Okategoriserade

Kan vi inte bara skärpa oss?

Igår var det en fullbokad dag som jag fick styra om lite, men det blev bra ändå:) Jag började med att åka och träna. Eller ja,började var att ta i, det var ett lunchpass, men innan det så gjorde jag inget vettigt. Friskis har ju nu återgått till vanligt, och det var alltså ett vanligt cirkelfyspass. Förutom att jag känner mig helt överväldigad av alla redskap och alla människor, och att behöva liksom vara nära. Usch. Men roligt var det och trött blev jag.

Sen var det turbo hem, för att duscha och käka lite för jag hade fått en tid för fransar:D Härligt! Det behövdes fyllas på så fransarna blev fina igen, och det är de nu.

Mmm svårt att fota är det också:) Men, som vanligt så gör Dau underverk. Hon är så noggrann och ändå snabb, samtidigt som man bara ligger där och småsnackar. Jag säger det igen, det är en lisa för själen:) Som man blir fin av🤗

Jag hade svårt att hitta parkering, plötsligt, efter över ett och ett halvt års lugn och ro inne på stan, och med parkeringar att välja bland, är det knökfullt. Folk överallt, bilar överallt. Och jag fick till sist stå på en plats där det kostade 100kr för 1,5 timme. 😅

Jag passade på att springa in och köpa lite BH:toppar, älskar de där mjuka med lite vaddering, som sitter som ett andra skinn, utan spännen och elände. Sen glömde jag att jag skulle in på Claes Olsson också men det var väl tur det, med den p-platsen;)

Hörni, kan vi förresten prata lite om det här med att folk är dumma i huvudet?

Vi har precis öppnat upp Sverige igen efter en pandemi, där folk varit tvungna att vara hemma vid minsta symtom/sjukdom. Och vad hände? Jo, men jag tror att vi alla har varit friskare än någonsin. Jag har inte varit sjuk sen den började, barnen har knappt varit sjuka, folk överlag är friska. Men nu, mina vänner som jobbar i förskolan håller på att få spunk.

Tänk er följande scenario: Du har tvillingar, på säg 2-3 år, den ena blir magsjuk och kräks som en gris. Är riktigt risig.

Gör du då, ett: Stannar hemma med båda barnen.

Två: går till förskolan och lämnar det ”friska” barnet, och går hem med den magsjuka?

Tre: Skäms du det minsta av att den ”friska” tvillingen spyr på förskolan, under mellis, mitt bland alla barn?

Svaret på detta hoppas jag är helt annorlunda än vad jag fick höra idag. Där en mamma gick med en ”frisk” tvilling till förskolan och hem med den magsjuka, utan att säga vad det var för fel på barnet. Tvillingen på förskolan blev såklart sjuk och började kräkas, varvid personalen ringde till mamman:”Du måste komma och hämta NU”

”Jag kan inte, för barnet hemma är jättesjukt” blev svaret 😱 Och jag kan säga att det är en jävla tur att jag inte jobbar där för jag hade inte tolererat sånt här. De fick ringa mamman ytterligare en gång då tvillingen åter kräktes, med samma svar: ”Jag kan inte”

Nähä, men vem fan ska kunna då, tänker du? Alltså jag blir så förbannad att jag inte vet var jag ska börja. Det är så jävla respektlöst mot sitt eget barn, andras barn, personalen, övriga familjer. Hur FAN är man funtad? Hur tänker man? Att det inte är nån risk att tvilling två blir sjuk? Men tänk ett varv till för helvete.

Barnet som kräktes och var ledsen, personalen som fick torka spyor, inte bara en gång utan fler, för att mamman inte ”att kunde” komma, övriga barn som fick slängas ut akut för att försöka förhindra smitta, och till sist en pappa som kom och hämtade.

Vad är det för fel på folk? Skaffa inte barn om du inte kan ta hand om dem. I själva konceptet BARN ingår oförutsedda händelser som magsjuka. Har man tvillingar eller syskon så kommer den oftast drabba även dem. Om inte har man tur, men man skickar inte iväg syskon till förskolan med en unge hemma som spyr. Punkt. Jag tycker att alla förskolor ska skärpa upp sina regler runt det här. Det är inte rimligt att folk ska dumpa sjuka barn där, chansa, peta i dem alvedon eller mörka en magsjuka. Faktiskt borde det vara straffavgift på sånt. Allra helst en avstängning en vecka eller två. Eller resten av terminen om det upprepas.

Jag hoppas vid Gud att inte ni gör så. Och gör ni det så tänk till lite. Håll era smittor för er själva. Och kom inte dragandes med att det är synd om det friska barnet som har tråkigt hemma. Det har ingen dött av, helt ärligt.

I och med pandemin så visades det att vi kan hålla magsjukor och influensor nere på ett minimum, vilket ju gynnar alla, men i samma stund som vi börjar öppna upp …. Så är vissa tillbaka i samma fula hjulspår. Usch.

Oj,nu blev jag riktigt ilsk igen, men jag tycker det är så ruttet.

.🥵

Jaha, nu glömde jag bort vad jag skulle skriva mer också. Jäkla äckelmorsa. Bah.

Hörni, jag får lov att återkomma:)

Och då lovar jag att vara mindre irriterad på puckon. Deal:)

Hörs snart! Natti natti:)

Kommentarer

 1. Sandra

  I uppsala kommun så är det fortfarande samma regler som kom i och med coronan. Hemma vid minsta symtom och om 48 timmar hemma efter de är friska. Har det gått 7 dagar sedan insjuknandet och små symtom kvar, snuva & hosta så får de gå.

  Jag har varit hemma med barnen i drygt 1,5 vecka innan den yngsta fick gå till fsk med lite snuva och hosta någon gång per dag. Stora var även hemma tills han varit sjuk i 7 dagar och negativt covid test.

  Men jag har alltid håll hemma och blir så förvånad över att föräldrar bara ”det är ju bara liten förkylning” men barnet ska ju orka hela dagen och inte smitta andras

 2. Linda

  Amen! Tack för både underhållande och allvarlig text idag! Jobbar själv på förskola och, jaa a… Vissa människor förstår man sig inte på!!

 3. Linnea

  Det där var vi med om på sonens förskola. En tvilling hemma magsjuk medan den andra lämnades på förskolan. Den ”friska” tvillingen blev såklart sjuk på förskolan och det slutade med att nästan alla, inklusive personal, blev sjuka. Jävlar så förbannad jag var! En annan gång lämnades ett syskon där den andra var hemma med scharlakansfeber… Men alltså om man ändå måste vara hemma med en är det väl ändå rimligt att ha båda hemma?!

 4. Maja S

  Jobbar också inom barnomsorgen.
  För många år sen fick jag av en förälder på Fsk kommentaren att ”du har väl ingen karensdag”.
  Jo det har jag. O även om jag inte haft karensdag så vill jag fan inte ha/få magsjuka.
  Det efter att ha ringt hem deras kräkande barn. Har också varit med om att magsjukt barn är tillbaka 48 h efter sista kräk. Helt färdig, hängig o inte äter.
  Va fan är det m de föräldrar som håller på så här??
  Dyrt att vabba?

  Skaffa inga barn då för fan

 5. Pia

  Vid magsjuka har vi alltid haft barnen hemma oavsett vem i familjen som varit sjuk.
  Inte går nån av oss till affären heller. Dessutom är vi stenhårda på att hålla oss hemma minst 48 h efter att alla symtom är borta, inte bara efter sista kräkan. Aptiten ska vara god igen, magen bra osv.
  Men vad hjälper det?
  När man hör att syskon ändå går jämt.. vidriga föräldrar.

 6. Lena

  Jag håller med dig i det du skriver. Jobbar som flera andra här på fsk och känner igen mkt av det som skrivs. Vi har som policy att även om vi inte kan kräva att man har syskon hemma vid magsjuka vädjar vi till dem att vara det. De flesta är väldigt förstående, men det finns de som inte är det. Man önskar att de tänker på att det slår tillbaka på dem själva. Smittan går runt, runt bland barn, personal och familjen om vi inte alla hjälps åt att stoppa den. Jag förstår att det är tufft att vara småbarnförälder och vi finns gärna där för era friska barn. Jag har som någon annan skrev också märkt en förändring de senaste åren bland föräldrar där jobb och fritid är oerhört viktigt för dem. Är säker på att de älskar sina barn men att man inte är beredd att ändra sitt liv. Det är lite ledsamt. Var period i livet har sin tid tänker jag.

 7. Hanna mamma till 5

  Jobbar själv som förskollärare och har på senare år märkt att föräldrars sätt att se på förskolan förändrats. Inte ovanligt att vi blir illa bemötta av föräldrar när vi ringer och talar om att deras barn är sjuka och behöver hämtas. Dock har vi regeln att är barnet sjukt i just magsjuka så stannar även friska syskon hemma.

 8. Karolin

  Det är ändå lite fascinerande att det faktiskt finns föräldrar som gör så här på riktigt. Man skulle vilja hoppa in i deras hjärna för att förstå hur i hela friden man kan välja att göra så här. Och att det inte ens är ovanligt, att det förekommer överallt hela tiden. Nej jag delar din åsikt om detta Carola! Som med dina val med att var hemma med barnen. 😊

 9. Hanna

  Självklart håller man alla barn hemma vid ett barns sjukdom. Utan undantag.

  Har en vän som arbetar på förskola och varit med om samma – att föräldrar av ngn anledning inget hämtar på förskola vid sjukdom. Min vän har då ”hotat” med anmälan till socialtjänsten och ibland också anmält pga. detta. Självklart kan man misstänka att barnet far illa om föräldrarna inte kan ta hand om barnet när det är sjukt!

 10. Malin

  Ett vanligt problem tyvärr. Jag vet inte hur många gånger jag mötts av svaret. Nej jag kan inte komma och hämta nu, jag jobbar. Jag har haft elever med 40 graders feber, magsjuka och hjärnskakning som fått vänta många timmar på att bli hämtade. En elev blev stucken av en geting och fick en kraftig allergisk reaktion. Skolsköterskan rekommenderade omgående vård. Pappan blev arg och hotade oss personal. /Läraren

 11. Maria

  Blir mörkrädd när jag läser detta 🙁 har en son som har diabetes typ 1, för honom blir en magsjuka lätt farligt och inte sällan behöver barn med diabetes läggas in med dropp vid magsjuka. Vi vädjar jämt till vårdnadshavarna att tänka lite extra på detta med reglerna kring magsjuka.. varit fantastiskt under pandemin, vi hade inte ett enda utbrott av magsjuka på sonens förskola förra året, lär bli annat i år…

 12. Sanna

  Åh, är själv rätt leds just nu! Inne på 4e veckan där jag är förkyld, vilket resulterar i att jag måste ta massa mediciner för kan knappt andas (pga astma) hostar o sover sittandes emellanåt. Jag är frisk ett par dagar o sen sjuk igen. Nu har jag varit hemma 1.5 veckan. Jobbar på förskola ska kanske tilläggas 😉 Så lite sjukt under det senaste 1.5 åren. Sen när det nämndes att restriktionerna skulle släppa den 29/9 så vips vart det sååå många sjuka! Mina barn som ändå är 9 o 10 är hemma vid minsta symptom fortfarande. Men de berättar ju om hur barn kommer till skolan o hostar o snorar🙄 När det gäller magsjuka, ja vad ska man säga. Rekommendationen är ju att ha syskon hemma. O med sunt förnuft så har man det. När mina gick i förskolan så va de båda alltid hemma när den ena va sjuk. Hört så många skräck exempel på vad föräldrar gör för o lämna sjuka barn så det är skrämmande! Sjuka barn=barn är hemma! O nej, man måste inte ha feber för o va sjuk🙄 Vilket många använder som argument. Vi har rätt o vabba, väljer man att skaffa barn så är det sånt som man får räkna med. Vissa barn är sjukare oftare än andra, det kan man inte förutspå! Önskar sååå att fler förstod att man fortfarande har barn hemma om de har symptom. Så slipper skit** gå runt runt….

 13. Erika

  Hmm, hon ”kunde inte” komma och hämta för att andra barnet var sjukt, men det var inga problem att gå till förskolan på morgonen och lämna det ”friska” barnet?? Klart man håller bägge hemma om ena är sjukt, och särskilt om det rör magsjuka… 🤦‍♀️

 14. Therese

  Jag har alltid barnen hemma om någon är sjuk. Orka göra sig och barnen i ordning när man kan stanna hemma..

  Men jag har haft barnen på förskolan när jag varit arbetslös, för att de ska få träffa sina blivande klasskamrater och få pedagogik jag inte kan ge.
  Dessutom blev jag tvungen att gå kurser på arbetsförmedlingen och de krävde att jag hade ordnat barnomsorg.

 15. Ellinor

  Detta fenomen har tyvärr alltid funnits inom barnomsorgen och det är tragiskt.Föräldrar som inte jobbar ska ha sina barn hemma punkt,sjuka barn ska vara hemma punkt.visa respekt punkt Barnomsorgen är till för föräldrar som arbetat,ni andra som skaffat barn för att låta omsorgen ta över ni borde kanske tänka om,eller börja arbeta.Blir bara förbannad 🤬

  1. Camilla

   Det spelar ingen roll om du blir förbannad eller inte i Sverige har barnen skolplikt från 6 år och dessutom rätt till minst 15 timmar/vecka i förskola dessförinnan många kommuner erbjuder fler timmar än så.Det kan man tycka vad man vill om vilket jag förstår att du gör.

   1. familjenannorlunda

    För FRISKA barn, inte för magsjuka/sjuka🤷🏼‍♀️Ingen ska vara på förskolan / skolan eller arbetet när de är sjuka. För det finns vabb och sjukpenning.

   2. K

    Så du menar Camilla att för att det är skolplikt och för att förskolor erbjuder 15 timmar så ska man lämna sjuka barn där. Idiotiskt ! Speciellt vid magsjuka håller man även ev friskt barn hemma
    Förresten så ska vi fortfarande hålls oss hemma om vi har symptom och testa oss om vi misstänker Corona.
    Vi är inte ur detta än.
    Vänta bara en tid så får ni se…

   3. Karina

    Camilla, hur tänkte du nu? Eller läste du inte ordentligt? Man lämnar INTE syskon till magsjuka barn på förskolan. Ja det är skolplikt och man har rätt till minst 15 timmar/vecka i förskola om man är frisk. Du kanske går till ditt arbete när du har magsjuka?

    1. Camilla

     Nej du läste inte ordentligt jag svarade på kommentaren huruvida barnomsorgen är till för föräldrar som arbetar.Läs ovanstående kommentar.Som sagt jag svarade på huruvida barn har rätt att vara på förskola.
     Jag har inte kommenterat vare sig magsjuka eller annan sjukdom.

 16. Ann-Sofie

  Tack för att du tar upp detta!
  Tyvärr är det alldeles för vanligt, det kan jag skriva under på efter flera år i förskolan.
  Jag fattar inte hur folk kan tycka att det är ok, det är så respektlöst.. Sen måste det ju vara mer omständigt att lämna det ena barnet än att stanna hemma? Inte sätter man väl in ett magsjukt barn i bilen och inte kan man ju lämna det själv hemma under tiden man lämnar det andra?
  Tyvärr får vi ju inte kräva att syskon stannar hemma vid sjukdom, inte ens vid ms. Men på en förskola jag jobbat på så gjorde faktiskt det ändå och alla vh respekterade det! Det var så himla skönt!

 17. Birgitta S

  Hej! Läser dig varje dag med stor behållning . Håller med dig håll barnen hemma om sjuka. Har själv tvillingar nu stora 23 år. Men var den ena sjuk inte lämnade vi den andra på förskolan ? Likaså går jag inte till jobbet halv sjuk . Så frisk som vi har varit förra året har vi aldrig varit . För alla bacillbärare har varit hemma ! Sen var det skit med Corona .
  Lägg inte jobb på kalender är min åsikt däremot tips på Cellbes läser jag gärna men handlar inte hela tiden . Ditt tränande inspirera mig . Tack för en trevlig blogg !

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing