Okategoriserade

Påbörjat vingården:)

Jajamensan idag lade vi grunden för syrrans och min vinkarriär. Vi ska göra vin. Och glögg av vindruvor. Och sen kanske vi slår oss på sprit och öl, men har förstått att just starksprit inte gillas av lagens långa arm;) Tråkigt för dem, man behöver ju en alternativ inkomstkälla i tider som dessa. Kanske odla lite gräs också.

Ja, gräs, som i gräsmatta då, vad trodde ni? 😜

Vi plockade ner runt 15 kilo vindruvor.

De små kartongerna var kanonbra att ha som kärl. De blir ju tunga och krossas av sig själva om de ligger för många på varandra. Väldigt många druvklasar hade möglat, det är väl så att jag skulle behöva gallra, men sånt håller jag inte på med. Jag var uppe på taket och plockade uppifrån de som vi inte nådde från marken/stege och det tog inte speciellt lång tid. Sen tvättade vi av dem noga, och rensade bort att som inte såg toppfint ut, och lade ut dem på tork. Jag fattar att det inte är bra med mögel i jäskar osv, och det är det inte heller.

Sen hann vi inte mer, för vi behövde dels åka och köpa ett jäsrör och socker, och sen behövde mamma hjälp. Så morgondagen kommer ägnas åt att koka vatten och hälla över dem, och sen i med socker och jäst antar jag. Har ni några tips och råd får ni gärna komma med den innan lunch i morgon, efter det vill jag inte ha några som rör den här delen av tillverkningen.😅

Det är superfina druvor, och de är jäkligt goda. Blir vinet kasst beror det inte på druvorna, det är helt säkert.

Mamma och pappa har gjort vin förr, och det mesta som behövdes hade syrran på sin vind, deras gamla hus. Sen köpte jag nåt kit på Eko med jäst och vad det nu var. Problemet är väl flaskor så det måste lösas, men det är några veckor innan det är aktuellt.

Herregud, vad har det blivit av mig? Jag bakar bröd, kokar soppor, lagar kläder och gör vin…? 😅 Jag har förvisso alltid varit en slags hemmafru, men nu är det värre än vanligt:)

Hos mamma hittade iv en rolig bok i just det ämnet.

Det är så förbannat intressant att för bara nån generation sen så var hemmafru något man respekterade och som var väldigt viktigt. Att ta hand om hem, barn och förvisso även mannen;) det var något som det fanns böcker om hur man skulle göra. Kolla förslaget på tvätt- och städschema 🙂

Det fanns stycke för stycke beskrivet hur man gjorde alla förekommande sysslor och göromål i ett hem. Jag älskar den. Jag tycker nämligen att det viktigaste man kan göra är att ta hand om sina barn, uppfostra dem till kloka medmänniskor och se till så det går så bra för dem som möjligt i livet. Jag ser det som lika viktigt som valfritt annat yrke. Boken var från 1953, eller 1058 nångång och då borde ju jag varit född. Läs själva, ”Utom yrkesskicklighet…” Läser man vidare så är det som om jag stått mall för det här:) Väsentliga och oväsentliga sysslor, löpa lätt, planering, finna den bästa metoden… Japp, thats me

Läs nu stycket som börjar med Barn och ungdom ganska långt ner.

Jag ska rödmarkera det och lägga ut det i barnen och min chatt:)

Seriöst nu, det var en förbaskat bra bok. Den tog upp allt man behöver kunna om hemmets skötsel, något som inte direkt är en självklarhet idag. Framför allt inte för de curlade barn som en dag ska reda sig på egna ben. Det fanns massor om mat, näringslära – och den var korrekt än idag, jag har ju läst massa sånt, vikten av rätt kost och motion, vila och sömn. Den var en guldgruva på många vis.

Syrran tog hem den till sig och jag får nog lov att låna hem den ett tag, låta den ligga på köksbordet och bara bläddras i:)

Nå, i morgon drar vi igång med vinet på riktigt, och nu ska jag hoppa i säng och sova:) Natti natti på er:)

Kommentarer

  1. Ekot

    Min mamma var född 1934, tidigt femitiontal, när hon slutat realskolan, fick hon gå ett år på hushållsskola, de körde en vecka med städ och tvätt, två veckor med sy och andra handarbeten, tre veckor med bakning och matlganing, så började det om igen. De veckor det var städ fick de lektioner samt städa hemma hos rika damer som skänkt pengar till skolan. De gick ut och dansade mycket de veckorna för de tyckte inte det gjorde så mycket att vara trötta då… helt frälst blev hon väl inte för sedan gick hon på yrkesskola och blev laboratorieassistent. Hon blev en typiskt dubbelarbetande kvinna med både yrkesliv och fixa allt hemma, hon gjorde det verkligen bra, men priset blev såklart högt. Tack och lov lämnade hon vår far till slut, för ja, det var inte ”bara” att sköta jobb, hem och barn,utan även man. Men jag är glad för ett och annat som hon lärde mig. Jag försöker lämna vidare till mina barn, men intresset är inte alltid så stort. Men om de läser om att städa med ättika på sociala medier går det bättre 🙂
    Idag önskar jag att alla fick hemkunskap på gymnasiet, det ligger ju lite närmre i tiden för att man ska klara sig själv.

  2. Elsa

    Jag har en precis likadan bok, den är rolig att bläddra i, och en del är gångbart än. Det skulle behövas något liknande idag men något mer modernare.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting