Okategoriserade

Vad händer om …?

Reklam för Aatos

Livet Hörrni, det här självklara som vi har, och som vi gör vad vi vill med. Tills vi inte längre kan det. Då kan det bli väldigt krångligt. Ta bara en så enkel sak som ett testamente, ni vet vad ett enda litet missat ord kan innebära om ni läser här. Mamma och pappas testamente, upprättat på en juristbyrå, där juristen i fråga inte lyssnade, och därmed utelämnade ordet ”Gemensamma” i frågan om bröstarvingar. Vilket i slutänden innebär att vår halvsyster nu ärver pappa på ett sätt som det absolut inte var tänkt. Det innebär att mammas ekonomi blir en helt annan, än vad de avsåg när de skrev testamentet. En sämre ekonomi. Många gånger har vi suckat och sagt att det hade varit så mycket bättre om de gjort sitt testamente själva i stället, anlitat en onlinetjänst.

Aatos är en sådan tjänst, där man kan upprätta exempelvis testamente, samboavtal, äktenskapsförord, eller som jag gjort nu, en framtidsfullmakt.

Man vet aldrig när saker kan ändras. Kanske blir man bara gammal och lite gaggig;) kanske blir man överkörd av en buss i morgon. 🤷‍♀️ En dag kommer jag kanske inte kunna göra allt jag vill själv, och då är det skönt att redan nu ha gett de jag litar mest på en fullmakt att sköta mina grejor.

En Framtidsfullmakt är ett avtal där jag själv bestämmer vem som ska bevaka mina intressen, och företräda mig i olika situationer. Jag bestämmer också vad fullmaktshavare ska ha rätt att göra i mitt namn. Kanske sälja bilen, välja läkare, betala mina räkningar från mitt konto, sköta mina personliga angelägenheter.

Man får välja lite olika efter hur det passar en själv och vad man vill. Jag valde att ge min syrra fullmakten, eftersom jag vet till 100% att hon vet vad jag vill och aldrig skulle göra något mot det. Om jag inte skulle kunna förmedla mig, så vet jag att hon ändå skulle veta, för vi är så lika 🙂 Sen har jag valt de två äldsta barnen till subsidära fullmaktshavare, för det fall där syrran inte kan eller vill. Hon kan ju också bli gammal och gaggig;) Jag vet att de kommer se till hela syskonskarans intressen och framför allt mina då:D

Den här fullmakten börjar gälla om ( vill inte skriva när😅) jag är beslutsoförmögen. Alltså, att jag inte klarar av att ta hand om mina personliga och ekonomiska ärenden.

Möjligheten att teckna en Framtidsfullmakt är relativt ny i Sverige, sen 2017. Om man inte har en, och behovet uppstår, tex om man råkar ut för en olycka, så behöver de anhöriga ansöka hos domstol för att få företräda en. I mitt fall är det självklart att jag vill att min syrra och mina barn ska föra min talan i de fall jag inte själv kan. I andras fall kanske det handlar om en bästa vän, en make/maka/partner. Man får välja vem man vill som man litar på:)

Jaha, och hur gör man då? Det är enkelt, klicka bara in på Aatos.

Hos Aatos kan man på några minuter skapa sin egen Framtidsfullmakt. Den är utformad av jurister och man får trygg rådgivning gratis. Framtidsfullmakten är juridiskt korrekt och anpassad efter ens egna önskemål. Den finns sen för nedladdning och utskrift och sparas även hos Aatos. Det här kostar bara 850kr.

Samma pris är det för att upprätta ett Testamente och ett Äktenskapsförord, 850kr.

Ett samboavtal kostar 490kr, en Skilsmässa 1690kr+domstolens avgifter, och en Bouppteckning 1990kr.

Jämfört med de tusenlappar som mamma och pappa betalade för något som sen visade sig vara felaktigt så är detta i många fall ett mycket bra, och prisvärt, alternativ. Det finns jurister som hjälper till om man behöver, men väldigt ofta så kan man klara allt själv. Hos Aatos känns det enkelt, det är inga svåra, knepiga formuleringar som man inte fattar, för är det något jurister är rätt kassa på så är det att ”tala med bönder på bönders vis”. Alltså, att helt enkelt fatta att vanligt folk inte till vardags använder juridikspråket, och att det kan vara knepigt att förstå. Har alla exempelvis koll på vad som är skillnaden på laglott och arvslott? Knappast va?

Aatos har information på vardagssvenska 😅 och det är överlag enkelt att utforma de olika dokumenten så det passar en själv. Så bra!

Alla som är över 18 år kan upprätta en Framtidsfullmakt, och normalt gäller den både personliga och ekonomiska angelägenheter, men såklart kan man begränsa till det ena eller andra. Framtidsfullmakt ska bevittnas av två utomstående personer. Man väljer sen om man vill ha ett exemplar för sig själv bara, eller om man vill ta kopior och ge andra. Det finns inga tvingade sätt man ska förvara en Framtidsfullmakt men lämpligt är ju att de som är fullmaktshavare vet om det, och var de kan hitta fullmakten om den behövs:)

Ni kan själva prova Aatos, man betalar inget förrän man är färdig med sitt dokument. När man sitter där och fyller i så inser man att det är en väldigt bra grej 🤗

För oss som har barn är det också bra att veta att man kan skriva i en önskan om vem som ska vara vårdnadshavare. Det är bara en önskan, men då har man sagt sitt och Barnskyddstjänsterna tar hänsyn till den när de beslutar vad som är bäst för barnet. Jag har ju en annan vårdnadshavare till mina barn, men i de fall man har enskild vårdnad är det smart att tänka på det här. Det lägger man till i sista delen, där egna önskemål kan skrivas in. Man kan göra på samma sätt i ett testamente:)

Sånt här kan kännas lite jobbigt att göra, men det är alltid bättre att vara förberedd. Förbered för det värsta, men hoppas på det bästa helt enkelt:)

Aatos hittar ni här:)

Kommentarer

  1. Butta

    Har du använt dig av detta vid din, och dina barns fars, skilsmässa? Kom han till bodelningsmötena?
    (En som haft problem med det/liknande).

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Haha nej, det är en helt annan historia😂😂 som jag inte orkar dra😂 men allt med min skilsmässa var KATASTROF

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      För att man kan och får skriva sina testamenten så att särkullbarn inte ska ha samma arv som gemensamma bröstarvingar. För att hon inte funnits i vårat eller pappas liv någonsin. Må låta elakt men så får det vara. Ingen säger något om att hon ska ha det hon är berättigad till enligt lag. Jag har skrivit om det förr, du får söka helt enkelt 🥵pallar inte dra det igen.

  2. C

    Varför ska man betala 1600 kr för att få hjälp med ansökan om skilsmässa? Blanketter får man hos tingsrätten/gör elektronisk och betalar avgiften till domstolen. Vad får man mer för dessa 1600 kr? Tycker det är fult av företaget. Eller det kanske ingår ngt mer?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja, det ingår ju juridisk rådgivning om man vill. Och förvaring av dokumenten. Det här är en tjänst som många har, så inget unikt.

      1. Karin

        Fast det är ju inget som säger att inte även dessa jurister skulle göra fel. Finns massor av mallar att ladda ned gratis för det som de tar betalt för.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Alla gör som de vill 🤷🏼‍♀️. Jag gillar det här och därför vill jag berätta om det. Det ingår ju mer än bara mallen här dessutom

          1. Karin

            Jo men jag menar bara att förra gången säger du att ni fick rådgivning som gick fel. Av en etablerad byrå. Att det är billigare ökar väl inte förutsättningarna för att det ska bli juridiskt korrekt. Mall finns t ex hos Demensförbumdet.

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Ok.
            Såhär. När man vet vad man vill, som mamma och pappa ville, så behöver man inte nödvändigtvis gå till en juristfirma irl.
            Man kan sköta det online. Det vet inte alla.

            I vårt fall fanns det ett testamente men av olika anledningar behövdes det skrivas om, mkt för min skull faktiskt. Och mina barn. I det ursprungliga stod det ”våra gemensamma bröstarvingar” dvs jag och syrran. Juristen som skrev det nya lyssnade inte vad de sa, eller struntade i det, och lät bli att skriva Gemensamma. Och då blev jag syrran och vår halvsyrra i ett slag jämbördiga arvtagare. Plus alla våra barn en dag. Vilket INTE var meningen. Skit i varför, men vår halvsyrra skulle INTE ärva mer än minsta lilla.
            På grund av att juristen inte lyssnade så blev allt fel, och ett förbannat jävla kaos.
            Hade mamma och pappa själva skrivit om det på nätet, så hade de inte utelämnat ett så viktigt ord, och de hade förtydligat vad de ville.

            Så det jag menar är: man kan välja vilken väg man vill. Vill man gå till en jurist irl så gör det. Men vill man sköta det själv online så går det utmärkt.

            Jag vet inte vad du vill att jag ska säga?
            I vårat fall hade det varit bättre att göra ett testamente online. Utan inblandning av en jurist som inte lyssnade. Var man sen gör sitt testamente, eller Framtidsfullmakt är väl oväsentligt? Skriv ut din mall hos demensförbundet om du vill. 🤷🏼‍♀️
            Jag talar om att den tjänsten finns hos Aatos. Som jag valt. Den tjänsten finns hos många juristfirmor, och som du säger – andra ställen. Japp. Säkert.
            Men nu har jag valt Aatos. Och vill berätta om det för er. Ifrågasätt inte det, för det blir ju jättedumt. För dig.

            Priset är viktigt för många. Har man inte så mkt pengar så avstår man kanske från att skriva juridiska papper, för man tror att man måste till en dyr juristfirma.
            Frågan var ursprungligen, om jag inte missminner mig: varför man skulle betala för att göra Framtidsfullmakten hos Aatos istf att göra den via ex demensförbundet, eller annat gratis ställe?
            På det svarar jag att man dels får hjälp av jurister om man vill och behöver och dels så förvaras dokumentet säkert hos dem. Papper tenderar att försvinna, man flyttar eller städar bort, tappar bort osv, filer försvinner när datorn kraschar, USB-minnen tappas bort, etc. och då kan man vara trygg i att det finns där. Sen vet man att det är juridiskt korrekt och behöver inte fundera på det. Det är en trygghet det med.
            Därför kostar det en slant.
            Vill man inte betala det, så gör man något annat. Man kan strunta helt i det också, det är vars och ens personliga val.
            Jag visar här på ett alternativ som jag själv uppskattar och använder 🤗

  3. G C Hemdal

    Och det stämmer inte ett 💩 💩 💩 för alla oss med gode man/förvaltare!! De köper/säljer och bestämmer som de själva vill så in i 👿!! Du har ingenting att säga till om, de struntar i alla arvingar/släktingar eller någon jag har förtroende för. Nä nu ska jag vänta i en vecka till tills den lilla ”veckopeng en” kommer, säkert värre än vad typ dina yngsta pojkar har just nu!! Lycka till alla nu!! 😡 😠 Inte på dig alltså!!

    1. Maria

      Fast har man en framtidsfullmakt och x ska tillvara ta en intresse mm så kommer man inte få en godman el förvaltare det är därför man bör skriva framtidsfullmakt inan man får godman el förvaltare.

      1. G C Hemdal

        Öh jag var ca 40 år och skulle få mina arv, det fanns inte framtidsfullmakt då och ingen informerade mig. Nej jag skulle inte varit skild men det har jag inte heller fyllt i eller betalat!!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting