OkategoriseradePyssel

Ljusstumpar får nytt liv:)

Ja som sagt, vem är jag och vad har hänt med Carola? Jag är ju värsta pyssel och husfru-ämnet Jag bakar bröd, jäser vin, kokar glögg, och nu har jag smält ner mina stearinstumpar till nya ljus.

Nog för att det tog ungefär ett år att komma mig för att köpa vekegarn men det köpte jag i helgen så tiden mellan inköp och faktiskt tillverkning var extremt kort. För att vara mig då.

Kanske bidrog det faktum att ungarna hade ätit ravioli till lunch och den där vedervärdiga burken stod kvar på bänken. Jag har sjukt svårt för just ravioli, den där tomatsåsen är inte att leka med. Jag diskade ur den, och torkade noga, innan jag hivade i ljusstumpar. Jag köper alltid ljus i 100% stearin, och försöker elda så långt det går, men den där lilla dryga centimetern är svår. Efter jul kom jag på att jag skulle spara dem, och jag har haft en burk ståendes där de förvarats.

Stearin smälts i vattenbad, och det är noga att det inte kommer något vatten eller ånga i kärlet.

Jag tänkte att jag skulle fiska upp vekarna innan jag hällde i, men det var svårt med det jag hade att tillgå så jag struntade i det. De såg ut som de skulle ligga kvar på botten och det gjorde de. Jag har sparat några ljusglas som var fina, och att det är lite stearin kvar i dem gör ju inget. Jag tog och knöt fast veken runt ett sugrör i bambu och lade det över, sen hällde jag på stearinet.

Jag hämtade ett handtag till mitt stormkök, det funkade superbra att greppa konservburken med, och det blev busenkelt att hälla.

Jag såg till att veken var ungefär i mitten och sen lät jag det svalna. Hade ett gäng röda stumpar också, så de hällde jag i ett annat glas, med ett litet lager vitt i botten. Där funkade en påsklämma perfekt som stöd:)

Nu var en del av de stumparna bara röda på utsidan så slutfärgen blev ju lite mesig, men det spelar ju ingen större roll:)

Sådär ja. Hela tiden ha jag gnolat på en hemsnickrad Farbror Frej-visa:)

Ni vet: ”Hej alla barn nu är det barnprogram, titta här vad farbror Frej tar fram. Massor av stumpar och nu ska ni höra vad man med stumpar i massor kan göra: Smält dem och häll dem och i med en veke – så har vi gjort oss en brinnande ….” Sen hittade jag inget som rimmade

De är ju långt ifrån perfekta, jag insåg att jag kanske borde knackat lite på dem, sådär som med gips, för att få bort luftbubblor. Men nu gjorde jag inte det och de lär brinna ändå:)

Jag köpte vekegarn på Panduro och där finns även ljusmassa om man hellre vill göra så. Nu har jag bara 24,9m kvar, och inga stumpar:D

Det var ett trevligt pyssel som tog alldeles lagom lång tid, och inte stökade ner för mycket i köket. Så det kommer jag göra om, inte minst med tanke på all veke som är kvar:) I det ena ljuset droppade jag ner några droppar olja, eteriska eller doft eller vad det var, det var nästan slut i flaskan, och det visar sig om det var tillräckligt för att det ska dofta något sen. Men det kanske jag ska skaffa, doftljus är ju trevligt:)

Fasen, jag gillar ju att pyssla och greja, men har verkligen inte haft tid under så många år. Och att alltid behöva avbryta mitt i, och aldrig kunna lämna något framme, suger. Kanske är det här egentligen bara en naturlig utveckling på att barnen är större:) Jag gillar det hur som helst! Mitt nästa projekt ska bli …? Nä, jag vet inte:)

Kommer ni testa det här förresten? Eller ni kanske stöper ljus varenda jul, sådana där kronor och kringelikrokljus?

Kommentarer

 1. annakarin

  ett tips, lägg i kanel och kardemumma, de hemstöpta ljusen doftar fantastiskt gott, lagom mycket, passar perfekt till advent o jul.

 2. J

  inte stöpt på några år nu. saknar det. en sån sak som blev ”ett måste ” för mig o barnen inför jul i flera flera år 🙂
  hoppas på o uppta de i år, denna gång i annat hus o m (nästan) vuxna barn

 3. Anna

  Ja, du är pysslig nu!
  Min mamma stöper ljus inför varje jul. Ganska omständigt tycker jag att det verkar vara. Men man väljer ju själv vad man vill lägga sin tid och energi på 😃

 4. Maria

  Eh… Nej… Det stöps inga ljus i mitt hem. Men min pappa samlar alla ljusstumpar och så har han sparat några keramikkoppar från myggljus, som han bränner stumparna i på sommarkvällar. De har en påse i källaren som är proppfull varje år.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag knöt fast den först, mätte sen så den nådde ner innan jag klippte av den. Sen flyttade den på sig när jag hällde ner stearinet.. men då satte jag bara tillbaka den i mitten. Drog upp den och doppade den några gånger så den blev lite stadig, sen satt den där 🙂
   Det fanns veke med de där små pluttarna i botten att köpa på Panduro.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting