Okategoriserade

Fan också:/

I går morse vaknade jag av att det gjorde svidigt ont på baksidan av hälen, och det spelade ingen roll hur jag försökte ändra läge. Det kändes som ett helt vanligt skavsår eller blåsa. Att jag var tvungen att kliva upp och ta av skalet före åtta talar sitt tydliga språk:) Jag sover inte så många timmar sammanhängande, men brukar kunna få till ett par kvalitativa efter att barnen gått iväg till skolan.

Men nu plockade jag av skalet för att se vad som smärtade, men det syntes absolut inget. Med det i tanke så försökte jag lufta så mycket som möjligt. Jag har också ont över såret på insidan och även i böjet fram på fotleden. När jag var på suturtagning så fick jag med extra vaddering för att kunna polstra lite, så jag har försökt göra det. Det är ju inte obegränsat med plats, och skon bör sitta tajt så det är meckigt att få till något. Men det slutade göra ont och jag var glad för det:)

Jag har blivit helt bekväm med att ta av och på skon, aircastet, fan svårt att veta vad jag ska kalla det😂 ”Skal” känns på nåt sätt mest naturligt, men jag kommer väl fortsätta variera. Det gör inte så ont längre, vilket innebär att det är enklare att röra på hela benet. Nu känns det mer som att ta på sig en väldigt annorlunda slalompjäxa:)

Igår insåg jag också att det som gör ont frampå, det är nog fan senan:) Jag har ju aldrig kunnat lyfta upp foten i nittio grader utan den har hängt nedåt, men på vänster som är frisk, så syns ju senan tydligt när man viker upp foten. Vrider jag in den så ser jag ungefär var den fäster på insidan. På höger har de tagit just den och flyttat fram på benet, fråga mig inte riktigt hur det går till men jag antar att det innebär en spik eller nit av något slag 🤷‍♀️ Nu är foten i nittio grader när jag tar ut den, och senan är spänd som en fiolsträng, så skillnaden mot att ha absolut inget där är ju enorm. I och med att den framträder så ”kläms” den ju en aning mot skalet. Jösses, det är spännande insikter 🙂

Jag googlade igår också, på sentransferering. Och hittade inte så mycket, men en kille som hade massa andra fel på sina fötter också, hade skrivit en blogg om det. Förutom att flytta senan, så hade han sågat itu hälen och tagit bort ett ben i mellanfoten för att få ner fotvalvet. Såga itu hälen … fasen jag fick ont bara av att läsa det. Men, förutom det, så var det otroligt intressant att se hans bilder och filmer. Han hade ju en liknande gång som mig, och operationen gav honom ett helt annat sätt att gå, typ normalt. Så jag kanske inte borde läst, och fått upp hoppet:D

Haha, nä, jag är väldigt realistisk, jag hoppas bara på att slippa använda mitt förbaskade hjälpmedel, bara det är en vinst, allt annat är bonus. Däremot insåg jag att jag nog har en jäkla lång rehabilitering framför mig, mycket längre än jag velat inse. Jag har mer tänkt att när gipset är av om sex, eller fyra, veckor så är det bara att köra på som vanligt. Hans blogg visade en annan verklighet skulle man kunna säga;)

I morse sen då, så vaknade jag av samma smärta i hälen igen🥵 fan då. Det bränner och svider och jag fick av mig skalet och försökte kika. Jag är inte helt ovig, men inte heller ett under av smidighet och att se sig under hälen utan att dra och slita i foten, det var svårt. Fram med mobilen och fota:) Teknikens under är ändå bra hjälpmedel. Och nu såg jag ju tydligt att jag har början till ett trycksår. Inte det minsta märkligt egentligen, för benet ska vara i högläge och då vilar tyngden på häl och underben. Jag försöker vrida foten så trycket blir även på utsidan, men hur det än är så är det svårt att undvika att hälen utsätts.

Jaha, vad kul då. Jag har inte den minsta lust att ha ett trycksår, så nu har jag gjort en liten avlastningsring av polstringsvadden som förhoppningvis gör sitt jobb. ✊🏼Sjukvårdspyssel:)

Avlastningsgrejor är något jag tillverkat shitloads av under mina dagar:) Länge sen nu förvisso, men när jag jobbade så var det mycket sådant. Barn som ligger länge behöver tryckavlastning. Även vuxna såklart, och tydligen även Moi:) Jaja, nu vet jag vad som gör ont och kan försöka förebygga det, när jag var lössläppt från skalet så hade jag benet böjt och vilade på yttersidan. När jag har foten i skalet så försöker jag ha det öppet så mycket det går, så det inte blir ett så statiskt tryck. Det är mycket med det här😅

Jag hade en ide om att åka och träna idag. Igår med, för då hade de ”Kul på gymmet” men sen kändes det inte helt bra med såren, de gjorde ont. Jag hade ju inte kunnat vara med, men jag hade kunnat heja på de andra, och kört nåt på egen hand. Men avvaktade. Jag tänkte att jag tar det idag, istället. Corrinda kör mycket gym just nu, så planen var att haka på henne. Men eftersom det behöver handlas, och jag faktiskt vill följa med på det, så tar jag det;) Herrgud, vem har jag blivit? Prioriterar handla framför gym???😂

Jag gör ett nytt försök, antingen i morgon eller i helgen. Inte för att jag vet vad jag möjligen ska kunna ha på mig? Jag vågar inte dra på ett par tajta träningstights över foten, även om jag kan ha dem under skalet. Men jag vill inte röra såren eller rucka på läget. Så, vad har jag då? Inget. Shorts… my god jag tränar aldrig i shorts 🙈 Halvlånga byxor kan jag kanske klippa av ena mudden på, men jag vill inte ha korta byxor… Måste helt klart ta en ordentlig funderare här!

Jaja! Problem är till för att lösas!

Jag har börjat pynta till Halloween:) Ungarna har tjatat och tjatat men inte packat sig ut i garaget för att hämta lådan, som står på hyllan precis under taket… Jag känner inte att jag är rätt person att ta ner den just nu;) Men på Rusta hittade jag en dörr:)

Jag älskar de här dörrarna, och har både till nissarna, till påskharen och nu till vilket oknytt det nu må vara som döljer sig där bakom:)

Risken att vi dammsuger upp spindlarna är överhängande, för även om våra levande varianter här hemma är större så kan man ta fel:)

Jaja, renhuvudena och kransen var från början juldekoration, men de är så fina att de får hänga året om:) Herrgud vem är kinkig?

Nu ska jag snöra på skon och gå på toa, och sen leta reda på nån som kan laga mat:) Corrinda hämtar upp mig när hon är klar på gymmet så drar vi och handlar. Vi hörs snart igen!

Kommentarer

  1. K

    Tvungen att kliva upp före 8??
    Det är det jag reagerar på i detta inlägg.
    Är du ”normalt” inte vaken då för att fixa frukost och få iväg ungar till skolan?
    Att du sen får kvalitativ sovtid efter att barnen åkt är en annan sak…
    Men hur ser det ut hos dig på morgonen?
    Skickar barnen ”iväg sig själva”

    1. Helen

      Du har uppenbarligen inte läst Carolas blogg särskilt länge. Hennes barn är så pass stora att de klarar sig själv. Plus att de har äldre syskon som gärna hjälper till. Herregud yngsta är väl 10 år och då ska man klara sig själv och inte vara sönder curlade.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Exakt! Här curlas inte:) Jag anser verkligen att frihet under ansvar är den bästa uppfostringsmetoden 🙏🏻
        Sen finns jag ju där, i bakgrunden 🙂

      2. K

        Carola svarar så bra för sig själv så det behöver du inte bry dig i alls. ( tack för svar Carola)
        Hade ingen aning om att den yngste var 10 år heller så…

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej, jag kliver inte upp🤷🏼‍♀️ Och ja ”barnen” skickar iväg sig själva, och skam vore det annars! De flesta är tonåringar 😅 Här har aldrig fixats frukost, det överlämnar jag till curlingpäronen. Mina barn har helt olika morgonrutiner, en del äter direkt, andra när de är klara, en del inte alls. De är kapabla att alldeles själva öppna kylen och göra sin frukost👌🏼 Jag är inte deras husmor.
      När de börjar i sexan så börjar också alla sovmorgnar och flyttade lektioner så då har de själva den absolut bästa kollen, i och med att de har en app som uppdaterar, och en klasschatt. Där släpper jag dem, sätt inte kaffet i halsen nu😂 Men de växer med uppgifterna, och jag ser absolut inget konstigt i det. Jag är alltid vaken, sällan uppe, men ligger i sängen och antingen svarar/läser mail, eller läser kurslitteratur.
      Jag finns där OM DE BEHÖVER MIG, men jag anser att barn behöver ta eget ansvar. De i sin tur är väldigt nöjda med att inte ha mig hängande över axeln, tjatandes om ditt och datt, och de missar sällan att ta med sig det som ska med. Jag brukar fråga på kvällen vad som ska ske dagen efter och då finns det tid att ordna saker som ev. glömts, och morgnarna är sällan ett panikrace efter saker som fattas.
      Morgnarna är oftast väldigt lugna och sköna här hemma, de äter och lyssnar på musik/yt/TikTok osv.
      Mina barn har alltid visat en vilja att göra saker själva, från det att de var små har de fått hjälpa till. Ta undan sin tallrik exempelvis så snart de klarar att gå och bära, för de har sett hur syskonen gör och vill göra lika. Att förneka dem att växa och klara av vardagliga saker själva är att hämma dem😬och så jobbar inte jag.
      Så här har det såklart inte varit för jämnan, små barn behöver hjälp på morgonen. Men nu är den minsta 10 år😅
      Så, jag är alltså vaken och tillgänglig vid behov, men inte uppe , påklädd och i full fart. Funkar finfint:)

  2. samps

    tips annars (från en annan möjligen smått yrkesskadad usk haha) är ju att låta hälen hänga fritt framför kudden sas. alltså att du ligger i högläge men låter kudden bara ligga kring/på vaden. kan kanske med fördel läggas på ännu en (lite mindre, kanske lite knölad/dubbelvikt så gott det går) kudde för höjdens/lägets skull så du får lite mer ”höjd” under vaden där typ och förhoppningsvis lite luft under hälen 😀

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jo, men det funkar inte så bra när skalet är öppet, känns som det blir en felaktig vinkel. Det blir inte det, men det känns inte bra😂 Men jag försöker ha det så när jag kan, för det lättar ju onekligen på trycket där:)

  3. Ekot

    Träningstights under skalet? Sova utan skal? Du är duktig på att träna så du kommer kämpa bra med rehab, och då blir det bra!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja, när såret läkt törs jag ha tightsen under, nu kommer sömmarna att klämma precis över det😬 Sova utan får jag inte göra, och vill inte heller, med tanke på att plötsligt händer något så jag måste upp, och risken att stövla upp utan stövel….ohnooooo😅

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting