Okategoriserade

Och domen har kommit…

Min fina bil, som startat som en klocka i alla väder, har fått sin dom. Det är kamkedjan som är av eller har kuggat över. Jag fattade ju inte ett skit av alla termer som Jimpa och bilmekanikern öste över mig, mer än att det inte var bra.

Efter att ha kontaktat försäkringsbolaget är jag om möjligt ännu deppigare. I stycke nummer två, under Motor och elektronikförsäkring, läste jag första raden och blev glad.

”Högst åtta år ELLER har körts högst 12000mil”. Jippie, min bil har gått 10500mil , kanon!

Så raden efter….”Försäkringen upphör att gälla så snart NÅGON av gränserna uppnåtts”

Så var det med det. Jag har givetvis ringt också, och jag kommer få exakt NOLL kronor i ersättning. Zipp, Zero, Noll. Jaha. Så vad gör man då? Jo, det blir ju en jävligt dyr reparation för mig. En kamkedja är tänkt att hålla hela bilens livslängd, och den är bara 9 år och har gått relativt få mil. Så varför i helvete den ska rassla åt skogen är ett mysterium. Som jag får betala för. Planen nu är, efter att Jimpa och de bilkunniga meckarna sagt sitt – att byta ut hela motorn. Det gör man för att blablabla….jag vet inte, men det låter klokt. Verkar bli ungefär samma summa. Så, en begagnad motor ska in, och en sprillans ny jävla kamkedja, och sen ska den förhoppningsvis rulla tills jag inte behöver ha en sjusitsig längre, och kan sälja den. Så summan av det här blir att jag får betala en 25-30 tusen för att få en motor i bilen som gått längre än min idag. Det känns sådär måste jag säga. Men, jag behöver en bil, och det är oavsett billigare än att köpa en ny.

Så många har sagt nu att det inte är klokt, att jag ska kontakta Dacia och hojta om fabrikationsfel, och det ska jag. Om kamkedjan är tänkt att hålla bilens livslängd men dör efter nio år, och drygt tiotusen mil på en välservad och välskött bil är det inte ok. Risken att jag får rätt är väl minimal men jag ska i alla fall tala om att jag inte tolererar det utan att höras.

Jag vill helst bara stoppa huvudet i sanden och hoppas att allt är en dålig dröm, men det funkar ju inte. Tur att Jimpa kan sånt här och fått det som sitt jävla ansvarsområde;) Jag har tur som en tok som har honom:)

Nu vill jag inte prata mer om det. Vill ni vara hjälpsamma och scoutaktiga så älskar ni mina samarbeten och länkar extra mycket framöver 🤗 Så jag slipper betala in natura;) Herregud Jimpa skulle sätta i halsen om han såg det😂 Nej, nu vidare!

Jag har precis lämnat in nästan femton sidor text till den första inlämningen på masterkursen, och känner att jag har bra flyt, men att storyn skulle behöva typ 400 sidor och inte bara 50. 🙈 Jag lät Corrinda läsa, och flinade nöjt för mig själv när hon stönade: ”Fy fan vad obehagligt!” Det är exakt så jag tänkt att det ska vara. Hon gillade den, det enda hon hade att invända mot var att den tog slut, hon ville läsa resten. Nu är ens barn och nära och kära inte alltid pålitliga läsare, de tenderar att ha överseende bara för att de är just det, nära och kära, men ändå. Ett litet test. Nu ska kursarna och läraren kommentera och jag ska göra det på deras, det är kul, och svårt, och lärorikt. Där kommer feedbacken vara objektiv:)

I lördags frågade Corrinda om vi inte kunde göra sushi, och så bestämde vi oss för det. Jag har aldrig gjort det, och vi hade köpt ett kit med ris, pinnar, vinäger, wasabi och soya …? Kanske nåt mer…? Jo de där sjögräspappren och mattan man rullar på.

Vi åkte till Ica för att köpa lax, avocado, ingefära och gurka och höll på att sätta i halsen när vi såg vad den där salmalaxen, som är fin till just sushi kostade…my god. Men eftersom vi ändå delade på det, så blev den totala summan mindre än för en varsin niobitars köpta, och vi räknade till 34 hela fina rullar, och sju-åtta fula, kanterna och nån mer. Det blev överkomligt.

Men kolla🤗

Jag är rätt nöjd ändå med resultatet, för att aldrig gjort det förr. Första rullen blev ju katastrof så den fick vi göra om, men de andra rätt ok. De höll ihop och såg ju iofs inte ut som köpta, men de ser goda ut:) Det tog lite tid, var en del pyssel med att koka ris, men framför allt att få det att svalna… och skära i bitar och rulla. Men det var rätt roligt och faktiskt lite rogivande, märkligt nog. Trixie fick smaka några, men hon var den enda som ville, så vi muggade i oss till sista smulan. Herregud så gott det var!

Sen kom Jimpa med bilbesked och fika, som jag absolut inte orkade äta, men han fick kaffe och sen tog vi en långpromenad med hundarna. Det var välbehövligt:D

Idag har jag ägnat dagen åt att prata i telefon, med försäkringsbolag och Jimpa och mamma. Och tränat. David brukar ha ett lågintensivt pass i gymmet på måndagar men idag blev det lite annat. Började med löpintervaller på crosstrainern, a la terror:) I 30 sekunder ska man springa på högre och högre motstånd, nedsjunken i nån halvsittande ställning så låren brinner. Vila i femton. Åtta gånger tror jag, om ingen fuskar för då blir det kollektiv bestraffning;) Sen lite jämfotahopp i trappan, springa i trappan, och massor av utfall, rodd, mage, armhävningar, och avslutade med jägarvila och planka i två minuter vardera😂 Jag misstänker att det kommer kännas i morgon:) Jag må klaga, men jag älskar de här passen!

Eftersom jag är billös på dagarna nu så var det tur att syrran hade tid idag, i morgon kommer hon nog inte hinna men jag får låna hennes bil. Corrinda har sju minuter till jobbet med bil, men en timme med buss, så ja, det är ju skönt om hon kan få ta bilen. Men det kommer inte funka hela tiden. Jag behöver ha en bil tillgänglig. Ingen aning om hur länge det här kommer ta, men är inställd på ett antal veckor. Det hade varit så mycket bättre om det här hänt förra året, då hade den varit bara åtta år gammal och jag opererade foten den 12 oktober, så jag kunde ändå inte köra, plus att Robban hade firmabil tillgänglig. Men nej då, det hade varit för enkelt🤷‍♀️

Nu ska jag kolla på Robinson, det är ju ändå ett favoritprogram. Jag höll på att använda den extremt fåniga termen ”guilty pleasure” som folk gärna slänger sig med. Men, jag står för det jag gillar att titta på, vare sig det är fånigt i andras ögon eller inte. Har hört folk säga det om min blogg också, att det är deras guilty pleasure… att de inte skulle erkänna det, men inte kan låta bli att läsa. 🤦‍♀️ Herregud så fånigt.

Jag gillar Robinson, NCIS, Nickelback, Jul/sommar med Ernst, Morden i Midsomer, Jack Reacher och så mycket mer. Och det skäms jag inte det minsta för. Trams.

Nåväl:) Jag ska kolla på mitt favoritprogram Robinson, som jag alltså inte är med i nu heller. Kan inte ens säga att jag sökte, för jag glömde totalt bort det. Men det är fortfarande en dröm att vara med:D

Ha det bra nu, hörs snart !

Kommentarer

  1. Ewi

    Jag har hört om det där, går den där eländiga saken av kilar den fast och skadar hela alltet. Jäkla slit och jäkla skit! Ett tips för pengar kan ju vara att sälja grejer? Du brukar säga att du har källaren full av allt möjligt, och Blocket och FB Marketplace är gratis. Kräng allt från bilkuddar till barnkläder. Många bäckar små!

  2. Astrid

    Fy farao för bilkostnader. Lika tråkiga som tandläkaren. Har dragit ut en tand och satt i stift. 19.000kr och då ska det vara halva priset.. Det hela tog 40 min. Sen ska en ny tand in för 6-7.. Hur sjukt. Hoppas de hittar en bra beggad motor fort. Amen.
    Älskar Jimpa utan att känna honom 😃 Grym kille. Du också såklart ❤️

  3. Malin

    Har fått för mig att när en bil blir 8 år börjar den kosta pengar/gå sönder. Stämmer tydligen. Dålde min privata i våras, som då blev 8, det var nog ett bra drag. Firmabilen är på leasing och byts var 3dje år, men nu var det så lång väntan på ny bil så nu har den hunnit bli 4 år. Beställde ny för ett år sedan. Får den förhoppningsvis runt nyår. Helt galet.

  4. Malin

    Jag tänker ju snarare att nära och kära (iaf ens barn) kan vara brutalt ärliga istället för att säga att något halvdant är jättebra, därför tänker jag att den texten du skrivit är skitbra om Corrinda säger det 😃
    Tråkigt med bilen, men allt brukar lösa sig även om det inte blir som man tänkt sig alltid 😊

  5. Helén Törmä

    Tycker verkligen att du ska kika på det. Våran Audi är bara 6 år och den började läcka olja. Så när vi haft den på den årliga service kom domen att vi skulle behöva byta ut något i motorn mot en kostnad av 44000 kr. först tänkte min kära sambo kolla upp banklån för att betala. Så då sa jag till honom hekk no. Du kollar med Audis och vårt försäkringsbolag. Båda bolagen bad oss åka in för fotografering av motorn. Slutade med att båda bolagen bedömde att det var fabrikationsfel och att Audi skulle stå för kostnaderna minus självrisken. Så vi betalade enbart 3000 kr istället för 44000. Alltid värt att kika flera bolag

  6. Karin

    Nu har ju inte jag den minsta susning om vad ”guilty pleasure” betyder? 🤷🏼‍♀️
    Inget ord eller uttryck jag hört, så det måste du beskriva för mig 🤔
    Men jag erkänner stolt att jag läser din blogg för att jag tycker om att läsa din blogg 🤗
    Ang bilen, ja det vet du ju redan att jag också tycker det var bara ett jävla skit och elände med den 😩
    Hur lång tid tar det om Corrinda cyklar till jobbet, kan det vara ett alternativ?
    Hoppas trots allt att du får en bra dag ☀️

  7. Ingrid

    Jag kan absolut inget om bilar, kör inte ens, men min man som är i fordonsbranschen säger att det viktiga för kamkedjan är att du byter olja varje år. Vi lämnar in vår bil för det, för att ha det dokumenterat, om något skulle hända med den.

    Jag har ingen aning om huruvida du gjort det, men ett om oljan inte bytts är det nog svårt att klaga på kamkedjans livslängd. 😞 Och i alla fall ett tips när den är lagad!

    Hoppas att bilen snart mår bra igen!

  8. Birgitta S

    Hej! Vilken skit allt jag kan skriva. Så mkt pengar o bilen är inte jättegammal. Tur att du ändå har Jimpa som kan bistå o ge goda råd om hur att göra. Trevlig kväll ändå!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting