiskt valt att avstå, plötsligt får ett samvete? Vem tror på allvar att dessa människor inte kommer gå på krogen och supa skallen i bitar, närvara på konserter, föräldramöten, arbetsplatser? Inte jag.

Jag tror att dessa personer kommer vara de som ser till att vi andra kommer behöva vaccinera oss ännu mera. För de kommer vara orsaken till att viruset muterar och muterar om, igen och igen, och följden av det kommer vara att vaccinet blir otillräckligt. Dessa människor kommer då att triumferande utbrista att de ju visste att vaccin inte var lösningen, och även fortsättningsvis vägra. Cirkeln kommer aldrig att slutas och vi kommer inte att få ett ordentligt slut på den här förbannade pandemin. Även om den kommer mattas av till en epidemi, eller kanske bara en säsongsvariant. Men det kommer ta onödigt lång tid.

Jag hade så gärna sett ett vaccinpass. Både för resor in och ut ur Sverige men även på plats här. Jag är helt övertygad om att de som inte ”velat chansa” då skulle göra det, för att inte få göra saker som alla andra får, det går ju inte. Då hade fördelarna övervägt nackdelarna även för de mest egoistiska som nu i stället kan åka med på en förbannad räkmacka. Jag känner inte att det är vad jag signade upp på när jag valde att vara solidarisk, faktiskt.

Ett vaccinpass hade ökat tryggheten för oss alla. Att veta att folk man är nära faktiskt gjort sitt bästa för att hålla viruset på avstånd. Sen kan shit happen ändå, men så är det ju. Jag är inte orolig för min egen skull. Kanske naivt, men jag har ju aldrig haft en influensa i hela mitt liv, och jag är sällan mer än småförkyld någon dag när jag blir sjuk. Jag har en i grunden bra handhygien och jag gillar inte att vara nära människor 😂 Jag TROR inte ( ta i trä, för lite vidskeplig är jag allt) att jag riskerar att bli allvarligt sjuk. MEN sen blir ju vältränade idrottsatleter supersjuka så man vet aldrig. Men, summan av det hela är att jag är inte orolig för min skull. Men för mina nära och kära, som är i olika riskgrupper. Att då veta att personal på exempelvis äldreboenden, hemtjänstpersonal, sjukvårdspersonal och även butikspersonal som ju är ett ställe man ofta måste besöka, inte måste vara vaccinerade, det är obehagligt.

Många andra länder har en tvingande lag – sjukvårdspersonal SKA vara vaccinerade, annars får de sparken. Ja, tack. Så vill jag ha det. Jag vet att det diskuteras även här, men tvivlar på att det blir så.

Därför skulle det här vaccinpasset vara perfekt. Att begränsa för de som valt bort det, men släppa oss andra fria, det är demokrati. Man får välja själv, men ens val speglar det man sen får göra i förhållande till andra.

Inför det bara. Nu🙏

Kommentarer

 1. V.

  Alla virus muterar, oavsett sort och oavsett om folk tar vaccin i kroppen eller inte. Läs på lite mer. Att införa tvång på att ta vaccin är inte förenligt med ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt. Då har vi diktatur. Människors fria vilja, frihet och mänskliga rättigheter går före allt. Att trampa på någons fria vilja och införa tvång, betyder att även du kan tvingas göra något annat som är mot din vilja nästa gång. Det här handlar inte om hälsa överhuvudtaget, det är en politisk agenda. Vakna, innan det är för sent, innan friheten berövas medborgarna!

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja virus muterar. Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig. Och jag tycker det är en medmänsklig skyldighet att hjälpa till att stävja pandemin och andra obehagliga virus som ex mässling.
   Vaccinpass är en klockren lösning! De som inte vill vaccinera sig behöver inte men ska heller inte vara ute och smittas runt, inte glida runt på räkmackan att andra tagit en för laget. Jag har inte vaccinerat mig för att de som är antivaccin ska slippa.
   Jag har vaccinerat mig för de som inte kan, de som är sköra och givetvis för mig och min egna familj. För att få tillbaka ett liv så som det var. Vill du inte vaccinera dig så skit i det, men sitt inne sen. Var inte runt som en osäkrad handgranat 🤷🏼‍♀️Ta ditt ansvar. Gå inte i butiker, på konsert eller sportevenemang.
   Pandemin är inte politik. Pandemin handlar om liv. Livet vi alla vill leva till fullo. Eller död. Pga ett virus 🤦‍♀️

 2. Moisa

  Uch låter som 30 talet klampa in på vissa uch villket hat på ovaccinerade och villken oförstående! Kanske borde man söka mer välinformerade info från andra länder hur det gått för alla vaccinerade innan man
  yttra denna okunskap och hat propaganda !

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ok, vad har du från andra länder? Något land som inte rekommenderar vaccin? Något land som säger att nackdelarna är större än fördelarna? Nä , just det 🤷🏼‍♀️ Vet du hur många som är vaccinerade kontra allvarliga biverkningar? Ytterst få. Ungefär samma antal som på vilken annan vaccinering som helst, mässling, polio, tbc, säsongsinfluensa. Folk alltså 🤦‍♀️

 3. Gunilla

  Så du gillar fascism. För det blir det när man ska tvinga folk till något.
  Det är ca 15 % som är ovaccinerade i Sverige och ni är rädda för dom ????
  Fast nu så smittar även full vaccinerade !
  Känner fyra stycken som fått stroke efter vaccin.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Och det är 100% säkert att det är vaccinets fel? Inte direkt säkert väl?. Stroke är alltid tråkigt men något som drabbar väldigt många människor. Vissa grupper av folk oftare än andra, som exempelvis lite äldre, så har man ett umgänge bestående av mestadels 50+ så är det inte så konstigt att man känner flera. Fascism är att ta i lite väl hårt, för det handlar inte om att tvinga folk till något alls. Utan om att folk själva ska få välja, men helst med välgrundade fakta bakom sig. Folk som väljer att inte vaccinera sig, men ändå drar fördel av att den stora massan gör det tycker jag är skenheliga och osolidariska. Om man inte vaccinerar sig men håller sig undan folk, så är det i grund och botten ok. Men inte kommer folk göra det för evigt? Om fem år, kommer de ovaccinerade fortfarande att undvika konserter, restauranger, och att fylledansa nära nära ?? Knappast.
   De som inte kan ska skyddas, det är så viktigt, och de är få.
   Vaccin skyddar inte mot att få viruset, men det skyddar mot att bli allvarligt sjuk eller dö. Det skyddar inte från att sprida viruset, men det skyddar mot allvarlig sjukdom. Det är väl alldeles tillräckligt för att ta det?

 4. Ellinor Blomqvist

  Självklart ska vi ha vaccinpass,skulle aldrig umgås med någon som är ovaccinerad.Krogar,barer och andra offentligheter väljer man ju själv om man vill besöka men kollektivtrafik,arbetsplatser ,skola och omsorg,där ska det inte finnas ovaccinerade!

 5. K

  Jag ser att flera arrangörer av olika evenemang välkomnar de som är vaccinerade, alltså de med covid-pass.
  Om alla tänker så då kan det ju faktiskt bli ganska bra i alla fall.
  Restriktioner kommer fortsatt att gälla för ovaccinerade och alla vi andra ska även i fortsättningen hålla avstånd, sprita händer och testa oss om vi har symptom.
  Det jag tycker är att ALL personal inom vård, skola och omsorg SKA ha som krav att de ska vaccinera sig. Även polis, butiksanställda osv , ja, alla yrken som innebär kontakt med mycket människor.
  Det är ju tydligen personalen som dragit in smittan till våra äldreboenden.
  Ja tack till vaccinationspass.

 6. Lena

  Håller med, inför vaccinpass NU. Så klart finns det speciella medicinska skäl för en del att inte ta vaccinet. Jag är fullvaccinerad men håller så klart fortfarande avstånd och använder handsprit. Det är både i eget syfte men så klart även för andras man vaccinerar sig.

 7. Malin

  Du är verkligen lättlurad! Och vad är du rädd för.. du har ju tagit dina sprutor? Kan fundera på hur mycket betalt du fick för detta inlägg också.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   En sak ska du ha fullkomligt klart för dig, och det är att OM jag får betalt för inlägg så kommer det alltid att stå. Jag fattar inte grejen varför du ska tro att jag skulle mygla med något sådant, så himla dumt. För att förtydliga – exakt noll kronor fick jag betalt för att skriva det här, eller andra inlägg som handlar om covid. Noll alltså.
   Vad det kommer till att jag är lättlurad får du gärna förklara dig lite mer? Och ja, jag har tagit mina sprutor och ja, jag tar fler om det behövs, men var i det får du till att jag är rädd? För vad? Menar du att jag inte är rädd för att få covid så är det rätt, och eftersom viruset härjat över ett år innan jag fick vaccinet så var jag inte rädd för egen del men för mina nära och kära, som jag skrev. Idag är jag inte heller rädd för egen del, utan fortfarande för deras del som inte kan vaccinera sig🤷‍♀️ Om du med lättlurad menar tron på vaccin…? Så kan du ta en blick bakåt i tiden, vi har haft både pandemier och epidemier som skördat liv förut, och vad är det som hjälpt där? Jo, vaccin. Så, jag tror nog snarare att det är du som är icke påläst och okunnig i största allmänhet inom virologi. 🤷‍♀️

 8. Marie

  Amen på det! Många (inte alla) ovaccinerade kommer köra på sitt race… Vi som jobbar och jobbat arslet av oss med covid patienter är INTE glada åt att man bara släpper på allt. Många av oss skulle helst se vaccinations pass. Det kommer bli bakslag. Det kommer bli fler mutationer framöver eftersom folk inte vaccinerar sig. De som inte kan pga medicinska skäl är FÅ. Skicka kallelse till alla som inte vaccinerat sig precis som man skickar kallelse till cellprov mfl undersökningar som räddar liv (fler går när de får kallelse). Då når man även dem som inte förstår hur man bokar.

 9. Nina

  Nu kan du ju inte påstå att människor som väljer att inte vaccinera sig kommer att springa runt ute på olika saker. Visst, det finns vissa som kommer göra det som ovaccinerad men många kommer fortsätta leva som man gjort tidigare under pandemin.
  Jag är en av de som inte vaccinerat mig av skäl som jag inte vill gå in på här men inga så kallade hitte-på-skäl som du kallar det.
  Jag är inte det minsta egoistisk (tvärtom) och samvete har jag också. Dock kommer jag som ovaccinerad INTE att gå på olika evenemang, INTE gå ut på krogen/restaurant, INTE vara och shoppa i gallerior och liknande, INTE vara på ställen där det är massa folk osv, INTE gå på fester och tillställningar osv
  Jag tar mitt ansvar som icke vaccinerad och fortsätter leva som jag gjort tidigare under hela pandemin och kommer göra så länge det är nödvändigt. Jag vet fler som valt att inte ta vaccinet just nu och de fortsätter också leva som tidigare.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tror dig, och jag tror att en del tar sitt ansvar, men det finns massor av folk som inte tar sitt ansvar. Det är ju sen gammalt, och gäller i allt. De som inte tar sitt ansvar här är de som kommer att sabba för alla andra.

  2. Anette

   Uppenbarligen lever ju inte alla ovaccinerade som dig, ett flertal har ju tex gått iväg ovaccinerade till sina jobb med gamla människor, hur kan man göra det? 😢 Hemska människor, de borde åtalas.

 10. Anna

  Jag är en av dom som avstår vaccinet av medicinska skäl. Och jag kommer fortsätta hålla avstånd tvätta händer ha handsprit med mig även om jag väljer att göra något publikt. Jag kommer att välja plats på läktaren där det mindre publik. Kanske till och med avstå sånt som jag skulle vilja göra. Blir jag minsta sjuk så fortsätter jag som vi har haft det nu. Även om jag tillbaka i tiden hade jobbat. Jag har haft turen att klara mig från smitta trots att jag utsatts väldigt ofta av smittade i skolan. Jag förstår hur alla tänker ang tex vaccinationsprass osv. Men om man nu skall hindras från att göra saker så krävs det tvångsvaccinering. Och då finns det stor risk att vissa dör av vaccinet el får andra bekymmer resten av sitt liv. Finns alltid två sidor av myntet. Jag kanske väljer att vaccinera mig senare men som det är nu vill jag inte riskera min hälsa mer.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Fast det är superstor skillnad på att ha medicinska skäl eller bara hittepå-skäl 🤗 Men kan man så ska man, det är min fasta ståndpunkt. För då hjälper vi även de som inte kan.

     1. Anna

      Nä det är klart men känns lite märkligt att man inte skall få göra något för att man har medicinska skäl till att inte ta vaccinet. Man kan ju ha väldigt olika medicinska skäl till att avstå. Men visst är det svår fråga. Jag fortsätter som jag har gjort hela tiden.

     2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Om man har riktiga medicinska skäl, och inte bara : jag vågar inte för min mammas mosters kusins ingifta svägerska fick en reaktion, så kan man väl absolut få ett intyg på att man inte KAN vaccineras. Sen får man ju då välja själv, är det värt risken? Och det är ju så jag menar, att det blir enklare för dessa människor att ta risken, om det är så att alla på exempelvis bion, är fullvaccinerade. Då har alla gjort vad de kan för att undvika smitta/s 🙂
      Sen kan man aldrig vara säker, men man har iaf gjort det som går.

 11. Lilian

  Så rätt så. Låt oss använda vaccinpass på platser som är publika. Jag tror inte ett skvatt på att ovaccinerade bryr sig om restriktioner.

  1. Pernilla

   Fast vaccinerade kan ju bära på smittan dom också. Tycker att alla ska fortsätta att hålla avstånd och hålla sig hemma vid minsta symtom fortsättningsvis.

   1. Profilbild
    familjenannorlunda

    Ja, men om en vaccinerad blir sjuk blir det en lindrigare variant, inte lika dödlig. Samma om den snurrar vidare, det blir en lindrigare variant. Om du menar att en vaccinerad bär med sig viruset på sina händer, typ, så absolut, men i så små mängder att det inte är några problem om vi alla tänker till lite och framför allt vidhåller en god handhygien.

    1. Sanna

     Jag är vaccinerad, men har en närstående som inte kan av medicinska skäl pga det som finns i vaccinet. Ska den personen inte kunna få göra NÅT du menar du om det införs vaccinpass? Jag är så fruktansvärt leds på vaccinerade som tror att det är fritt fram o leva på som vanligt för att DOM kanske inte blir lika sjuka. Men de kan fortfarande smitta andra. Bara på mitt jobb där vi är 12 anställde fick 3 st covid trots att de va fullvaccinerade. En hade inga symptom, en hade feber o förkylningssymptom o den tredje är fortfarande, efter 6 veckor, riktigt dålig. Kan inte arbeta o har problem med lungorna. 3 av 12 är många. Dock klarade sig dom som inte va fullvaccinerade från o bli smittade. Jag tycker att folk litar alldeles för mkt på vaccinet. När de bestämde sig för o släppa på restriktionerna den 29e så började fler gå till arbetsplatser med symptom, barn kommer till skola o förskola snoriga mm. Jobbar själv på förskola o vi har haft en tredjedel av barnen där, o de senaste två veckorna knappt hälften. Så här mkt sjuka har vi inte haft på 1.5 år. Önskade att folk kunde vara hemma även fortsättningsvis om de är förkylda. Så jag hoppas att vare sig du är vaccinerad el ej fortsätter o hålla kvar vid vissa restriktioner som varit (sunt förnuft i mina ögon) även om de tas bort.

     1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har alltid levt efter ungefär det som sen blev restriktioner 😅 Att stanna hemma när man känner sig risig är en självklarhet och har alltid varit, kommer alltid att vara för mig. Att hålla ett sund avstånd kommer per automatik för jag har ett starkt personligt space som inte bör invaderas och jag undviker gärna att trängas i folksamlingar för att det är rätt obehagligt😅
      Jag tror inte att jag riktigt gick fram hos dig om du tror att jag tycker man ska leva som vanligt, eller som förut snarare, för det hoppas jag verkligen att vi inte gör. Jag hoppas på ett fortsatt jobba hemma, stanna hemma vid symptom och lite tajtare regler för hur många man får vara på olika ställen. Men, jag menar att de ovaccinerade ska ta sitt ansvar, vilket de i mångt och mycket inte kommer göra. Om alla de som väljer bort vaccin ändå får samma frihet som vaccinerade så är det samma sak som är okeja att man inte vaccinerar sig. Jag tycker alltså att de som vaccinerat sig ska få större rörelsefrihet än de som valde bort det. För, se på vaccin historisk … det är det som är lösningen🤷🏼‍♀️

     2. Sanna

      Tror ändå många vaggas in i falsk trygghet gällande vaccinet o litar lite för mkt på det. Två sprutor som kommer blir tre osv. Har som sagt inte jätte stor tillit till vaccinet då jag känner för många som ändå blivit sjuka, o som fört smittan vidare. Men men, det återstår o se hur många sprutor som behövs o vad efterföljden av det blir!

     3. Profilbild
      familjenannorlunda

      Men grejen med vaccin är ju att du fortfarande kan bli sjuk, men att du då i de flesta fall inte dör eller blir allvarligt sjuk. Man tar udden av det jävliga, vilket ju är suveränt. Jag tror väldigt många inte har fattat hur vaccin funkar. Det är vaccin som gäller för att utrota svåra allvarliga sjukdomar. Kolla bakåt – smittkoppor, TBC, röda hund, mässling påssjuka, kikhosta, osv. Virus hatar vaccin👌🏼

     4. Sanna

      Fast nu har ju många ändå blivit ordentligt sjuka trots vaccin. Därför man inte kan känna sig helt trygg med att man inte blir ordentligt sjuk.

     5. Profilbild
      familjenannorlunda

      Men utan vaccin hade de mest troligt blivit ännu sjukare , eller dött… det är ju det som är grejen många inte verkar fatta. En del som blivit sjuka efter vaccin har blivit det så snabbt inpå sprutan att inga antikroppar hunnit utveckla sig; det tar runt två veckor innan det ger ett fullgott skydd.

     6. sanne

      Eller inte? Min arbetskompis gubbe hade inte hunnit få sin första spruta ännu i våras, då han testade positivt. Hade inga som helst symtom, å hade det inte varit för att de på jobbet var tvungna att testa sig innan ett arbetspass, så hade han aldrig vetat om det.

     7. Profilbild
      familjenannorlunda

      Hm vaddå Eller inte? 🤗Hänger inte med nu? Menar du att en del inte blir sjuka alls? Så är det ju, vissa vet inte ens att de haft det. Men du skrev att folk blivit sjuka trots vaccinet…? Pratar du om två olika saker?
      Ok, så här 🙂 Viruset slår väldigt olika, vissa dör, andra blir inte ens sjuka. Det vi till varje pris vill är att få bort viruset, åtminstone göra det så lite farligt som möjligt. För de som blir allvarligt sjukas skull. Vi vill också hindra mutationer, för med mutationer lever viruset vidare i en annan form. Den formen kan bli lindrigare eller överjävlig, det vet man aldrig. Det är det som är det jävliga med mutationer. Viruset vill överleva till varje pris och så länge som det finns värdar så gör det precis det. Om vi alla, alltså 100% av jordens befolkning vaccinerar oss, vilket är en utopi, så dör viruset ut. Men eftersom det inte är möjligt att göra det så kommer det överleva, precis som spanska sjukan finns kvar i form av säsongsinfluensa, och alla andra influensor som kommer tillbaka. De som haft ex ”asiaten” har ett visst skydd mot den, ofta ett livslångt. Har man dessutom vaccinerats , så är risken att bli sjuk i ”asiaten” liten. Så kommer det även att bli med covid. Vi kommer få dras med eländet, mest troligt för lång framtid. Men, ju fler som vaccinerar sig, eller har antikroppar, ju lindrigare kommer den bli. Det är därför som vaccinering är så viktig. Inte bara för dagsläget utan för lång tid framåt.:)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting